abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (8%)
    Celkem 343 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    20.7.2009 11:58 | Přečteno: 7751× | windows | poslední úprava: 8.1.2014 07:38

    Červen roku 2008 byl tím osudným :-/. Měsíc, jenž definitivně rozhodl o budoucnosti našeho firemního mailserveru. Nástupcem byl zvolen Exchange 2007 SP1.

    Náš stařičký mailserver.

    Byl jím na svou dobu velmi zručný Messaging 4.5 od firmy software 602. Veškeré nastavení a uživatelské schránky jsou uloženy na file serveru a zakóděný pomocí předem zvoleného řetězce. Samotný mailserver běží na odděleném stroji a stará se prakticky jen o pop3/smtp služby. Pro přístup klientů ke schránkám není zapotřebí, aby mail server běžel (klienti se připojují přímo na onen file server). Dále je v klientech možno nastavení přihrádek (rozumněj, vytvoří si přihrádku na lokálním disku a tam mají emaily, které nutně potřebují s přílohou a tím nezabírají místo na fileserveru). Mailserver má možnost i veřejných kontaktů, které jsme hojně využívali. Archivace pošty je součástí mailserveru (veškeré příchozí emaily byly oříznuty o přílohu a zaarchivovány - uživatel měl k nim přístup jen pro čtení). Záloha se řešila jednoduchou zálohou file serveru, na kterém byly všechny schránky uloženy.

    Vše v jednom za pár korun. Bohužel, jak přibýval čas, mailserver stárnul. Společnost software 602 již přestala tento server podporovat a veškerý vývoj šel do jejich groupwarového řešení 602LanSuite, nyní pod jménem Groupware Server 6.
    Náš server začaly časem potkávat neduhy. Záplaty nevycházely, problém se 7bit hlavičkama emailů se řešil tak, že podpora dodala dll knihovnu na přepsání, ale nikde na jejich webu nebyla dostupná ( opravdu jediným řešením bylo kontaktovat podporu). Inu, tak přišla na řadu myšlenka, pořídit nový mail server, jenž by dostačoval našim vzrůstajícím potřebám.

    Výběr nového mailserveru.

    Vedení chtělo jednoznačně groupwarové řešení (kdo by také nechtěl, že? :) ). Po lehkém průzkumu trhu byla jasná volba na místě. Půjdeme do nového 602LanSuite serveru. Bude to od stejné společnosti, pomůžou nám s migrací starého serveru na nový (hlavně schránek uživatelů), cenově je to oproti jiným řešením velmi levné. Zkušenosti jsme s nimi měly dobré a týdenní zkoušení jejich groupwarového řešení vycházelo dobře. Když se schylovalo k podpisu smlouvy, přišel náš ředil se slovy : "já chci BlackBerry". A bylo vymalováno. Synchronizace celého groupwarového řešení s blackberry byla tenkrát nemožná (emaily ok, kalendář a kontakty ne). Nevím, jak je to s tímto produktem nyní.

    Exchange nebo Lotus Domino.

    Nic jiného oficiálně BlackBerry nepodporovalo. Lotus u nás kdysi šéf s našimi předchůdci zkoušel. Jevil se mu jako velký moloch. Navíc každá stanice u nás má office, tudíž i outlook, takže netřeba dokupovat klienty, netřeba instalovat klienty. Zdálo se to jako ta nejjednodušší cesta. Osobně jsem chtěl raději Lotus Domino, jelikož by to nemuselo běžet na MS Serveru a setkal bych se s tím velkým všeumělem, ale buhužel :-/. Na druhou stranu, po zkušenostech s exchange jsem taktéž toužil, ale mnohem méně.
    Dalším bonusem měl být náš nový kolega, jenž byl čistě MS správce a měl údajně dobré zkušenosti s exchange 2k3. Připravoval se na splnění několika certifikátů od MS na jeho správu.
    Další, co mne napadlo byla Zimbra a měla by mít i nějaký ten neoficiální plugin pro podporu BlackBerry. Ale o tom se moc nepřemýšlelo :-/.

