abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Konfigurace vice serveru shodneho typu

    27.3.2017 17:38 MP
    Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Přečteno: 503×
    Ahoj,

    poohlizim se do nasi infrastruktury po necem, co by umelo pro tuto chvili zakladni konfiguraci serveru shodneho typu. Vsechny servery mame unikatni "pets", ale to se ma zmenit, takze budou "cattles". Jedna se o kompletni servery, ne kontejnery.

    Mam tu tedka 2 priklady:

    1] HAproxy - konfigurace pro HA

    2] Apache - virtualhosty

    Co dlouhodobe aspon trochu sleduji bity a bajty, tak jsou tu hlavni 2 moznosti - CM, sdileny FS.

    Sdileny FS vypada nejjednoduseji napr. NFS, ale pak ty konfiguracni soubory jsou pres symlinky dostupne jen v pripade dostupnosti NFS. Resi to shodne soubory, neresi moc rozdilne (muze ale byt pres promenne).

    Dalsi moznosti je napriklad Glusterfs. Velka vyhoda, ze se vsechny soubory vyskytuji lokalne. Nevyhoda, pro vice ruznych skupin serveru by bylo potreba nakonfigurovat samostatne glusterfs clustery, nebot si myslim, ze jeden gluster pro vsechny typy by se casem nevyplatilo. Rozdilnost v souborech je podobny pripad jako NFS.

    No a pak je tu ten CM. Zde tezko vybrat, kazdy ma nejaky preference a kdyz se zeptam na ruznych diskusnich forech, dostanu aspon 4 odpovedi (puppet, ansible, chef, salt...).

    Do ceho by jste v dnesni dobe sli, pokud by jste meli cisty stul? V tuhle chvili jde o zakladni veci, jako udrzeni shodne nainstalovaneho sw, na coz se da pouzit treba aptly/foreman, ale jde spis hlavne o udrzeni konfigurace sjednocene a nemuset to konfigurovat stroj za strojem.

    Jo, primarne neco, co funguje na Debianu. Zatim se mi libi "jednoduchost" glusterfs, ale vaham nad nekterym CM. NFS cesta je takova osemetnejsi.

    Diky za podnety.

    Odpovědi

    27.3.2017 17:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Ansible pro správu a podle toho kolik těch strojů bude buď GlusterFS nebo Ceph.
    27.3.2017 19:38 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Uloziste je vyresene, gluster ani ceph to nakonec neni, kazdy z jinych duvodu.

    O tom ansible dost uvazuji jako protivahu glusteru, pripadne jsem zahledl jeste neco jako syncthing/lsyncd.
    27.3.2017 21:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Šmankote, vždyť to je něco úplně jiného. Ansible je nástroj jak to spravovat a nezbláznit se z toho.
    27.3.2017 22:16 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Vsak jo. Upresnim ten priklad na HAproxy. Co vlastne tam na active/passive kombinaci potrebuju?

    1] mit stejny konfig na obou stranach pro haproxy 2] mit stejne certifikaty/klice na obou stranach, nektere se budou casto menit (letsencrypt)

    Kdyz tam pouziju gluster, tak si muzu symlinknout original 1],2] na lokalni kopii v glusteru. Kdyz pouziju ansible, tak muzu modifikovat 1], ale 2] mi to jednoduse neporesi.
    Josef Kufner avatar 28.3.2017 00:35 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Nedělal bych rozdíl v tom, zda jde o fyzický server nebo o kontejner. Klidně koukni i na nástroje pro správu kontejnerů.

    Pokud jde o distribuci a synchronizaci konfigurace, vyhnul bych se síťovým filesystémům. Důvod je prostý: Pokud server chcípne, je server bez /etc. Lokální kešování a podobné věci mohou menší výpadky pomoci ustát, ale je to zbytečná komplikace.

    Co použít Git? Etckeeper (git + pár hooků) se v Debianu stará o verzování /etc a je napojený na APT, takže se dělají automaticky snapshoty před a po upgrade. Pokud chceš mít servery identické, upravil bych konfiguraci na jednom, commit, push, na druhém serveru pak pull. Rozhodně by to pomohlo při porovnávaní konfigurací serverů a podobně. Pokud se přidá export seznamu nainstalovaných balíčků a skript, který balíčky ze seznamu na/do-instaluje, mohlo by to celkem stačit.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    28.3.2017 12:04 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Umim si predstavit etckeeper lokalne. Ale uz hure se mi to predstavuje centralizovanejsi. Obecne ani s gitem moc zkusenosti nemam.
    Josef Kufner avatar 28.3.2017 20:42 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Při použití etckeeper je /etc prostě pracovní adresář Gitu, takže přenosy konfigurace mezi servery jsou prostě běžná práce s Gitem.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    29.3.2017 09:51 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Jo, akorát že se k tomu git zrovna nehodí. I když jsou konfigurační soubory stejné, stejně tu a tam potřebují upravit podle konkrétního stroje.

    Já jsem používal puppet, ale po upgrade ze 3.x na 4.x se mi nechtělo přepisovat všechny třídy kvůli tomu, že se někdo opět rozhodl drbnout do syntaxe, takže jsem přešel na Ansible, který pochopitelně v gitu mám.

    Puppet byl jinak prima především proto, že si agent hlídal jestli někdo nedrbnul do konfigurace způsobem jakým neměl. Ovšem moc se nehodil pro reinstalaci stroje od bodu nula do full stavu - na rozdíl od Ansible, kterému na to stačí pouze rozjeté ssh.
    28.3.2017 09:27 hates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    pokud chces udrzovat stejne konfigurace na vsech serverech a s tim i certifikaty tak puppet. Ja si takto nastavuji nekolik serveru ktere jsou identicke a certifikaty mam pres letsencrypt nasazovane na vsechny servery.

    Nad puppetem je GIT a tam je vse ukladane a verzovane. Sitove FS jsou pouzite ke sdilenem datum napriklad webu, ale ne pro konfigurace. To bych byl blazen pokud bych to delal. GlusterFS se vyhni obloukem. Je to pomale. Zkousel jsem to uz nekolikrat, ale rozumna rychlost se mi z toho nepodarila dostat.

    Moc se do toho zamotavas. Jdi tou uplne nejjednodussi cestou. cim min ptakovin tim spolehlivejsi a prehlednejsi.

    Puppet se zda byt jako kanon na vrabce, ale v praci tim spravuji stovky serveru rozdelenych do skupin jak fyzicke tak virtualni. Doma jich mam nekolik desitek, ale kontejneru a zpravuju je taktez puppetem Jsou to virtualni servery ve FORPSI a v tom je posazeno mraky LXC kontejneru. Co kontejner to sluzba. Planuji prechazet na kubernetes a to bude taktez zpravovane puppetem. Ansible je tresnicka na dortu.
    28.3.2017 11:47 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Prave, ze takhle kdyz to ma clovek rozjet, to vypada vse strasne slozite a riskantni...
    28.3.2017 11:55 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Jestli je ochotny jit do Foremana, tak ma Puppet tak nejak v cene.
    28.3.2017 12:06 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Myslel jsem, ze je Foreman i neplacena verze. Pokud je placeny, tak je mimo hru, firma nic takoveho nezaplati, zvlast, kdyz drtiva vetsina serveru je Debian. Vicemene muzu pouzit jen free nastroje, nebo to delat "postaru".
    28.3.2017 16:14 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konfigurace vice serveru shodneho typu
    Foreman i s Puppetem jsou i ve free verzi.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.