abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Dotaz: záloha sd karty

    17.6.2019 21:57 Dada
    záloha sd karty
    Přečteno: 520×
    Ahojky, jsem v podstatě nováček v Linuxu a začal jsem si hrát s Raspberry, kam jsem si nainstaloval Raspbian. Už jsem si pár věcí nastavil a teď bych rád zazálohoval jednoduše sd kartu. A to tak, že ji vyjmu a dám do PC, kde mám Ubuntu (smazal jsem windowsy a začal od nuly:). Dočetl jsem se většinou, že na offline zálohu mám použít dd, ale karta má 32GB, na které mám využito asi 5GB. Nechci mít zálohu, co má zbytečně 32GB a plýtvat místem. Poradíte mi, jak vytvořit image karty, který vytvoří kompletní image (vč boot) o velikosti zálohovaných dat? Mockrát děkuju:)

    Odpovědi

    17.6.2019 22:20 PetebLazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: záloha sd karty
    Jako osoba líná to řeším tak, že většinu volného prostoru filesystému karty zaplním následně smazaným souborem bigsht naplněným nulovými znaky (z /dev/zero) a ddckem ziskaný img celé SD přímo přes pipe gzipnu. Část zabraná bigsht se zkomprimuje velmi výrazně (samozřejmě tento trik asi nebude fungovat na šifrovaný oddíl, z pohledu komprimace s prakticky náhodným obsahem), takže velikost img.gz prakticky odpovídá kompresi užitečně zaplněného prostoru.
    17.6.2019 22:32 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: záloha sd karty
    Nech ma viacej 500M nulovych suborov, aby priebezne mazal na uvolnovanie miesta.
    18.6.2019 10:45 PetebLazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: záloha sd karty
    Tím mne před pár desetiletími proškolil služebně starší kolega když mi oznámil, že jde přidat prostor ext2 filesystému (načež smazal jeden z uměle vytvořených GB souborů bigshit, ignorovaných při zálohách tarem). ;-)
    17.6.2019 22:42 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: záloha sd karty
    dd sa pouziva kvoli rychlosti. Lebo mozes trebars aj cez tar zaarchiovat do jedneho suboru, ale nacitanie stromovej struktury bude pomalsie, ako skopirovanie cez dd. A to dd je setrnejsie na I/O.

    Upozornenie: Nearchivuj priecinky /proc, /sys a pripadne aj /dev. Nie su to realne subory ulozene na disku. Su to pseudo subory. Je to user file rozhranie pre vymenu informacii s kernelom. Podobne je FUSE.
    k3dAR avatar 17.6.2019 23:04 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: záloha sd karty
    pokud by zalohoval bezici system(nechame stranou ze se muze neco zmenit(i kdyz databazi tam asi nema)), tak neni dobre vynechat /proc /sys /dev (proc a sys by pak schazeli i ty prazdne adresare, v /dev JSOU realne zakladni soubory i kdyz nepocitam pres to prekryte udev, takze vhodnejsi rootfs bind-mountout bokem a pak zalohuje realne co v nem je, bez tech virtualnich/prekrytejch...
    sudo mkdir -p /mnt/prozalohu
    sudo mount --bind / /mnt/prozalohu
    a pak zalohovat pres tar nebo rsyncem na jinej stroj obcash /mnt/prozalohu/

    nicmene pokud chce mit jistotu, tak zalohovat z jineho systemu aby ten zalohovany nebyl nastartovan a pak tohle cele resit nemusi a jednoduse zalohuje obsah 1 oddilu (boot v fat32) a 2 oddilu (rootfs v ext4), take je dobre poznamenat ze jak pri tar tak rsync zaloze zalohuje pouze obsah, nikoliv rozdeleni disku, takze jeste to:
    # zaloha
    sfdisk --dump /dev/sdX > zaloha-sdX.txt
    
    # obnova
    sfdisk /dev/sdX < zaloha-sdX.txt
    za sdX je potreba uvest realne jmeno zarizeni pripojene karty, v USB stecte to bude sdX (kde X je pismeno a-z dle poctu aktualne pripojenych), v interni ctecce karet to bude mmcblkX (jde X je cislo 0-kdovikolikjemax)... jak pri zaloze (aby se zazalohovalo to spravne), tak (OBZVLAST) pri obnove (aby se NEprepsal jinej treba systemovej/datovej disk) je potreba POZORNE zvolit spravne jmeno, je videt ve vystupu prikazu "dmesg" po pripojeni ctecky/karty...

    a kdyz uz sem popsal komplikovanejsi reseni, jeste je tu "naklikavaci/nacvakavaci" reseni v podobe Clonezilla, ktera dela automaticky jak zalohu/obnovu rozdeleni disku, tak komprimaci/dekomprimaci prave jen tech pouzitych dat...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Josef Kufner avatar 18.6.2019 00:30 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: záloha sd karty
    dd má volbu sparse, která místo zápisu nulových bloků udělá děravý soubor (sparse file). Soubor sice bude mít těch 32 GB, ale na disku zabere jen 5 GB. Jen si musíš dát pozor při kopírování takového souboru, abys zachoval díry.