    Exchange 2007 SP1.

    Cena licencí.

    Kupovali jsme Exchange 2007 SP1 Standard pro 250 mailboxů. Zakoupí se Exchange pro 5 Mailboxů za cca 17000,- a pak se dokupují klasické CAL licence (buď na uživatele, nebo na zařízení). Jelikož jsme měli k danému serveru Windows Server 2003 Standard OEM 32Bit, tak jsme ho museli strčit do krabice a zakoupit 64bit verzi (Exchange je podporován pouze v 64bit verzi). MS totiž neumožňuje přecházet mezi 32bit a 64bit verzí serveru. V MS ví, jak si nechat zaplatit za stejný produkt 2x (prostě další ždímání manů). Licence na server jsou již obsaženy díky CAL licencím. Nezařizoval jsem to, tak moc netuším. Ale vím, že všechny license se dají uplatnit na všechny servery od MS, které máme a musejí být ve stejné doméně. Pro SBS server se toto nevztahuje. Takže Exchange vyjde na cca 340 000,-Kč včetně instalace. Ano, šéf chtěl instalaci od odborníků, aby bylo všechno tipťop.

    Instalace od odborníků.

    MS only kolega předpřipravil pánům Server 2003 64bit (měl rozjetý nějaký server ve virtuálu a přemigrovával tam účty pro uživatele a přitom, jak si hrál s Domain controlerem asi trošku pokadil DNS, nebo nevím, šlo to mimo mně). Instalace Exchange jim trvala celý den. Řešili nějaké problémy s DNS, pak děsný problémy s certifikátama, synchronizace s outlookama atd. No, bylo vidět, že to měli opravdu najetý (z brožurky za 50,-Kč :P ).

    MS only kolega si trhá vlasy na hlavě.

    Náš zkušený MS only kolega, který u nás mimochodem vydržel jen několik měsíců, si při pohledu na Exchange 2007 nevěděl rady. Celý dny jen koukal na prezentační videa a návody od MS. Když jsme chtěli něco nastavit, netušil. Tím jsem se začal i zapojovat do hry a snažil se pomoci, ač jsem exchange nikdy předtím neviděl.

    Změny a fce v Exchange 2007 SP1.

    => Archivace pošty :
    Jaké bylo naše zděšení, když jsme zjistili, že Exchange nepodporuje archivaci pošty. Ten všemocný a všude vychvalovaný mailserver za čtvrt míče nemá jednu ze základních věcí, kterou má i 10 let starý mailserver od 602 za pár korun. K tomu se ještě vrátíme ;-).

    => Management Console :
    Velkou změnou oproti verzi 2003 je sakra mološská management konzole, která se nebojí sežrat i 300MiB paměti. Na oplátku vám dovolí nastavit asi tak polovinu věcí, co nenáročná konzole z Exchange 2003. Velká část toho nejdůležitějšího nastavení se provádí v konzoli přes powershell. Příkazům, které nastavují exchange, se říká "cmdlet".

    => Message Tracking :
    Jako skutečný bonus, který v exchange 2k7 vypilovali, je message tracking. Zprávy jsou dobře logovány. Lze je vyhledávat i dle předmětu. Samotné logy jsou uloženy v čitelné podobě na file systému. Nechápu, jak mohl bez toho MS kdysi bodovat u Exchange 2003 a starších. Co jsem tak koukal na logy v Exchange 2003, tak ač bývalý ms kolega nadával na logy v exch2k3, tak to zas tak zlý nebylo (samotný message tracking stál za bačkoru, ale po seskládání logů z pár míst se to už dalo).

