abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (6%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 289 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: Dotykový display

    4.5.2019 21:35 Vlasta
    Dotykový display
    Přečteno: 1194×
    Dobrý den, po výměně dotykového skla- 5tidrátový vývod LCD špatně reaguje na dotyk. Po provedení kalibrace je výsledek stejný. Display a odporový panel jsem objednal na Aliexpressu. LCDéčko a dotyk byl prodáván jako celek. Je možné, že mi byl prodán jiný typ dotyk. skla? Typ, nebo název jsem tam nikde nenašel. Na originále možná ano. Jedná se o ovládací panel pro ovládání stroje. Je možno použít i jiný typ dotyku a kalibraci upravit v software, nebo musí být použit originál? Systém je Linux- verzi a další podrobnosti můžu zjistit. Děkuji

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    5.5.2019 00:44 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Pokud se bavíme o resistivním analogovým touchscreenu, tak jedinej parametr je odpor mezi elektrodama. Ten může být různý a mohlo by to ovlivňovat výsledky měření. Ale většina hodnot by měla bejt "sane". Většinou se měří odporový dělič, kde elektrody jedné desky jsou odpor a prst funguje jako "běžec" odporového potenciometru do druhé desky, která je zapojená na vysokoimpedanční ADC. Odpor té druhé desky je irelevantní (protože vysoká impedance vstupu) a napájení děliče by byl problém, kdyby napájecí napětí bylo moc slabé (a dělič by ho srážel). Pro druhou osu se akorát prohodí desky...

    Kdyžtak zkus přeměřit odpor obou desek a porovnat s původním (pinout taky apod).
    5.5.2019 22:32 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Děkuji za reakci, datasheet k tomu nikde není, lze to to nějak otestovat-se přiznám moc zkušeností s tímto nemám. Když to budu tedy testovat jako odporový dělič tzn. měl by se měnit odpor při dotyku? A se zeptám jaké hodnoty musím naměřit- tedy alespoň přibližně? A ještě otázkou je zapojení vývodů, což se bude asi také lišit. Díky

    6.5.2019 01:12 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Teorie například zde.
    Když to budu tedy testovat jako odporový dělič tzn. měl by se měnit odpor při dotyku?
    No bude to fungovat tak jako odporový dělič, krajní pozice na 1. desce se zhruba stejným odporem. Krajní vůči "běžci" z 2. desky podle pozice stylusu. Bude to ale i záviset s tlakem dotyku, velká propojená oblast asi trochu sníží odpor mezi kraji.
    A se zeptám jaké hodnoty musím naměřit- tedy alespoň přibližně?
    Zde záleží na rozměrech touchscreenu, ale obvykle ve stovkách ohmů (100-1000). Jeden mobil, co jsem hackoval, měl myslím 400... Pak samozřejmě závisí na tom zda to je X nebo Y osa, protože v jednom směru je ta odporová dráha prostě delší ;-). V kernelu jsou definované hodnoty třeba zde (x/y plate ohms).

