abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Dotaz: LAMP webserver výběr Linuxu

    8.2.2014 21:37 Darkhunter
    LAMP webserver výběr Linuxu
    Přečteno: 636×
    Zdravím, hodlám si koupit http://www.czc.cz/gigabyte-ga-c1037un-eu-intel-nm70/143316/produkt a k tomu 4GB DDR3 ram. Pojedu na tom LAMP a nejspíš bude sloužit pro malý eshop a dva startupy. Bude na to výkon stačit? Jaký linux server edition mám zvolit? Dřív jsem dělal na ubuntu serveru a bylo to cajk, ale jestli existuje něco lepšího pro webserver, tak klidně přejdu na jiný distro.

    Odpovědi

    8.2.2014 22:30 Karlos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LAMP webserver výběr Linuxu

    Vyber si takovou distribuci, se kterou máš zkušenosti, nebo příbuznou. LAMP je všude +- stejný, takže není lepší nebo horší. Koukej na toto:

    - Podpora (vyloučíme nesmysly typu Ubuntu s 9měs. podporou)

    - Popularita -> množství návodů na netu

    - Jak s tím umíš pracovat

    Mě teda vychází nejlépe Debian Wheezy a CentOS. Ubuntu server mi přijde zbytečný, když je tu ověřený Debian. Jestli to bude stačit - to záleží na návštěvnosti a na čem ten shop běží, ale řekl bych že ano. Pak taky záleží, jestli tam budeš chtít nějaké GUI, asi by to uneslo LXDE, možná XFCE pokud si chceš klikat. Samozřejmě nemalá zátěž navíc.

    8.2.2014 22:33 Darkhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LAMP webserver výběr Linuxu
    No já teďka něco dělal i na Debianu no a myslím, že bash je cca u všech distribucí stejný, takže mi to je nějak jedno. Pojedu určitě jen čistou konzoli. Žádné GUI nepotřebuju. Pojedu tam čistě jen Apache,PHP a MySQL.
    8.2.2014 22:50 Karlos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LAMP webserver výběr Linuxu
    Samozřejmě že je stejný, stejně jako Apache, PHP binárky+moduly, MySQL atd. Furt jsou to ty samý programy, jen se to trochu liší verzema. To bych ale neřešil. Bezpečnostní aktualizace fungujou asi všude, do dister s dlouhou podporou se vybírají verze dost stabilní. Jaký si to uděláš, takový to budeš mít. Proto si vyber to co znáš, ať pak neřešíš rozdíl aptitude x yum, nebo další specifika pro dané distro. (*buntu vychází prapůvodně z Debianu, takže základ tam je opravdu stejný)
    8.2.2014 22:52 Darkhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LAMP webserver výběr Linuxu
    No a když jde o tu bezpečnost, tak jaké distro zvolit. Asi LTS je samozřejmostí teda?
    8.2.2014 23:08 Karlos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LAMP webserver výběr Linuxu
    LTS určitě, jednak bezpečnostní aktualizace a jednak neměnnost verzí aplikací (kromě možných backportů). Debian a CentOS nerozlišuje LTS, ten má dlouhou podporu sám o sobě. Ubuntu Server jsem koukal 12.04 asi by měl být poslední LTS. Když tu jde o bezpečnost, tak si pořádně nastav firewall, nikoho nepouštěj kam nemá (nastav práva adresáře, sqladmin...), dej si silný hesla, nenechávej otevřený porty, zabezpeč ssh, dej pozor na sql injection, chroot FTP a webu a já nevim už mě nic teď v noci nenapadá
    8.2.2014 23:35 Darkhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LAMP webserver výběr Linuxu
    Na to si já najdu nějaký návody. Tak dík moc.
    vdusek avatar 9.2.2014 00:20 vdusek | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LAMP webserver výběr Linuxu

    Pokud sháníš návody, tak začni třeba zde - http://www.howtoforge.com/perfect-server-debian-wheezy-apache2-bind-dovecot-ispconfig-3

    10.2.2014 19:37 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LAMP webserver výběr Linuxu
    LTS určitě, jednak bezpečnostní aktualizace...

    Ale no tak! Vždyť ještě není 1. dubna, pokud vím.

    10.2.2014 19:35 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LAMP webserver výběr Linuxu

    LTS je ta nejhorší možná volba. V podstatě jde o mor a neštovice v jednom. LTS přináší horší zabezpečení a mnohem déle přetrvávající bezpečnostní nedostatky, zoufalé poloamatérské backporty některých nezbytných aktualizací (nebo dokonce samozvané úpravy OpenSSL, jako například známých 32768 klíčů v Debianu, což Blbuntu tenkrát převzalo taky) a navíc — což je nejhorší — obrovskou spoustu bugů, které nikdy nikdo neopraví a nad kterými může člověk jenom skřípat zuby a které jsou ve všech ostatních distribucích už pár měsíců minulostí. Doporučuji zdaleka se vyhnout LTS nebo čemukoliv, co o sobě tvrdí, že je to stabilní. Tou stabilitou se nikdy nemyslí stabilita z hlediska spolehlivosti; myslí se tím, že tam stabilně zůstávají bugy, kterých se člověk nezbaví.

    11.2.2014 13:23 Karlos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LAMP webserver výběr Linuxu

    Takže jestli jsem to dobře pochopil: Tazatel si vybral Ubuntu nebo Debian, protože s tím umí. Vy doporučujete ne-LTS v případě Ubuntu, tzn. á 9 měsíců přeinstalovávat nebo updatovat, protože mají tak osekanou podporu.A ještě se hrozit, co přestane fungovat s novou verzí programu. Pokud Debian, tak tedy testing? Zajímavé rolling updates, kdy se může přihodit, že něco přestane fungovat, nebo se vyskytne bezpečnostní chyba a na novou verzi se čeká jak dlouho?

    Sám jste nenavrhnul rozumné distro, které by bylo podle Vás vhodné. Já raději server, o který se nemusím starat, jen aktualizuji. Myslím si, že větší nebezpečí je ze špatně nastaveného systému jak jsem psal výše, než z nějakého bugu.

    11.2.2014 13:37 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LAMP webserver výběr Linuxu
    Ja treba uplne presne nerozumim, proc prave takovy HW. Mel bych za to, ze je to vhodne spis jako HTPC, nez jako "server". Neni to ani levne, ani vykonne. Nenasel jsem nikde udaj o spotrebe v zatezi/idle - jenom blbe koukam? To je totiz podle mne to nejpodstatnejsi u tehle mini neco, protoze rozmer neni az tak uzasny a klasicky case v provedeni desktop se da k televizi v pohode dostat. Pokud jde o hostovani dvou jednoduchych projektu bez nejakych specialnich naroku, pak kdyz si spocitam naklady na elektriku, stabilni pripojeni, nebo housing, vychazi mi lepe klasicky hosting, kde se poskytovatel neustale stara prave o to, aby to bylo stabilni a zabezpecene, nebo VPSka, kde mi odpadaji naroky na spravu HW a udrzbu vseho okolo.

    Proto by mne jen ze zvedavosti zajimalo, co vede tazatele k tomuhle HW? Jde o bezpecnost - mit to na "vlastnim serveru"?
    11.2.2014 23:55 Peter Šantavý | skóre: 22 | blog: Obcasnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LAMP webserver výběr Linuxu
    Bud Debian alebo CentOS.

    Ak mate skusenosti s Ubuntu, Debian Vam bude blizsi. Ak by ste chceli vyuzit pre LAMP distribucnu podporu pre SELinux, skor CentOS.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.