abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: je Git bezpecny?

    28.5.2021 19:01 chtel_bych_se_zeptat
    je Git bezpecny?
    Přečteno: 841×
    Ahoj, dnes jsem slysel "git nema na produkcnim serveru co delat, neni to bezpecne".

    Pro priklad. Linuxovy server s Apachem, ktery ma nastaveny document root do zclonovaneho repository s kodem jednoduche php aplikace.

    Kdyz developer provede push do repository, webhook spusti automatizaci, ktera provede na serveru "git pull".

    Vse je overeno pres GitHub secret token.

    Je nainstalovany git na produkcim serveru opravdu problem?

    Predem diky.

    Odpovědi

    28.5.2021 19:49 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je Git bezpecny?
    Nikdo ti to nezakazuje, ale pokud se mluvi o "produkcnim serveru" tak je to zpravidla v prostredi, kde existuje i "vyvojovy server", pripadne "testovaci server". V takovem prostredi to tam skutecne nema co delat. To neni tvuj pripad.
    28.5.2021 19:55 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je Git bezpecny?
    git nema na produkcnim serveru co delat, neni to bezpecne
    Git muze bezet treba pres SSH. V tom pripade je to stejne bezpecne jako to SSH.
    29.5.2021 12:03 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je Git bezpecny?
    Jde hlavně o to aby ten .git adresář nebyl dostupný přes apache. Na serverech se mi docela často vyskytují v logu pokusy o získání .git adresáře, jak to různí chytráci zkouší (já osobně na server nasazuju přes CI a git bych tam nedal).

    Pokud si hodíš repozitář na server tak že je .git adresář přístupný, někdo ti ty zdrojáky naklonuje a pak si v nich v klidu může hledat bezpečnostní díry ;-) Takže ano, klidně to tam dej, ale ošetři si ať ti tam nikdo neleze (a budeš na to muset myslet aby se ti to omylem nestalo)... Jo a doporučuju nedávat si pak do repozitáře produkční hesla do databází a tak ;-)
    29.5.2021 12:48 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je Git bezpecny?
    Pokud Apache nemá přístup do kořene projektu, kde se kromě adresáře .git nachází spousta dalších zajímavých souborů a adresářů, není se čeho bát. Nejčastěji se kořen webu umisťuje do podadresáře www, ve kterém kromě CSS, JS, obrázků apod. nenajde útočník nic zajímavého.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    29.5.2021 20:37 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je Git bezpecny?
    Mě se osvědčilo mít repositář jinde než aplikaci. Je tam nastavený hook tak, aby při pushnutí kódu zastavil službu (server), aktualizoval soubory, které jsou v jiném adresáři a znovu ji spustil. Push probíhá pod uživatelem, který má přístup k repositáři i k datům. Uživatel WWW serveru nemá přístup k repositáři.

    V tomto případě nehrozí to, že by si někdo prohlížel repositář přes HTTP ani kdybych v konfiguraci serveru udělal jakoukoliv pitomost.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    30.5.2021 20:17 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je Git bezpecny?
    Není tím myšlena aplikace git, ale repositář se zdrojovými soubory. Mohou tam být soubory (případně i v historii), ke kterým by se neměl nikdo dostat.

    Aktualizovat web přes git není dobrý nápad. Aktualizace není atomická, takže v průběhu aktualizace bude nějaká doba, kdy jsou na serveru pomíchané soubory ze staré a nové verze. Když v tu chvíli navštíví web uživatel, nejspíš mu nebude fungovat. Soubory se zároveň nakešují, takže třeba bude nějakou dobu trvat, než se toho uživatel zbaví. A ještě horší bude, pokud se to nakešuje na nějakém proxy serveru.
    1.6.2021 17:35 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je Git bezpecny?
    1) jednak je to vec, kterou k provozu nepotrebujes = nemela by tam byt

    2) druhak je to appka, ktera se muze nejak podelat, a ty z ni delas zavislost svy appky = kdyz se podela, podela se i tvoje appka

    3) tretak je to vec, co nejak komunikuje po siti, a to je vzdycky zajimavy z pohledu nejakyho utoku, i kdyby to melo fungovat jen jako postranni kanal

    4) ctrtak me napada, neumi nahodou git linkovat externi repo? Jako ze si pripojis trebas nejakou knihovnu? Pak je to uzasnej zpusob jak na produkci dostat jinou verzi nez na test.

    BTW: "onosetosamo" je nejlepsi cesta do pekel.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    1.6.2021 23:33 Brokarna | skóre: 18 | blog: problemy_s_r_o
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je Git bezpecny?
    Nainstalovat si na server git jako takovy imho nebezpecne neni, ale pokud ho tam chci pouzit misto jineho systemu pro nasazeni novych verzi, tak je vhodne, aby ten git repozitar nebyl viditelny zvenku (z nekolika duvodu, ktere jsou uvedene uz v odpovedich vyse). Pekny clanek a pruzkum sepsal Vlada Smitka na https://lynt.cz/blog/globalni-scan-otevrenych-git-repozitaru/.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.