    Vývody ti tu nikdo neporadí, to by byl i z fotky problém. Pokud to neuvádí výrobce, tak jedině ručně naměřit a identifikovat. Desky bez dotyku nebudou mít vůči sobě odpor, takže naměříš jen 2 nezávisle zapojené odpory (jeden větší a jeden menší). Pokud bude i nějaký vzájemný odpor, tak je asi touchscreen poškozen (zkratován). Při dotyku stylusem by se měl vzájemný odpor objevit. Potom stačí identifikovat směr os a zapojit, Pětivývodový mají myslím buď ten pátý drát jako stínící zemi a nebo jako detekci globálního doteku (to nevím já mám jen 4 vývodovej). Nicméně polarita vývodů jedné desky by vadit neměla, kvalitní kalibrace si poradí i s převrácenými osami.
    6.5.2019 18:42 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Díky, perfektní. Vzal jsem dnes na zkoušku poškozenou desku a nenaměřil jsem vůbec nic, asi je úplně KO.Tu novou budu muset vyndat a změřím taky. Pokud se dopracuji k nějakým hodnotám odporu drah x a y, tak potom zbývá v programu najít obsluhu doteku a tam přepsat hodnoty, nebo to tak nefunguje? Pokud ano, jak je to dále s kalibrací? To si již převezme kalibrační soft ty nové hodnoty odporu? Asi bude záležet jak je napsaný program.
    6.5.2019 21:52 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Fakt jsi zkoušel všechny kombinace pro 4/5 pinů? Si nedokážu představit (kromě utrhnutí kabelu), jak by se mohl přerušit odpor mezi elektrodami na jedné desce o_O. Kdyžtak nahoď foto obou panelů a jejich konektorů.
    Pokud se dopracuji k nějakým hodnotám odporu drah x a y, tak potom zbývá v programu najít obsluhu doteku a tam přepsat hodnoty, nebo to tak nefunguje? Pokud ano, jak je to dále s kalibrací? To si již převezme kalibrační soft ty nové hodnoty odporu?
    Na X/Y pozici by velikost odporu neměla mít vliv, ta rovnice je U_měřený = U_napájecí * (R_odbočka_doteku/R_desky) a R_odbočka_doteku se mění od 0 do R_desky, takže ti to nikdy neovlivní naměřenou hodnotu (kromě chybových případů nepoužitelných pro praxi). Například kdyby byla vstupní impedance ADC podobně nízká jako odpor touchscreenu, tak se z naměřené křivky stane něco velmi vzdáleně podobné exponenciále, což je nelineární závislost (na pozici prstu) a nejde jí opravit přes klasickou kalibraci, nicméně impedance vstupu ADC je normálně o několik řádů větších, takže ta nelinearita bude menší než nejméně významný bit ADC (= takže se neprojeví).

    Teoreticky by tě mohl jiný rozměr náhradního panelu nebo jeho fyzická konstrukce limitovat v dosažení těch mezních hodnot při doteku (protože tam je třeba nějakej rantl). To by způsobilo třeba to, že je celé měření pošouplý třeba o milimetr nebo to měřící okno má jiné rozměry. Tohle je problém, který se vyřeší v kalibraci bez zásahu uživatele (plná kaibrace pro všechny typy lineární transformace je 3x3 matice, kterou se vynásobí všechny naměřené hodnoty, některé podmnožiny kalibrace napříkad nepodporují rotaci, což by ale obecně nemělo vadit).

    Podle mě pokud se ti podaří propojit interface, tak se to hnedka rozběhne, maximálně budeš muset prohodit polaritu desky.

    Jinak mělo by jít ten touchscreen emulovat několika zapojenými odpory.
    6.5.2019 23:12 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    No mám to zapojený panel velikost 200x200mm, po spuštění aplikace se někdy podaří v některým bodu dotykem něco spustit, ale třeba to sepne tlačítko kterého se nedotknu. Nalepeno to nemám po celém obvodu LCD, ale jenom rohy a střed na tenké obostrance- nevadí? Pěsahy na obvodu jsou cca 1-2mm, lepeno dle původního dotyku, možná jsem to netrefil. Když připojím pc myš a otevřu kalibraci mám v každém rohu kříž a chci prstem tu šipku dotáhnout na střed kříže, tak kousek před mi skáče zpět na původní místo. Myší to funguje napíše OK a dotykem na tl.OK se nechá potvrdit. Po restartu je to vše zase zpět. Ten panel který jsem zkošel měřit je ten rozbitý-je na několik dílů. Zkusil jsem to jenom tak a všechny kombice na 5ti drátovém konektoru. Foto pořídím zítra, tady to nemám. Jinak ta emulace může být zajímavá, můžeš mi ji nějak nakreslit? Jinak jsem si pořídil Raspberry, objednal dotyk. LCD malé na pokusy a budu se pokoušet pohrabat v Pythonu.
    7.5.2019 16:18 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Příloha:
    Jak jsem psal, fyzické posunutí touchscreenu oproti LCD vyřeší kalibrace. Pokud to na dotyk aspoň trochu reaguje (když posunu prst doleva, tak se posune kurzor doleva, doprava, nahoru a dolu ... horší by bylo, kdyby to třeba v jednom směru nefungovalo vůbec), tak pohoda.
    Když připojím pc myš a otevřu kalibraci mám v každém rohu kříž a chci prstem tu šipku dotáhnout na střed kříže
    Hmm to vypadá, jako by v tom místě ztratil touchscreen spojení mezi deskami, je to stejná reakce jako úmyslné puštění prstu před cílem? To vypadá, jako kdyby tam ten prostor detekce nedosahoval a nebo byl tlak nižší, zkus stylus nebo alespoň nehet (prostě něco bodového, ale měkčího než šroubovák :-D). Bodový dotek sníží odpor mezi deskami, je možné že zařízení nemá tak nízko práh doteku jako má nový touchscreen (detekce síly doteku už na odporu desek závisí).
    Ten panel který jsem zkošel měřit je ten rozbitý-je na několik dílů.
    Aha, tak to asi moc vést nebude :-D, ale i tak by se foto hodilo.

