abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Rozcestník

    Dotaz: Multimediální úložiště: konverze videa na Synology DiskStation

    6.11.2018 22:30 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Multimediální úložiště: konverze videa na Synology DiskStation
    Přečteno: 511×
    Ahoj všem,

    krátká verze dotazu pro netrpělivé:
    Dokáže ffmpeg, mencoder nebo jiný software bežící na Synology DiskStation DS718+ (DS718+ na webu Synology) využít akceleraci při konverzi videa případně audia? Pokud to dobře chápu, slibuje specifikace realtime překódování 4K videa v případě přehrávání přes DLNA, ale nemám tušení, zda toho lze využít v command line zařízení - uvažuju o skriptech spouštěných z cronu přímo na zařízení. Úkolem skriptu bude překonvertovat cca 7GB MTS videa 1440x1080px 25fps AVC videa do mp4 a cca polovičního rozlišení. Mělo by se to stihnout během několika hodin. Potenciálně se budou konvertovat ještě JPG a WAV či MP3 soubory. Vidím, že Synology nabízí nějaké funkce/služby PhotoStation, VideoStation, CloudStation - kdo se v tom má vyznat. Ve výsledku pořebuju to, co jsem popsal, tj. aby vybrané soubory skončily zkonvertované na té VPS.
    Dlouhá verze dotazu vysvětlující širší kontext:
    Hledám vhodný hardware pro úložiště dat v menší organizaci. Hlavním cílem je centrální sklad multimediálních dat, především mp3 nahrávek, fotografií a videí. Tahle data se nyní potulují náhodně po kapsách na různých kartách, což není ideální stav :-)

    Současně se má část těch dat zrcadlit s online archivem na VPS serveru. Zrcadlit se bude jen část dat, čili musí vzniknout nějaký mechanismus pro označení dat k synchronizaci, jejich konverzi a nahrání na server.

    Typicky to bude probíhat tak, že v organizaci proběhne akce, čehož výsledkem bude několik video souborů MTS s celkovou velikostí cca 7GB (2-3 hod 1440x1080px 25fps AVC videa) a cca 500 fotografií JPG (5184x3456px, kolem 7MB jeden soubor). Tato data se nahrají na úložiště a pak se vyberou některé fotografie a videosoubory (u fotografií to bude jen část snímků, zatímco u videí to budou typicky všechny soubory). Výběr se provede například překopírováním do nějakého adresáře, otagováním či podobným mechanismem. Vybrané soubory se pak převedou na asi poloviční rozlišení, u videa proběhne konverze do formátu mp4 a zkonvertované soubory se nahrají rsyncem ven na VPS. Možná tam bude ještě nějaké audio (wav nebo mp3) a s tím by se nakládalo podobně. Zvládne to ta DS718+ v řádu hodin?

    Pokud ne, bylo by alternativou pořídit menší server, spustit tam nejspíš Sambu a popsanou funkčnost zajistit tam. Výhodou by byl univerzálnější stroj, ale asi vyšší cena, asi pracnější konfigurace, možná nižší spolehlivost?
    Vítám vaše nápady, komentáře a zkušenosti :-) Díky.
    -- OldFrog

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Řešení 1× (OldFrog {Ondra Nemecek} (tazatel))
    7.11.2018 09:31 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Multimediální úložiště: konverze videa na Synology DiskStation
    Podle tohoto pouziva ve skutecnosti custom upraveny ffmpeg. Podle poznamky 2 dole zde prekodovat 1080p AVC a FPS<=30 "zvladne". Tady jeste "reseni" na identickem CPU.
    7.11.2018 15:56 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Multimediální úložiště: konverze videa na Synology DiskStation
    To vypadá nadějně. Znamená to, že DS918+ už má nativně ffmpeg s akcelerací, akorát ve starší verzi?
    -- OldFrog
    8.11.2018 09:05 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Multimediální úložiště: konverze videa na Synology DiskStation
    Vypada, ze je to tak.Tam kde je propagovano HW zrychelni se pouziva graficke karty v zavislosti na procesoru konkretniho modelu v kombinaci s upravenym ffmpeg.
    8.11.2018 12:18 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Multimediální úložiště: konverze videa na Synology DiskStation
    Děkuji za cenné informace, sám bych si to dohledával asi podstatně déle. Pokud se to bude realizovat, hodím se nějaký benchmark a info o zkušenostech.
    -- OldFrog

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.