abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Jaké mám rozložení klávesnice?

    28.11.2017 12:12 mica
    Jaké mám rozložení klávesnice?
    Přečteno: 1286×
    Dotazů na rozložení klávesnice už tu v poradně bylo položeno víc, ale všechny se týkaly snahy dané rozložení pozměnit. Já je pozměnit nechci, vyhovuje mně, jak je, jen chci vědět, jaké je to rozložení, které používám (v Debianu). Doposud jsem si myslel, že mám nastavenou českou QWERTZ klávesnici (klávesa napravo od T píše Z), ale pochyby ve mně vzbudilo, když jsem začal hledat, jak se napíší hranaté závorky na klávesnici ve Windows a MacOS. Narazil jsem na stránku http://www.ceskaklavesnice.cz/rozlozeni, kde je obrazově znázorněno rozložení české klávesnice ve variantách QWERTZ, QWERTY a programátorské.

    Jak jsem uvedl, myslel jsem, že mám rozložení QWERTZ, což na uvedené stránce zobrazenému rozložení u mě odpovídá při stisku kláves samotných či se Shiftem. Zobrazené rozložení znaků při použití klávesy pravý Alt (Alt Gr) mi však nesedí, neboť např. právě hranaté závorky píšu pomocí pravého Altu a kláves ú a ( (mám je tam namalované na klávesnici, takže to je nejjednodušší cesta), jenže to podle dané stránky odpovídá rozložení QWERTY. Zvláštní ovšem je, že znaky, které se mi píšou po použití pravého Altu, neodpovídají ani čistě rozložení QWERTY, ani QWERTZ, jak jsou znázorněny na uvedené stránce, nýbrž jsou jakousi směsicí obou (třebaže větší shoda je s QWERTZ), případně neodpovídají žádné ze tří znázorněných (např. kombinace pravý Alt + § má na QWERTZ klávesnici napsat ß, na QWERTY klávesnici ¤ a na české programátorské §, ale mně se napíše ', přičemž ß já napíšu kombinací pravý Alt + Shift + § a ¤ nedokážu na klávesnici napsat nijak).

    Jako grafické prostředí používám většinou Plasmu, v nastavení klávesnice (které jsem neměnil) mám však jen české rozvržení a v kolonce varianta nemám nic. Stejně tak v souboru /etc/default/keyboard mám konkrétní údaj jen XKBLAYOUT="cz", u varianty není uvedeno nic (XKBVARIANT=""). Už si nepamatuju, co jsem vybral při instalaci Debianu, ani nevím, jaké volby tam vůbec jsou, od instalace jsem pak vědomě s rozložením klávesnice nic nedělal.

    Takže by mě zajímalo, jaké rozložení klávesnice vlastně mám – zda je to nějaká obecně linuxová česká klávesnice nebo zvláštní debianí česká klávesnice nebo zda co je uvedeno na http://www.ceskaklavesnice.cz/rozlozeni, pro Linux neplatí nebo je to zastaralé nebo jak se vlastně věci mají. Jde mi o to, abych mohl referovat o způsobu napsání určitých znaků na linuxové klávesnici a mohl se v případě nestandardnosti odkazovat na jméno určitého rozložení (a sám měl povědomí, o jak standardní rozložení se jedná).

    Odpovědi

    28.11.2017 12:26 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké mám rozložení klávesnice?
    Každá linuxová distribuce může mít rozložení klávesnice trochu jinak, záleží na preferencích autorů. Podle všeho máš českou QWERTZ.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    28.11.2017 15:53 mica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké mám rozložení klávesnice?
    Takže to mám chápat tak, že pojem "česká QWERTZ klávesnice" je abstraktní pojem, který se nevztahuje k žádnému konkrétnímu uspořádání v počítačovém světě, a že tedy ve skutečnosti mám "debianovskou českou QWERTZ klávesnici"?
    28.11.2017 16:03 graviton
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké mám rozložení klávesnice?
    Detaily jsou vidět v /usr/share/X11/xkb/symbols/cz

    Pochybuju, že by si debian dělal vlastní, zdroj je spíš xorg. Česká qwertz je:
        // This layout conforms to a new Czech compromise standard
        // designed to satisfy most Unix, Windows and Mac users.
        // 2001 by Kamil Toman [mail]
    
    29.11.2017 08:03 mica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké mám rozložení klávesnice?
    Pochybuju, že by si debian dělal vlastní
    Takže stejné rozložení české klávesnice mají všechny linuxové distribuce?
    Josef Kufner avatar 29.11.2017 08:48 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké mám rozložení klávesnice?
    Ano. Všechny používají ty samé definice z Xorg. Možná se najde výjimka, ale to bude opravdu jen výjimka.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Dalibor Smolík avatar 29.11.2017 12:10 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké mám rozložení klávesnice?
    V Debianu: Nastavení - Nastavení systému - Hardware - klávesnice.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    29.11.2017 13:14 graviton
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké mám rozložení klávesnice?
    Většinou ano.

    Rozdíl nebude ani tak o distribucích, ale spíš o tom, co přesně je nainstalováno. Například pokud je nainstalovaný SCIM, ten má evidentně o rozložení klávesnice vlastní představy, viz: https://github.com/scim-im/scim/blob/master/src/scim_keyboard_layout_data.h
    28.11.2017 16:21 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké mám rozložení klávesnice?
    Jedná věc je co máš nastaveno a druhá - co ti klávesnice posílá za kód pro příslušnou klávesu.
    30.11.2017 13:58 drnest | skóre: 13 | blog: Dřinu nechte strojům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké mám rozložení klávesnice?
    Nestačila by utilitka xkbprint? Teď jsem s i s tím chvilku hrál.

    xkbprint -lg 1 -color :0 -o xkbprint.ps; evince xkbprint.ps

    Mi zobrazí aktuální rozložení pro skupinu Group 1 což je u mě anglické rozložení a pomocí "-lg 2" si zobrazím tu druhou - českou skupinu.

    Nebo jsem našel tenhle oneliner. To zobrazí obě skupiny v jednom postsriptu:

    setxkbmap -print |xkbcomp - - | xkbprint -color - -o xkbprint.ps; evince xkbprint.ps

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.