abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Znovu-otevření tématu DSL-584T s openWRT

    20.12.2012 12:26 k-barter_CZ | skóre: 2 | Zlín
    Znovu-otevření tématu DSL-584T s openWRT
    Přečteno: 282×
    Zdravím,

    předem se moc omlouvám za založení dalšího tématu, nicméně můj souboj s D-linkem 584T holt nebere konce. Pro pořádek uvedu i svoje minulé téma, které lze najít zde.

    Na začátek řeknu, že mám nainstalované openWRT, konkrétně Backfire 10.3 na DSL-584T.
    Když zapojím kabel z modemu (ano, je to DPC 2200), tak ztratím kontrolu nad routerem, nicméně klienti (NTB a server) dostanou každý svoji IP a net funguje jak má.
    S tímto spokojen nejsem. Bez netu jsem se hrabal v /etc/config/network a pročetl jsem si workaround na tvorbu VLAN, jelikož jsem z tohoto pochopil, jak by měly být porty nadefinovány.

    Co vím: eth0 je "hlavní" síťovka se 4 porty (0 1 2 3 4) ? ---- tady bych rád věděl, jak se věci mají, předpokládám, že 0 je interní a zbytek je externí, přiřadil jsem do vlan 0 2 3 4 za předpokladu, že 1 bude pro vstup. eth1 je interní pro WAN, tato je automaticky na DHCP, nicméně pro mě nepoužitelná.

    otázka zní, jak mám nastavit vlan? představoval bych si něco jako "porty 2-4 (na krabici) jako DHCP s NATem - static, ipaddr 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0 a port 1 (opět na krabici) jako dhcp.

    Co jsem zkoušel:

    config eth0
    statická
    statická_ip
    netmask

    vlan
    zařízení eth0
    vlan_(číslo) 1
    porty 0 2 3 4
    ///
    ///tady mě napadla analogie s eth0 - nastavit statickou, netmask.
    ///

    Toto je jen malý výcuc, pro představu, co jsem nastavoval. Zatím mě stačilo, aby fungovala "LAN". Když bude fungovat LAN, nastavení portu 1 pro DHCP už je jednoduchá záležitost 2 minut. Holt, po restartu přes SSH router ani necukne. :-(

    ///////////////
    Možná bych měl říct, jak řeším připojení na klientech, na NTB mi to jede bez network-manageru, jelikož pendluji mezi Zlínem a univerzitou v Brně, kde mají na koleji, sprostě řečeno, pokakaný net. Network manager se z kolejového netu může zbláznit, tak jsem to vyřešil klasikou - /etc/network/interfaces - auto eth0 a tam iface eth0 inet dhcp a připojování řeším přes ifconfig a DHCP rekvest dhclient eth0. Doma funguje bez problémů a server jede jen na /interfaces - už kvůli stabilitě a DHCP / DNS serveru.
    ///////////////
    Zajímavé bylo, že Fedora na kolejový net reagovala dobře, bez potíží. Osobně mám teď Mint, kvůli Steamu a hlavně kvůli MATE - osobně řečeno mi GNOME 2.3 chybí :-) Tyto řádky berte jako menší off-topic.
    ///////////////

    ////////////////////////
    komentář
    ////////////////////////
    Před nějakou dobou jsem zápasil s Debianem, potažmo Mintem. Koupil jsem si od známého funkční síťovku, takže můj server má dvě, eth0 (vstup) a eth1 (DHCP, NAT, maškaráda) pro jednoho klienta. Možná se ptáte, proč teď (znovu) řeším starý router / switch, moje odpověď je celkem jednoduchá - přes ssh na routeru vzbudím klienta přes WOL a server nebude muset běžet celý den, což je nehoospodárné. Také tím "obejdu" dynamickou IP od UPC (...zajímalo by mě, proč nabízí takové krámy jako Scientific Atlanta?) - opět, minikomentář - jednu dobu jsem s Backfire měl jednu a tu samou adresu pro server přes 2 týdny = podle mě to bude nepřetržitý provoz D-linku, který tak udržoval IP. Jednoduše řečeno, server na Debianu/Ubu/Mintu umím krásně nastavit, ale na openWRT nikoliv, potažmo vůbec nemám představu, co a jak. Pokaždé, když router nastavím tak, jak si myslím že má být (přes VLAN, porty 2-4 statika, 192.168.1.1 s netmask), tak router vůbec nenabízí DHCP.
    /////////////////////////////

    Ještě jednou omluva za duplicitu, nicméně na oficálním fóru openWRT mi nikdo zatím neodpověděl. Veřte mi, že mě opravdu štve, že to musím dávat opět sem, a to ještě duplicitně.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    20.12.2012 18:46 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Znovu-otevrení tématu DSL-584T s openWRT
    Hledej 'adm6996m vlan' je to stejny switch jako v annex-a modelu..
    21.12.2012 09:24 k-barter_CZ | skóre: 2 | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Znovu-otevrení tématu DSL-584T s openWRT
    Zdravim, dik za odpoved.

    Dival jsem se na Vas navrh, nicmene mi to vyhodilo jen patche. Toto asi bude treba naimplementovat a zkompilovat primo se zdrojovym kodem, jak to chapu? Nebo je tu moznost "doinstalovat" ?

    Jsem zatim zacinajici programator, takze vim co chcete, nicmene jak uz nikoliv.

    Kazdopadne jeste jednou dik.
    Řešení 1× (k-barter_CZ (tazatel))
    21.12.2012 09:53 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Znovu-otevrení tématu DSL-584T s openWRT
    No ja uz jsem neco podobneho jednou resil, ale nedotahl do konce. Jde o to, ze VLAN musi podporovat ten switch a to tak, ze ma podporu v ramci ovladace. Dale se VLAN konfiguruji pomoci prikazu swconfig a take upravou konfiguracnich souboru site. V nekterych pripadech je to jeste jinak, ale doporucuji nastudovat dokumentaci.
    21.12.2012 10:13 k-barter_CZ | skóre: 2 | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Znovu-otevrení tématu DSL-584T s openWRT
    Takze rikate, nejlepe to nakompilovat znovu?

    Pri pokusu o kompilaci mi to vypsalo par chyb, nicmene jsem prosel cele menu a switch tam samozrejme byl.

    Mozna bych mel presto rict, co bych si predstavoval - switch to byt opravdu nemusi, neco jako microPC.

    Kdyz to nepujde, tak koupim za par kacek normalni switch, ale nelibilo by se mi to. Jde mi hlavne o ssh.

    Kazdopadne si dokumentaci zkusim nastudovat a uvidim co se s tim da delat.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.