abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1055 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Dotaz: Instalace Ansible AWX na Debian 10

    3.3.2021 17:04 Petr
    Instalace Ansible AWX na Debian 10
    Přečteno: 452×
    Dobrý den.
    Prosím, netuší někdo, jak nainstalovat Ansible AWX na Debian 10 ?
    Dřív to chodilo, teď to nechodí.

    Postupuju podle tohoto návodu, ale prostě zaboha to nejde.
    Jediné, co se mi podařilo vypátrat, tak je toto - stejnej problém.

    Nedokázal by někdo poradit, jak to rozchodit ?

    Díky,
    Petr

    Odpovědi

    Max avatar 3.3.2021 18:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Ansible AWX na Debian 10
    Mám pro tebe radu, nedělej to. Před rozhodnutím, zda AWX nebo ne, jsem stál před nějakou dobou. RHEL/vývojáři dělají vše proto, aby to nešlo provozovat mimo jejich zalicencované verze. Já je nesoudím, je to jejich rozhodnutí, jen říkám, jak to je. Problém je, že ta devel verze jedině v rámci dockeru. Druhý problém je, že nejsou podporované upgrady (přechody na novější verze), resp. ještě nedávno nebyly, ale asi se nic nezměnilo. Dřív ještě existoval týpek, co udržoval balíčky pro RHEL like systémy (tj. bez dockeru apod.), ale taktéž nebyl vyřešený přechod na novější verze a nyní jsou ty balíky out of date (poslední asi 2018).
    Pouštět se tedy do něčeho, co má nyní problémy a nejistou budoucnost (myslím tu verzi na githubu, né tu supportovanou RHELem), to není dobrý nápad.
    Já se tedy rozhodl tak, že si prostě najedu Ansible a nebudu mít WebGUI.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    5.3.2021 20:05 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Ansible AWX na Debian 10
    Mockrát děkuji za odpověď. Myslím, že už mám jasno. Jen se zeptám, máte nějaký osvědčený způsob, jak přes ansible provádět aktualizace serverů (převážně Debian 9 a 10) ? Něco jako apt update, apt upgrade, apt autoremove ? Vůbec mám trochu hokej v tom, jestli použít apt-get, apt, nebo aptitude. Vlastně, dodnes nevím, co by se mělo správně používat. Serverů s Debiany mám desítky a dělat měsíčně aktualizace ručně mi už tak trochu leze na mozek. Vlastně taky řeším, jak se spojit z Ansible na server, který je schovaný za dalšími 3 stroji. Co si tak nějak matně vzpomínám, tak dřív s tím měl ansible problém. Taky si vzpomínám, že měl problém udržet spojení, pokud server šel do rebootu. Ale už je to fakt dávno, co jsem s ansiblem koketoval a nakonec od toho upustil. Možná se veci změnili. Nevím. Rád si nechám poradit :-) Přeji hezký víkend.

    Petr
    Max avatar 5.3.2021 20:43 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Ansible AWX na Debian 10
    Tak aptitude je out of date sto let. Pokud jde o "apt" vs "apt-get", tak já jedu a "apt-get". Dokud nebude označen jako depcreated, tak nevidím problém.
    Já se tomu ještě nevěnoval, teď mám jiné urgent věci, takže jsem toto přehodil na kolegu s tím, že cílem má být: automatizovaná správa účtů/klíčů, verzování nastavení, automatický update OS za dodržení nějakého pořadí (např. aby mi to neshodilo všechny nody v clusteru, ale postupně aktualizovalo a otáčelo nod po nodu apod.).
    Teď mi skokově přibylo asi 20 systémů a půjde to mnohem výše, takže čas na automatizaci nastal, jelikož final count bude kolem 100 jen Linuxových mašin + k tomu dalších hafec win apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    5.3.2021 21:27 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Ansible AWX na Debian 10
    Od kedy je aptitude out of date???
    5.3.2021 21:37 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Ansible AWX na Debian 10
    Trolling?

    - apt update, apt upgrade, apt autoremove - ked si uz robil niekedy s ansiblom, tak vies, ze ansible pouziva moduly, takze pri pisani taskov prakticky nepouzivas ziadne sytemove prikazy a pod.

    - apt update, apt upgrade, apt autoremove - no neviem, ale pokial mas desiatky serverov, tak toto by si uz mal davno vediet

    - jak se spojit z Ansible na server, který je schovaný za dalšími 3 stroji. - pri sprave tolkych serverov a vobec vseobecne, by si uz mal vediet, co je VPN

    6.3.2021 11:57 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Ansible AWX na Debian 10
    ze ansible pouziva moduly, takze pri pisani taskov prakticky nepouzivas ziadne sytemove prikazy

    tady tohle at si tazatel zapamatuje, pri sprave pres ansbile se pouzivaji moduly, na vsechno, upgrade, install, kopirovani dat, mazani. Posilani prikazu by melo byt az jako opravdu posledni moznost. Ansible idealně neopakuje příkazy z CLI, ale popisuje cílový stav na serveru. Takze ne udelej upgrade balíku ale server má balik ve verzi latest.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.