    => Mailbox-export :
    Užitečná věc. Tento cmdlet je součástí SP1. Umí vyexportovat obsah mailboxů do pst souborů, které nejsou omezeny 2GB velikostí, jako dříve. Nicméně tento cmdlet se neobejde bez džouku od MS. Tato spešl mega fce, která je všude vyzdvihována, je dostupná jen v 32bit verzi :D. To znamená, že na serveru máte 64bit verzi, která je podporovaná a u sebe do PC si musíte nainstalovat minimálně 32bit management consoli s různýma packama kolem sebe, přihlásit se do domény a nechat si žrát další paměť u sebe na PC.
    Abych otestoval funkčnost a zjistil, jak dobrý je to nástroj, rozhodl jsem se vyexportovat všechny maily v databázi do pst. Složil jsem si nato jednoduchý cmdlet (jeho přesnou formu si už nepamatuji, ale bylo to něco jako : vyjeď seznam mailboxů a přes rouru jsem na ně pouštěl mailbox-export) a spustil ho. Po asi 3-4 dnech jsem konečně dospěl do konce. K mému překvapení to dopadlo špatně. Zpočátku ty pst vypadaly dobře, ale tak v půlce seznamu už jim docházala síla. Chyběly v nich emaily a poslední čtvrtina mailboxů byly jen prázdné pst soubory. Třeba jsem něco udělal špatně, nevím. Další čtyři dny už takovou hrůzu nenechám na serveru spuštěnou. Myslím si, že pro jednorázový export jednoho, dvou mailboxů ok, pak už to bude tragédie.

    => Všechno musí mít svůj server :
    MS zastává názor, že vše musí běžet na odděleném serveru. Doména jinde, Exchange jinde, Antispam jinde a takto je to s každou komponentou. Zajímavé je, že u Small Bussiness Serveru tento názor nepraktikuje a vše cpe do jednoho. Třeba takový antispam a další filtry jsou součástí Edge Transportu, který nelze nainstalovat na stejný server, kde je Exchange.

    => Webový přístup OWA :
    Exchange se chlubí tím, že umožňuje přístup k mailboxu přes webové rozhraní, které je téměř identické s outlookem. Dost lidí si řekne : "Ha, pohoda, naladíme exchange a všichni, co nebudou mít outlooky, nebo mají jiný OS, budou přistupovat k mailům přes web". Nojo, vzbuďte se, přece si vážně někdo nemyslí, že to bude tak snadné? Tak předně, OWA běží ve dvou režimech. Plný a lite. Plný je podporován jen IE. Ostatní prohlížeče se dostanou jen do verze Lite, která je fakt osekaná. Dalším problémem je oznamování příchozí zprávy. U verze Lite neexistuje. U IE jedině něco vyskočí, ale myslím, že jen v rámci okna IE. Jak toto řešit? Zprovoznit na exchange třeba pop3 a použít nějaký pop3 checker pro win. Osobně jsem našel jen jeden vhodný pop3 checker (PopTray), který napsal někdo v delfínovi s hafo externíma knihovnama. Osobně jsem potřeboval něco, co je česky, notifikace vyskočí nad všechny okna, podporuje změnu systray ikonky. Nakonec jsme se na něj vykašlali a nastavili jsme všem outlooky. Já v linuxu nejdříve používal pop3 checker, ale pak jsem si stáhl CrossOver (v době, kdy codeware prohrály nějakou sázku a uvolnili na den volně ke stažení všechny balíky) a spouštím si v linuxu Outlook 2007. Funguje v něm vše potřebné a dobře (včetně vyskakovací notifikace, která mi vyskočí vždy na aktuální ploše nad všemi okny, i systray ikonka fachčí ok a ukazuje new mail).

    => Public folders a kontakty :
    V Exchange 2007 je údajně naposledy Public folders. V novějších verzích už nebude a firmy si bucou muset ukládat kontakty přímo do kontaktů v exchange. A jaké, že to má výhody? Nu, když jsem migroval kontakty ze starého mailserveru, tak bylo vytvořeno několik sekcí. Ty sekce měly vůči sobě duplicitní záznamy, což se v našem případě hodilo. Každé oddělení mělo svůj seznam a ten si udržovalo. A teď pozor., mít kontakty přímo v exchange a né v public folders znamená, že se musíte omezit na délku názvu kontaktu, nesmíte mít ani jeden duplicitní záznam a ke správě kontaktů má přístup jen administrátor, protože každý kontakt je definován v AD. Opravdu by mě zajímaly výhody tohoto řešení :-/. Exchange 2010 jsem ještě netestoval, tak nevím, zda tento slib MS dodržel a zda to bude stejné jako v exchange 2007.

