abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 4
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Rozcestník

    Dotaz: Externi USB hub nefunguje

    7.1.2021 16:49 Pavel
    Externi USB hub nefunguje
    Přečteno: 329×
    Ahoj, mam monitor, ktery se da k notebooku pripojit pres USB-C. Zaroven je v monitoru USB hub, ke kteremu mam pripojenou klavesnici a mys (v podstate je tak soucasti monitoru dokovaci stanice). Dokud jsem mel notebook Dell Latitude s Ubuntu 18.04, vse fungovalo perfektne. Jednim USB-C kabelem jsem notebook pripojil k monitoru, notebook se zacal nabijet, na monitoru se objevil obraz a mohl jsem pouzivat externi mys i klavesnici. Ted jsem dostal HP Elitebook s Ubuntu 20.04 a po pripojeni se notebook nabiji, obraz na monitoru take vidim, ale klavesnice a mys nereaguji. Dokonce ani nesviti. S Linuxovou podporou asi problem nebude. Kdyz to pracovalo s Ubuntu 18.04, pujde to i s 20.04. Moc nevim, ceho se dal chytnout. Neco specifickeho pro HP? Z dmesg jsem po pripojeni monitoru vycetl jen tohle:
    [led 7 16:33] usb usb3: root hub lost power or was reset
    [  +0,000006] usb usb4: root hub lost power or was reset
    [  +0,969862] hp_wmi: Unknown event_id - 131073 - 0x0
    [  +1,082472] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: no reply expected, received 0x0
    [  +0,100370] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: firmware boot complete
    

    Odpovědi

    7.1.2021 17:05 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi USB hub nefunguje
    O ktory monitor ide a ake ma uvedeny vystup vo Wattoch pre usb-c? Mozno si laptop vyziada prilis mnoho, usb-c pse v monitore mu to z nejakeho dovodu poskytne, lebo to odflakli a potom uz nie je dost na napajanie interneho usb hubu.

    Druha moznost je, ze tento laptop pouzije 4 displayport linky miesto dvoch a tak je potom cely hub v monitore priponeny len cez usb2 a nie usb3. Mozno to potom ten usb hub z nejakeho dovodu rozhodi. Skus pozriet do nastaveni v monitore. Vo vacsine sa da prepinat medzi usb2 a usb3 pripojenim cez usb-c. Prepni na usb2, ci to nepomoze.
    7.1.2021 21:46 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi USB hub nefunguje
    Monitor je Philips 243B1. Chvili jsem si hral s jeho nastavenim a najednou USB hub zacal fungovat. Nedokazu si to vysvetlit, protoze jsem v menu zatim nic nemenil. Snad to vydrzi. Diky za nasmerovani.
    7.1.2021 22:16 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi USB hub nefunguje
    No, nejako som tusil, ze to bude Philips :) Tiez mam dva s usb-c (Philips 346B1C a 328P6VUBREB), jeden ma power delivery 90W a druhy 60W. Mam dva laptopy HP Probook 455 G7 a starsi Acer a mal som presne podobne problemy s USB hubom v monitoroch. V jednom pripade to bolo nenazranym laptopom (HP a 60W) a v druhom prave nastavenim v menu ohladom usb2/usb3. Tie HP laptopy sa niekedy naozaj spravaju asi nie uplne podla normy. Ale ked uz sa to raz rozbehne, tak to uz zvykne fungovat.
    7.1.2021 17:28 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi USB hub nefunguje
    A nebo zeby nejakej HW lock? Totizto soudruzi notebookari ti zcela jiste radi prodaji (za desetinasobek) certifikovany HW ktery s jejich (ne, tvuj vazne neni, ty/firma si ho jenom zaplatil) notebookem bude jiste fungovat.

    Kuprikladu specielne HP ti doda k NB zdroj, se kterym funguje ten NB, ale uz ne dock, ke kterymu potrebujes jinej zdroj (se stejnym napetim a konektorem). Takze bych se vubec nedivil, ze uz jim doslo, ze USBckovej konektor nemuzou kazdej rok zmenit, abys musel kupovat kazdej rok krome nb i vsechny docky novy, tak to vyresili pomoci nejakyho toho HWid locku.

    Mno a jeste ti muzu poradit jednu vec. Patch BIOSu, ale pozor, zase konkretne HP. Klidne se ti muze stat, ze az ho patchnes, prestane se NB i nabijet, protoze u tech kokotu to, ze tam das posledni verzi, neznamena, ze tam mas vsechno. A to si nedelam vazne rit.

    Zjistili sme tuhle prijemnost u nekolika notesu, a zjitili sme, ze se to zacne dit prave po aktualizaci biosu, pri ktery to treba jednu nebo dve verze preskocilo, kdezto u notesu, ktery byly aktualizovany prubezne, se to nedelo, takze rollback o jednu verzi (v nasem pripadne nebylo treba se vracet pres vsechny) a repatch na posledni to resil. Nez sme na tohle prisli, poslali sme 3 do servisu, kde vymenili MB (v garanci).

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 7.1.2021 17:47 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi USB hub nefunguje
    A třeba takové Lenovo to má u premiových řad přesně naopak, kde mají bugy v usb-c a bez upgrade firmware v řadiči zlobí dobíjení a může se to dostat do nepěkných stavů. A nejhorší je L390, který chcípaj jak na běžícím páse.

    Je to tedy vendor od vendora jiný a u nikoho se mi moc ten směr, kam se to ubírá, nelíbí :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 7.1.2021 20:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Externi USB hub nefunguje
    To jsi mě vyděsil, protože mám HP a zrovna jsem si objednal z Ali kombo DisplayPort+PD+USB. Já mám v BIOSu přepínač, jestli chci USB SS a málolajnovej DisplayPort, nebo USB jenom HS a vícelajnovej DisplayPort. Zkus ho přepnout do opačné polohy, jestli to nezačne fungovat.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.