    Náhradní zapojení touchscreenu pro test, zda funguje řadič a identifikaci, který pin je který v příloze, ale jestli to aspoň častečně reaguje, tak to je zbytečný stavět.
    7.5.2019 22:57 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Díky a zdravím, foto jsem dnes nestihnul. Určitě dodám byl jsem na cestách. Když jsem to testoval, tak jsem používal i stylus. Asi se smířím s vadným sklem, akorát to chování je divné, tedy ta částečná funkce.
    8.5.2019 11:49 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Zdravím, se dívám na zapojení emulace, tak zapojení bude osa x= x+/x- např.5V, osa y= y+/y- např. 5V toto zapojení je tedy jako 4drát? a 5drát bude mít vývod od potmetru označený jako tlak? Jak bude chvilka času zkusím to zapojit. Jako interface k dotyku bude zajisté nějaký IO k tomu určený. Jak píšeš, že zařízení nemá tak nízký práh doteku, lze práh nastavit na jiné hodnoty?
    8.5.2019 17:15 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    OK tak jsem se dostal k prostudování pětidrátu a vypadá to, že nebude kompatibilní s 4drátem. Teda asi může být i stínící vodič, ale jestli je to to rohový zapojení, tak to fungovat nebude. Ani to nepůjde lehko emulovat. Zjisti (pokud máš teda 5. vodič) kam vede a na co je připojenej (u té nekompatibilní technologie vedou zbývající 4 do rohů a ne na hrany jako u 4 drátu).

    U toho náhradního zapojení 4drátu se všechny kontakty zapojujou do řadiče, napájení tam pouští sám podle toho jakou stranu/osu chce naměřit.

    Pro další identifikaci potřebujeme fotky obou touchscreenů, nějaké info o zařízení, fotky konektorů na obou stranách a ideálně i fotku toho řadiče (nebo prostě hires motherboardu).
    9.5.2019 12:53 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Zdravím, přikládám foto, snad postačí. Mám tady ještě jeden LCD s origo funkčním dotykem, tak jsem to ohmicky porovnával. Tak ten rozbitý je KO. Orig. měřeno na kon. pin1 - pin5 138,1 ohm, pin2 - pin4 138,2 ohm, pin3 (prostřední) je jezdec pot. A ten nový má na pin1 - pin5 104 ohm, pin2 - pin4 106,6 ohm. Potom jsem dále porovnával hodnoty odporu při dotyku. Orig. dotek od cca 380 do 550 ohm a ten nový cca od 350 do 1,2 kohm. Otázkou je zada ten rozdíl není už velký? Foto musím upravit, nelze vložit
    9.5.2019 13:13 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Příloha:
    A foto
    9.5.2019 13:15 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Příloha:
    další
    9.5.2019 13:17 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Příloha:
    další
    9.5.2019 13:19 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Příloha:
    Ještě jedno
    9.5.2019 13:23 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Příloha:
    Samolepka typu na plochém vodiči je kabel původního skla. Nové sklo má pouze to číslo.
    9.5.2019 21:37 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Tak to chápu, proč to nemůžeš naměřit na tomhle :-D.
    9.5.2019 21:34 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Stačilo opsat nápis do googlu, datasheet. Je to 5drátový rohový s tím sense signálem no (nejde nahradit tím zapojením s odporama).
    9.5.2019 21:35 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Z takhle malého obrázku to IC fakt nepřečtu ;-). Hoď to na imgur a jen to nalinkuj, nebo mi to přečti.
    9.5.2019 21:49 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    No dvojnásobný odpor je docela dost, ale mělo by to snad jít upravit v driveru. Je tam linux?
    9.5.2019 22:49 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Zítra pošlu typ IO, nepřečtu to ani z původní fotky. Ten datasheet jsem našel taky, ale nemám datasheet od nového skla co zatím nefunguje, nebo blbě hledám. Kouknul jsem do specifikace toho driveru HT-580 a tam je rozsah 30-500 ohm? Naměřit to na rozbitém nemohu, páč je to přerušeno hned u vývodu na pl. kabel. Jede to na Linuxu a komunikuje s PLC. Díky.
    9.5.2019 23:33 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    No píšou že to je na drive layer, takže mezi těma rohama. V datasheetu řadiče z mého odkazu píšou 50-200 na drive layeru a až 3k pro touch. Jako kdoví co je za firmware v tom MCU a zda to nemají schválně omezený, ale byl bych mírně optimistický.

