abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Screenshot neaktivního okna v X

    13.12.2010 01:37 Jaroslav Polakovič
    Screenshot neaktivního okna v X
    Přečteno: 347×
    Zdravím,

    mám tu úkol pro opravdové fajnšmekry. :)

    Řekněme, že mám k dispozici trusted java applet, takže můžu spouštět příkazy operačního systému a přes JNA používat i systémové API, a potřebuju udělat screenshot neaktivního (!) okna, u kterého však lze předpokládat, že žádnou svou částí "neleze pryč z obrazovky", není minimalizované a nachází se na aktivní ploše. Ve Windows toho lze dosáhnout přes Win32 API.

    Ovšem Unix-based systémům příliš nerozumím, takže jsem naivně zkusil spustit xwd s parametrem ID rovnajícím se ID okna, které potřebuji sejmout. Výstupem sice je správný výřez obrazovky o velikosti žádaného okna, ovšem na obrázku jsou zachycena okna, která se nacházejí nad tím, které mě zajímá. To samé při přímém využití fce XGetImage z knihovny XLib. Jakékoli nastavení backing store v tomto případě nic moc neřeší.

    Samozřejmě je možné programově přesunout žádané okno nad ostatní, udělat screenshot, a zase vše vrátit do původního stavu, já bych ovšem rád celou věc vyřešil bez toho - ideálně, aby se vše dělo na pozadí.

    A zde právě uvítám geniální nápad. Vlastně jakýkoli nápad, protože já jsem ztracen.

    Požadavkem je multiplatformnost (ideálně funkční na všech rozšířených distrech i na OSX) a co nejmenší nárok za cílového uživatele. Ideálně jediná věc, která by jej měla obtěžovat, je popup "Ano / Ne" při povolování práv appletu. Při samotném snímání screenshotu by ideálně měl uživatel mít možnost normálně se systémem pracovat, být jen minimálně omezen (např. je v pořádku nutnost zůstat celou dobu na jedné ploše).

    Velice vám děkuji za všechny nápady!

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    14.12.2010 23:28 Mips
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshot neaktivního okna v X
    Tohle je opravdu hodně speciální požadavek. Velmi pochybuji, že to lze udělat jen s pomocí Java API. Nejdřív bych se asi zeptal v linuxové či unixové poradně, zda na to vůbec existuje nativní API. V případě, že existuje, nabízí se použití JNI.
    14.12.2010 23:41 Dero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshot neaktivního okna v X
    Děkuji za odpověď.

    Od položení dotazu jsem se trochu posunul. Experimentálně jsem zjistil, že nástroj import z kolekce ImageMagick takový screenshot vytvořit dokáže, takže se blíže podívám na zdrojové kódy a nechám se inspirovat.

    A ano, dalším krokem je použití JNI pro přístup k nativnímu API napříč platformami. Jen pro zajímavost uvádím, že toho lze dosáhnout nejen na Xkách, ale i ve Windows a dokonce zřejmě i v nových verzích OS X (Leopard a Snow Leopard).
    15.12.2010 08:07 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshot neaktivního okna v X
    Nedávno jsem řešil podobný problém - potřeboval jsem se podívat na obsah okna na vzdáleném počítači, kde byl spuštěný screensaver (zamknutá session). Obávám se, že to nějak jednoduše nepůjde, protože X server nemá nikde vyrenderované bitmapy částí oken, které nejsou v danou chvíli vidět. Kdyby je totiž měl, nebylo by při odkrytí části okna nutné generovat event pro příslušný proces, aby ji překreslil; zkuste např. odkrýt část okna programu, který je v daném okamžiku zastavený (stav T) - odkrytá část se nevykreslí, dokud proces opět nerozběhnete. Možná by to ale šlo obejít tím, že by se okno dočasně přesunulo nahoru, udělal se screenshot a pak by se zase vrátilo zpátky (pokud to jde).
    15.12.2010 11:30 Dero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshot neaktivního okna v X
    Také děkuji za odpověď.

    Zajímavé však je, že nástroj import z kolekce ImageMagick dokáže udělat screenshot okna, které je částečně nebo úplně zakryté jiným oknem. Pravda, se zamknutou session nebo s oknem na jiné ploše / mimo obrazovku, si také neporadí. To mně ale nevadí. Jak jsem psal výše, musím blíž prozkoumat zdrojáky importu.
    15.12.2010 11:59 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshot neaktivního okna v X
    On ho sice udělá, ale kdykoli jsem to zkoušel, tak zakrytá část okna byla na screenshotu černá (nebo vyplněná jinou barvou pozadí). Což by odpovídalo tomu, co jsem psal výše.
    15.12.2010 12:08 Dero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshot neaktivního okna v X
    Zkoušel jsem před pár dny nejnovější verzi importu na Ubuntu a screenshot okna obsahuje i ty části, které jsou zakryté jinými okny. To třeba XWD nedokáže. A ne, obrazovka neproblikne, nedochází k přesunutí okna na nejvyšší úroveň a rychlému vyfocení.

    Rozjedu ještě nějakou další distribuci ve VM, abych to otestoval, ale rád bych doufal, že to je opravdu novou verzí nástroje, nikoli nastavením distribuce. Ačkoli chápu, že s přihlédnutím k principu fungování X je to podivné.
    15.12.2010 15:14 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshot neaktivního okna v X
    Jestli se to taky nechová jinak, když ti jede compositing...
    15.12.2010 15:28 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshot neaktivního okna v X
    Taky jsem si tu diskusi mohl nejdřív dočíst celou...
    Řešení 1× (Dero)
    15.12.2010 12:16 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshot neaktivního okna v X
    Je potřeba mít okno přesměrované do pixmapy - buď musí běžet kompozitní manažer, nebo XCompositeRedirectWindow().
    15.12.2010 12:45 Dero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshot neaktivního okna v X
    Tohle je přesně to nasměrování, které jsem potřeboval. Označuji jako řešení a děkuji všem diskutujícím.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.