abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Dotaz: ARMbian, raspberry přerušení, timer, sleep?

    11.6.2019 09:48 Fiuala
    ARMbian, raspberry přerušení, timer, sleep?
    Přečteno: 377×
    Nemam mohho zkušensotí s programováním pro linux a potřebuji napsat drobnost pro Raspberry Pi 2 v C/C++. To s čím si nevím tak uplně rady je ve své podsttě čítač ,který má počítat náběžné hrany signálu na jednom z GPIO za řekněme 100s.

    Knihovna Wiring PI má funkci pro obsluhu přerušení wiringPiISR (),kterou vyvola zvolená událost na GPIO , tady problém není stačí v přerušení inkementovat proměnnou předstvující počet pulsů. Zde si jen nejsem jist, jak je to s prioritou, pokud půjde uloha do sleep, funguje i ve sleep ulohy přerušení od Winirng Pi?

    Předevšěím,ale nevím jak co nejpřesněji změřit oněch 100s? Ideální by bylo pokud by šlo přímo využít některý z hw čítačů v procesoru, který by opět při přetečení vyvolat přerušení. Jasně jde to udělat i jako cyklus se sleep 1ms a ten nechat projít 100.000 krát a asi i exituje nějaká funkce navázanaá na některý z čítačů času linuxu. Jde o to, že nevím a potřebuji poradt pokud možno co nejpřesnější a co nejméně zatěžuijící způsob .

    Poradíte. Děkuji

    Odpovědi

    11.6.2019 10:25 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ARMbian, raspberry přerušení, timer, sleep?
    pokud půjde uloha do sleep
    Tim je mysleno co konkretne?
    11.6.2019 11:42 Tešař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ARMbian, raspberry přerušení, timer, sleep?
    Předpokládal bych volání některé s sleep funkci z unistd.h nebo timer.h tj. sleep() , případně usleep() či nanosleep().

    Jendа avatar 16.6.2019 11:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ARMbian, raspberry přerušení, timer, sleep?
    Zde si jen nejsem jist, jak je to s prioritou, pokud půjde uloha do sleep, funguje i ve sleep ulohy přerušení od Winirng Pi?
    Ano.
    Předevšěím,ale nevím jak co nejpřesněji změřit oněch 100s?
    Pokud to stačí s přesností na řádově milisekundy, tak to dělám tak, že zjistím aktuální čas pomocí clock_gettime, a pak si naplánuju usnutí pomocí poll na správný počet milisekund. Pokud potřebuješ větší přesnost, tak bych zkusil naplánovat pomocí poll probuzení o trochu dříve a následně točit gettime ve smyčce. Pro ještě vyšší přesnost tohle spusť jako separátní proces, nastav mu vlastní CPU a vyřaď z toho CPU jiné procesy (isolcpus). Někde na Rootu k tomu psali že
    Myslím, že i non-RT kernel má /proc/irq/$IR­Q/smp_affinity, kam lze zapsat CPU mask. Kernel s RT-Preempt navíc vytváří pro každý interrupt handler vlastní kernel thread, kterému lze nastavit RT scheduling class a RT prioritu přes chrt, a případně na něj použít taskset (to ale možná není ani potřeba, když už je nastaveno smp_affinity).

    Linux má v tomhle ale pořád ještě rezervy, jeden z největších problémů je, že na všech CPU (i těch vyjmenovaných v isolcpus) se spouští nějaké servisní operace s periodou CONFIG_HZ. Nějakou dobu je k dispozici NO_HZ_FULL option, ale to si podle našich zkušeností moc nerozumí s RT-Preempt, a stejně to funguje jen když je na daném CPU jen jeden thread - viz https://lwn.net/Articles/549580/. Kromě toho pomáhá ještě kernel option rcu_nocbs=<cpu­list>. Na ARM Cortex-A9 se nám ještě osvědčila konfigurace L2 cache CPU locking, tedy pevné vyhrazení části L2 cache pro CPU s realtime tasky. Jak moc je tohle zdokumentované u RPi jsem zatím nezkoumal. Ta izolace ale pořád není úplně dokonalá, zejména při vytváření nových procesů na non-realtime CPU dochází k drobnému "zakopnutí", jehož příčina mi zatím není úplně jasná, možná něco s TLB.
    Ideální by bylo pokud by šlo přímo využít některý z hw čítačů v procesoru, který by opět při přetečení vyvolat přerušení.
    Možná by kernelový čas mohl mít paradoxně lepší přesnost než čítač ze kterého je odvozený, protože NTP říká, jestli jde špatně, a počítají se korekce.
    16.6.2019 11:47 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ARMbian, raspberry přerušení, timer, sleep?
    Pro přesné odměření času je nejlepší použít clock_nanosleep() např. podle příkladu: https://rt.wiki.kernel.org/index.php/Squarewave-example - přesnost je v zásadě nejlepší možná na daném HW, po zprůměrování jitteru minimálně na mikrosekundy. Řešit nějak přímý přístup k HW čítači nemá smysl.

    RT-PREEMPT by určitě pomohl, zvlášť pokud na tom HW poběží ještě další úlohy. Vyhrazení jednoho CPU pro tuto úlohu by také pomohlo, ale je třeba nastavit i to IRQ affinity.

    Další tipy zde: https://wiki.linuxfoundation.org/realtime/documentation/howto/applications/application_base

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.