    OK na linuxu si zjisti jakej driver to používá, ideálně sem hoď výpis dmesg, bude tam napsaný, jaký driver se inicializoval. Taky si nainstaluj evtest program, který vypisuje (skoro) raw hodnoty (pokud se teda používá klasický input evdev systém - což je snad normálka dneska).
    10.5.2019 08:35 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Přeji dobré ráno, IO je TS2005F. Pokusím se to nějak zjistit. V Linuxu toho moc neznám. Dnes to asi nestihnu, odskočím a budu v neděli. Děkuji.
    11.5.2019 17:44 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Aha to bude tady. Nejspíš to bude jako HID zařízení. Zkus rozběhat ten konzolovej evtest, zda se naměřená hodnota mění i mimo ten prostor detekce doteku.

    BTW našel jsem nějakej 10+ let starej kalibrační soft.
    12.5.2019 22:25 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Mám tady první problém, jak v Linuxu zakázat start aplikace. Při spuštění mi hned otevírá program pro obsluhu zařízení. Nejde mi spustit ani příkazový řádek. Google dal nějaké tipy, ale nějak mi to nefunguje, nebo to dělám špatně. Díky za každou radu na Linux.
    13.5.2019 00:36 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Distribuce? Jaké tipy?

    V bootloaderu změň parametr kernelu na:
    init=/bin/sh
    To natvrdo pustí jako první aplikaci shell. Pak bych hledal někde v /etc, ideálně podle jména binárky té aplikace. Ta aplikace bude nejspíš pod Xkama, takže stačí nastavit systém, aby nebootoval do grafiky.
    13.5.2019 23:15 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Děkuji, zítra se na to dostanu, potom se ozvu.
    14.5.2019 08:27 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Zdravím, stále se mi nedaří vypnout program po spuštění. Verze Linux Debian GNU7 TTY1. Spustí se program, kterým potom obsluha ovládá zařízení. Pokud připojím klávesnici a stisknu Alt + F2, chvíli se vypne a potom opět začne nabíhat. Nic dále potom nejde, pouze ovládat zařízení.
    14.5.2019 08:38 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Pořád jsi nenapsal, jaký program to je. Zkus hledat přes

    sudo lsof /dev/tty*
    14.5.2019 10:41 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Asi dělám něco blbě, protože já ten příkaz nemám možnost kam napsat. Díky.
    15.5.2019 03:09 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Jaký máš na zařízení bootloader, grub? Přeruš boot proces a edituj parametr přímo v bootloaderu.

    A nebo prostě nabootuj systemrescuecd nebo vyndej disk ze zařízení a uprav ho externě.

    A tímto malým množstvím informací nic jiného poradit nemůžu. Cíl je získat shell pro ladění. Shell může být klidně vzdálené ssh a nebo prostě přímo terminál.

    Chování při Alt+F2 je divný, nikdy jsem neviděl, že by se Xka přepnuly zpátky (asi to teda jde no).
    15.5.2019 09:10 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Ano, disk je USB flash můžu jej vyndat a editovat v jiném PC s os Win? Nebo bude potřeba PC s Linuxem? To mám pouze na Raspberry PI. Díky za trpělivost.
    15.5.2019 09:30 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Na 99.9% je filesystém toho zařízení něco jako ext2 a linux to bude vyžadovat. Asi by to šlo ale upravovat v nějakým virtuálu, pokud nemáš linux. Rpí by asi šlo taky, ale budeš mít velké problémy při kompilaci (zařízení je asi x86 že).

