abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Rozcestník

    Dotaz: Jak je to v Linuxu s WebKitem?

    20.1.2017 16:50 mica
    Jak je to v Linuxu s WebKitem?
    Přečteno: 311×
    Na normální prohlížení internetu používám Firefox, nicméně protože chci vědět, jak se tytéž stránky zobrazují v různých prohlížečích, mám nainstalované i prohlížeče s jinými jádry. Myslel jsem, že od každého jádra stačí jeden prohlížeč, že prohlížeče postavené na tomtéž jádru se mezi sebou liší jen uživatelským rozhraním a jinak stránky zobrazují stejně, ale teď nevím. V repozitáři Debianu je nejvíc prohlížečů založených na WebKitu, takže si člověk musí některý vybrat. A všiml jsem si, že s každým prohlížečem se instaluje jiná knihovna, která má v názvu "webkit" - Konqueror závisí na libqtwebkit4, Arora na libqt5webkit5, Epiphany (WWW) na libwebkit2gtk-*, Midori na libwebkitgtk-* a několik dalších prohlížečů vyžaduje některou z jmenovaných knihoven. Doteď nevím, zda ta přehršel linuxových webkitových prohlížečů používá různé verze téhož webkitového jádra (ve smyslu starší a novější), fakt ale je, že tyto prohlížeče nezobrazují stránky zcela stejně. Dnes jsem se například setkal s tím, že Konqueror a Arora zobrazí nesprávně prvek stránky, jehož výška je nastavena pomocí kódu calc(100vh - 100px), zatímco Epiphany jej zobrazí správně (Firefox a Chromium ani netřeba zmiňovat) - přitom je uvedeno, že Safari podporuje funkci calc od července 2012. Znamená to snad, že Konqueror a Arora používají verzi WebKitu, která je starší než čtyři roky? Nebo jak to vlastně s těmi webkitovými knihovnami v repozitáři je? - vůbec tomu nerozumím. A zobrazuje některý z linuxových webkitových prohlížečů stránky stejně jako Safari? Předem děkuji za odpovědi.

    Odpovědi

    20.1.2017 17:17 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to v Linuxu s WebKitem?
    Co si o tom nejdrive neco precist?
    20.1.2017 17:19 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to v Linuxu s WebKitem?
    V knižnici libwebkit2gtk je výrazne novšia verzia WebKit ako je v knižnici libqt5webkit5 (a tie ostatné sú ešte staršie). Napr. v Qt4 je to verzia z 2011 (pár malých opráv je novších) a pri Qt5.6 to vyzerá na rok 2012 (plus pár novších úprav).

    V Qt5.6 je už knižnica QtWebEngine a tá je založená na Chromiu, takže nemá zmysel prehliadače využívajúce tú knižnicu používať (pretože Chromium je v tomto prípade lepší).

    Takže ak ide o testovanie priamo WebKit, tak najrozumnejšia možnosť je testovať s použitím WebKitGTK+2
    20.1.2017 17:23 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to v Linuxu s WebKitem?
    A zabudol som, že Midori môže používať aj WebKitGTK+2 (ale len s Gtk+3, pre Gtk+2 nie je dostupná novšia verzia tej knižnice).
    Josef Kufner avatar 20.1.2017 17:40 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to v Linuxu s WebKitem?
    Ono ten QtWebengine je docela bublrlíček a ubalit ho není jen tak.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Max avatar 21.1.2017 01:11 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to v Linuxu s WebKitem?
    Jsem se o to pokoušel kvůli Fatratu a moc se mi to nepodařilo, pak už jsem neměl time. QtWebengine pod debianem vypadá skoro jako nemožná věc :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.1.2017 12:46 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to v Linuxu s WebKitem?
    Mám Gentoo a "nainštalovanie" QtWebEngine nie je problém (každopádne, podľa ebuild súboru, to nie je jednoduché dosiahnuť a ani v aktuálnej verzii to ešte nie je zvládnuté ideálne).

    QtWebEngine ale ešte stále nemá všetky funkcie, ktoré boli dostupné v QtWebKit a navyše sa spúšťa výrazne pomalšie a používa oveľa viac pamäte. Napr. aplikácia Anki s QtWebKit používa 150MB a náhľady sa zobrazia okamžite po zobrazení okna, QtWebEngine potrebuje 600MB a načítanie toho elementu trvá dosť dlho na to, aby to bolo viditeľné (všetko samozrejme pri porovnávaní rovnakých dát).
    21.1.2017 08:18 mica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to v Linuxu s WebKitem?
    A WebKitGTK+ drží krok s WebKitem užívaným Safari jak? Na stránce projektu WebKitGTK+ se píše, že verze 2.14.3, kterou používá poslední verze Epiphany, byla vydána 17. ledna 2017 (to se tedy v repozitáři Debianu mimochodem objevila velmi rychle), ale z toho nedokážu poznat časovou souvislost se Safari (aspoň vycházím z předpokladu, že nejnovější WebKit užívá právě Safari).
    21.1.2017 12:41 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to v Linuxu s WebKitem?
    Opravy a nové vlastnosti priamo vo WebKit sú v GTK verzii dostupné približne v rovnakom čase (niekedy aj skôr, pretože zmeny, ktoré nie sú bezpečnostné chyby môžu byť použité v Safari neskôr).

    Každopádne to ale neznamená, že sa stránka zobrazí rovnako (pretože WebKit je len jednou z častí Safari a napr. rendrovanie písmen je úplne iné), takže dosiahnutie rovnakého vzhľadu až na úroveň jednotlivých bodov je nereálne (ale na testovanie dostupných funkcií a napr. rozloženia elementov to bude použiteľné).

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.