abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1052 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Dotaz: Práva

    27.1.2020 15:38 georgo23 | skóre: 26 | blog: instalace_vmwaru | Karviná
    Práva
    Přečteno: 839×
    Potřebuji vyřešit následovné, přidat uživatele, který bude mít práva k složce www-data. Vždy jsem řešil jenom roota, asi je to špatně, nicméně měl jsem vždy jen povolené přístupu z konkrétních IP. No nyní potřebuji vytvořit uživatele, který se pomocí ssh zaloguje a zároveň bude moci edtitovat obsah v adresáři /var/www/html*. Projel jsem kde co, a vážně nejsem z toho chytrý. Měl jsem za to, že bude stačit, aby byl ve stejně skupině.. no omyl sice vídím ale jen pro čtení. Vím že je zde i možnost skrze sudo, ale zase nechci mu dát úplně plný rozsah. Prosím tedy o návod jak na to. děkuji.
    jen se učím jak se to naučit .... ...

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    27.1.2020 15:45 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    A kristalovou kouli na pouzite technologie uz jste pro abclinuxu poridil?
    27.1.2020 17:56 georgo23 | skóre: 26 | blog: instalace_vmwaru | Karviná
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Moc nerozumím, proč máte potřebu takové odpovědi? Jak vidíte níže, kolega bez problému odpověděl na můj dotaz a to v plném rozsahu, za co mu tímto děkuji. Možná jste ne úplně pochopil smysl fóra, či prosby o radu. Možná jen máte kus té české nátury sarkasticky a arogantně urážet, nevím ... nicméně, možná bych být Vámi přehodnotil chování zde, nebo přinejmenším v tomto vlákně.
    jen se učím jak se to naučit .... ...
    28.1.2020 08:30 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Jo a uplne blbe, webserver ma typicky totiz RO pristup a RW jen do vyhrazenych adresaru. Z velmi dobryho duvodu. A menit to je napad hodnej totalniho idiota!

    A tebe by taky bylo potreba nakopnout, protoze jak ti bylo receno, kdyz chces neco vedet, je treba rict s cim to resis. Jako arogantni kreten se tu chovas leda ty!
    Řešení 1× (georgo23 (tazatel))
    Josef Kufner avatar 27.1.2020 16:00 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Soubory v Linuxu (a unixech obecně) mají tři sady oprávnění: pro vlastníka, skupinu a ostatní. Každá sada oprávnění jsou tri bity: čtení, zápis a spuštění souboru či vstup do adresáře.

    Potřebuješ udělat dvě věci:

    1. Přidat uživatele do skupiny www-data: adduser uživatel www-data

    2. Nastavit odpovídajícím souborům požadovaná oprávnění, tedy nastavit skupině práva k zápisu: chmod g+w -R /var/www/html

    Pak je ještě jedna věc zvaná umask, tedy maska oprávnění nově vytvářených souborů. Pro takovýto setup je dobré nastavit webserveru masku z 0022 na 0002, tedy aby nové soubory měly povolen zápis skupinou. Predpokládám, že webserver už běží jako uživatel www-data, skupina www-data.

    Asi však narazíš na to, že se ti budou uživatelé porůznu přetahovat o oprávnění, když jeden uživatel něco vytvoří a druhý to nebude moct upravit. Na to také pomůže nastavit umask.

    Také se hodí ještě nastavit setgid bit adresářům, aby nové adresáře a soubory "dědily" skupinu nadřazeného adresáře: chmod g+s -R /var/www/html
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    28.1.2020 17:00 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Nepřidává se uživatel do skupiny pomocí usermod -a -G $skupina $uzivatel?
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    Josef Kufner avatar 28.1.2020 22:57 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Těch možností je povícero. Stačí to i prostě jen připsat do /etc/groups.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    1.2.2020 02:41 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    + prihlasit a odhlasit.
    28.1.2020 23:26 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Tohle řeším tak, že vlastnictví adresáře www-data převedu na uživatele, který se o stránky bude starat - zpravidla sebe. Pak nastavím všem souborům práva 604, adresářům 705. Tedy kromě adresářů temp a log - těm dám 777, protože do nich Apache potřebuje práva pro zápis. Tím je zpravidla hotovo a sudo může jít spát.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    29.1.2020 09:31 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Podle mne je lepší pro obsah webu místo uživatele použít skupinu, která se o to bude starat – může to být víc uživatelů. Ale princip je stejný – správce (uživatel nebo skupina) má práva rw- na soubory a rwx na adresáře, web server k souborům přistupuje jako ostatní s právem r-- resp. r-x pro adresáře. Na adresáře je pak dobré nastavit sgid bit, aby se dědila skupina z rodičovského adresáře.

    Takže pak oprávnění mohou vypadat např. takhle:
    drwxrwsr-x  root www-edit web/
    Do log adresáře webového serveru bych nedával právo zápisu všem, ale jen uživateli, pod kterým běží webový server.
    29.1.2020 10:04 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Tohle taky neni uplne dobre, protoze zpristupni obsah slozek vsem uzivatelum (i kdyz jen ro).

    Zakladem je 750 owner1:www-data s tim, ze navic g+s. Takze owner2 neuvidi obsah owner1.
    Josef Kufner avatar 29.1.2020 11:29 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Toto v podstatě nemá řešení, alespoň ne jen s tradičními unixovými právy. Zápisu webserverem jde zabránit pomocí ACL nebo pomocí AppArmoru. Pak stačí použít skupinu www-data, jak jsem popsal výše a bude to bezpečné. Bez omezení zápisu závisí bezpečnost na nastavení a děravosti webserveru. Pokud je tam jen statický obsah, tak je to v pohodě. Pokud nějaká děravá aplikace, tak ani omezení zápisu nemusí stačit.