    Jak moc dobře umíš s linuxem, protože pokud moc ne, tak budeš mít dost problém to nastavovat takhle přes posty z fóra. Osobně nevím jak začít, s daným množstvím informací bych asi lezl po rootfs a hledal rozdíly v /etc vůči vanilla instalaci debianu, spouštěcí skripty asi budou někde v /etc/init.d (teda pro klasickej init, systemd se mi neosvědčil, takže ho neznám). Je vůbec na zařízení ethernet? To bych zkusil najít zda je nainstalovaný ssh nebo aspoň telnet. Možná může pomoct tohle.

    Užitečné programy: lshw, cat /proc/cpuinfo
    15.5.2019 22:13 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Díky, jsem tedy vyndal flešku za účelem editace. No a potom zkusil zapnout a ihned se spustil shell, připojil jsem klávesnici a bez problému můžu konečně i psát. Tak budu postupovat dle pokynů dříve. V Linuxu jsem pravda nedělal nic, ale pokud mi chlapi nějak píchnete? Snad to dám a něco nového se přiučím děkuji.
    16.5.2019 12:53 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Zsravím, tak je to EFI shell 2.31. Pokud tam napíšu tento příkaz- sudo lsof /dev/tty*, tak mi napíše- Is not recognized as an internal or external command, operable program, or batch file. USB fl. je vyndána.
    16.5.2019 23:17 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    EFI shell není linux. To je prostě shell "BIOSu", z něj se teprve linux bootuje.
    17.5.2019 07:59 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Děkuji, to mi taky potom došlo že blbnu, když jsem se tam dostal jenom do biosu. Je to prostě celé nastaveno na bootování z té flešky, kde to je včetně i os. Fleška místo HDD. Ale má zámek. Když ji chci otevřít tak hlásí, že nemám oprávnění. Tak jsem prostě včera objednal to orig. sklo a doufám, že to bude chodit - škoda. Ale s Linuxem si budu nějak pohrávat dál. Ještě jednou děkuji za rady a hlavně trpělivost.
    17.5.2019 20:29 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    No není zač no :-/
    17.5.2019 22:05 vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Je, jsem to omylem dal do jinýho hrnečku - taky dobrý !
    15.5.2019 09:40 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Nahraj si live USB třeba Mintu a po bootu z USB budeš mít pohodový linux, ve kterém můžeš normálně pracovat. Není žádný důvod se trápit s ext2 na windowsech.
    15.5.2019 22:16 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Děkuji, i tohle zkusím.
    k3dAR avatar 16.5.2019 14:49 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    pro nahrani ISO na USB doporucuju snadnej/multiplatformni etcher a misto Mintu doporucuju osobne pouzit ISO Xubuntu...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    15.5.2019 07:37 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Pokud připojím klávesnici a stisknu Alt + F2, chvíli se vypne a potom opět začne nabíhat.
    Ak tomu rozumiem, tak sa po pripojení klávesnice reštartne počítač. Nevyskratuje tá klávesnica USB zbernicu? Odporučil by som vyskúšať iný USB port, inú klávesnicu alebo iné USB zariadenie. Klávesnice majú slabý odber, takže preťaženým (vymäknutým) zdrojom to asi nebude. Ak ttam teda nie je pripojený externý USB disk alebo niečo s väčším odberom s ktorým nepočíta výkon zdroja.
    15.5.2019 09:13 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Díky, klávesnice je ok a jinde funkčí.
    Řešení 1× (Marble)
    5.5.2019 19:56 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    Ano, premerat. Moze to byt vadne - nebol by to prvy ani posledny nefunkcny smejd odtial. Pri lacnejsich suciastkach kupujem viac kusov, aby bola vacsia sanca, ze aspon jedna bude pouzitelna (kupujem tam len to, co sa neda zohnat u nas ani na eBay).
    5.5.2019 22:35 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotykový display
    děkuji za poznatek, může to být i vadný kus.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.