abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    včera 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    15.5. 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.5. 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.5. 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 291 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: Automatická synchronizace + zálohování dat v síti

    15.1.2018 17:33 sir_honrad
    Automatická synchronizace + zálohování dat v síti
    Přečteno: 372×
    Zdravím Vás, měl bych dotaz ohledně synchronizace a zálohování dat.

    Mám doma NAS, na kterém mám oddíl určený na zálohy a na něm mám pro každé zařízení samostatný adresář. Každou noc se mi na tento oddíl automaticky přihlásí každé mé zařízení (mobily, PC) a provede synchronizaci změn (při tom se pouze nahrávají nové/změněné soubory, nic se nemaže). A tenhle oddíl bych potřeboval automaticky synchronizovat na zálohový disk na jiném PC v síti.

    Moje představa se zhruba dá popsat tak, že budu mít v síti další PC s datovým HDD (dále ho budu označovat už jen jako "zálohovací PC"), na který se mi každou noc vytvoří zrcadlo daného oddílu na NASu (dále už jen jako "NAS") a hned poté se z tohoto zrcadla vytvoří archivační záloha. Mělo by to fungovat asi takto:

    1) V první řadě, disk zálohovacího PC nebude v síti ze žádného zařízení přístupný
    2) Každou noc se zálohovací PC přihlásí k NASu. Na NASu i disku zálohovacího PC bych měl různě rozmístěné malé soubory a adresáře, se kterými nebudu nijak hýbat. Zálohovací PC v první řadě provede porovnání těchto souborů (ochrana před ransomware)
    3) Pokud budou mezi soubory rozdíly, operace se přeruší. Ideální by bylo, kdyby mě o problému zálohovací PC informoval, např. mailem
    4) Pokud budou soubory shodné, provede zálohovací PC samotnou synchronizaci = vytvoří zrcadlo (nové soubory nakopíruje, změněné přepíše a odstraněné odstraní)
    5) Hned poté z tohoto zrcadla na stejném disku vytvoří archivační zálohu (do jednoho souboru). Ideální by bylo, kdyby se první záloha vytvořila plná a dále už jen přírůstky nebo rozdíly a po např. 30 takových zálohách by se vytvořila nová plná, atd. Když by se navíc nechávaly např. poslední tři plné zálohy vč. všech příslušných přírůstkových/rozdílových a starší by se mazaly, bylo by to úplně geniální.

    Mám tu k dispozici starší NTB s nainstalovaným CentOS 7 a pak jeden 4TB ext HDD, který by mohl sloužit jen na ty zálohy. Poradíte jak to zprovoznit? S linuxem se teprve učím, tak v tom dost tápu. Díky moc předem :)

    Odpovědi

    Josef Kufner avatar 15.1.2018 17:50 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatická synchronizace + zálohování dat v síti
    Doporučuju rsync a BTRFS snapshoty. Každá záloha je "plná", ale přenášejí i ukládají se jen rozdíly, takže to je rychlé i efektivní.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    15.1.2018 20:49 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatická synchronizace + zálohování dat v síti
    Jak píše Josef Kufner, na tom zálohovacím PC bych použil jako souborový systém btrfs a každou zálohu bych dělal do nového snapshotu. Tím pádem všechny zálohy budou plné, ale nezměněné soubory budou na disku uložené jen jednou. Zároveň btrfs používá kontrolní součty, takže byste měl přijít na případné poškození dat na disku. Pro přenos dat použijte rsync, ten zjišťuje, které soubory se změnily, a z nich ještě přenáší jen změněné bloky.

    Jako detekci ransomware můžete sledovat, kolik dat přenesl rsync nebo jak velký je nový snapshot – pokud bude zálohovaných dat 10× více, než obvykle, asi se stalo něco netypického.
    16.1.2018 02:03 sir_honrad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatická synchronizace + zálohování dat v síti

    Moc Vám oběma děkuji. Sice z toho zatím zrovna moudrý nejsem, ale aspoň vím, jakým směrem se vydat. :)

    A omlouvám se za ten paskvil v prvním příspěvku, měl jsem to přehledně členěný, ale nečekal jsem, že po odeslání přísppěvku se to takhle spojí dohromady. A editovat už to nejde (teď už vím, že povinný náhled před odesláním má svůj smysl...)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.