abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:37 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Rozcestník

    Dotaz: Záchrana dat

    19.5.2017 13:45 Hoodas | skóre: 10
    Záchrana dat
    Přečteno: 522×

    Zdravím všechny, kteří jsou ochotni poradit.
    V první řadě bych měl předem nspat, že jsem po těžkém úrazu hlavy (díky autonehodě, která mě postihla před 6 lety, takže mám celkem značné problémy s dlouhodobou pamětí a svou výkonností). Před úrazem jsečm však v oblasti IT exceloval a prostředí terminálu my bylo víc, jak vlastní.

    Teď ale k otázce a prosbě o radu.

    Nainstaloval jsem si dualboot s windows 7 a linuxem mint. V průběhu času se při mé nově získané nezkušenosti trochu znepřístupnil linuxovský oddíl na mám datovém HDD.

    Na HDD mám oddíl NTFS a ext4 svůj linux oddíl bych rád nějak zpřístupnil ale nějak se nedaří: GParted spolu s TestDiskem

    Tyhle věci sem před svou nehodou dával bez mrknutí oka ale .... ejhle ... stalo se malé nedopatření. Prosím tedy o pomoc a trpělivost. Otázka zní, jak opět zpřístupnit partu, která se mi vytratila.

     

    Za odpovědi díky.


    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Řešení 1× (eagle.metawerzum)
    19.5.2017 16:43 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záchrana dat
    Už jsem ti jednou radil založ si blog (nahoře vedle tvého nicku) a tam si postupně zapiš vše co a jak máš nakonfigurované.

    A ted k záchraně. Už jsme to jednou nebo víckrát probírali, nebo je to něco nového? v každém případě pořid si nový disk, možná i dva, na kterém budou možné postupně nějkaé opravy. Za další. Je to ten samý problém, který jsme řešili v řijnu minulého roku tady? Pokud ano, tak už vezmi vážně že potřebuješ minimálně stejnou a možná i 2x vetši kapacitu, aby jsi ty data zachránil. Jestli se pitlikuješ pořád jen v tom datovém objemu, který máš, zachránit se to nedá.
    19.5.2017 18:53 Hoodas | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záchrana dat

    Ahoj, díky za odpověď.

    Se vší úctou se ale musím poptat přímo:

    1. jsi ochoten mi systematicky (krok za krokem) popsat jak mám postupovat?
    2. Kdo bude ten blog číst a jak ho založit (zatím jsem tu nic nenašel)?
    3. stejnou větší kapacitu čeho (trochu mě to mate)?

    Něpytlíkuju se už s reinstalací linuxu ale pouze s disky.

    1. je jednodušší použít TestDisk anebo DD příkazy?
    2. Pokud TestDisk, jak ho urychlit a
      • pokud DD příkazy, může mi někdo sepsatpostupy a postup, jak ho nadrtit do linuxu?

    Fakt opět začínám, což znamená, že se opravdu polopaticky musím naučit vše sám ...
    Prosím, pochop to.

    19.5.2017 20:21 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záchrana dat
    Příloha:
    Tak přímá odpověď:
    1. Nemůžu, nemám čas. Můj volný čas týdně se počítá v desíkách minut a obvykle sem jen občas zajdu a odpovím pár dotazů. Najít si čas na systematický dialog je zcela mimo mé časové možnosti.
    2. Jednak si do blogu zapíšeš jakou máš situaci na svém kompu a pak při dotazech se všichni nemusí dotazovat na konfigurační situace znovu a znovu. A jak založit přece nahoře v modrém proužku vedle zalogovaného tvého nicku je položka Blog. (viz vložený obrázek) a pak na té stránce vpravo máš založit nový zápis. (může ti to případně sloužit i jako záznamový blok, což pomůže i tobě, zapíšeš si, co jsi se systémem udělal a nezapomeneš to.)
    3. stejnou nebo dvojnásobnou kapacitu, jakou má disk, který se pokoušíš zachránit. Na místě se data v podstatě zachránit nedají, s výjimkou skutečně situace, kdy někdo kdo souborovému systému detailně rozumí přesně ví, co dělá.
    a k druhé části
    1. každý příkaz je na něco zcela jiného. dd ti překopíruje disk, ale nijak ti nepomůže, aby jsi se dostal k souborům, když máš rozbitý souborový systém, porušenou partition table nebo jinou závažnou poruchu. Test disk se pokusi porozumět, co je v blocích a zrestaurovat je.
    2. Testdisk urychlit podle mne nejde. Nikdy jsem ho nepotřeboval, ale kdysi jsem použil GetDataBack for NTFS na 400GB a jen analýza trvala cca 4-5 hodin a restaurace dat asi 22 hodin. Pro větši disk může trvat zpracování déle než prostý násobek kapacity. V každém případě jak GetDataBack tak TestDisk budou restaurovat data do nového prostoru (na nový disk o alespoň stejné kapacitě)
    Já ti přece nevyčítám, že začínáš. Jen se snažím najít cestu, aby to bylo efektivní jak pro tebe tak pro nás.
    22.5.2017 13:04 ZZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záchrana dat
    Nevim, jestli tu partition Ext4 mas poskozenou nebo jenom nepristupnou. Pokud je jenom nepristupna, tak zkus ve Win7 spustit totalcommander a doinstaluj si ext4 plugin pro pristup na disky formatovane na Ext4.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.