abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Můj Arch, nový hardware - nový desktop

    4.10.2011 19:45 | Přečteno: 1396× | Arch Linux | poslední úprava: 10.10.2011 21:07

    V předchozím blogu jsem zmínil důvody návratu k Arch Linuxu, pokud to shrnu do jedné věty, tak by zněla si takto: „Arch Linux je jediná distribuce, která mi nabízí přesně to co od distribuce očekávám".

    Ve světle nových úžasných technologií a nových úžasných super-rychlých procesorů pamětí a disků začal být můj starý dobrý ThinkPad R400 trochu moc pomalý. Je až s podivem jak se člověk nechá zmlsat opravdu rychlým systémem a všechno ostatní se pak jeví jako šnek.

    Proto jsem si udělal radost a nadělil jsem si nový stroj, no stroječek, v podobě zbrusu nového našlapaného ThinkPadu X220, obohaceného o SSD disk a dokovací stanici s vypalovačkou/druhým pevným diskem. O samotném hardware se rozepíšu jindy, pro teď bude stačit shrnutí, že je to opravdu pekelná mašinka. Je až s podivem, že v tak malém šasi se může ukrývat tak velká výpočetní síla.

    Ovšem nový hardware řeší jen výkon, problém s lehkou použitelností pracovního prostředí zůstával i nadále. Nebudu rozhodně tvrdit, že Xfce jako takové se používat nedá, sám jsem se o to úspěšně snažil docela dlouhou dobu, ovšem úplně kompletní prostředí to není, alespoň podle náročnějších měřítek a popravdě, taková mašinka si zaslouží něco lepšího.

    No rozhodl jsem se vyzkoušet cestu revoluce, zdá se být celkem populární, vizte třeba Windows 8 s revolučním rozhraním Metro (nebo jak tomu bazmeku nadávají). Rozhodnutí mezi stále rozbitým KDE a revolučním Gnome nebylo zase tak složité, podle toho co jsem odzkoušel na virtuálním stroji (nehledě na to, že i na to Unity jsem si zvyknul). Opustit všechno vypiplané nastavení Xfce trošku zamrzelo, ale život je změna. Když jsme opouštěl KDE bylo to stejné, Kontact nahradil Thunderbird, Konueror zase Firefox. S Gnome 3 nahradil Thunderbird Evolution, Firefox Crome, Pidgin Empathy...

    A dojmy? Aplikace to špatné nejsou, takové lehce použitelné, v dnešní době se jednotlivé aplikace funkčně a ovládáním velice přibližují, třeba u Chrome a Firefoxu je to vidět až moc, Firefox nestydatě kopíruje chrome. Evolution mi už skoro vůbec nevadí, v práci používám Outlooka a nějak mi přijde, že obojí má podobné ražení, umí to emaily, RSSky, kalendář, úkoly, poznámky, víc toho nechci, nepotřebuji.

    O Gnome-shellu se rozepíšu trochu podrobněji. Po prvním kulturního šoku se nedá moc soudit o kvalitách a pohodlnosti. S odstupem pár dní musím uznat, že logičnost a použitelnost je minimálně stejně dobrá jako u Unity, možná o chlup lepší. Plýtvaní místem nakonec není na překážku, aspoň na novém stroji s poměrně jemným displejem jsou jednotlivé ovládací prvky dostatečně velké pro klikání a používání. Na titulcích oken chybí typická tři tlačítka na minimalizaci, obnovení a zavření, to také nevadí, minimalizaci mám nastavenou na stisk prostředního tlačítka nad titulkem a stejně aplikace neminimalizuji, naco také, když na ploše nejsou ikony, obnovení velikosti/maximalizace také postrádá smysl - alespoň při práci na 12-ti palcovém displeji, jinak funguje dvojklik, nebo odtržení okna. Zkrátka méně je někdy více. Zřejmě jsem dospěl k názoru vývojářů Gnome. Alespoň co se vzhledu týče.

    Ovšem nastavení systému rozhodně není místo, kde málo je více. Třeba obsluju tlačítek uspávání, zavírání víka displeje a podobně si chci řešit sám pomocí acpid démona, tady pomůže dconf-editor a pohrání si s klíči v cestě org/gnome/settings-daemon/plugins/power, kde se dá všechno do podrobností nastavit. Stejně tak v cestě org/gnome/desktop/interface lze dopodrobna nastavit vzhled aplikací GTK3 - styl a velikost toolbarů, ikony v nabídkách a na tlačítkách, ne všechno z toho lze přes aplikaci gnome-tweak-tool. Gnome je vlastně extrémně nastavitelné, bohužel nastavení je zakopáno v dconf...

    Sečteno a podtrženo, v Gnome 3, konkrétně 3.2, jsem díky pár úpravám a pár rozšíření Gnome-shellu získal velmi dobře použitelný systém, ve spojením s brutálně výkonným strojem si nemám zase tak moc na co ztěžovat. A rozežranost Gnome? Ani omylem, při běžném používání 740 MB RAM.

    No a nakonec jeden obligátní screenshot, víceméně defaultní look Gnome 3.2.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Můj Arch, nový hardware - nový desktop, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.10.2011 19:56 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    $ free -m
                 total       used       free     shared    buffers     cached
    Mem:          3763        588       3175          0         33        209
    -/+ buffers/cache:        345       3418
    Swap:         4094          0       4094

    včetně FF

    4.10.2011 20:07 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    Ja jsem nejak ty novinky kolem gnome nebo windows8/metro nepochopil. Proste chci startovat aplikace, spravovat okna mysi, pak drobny vychytavky s nastavenim oken, vetsina veci ovladatelna klavesnici a jednoducha textova komfigurace a na to mi uz pres 10 let uplne staci windowmaker - fluxbox taky jde, ale windowmaker ma nektery vlastnosti navic. Nepouzivam desktop, ani na ikony/programy-pres klavesove zkratky se pracuje rychleji, ani na ukladani souboru. Nepouzivam ani taskbar, aplikace na pozadi bezi i bez taskbaru, a taskbar me tak ani nerusi.
    4.10.2011 20:11 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    Přeju ti radost z nového stroje, ale kdybys dal ssd do toho původního Thinkpadu, tak bys měl skoro stejný efekt za zlomek ceny. Nebo vážně vidíš tak masivní rozdíl mezi výkonem Core 2 Duo a i3 (předpokládám, že to tam máš)?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    vogo avatar 4.10.2011 20:25 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    ne ne i5
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    4.10.2011 20:27 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    Tak to jo. :-) Znáš to, když někdo nenapíše co má za motor, má jednadvojku...
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    luta avatar 5.10.2011 14:45 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop

    bohužel i5 je v laptopu zase jen 2jadro s HT

    5.10.2011 14:51 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    Já vím, ale chtěl jsem mu to "uznat."
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.10.2011 09:08 Pindal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    Jo Gnome 3 s těmi čtyřmi aplikacemi co máš na screenshotu moc nesajou. Ale co takhle mít 8 ploch a otevřeno 50+ oken? Utrpení, zlatý Gnome 2 nebo XFCE.
    vogo avatar 5.10.2011 10:47 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    Běžně nemám 50 oken, už od 5 terminálů se ztrácím v tom co kde je.. záleží na způsobu organizace práce, soustředit se na jednu věc a odbavovat požadavky postupně se mi osvědčilo.
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.