    Pořádné řešení jde postavit na Gitu a CI, kdy uživatelé commitují do Gitu, zodpovědná osoba hlídá, že tam necommitují blbosti a CI to pak automaticky vystavuje na web. To "hlídá" může mít více podob, může to být třeba jen chráněná větev, kde nejde měnit historii, nebo může aktivně kontrolovat a mergovat. Ale to už se dostáváme úplně někam jinam.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    29.1.2020 23:13 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Záleží na tom, zda jsou na tom systému ještě jiní zajímaví uživatelé. Pokud ano, můžete třeba root webu přivlastnit uživateli apache (nebo www-data, záleží na tom, jak se jmenuje u vás) a dát mu práva r-x, pro skupinu www-edit práva rwx a ostatním nic. Tím pádem se dovnitř dostane jen uživatel apache a www-edit a pak už nevadí, že „ostatní“ mohou číst, protože „ostatní“ jsou jen apache nebo www-edit. Samozřejmě ale nesmí dovnitř vést nějaký hardlink, kterým by to šlo obejít.
    30.1.2020 09:26 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Zajimavy zpusob. Ja to pres "user":www-data mam resene proto, ze i php-fpm bezi primo pod "user" a timpadem vsechny slozky/soubory jsou "user":www-data, nemluve o tom, ze se pak da snadno resit i neco jako 400, kdy webserver nema vubec pristup k citlivym souborum.
    Josef Kufner avatar 30.1.2020 12:15 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Citlive soubory by vubec neměly být v document root webserveru. Obvykle se to řeší tak, že webserver má nastavený document root do podadresáře toho, kde běží PHP. Takže konfiguráky a podobné věci webserver nepošle klientovi i kdyby se náhodou rozdrbala oprávnění nebo pri upgradu vypadla konfigurace PHP.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    30.1.2020 17:45 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Pokud to chápu správně, PHP u vás běží pod uživatelem, který má právo měnit soubory webu. To je podle mne špatně, tím otvíráte bránu pro všechny ty útoky na chyby v PHP aplikacích, které umožňují zapisovat jim, než bylo zamýšleno, a dát tak na web svůj škodlivý kód. Jasně, některé aplikace to potřebují, některé to potřebují pro nějakou funkcionalitu (a pak bych zvážil, zda je opravdu potřeba), ale kvůli tomu bych ta práva nedával všem.

    Pokud web server přistupuje k souborům přes práva --o, stačí pro --o nastavit práva --- (0) a web server se k souboru nedostane.
    31.1.2020 09:47 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Zalezi na uhlu pohledu.

    Php bezici pod vlastnim uzivatelem ma vlastni pool, coz ma ve vyhody v sdilenem prostredi. Na serveru se to pohybuje pod danym uzivatelem. Nemusim opakovane resit, ze si vyvojari rozkopou prava dedicnosti pres acl.

    Ono reseni vhodnych prav je vzdy komplexni vuci use-case. Navic, kdyz do toho zacne mluvit automatizace. Na solo serveru pouzivam acl a i pres "default" acl casto dojde k tomu, ze vyvojari seberou skupine pravo zapisu a prestane to fungovat kvuli tomu, jak funguje maska. Navic, jestli si mam vybrat, zda zapisuje www-data nebo "user", pod kterym bezi to php, tak radeji vazne "user" - zkuste resit stejny mapovani uid pro nfs u systemovych uzivatelu...
    31.1.2020 21:11 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Nerozumím, jak běh PHP pod vlastním uživatelem souvisí s tím, zda ten uživatel má nebo nemá páva zapisovat do souborů webové prezentace (ať už statických, nebo PHP).
    30.1.2020 12:26 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Ne nahodou 770 pre priecinky, pre subory 660? A ten iny uzivatel ma mat aj editovat.
    30.1.2020 13:09 Boban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Pěkný rady. A co takhle už se přesunout do roku 2020 a použít normálně ACL?
    30.1.2020 17:40 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Já jsem neměl odvahu zkoušet to, jestli už to použitelně funguje. Tj. jestli se ACL budou dědit tak, jak by člověk očekával, z nadřazeného adresáře do podřízeného. A to bez ohledu na to, jakým způsobem soubory vznikají – zda je vytvořím ve vimu, zkopíruju přes SFTP, z Gitu, vytvořím webovou aplikací… Už bude drtivá většina aplikací při přesouvání a kopírování souborů nastavovat ACL podle cílového adresáře, nebo tam nechají ta původní? To je totiž klíčové – správci webu nechci vysvětlovat, že při jakékoli úpravě souborů musí na konci ještě spustit setfacl a opravit tak práva.
    31.1.2020 08:22 Boban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Používám ACL už spousty let na různých souborových systémech pro různá nasazení včetně webu. Dědění funguje naprosto perfektně, není potřeba žádná podpora v aplikaci. Jediné čemu jsem nepřišel na chuť jsou NFS4 ACL.
    1.2.2020 13:20 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práva
    Dědění sice funguje technicky naprosto perfektně, ale pro uživatele je to nepoužitelné.
    ~/tmp/acl % setfacl -d -m u:www-data:r .
    ~/tmp/acl % getfacl .
    # file: .
    # owner: filip
    # group: filip
    user::rwx
    group::rwx
    other::r-x
    default:user::rwx
    default:user:www-data:r--
    default:group::rwx
    default:mask::rwx
    default:other::r-x
    
    ~/tmp/acl % touch /tmp/test
    ~/tmp/acl % mv /tmp/test ./
    ~/tmp/acl % getfacl test
    # file: test
    # owner: filip
    # group: filip
    user::rw-
    group::rw-
    other::r--
    
    Vážně nemůžu editora webu nutit, aby po každé změně ještě nastavoval práva…

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.