    Pokud budeš experimentovat víc a dělat kopie sem a tam, doporučuju zmenšit oddíl na kartě, podívat se v GPT tabulce kolikátý je poslední použitý blok a prostě omezit množství kopírovaných dat (volby bs a count). Třeba si udělat z 32GB karty jen 8GB kartu s trochou nealokovaného místa a nemusíš řešit nuly a mezery. Pomocí gparted je to na pár kliknutí. Až se vyblbneš, tak to zas zvětšíš a je to.

    Použít rouru a gzip je také možnost, ale trochu to komplikuje mountování přes loop.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Jendа avatar 18.6.2019 11:57 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: záloha sd karty
    dd má volbu sparse, která místo zápisu nulových bloků udělá děravý soubor (sparse file). Soubor sice bude mít těch 32 GB, ale na disku zabere jen 5 GB.
    Pokud bude kartu používat, postupně bude volné místo vyplněné zbytky starých souborů a tohle už fungovat nebude.
    Jendа avatar 18.6.2019 12:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: záloha sd karty
    Doporučoval bych nekopírovat kartu jako blokové zařízení, ale kopírovat soubory, například rsyncem. Což navíc můžeš udělat i za běhu systému aniž bys musel Raspberry vypínat a kartu vyndavat (pozor na konzistenci pokud máš na Raspberry nějakou databázi, což nejspíš nemáš).

    Obnova se pak udělá tak, že si stáhneš nový Raspbian, nahraješ na kartu a soubory zkopíruješ zpátky (přepíšeš). Nebo i bez toho mezikroku s Raspbianem, stačí vytvořit vfat a ext4 partition (nebo zkopírovat partition tabulku) a soubory na ně zkopírovat. Pokud jsi vytvářel partition tabulku od nuly, je potřeba jí ještě změnit UUID na staré (najdeš v /etc/fstab):
    fdisk /dev/sdx
    x
    i
    0xstaré_uuid
    r
    w
    q
    
    Pavel Čejka avatar 18.6.2019 12:33 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: záloha sd karty

    partimage?

    Pokud vím, tak zálohuje celé oddíly tak, že podle filesystému zazálohuje jen prostor skutečně obsazený soubory. Volné bloky umí vynechat a při obnovování volitelně vyplnit nulami.

    Ze zálohovaného oddílu se dá obnovit i MBR. Mám vyzkoušeno přinejmenším na NTFS a EXT2... nevzpomínám si, co používá v defaultu Raspbian - ext4, nebo btrfs?

    Je součástí System Rescue pro x86.

    http://www.partimage.org/manual/Basic-usage/

    http://www.system-rescue-cd.org/

    Prosté dd je na jistotu, ale zabere to místo stejné jako úložiště.

    Nepředpokládám, že bys zálohoval přímo na tom Raspberry, ale nakonec i to jde, pokud nabootuješ z jiné SD karty a tu zálohovanou budeš mít offline nepřimountovanou ve čtečce.

    18.6.2019 12:37 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: záloha sd karty
    Nejefektivnější z mého pohledu bude stáhnout si distribuci Clonezilla. dát ji na flash, nabootovat a zazálohovat kartu. zazálohuje boot a všechny oddíly, zazálohuje jen data z oddílů a provádí kompresi, takže výsledek je celkem efektivní.
    18.6.2019 14:41 TechnikTom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: záloha sd karty
    Taky doporučuji Clonezillu. Ale normálně nainstalovat do Ubuntu.

    Jako správce vytvořte adresář/home/partimag Nejdřív dát odpojit oddíly na sd kartě, které se většinou automaticky připojí po zasunutí čtečky s kartou. Spustit sudo clonezilla device-image skip Beginner.. Savedisk potvrďte název zálohy vyberte disk ( kartu ), který chcete zálohovat

    a dál podle pokynů

    V home/partimag pak naleznete adresář se zálohou vaší karty.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.