    Začínají problémy.

    => Antispam aj. filtry
    Potřeboval jsem nějak rozumně nastavit bounci apod. věci. Chvíli jsem zagooglil a stále ten Edge transport, jenž musí být na odděleném serveru. Až pak jsem našel, že část funkcionalit tohoto transportu lze doinstalovat do Exchange pomocí powershell skriptu, jenž je součástí instalačky. Takže nějak takto (viz How to Enable Anti-Spam Functionality on a Hub Transport Server) :

    # vlezeme do instalacky :
    cd C:\install\Exchange2007SP1\scripts\
    # spustime script :
    .\install-AntispamAgents.ps1
    # restartujeme sluzbu s transportem :
    Restart-Service MSExchangeTransport
    

    => První pád Exchange 2007
    Po dvou, nebo třech měsících bum. AD padlo, Exchange padnul. Restart pomohl :D. Máme všechno na jednom serveru, jak AD, tak Exchange i DNS. Doménu pro klienty nemáme rozjetou a tudíž není ani potřeba nějak extra zálohovat Doménu. ID v event události nemělo extra upovídanou hodnotu. Nikdo moc netušil. Zaslalo se to tedy firmě, jenž nám Exchange zprovoznila. Nevěděli.

    => Nastavení práv pro mailbox na správu :
    Bylo potřeba, nastavit právo na mailboxy, aby je Administrátor mohl spravovat. Mohli jsme šahat bez zadání hesla všem do mailboxů a nastavovat outlooky (kalendáře, filtry apod.) na dálku. Právo na mailbox lze naklikat, jenomže klikejte si to po každém vytvoření uživatele. Hlídejte si to :-/. Nakonec jsem našel řešení. Nastavit práva pomocí cmdletu přímo na celou Databázi (je třeba být v Exchange Management Shellu):

    [PS] C:\>Get-MailboxDatabase -identity "JMENOSERVERU\First Storage Group\Mailbox Database" | Add-ADPermission -user administrator -AccessRights GenericAll
    

    => Druhý pád Exchange 2007
    Po půl roce přišel pád č.2. Zdálo se mi, že jde o stejný případ jako při prvním pádu. Člověk si řekne, že půl roku běžěl ok, ale já se pak díval do historie a uvědomil jsem si, že nikdy neběžel pomalu ani dva měsíce v kuse. Vždy jsme ho kvůli něčemu museli restartovat. Začal jsem tedy zjišťovat, jak se věc má. Nakonec jsem na řešení přišel. Velikost fyzické paměti : 6GiB. Velikost využívané paměti : 12GiB. Exchange oplývá super fičůrkou (zřejmě to má MS opravdu dotáhlé do dokonalosti :-/), kdy databáze kešuje, co to jen dá. Výsledek je nula nula nic dostupné paměti. Management console má na serveru minutové odezvy a nastavit v ní je něco nemožného. Googlení vzalo za své. Pomocí "adsiedit.msc" lze nastavit Exchange maximální velikost nakešování (ESE Database Cache Size in Exchange 2007):

    # spustime adsiedit.msc :
    adsiedit.msc
    # najedeme v nem na pozadovanou polozku :
    Configuration -> CN=Configuration -> CN=Services -> CN=Microsoft Exchange -> CN=jmenodomeny -> CN=Administrative Groups -> CN=Exchange Administrative Group -> CN=Servers -> CN=jmenoserveru -> CN=InformationStore
    -> na polozku dame prave tl. a vlastnosti (Properties)
    -> vyhledame polozku "msExchESEParamCacheSizeMax"
    -> zadame nami pozadovanou hodnotu v KiB/8, 
       tzn, ze pro omezeni kesovani db na 2GiB (2 097 152 KiB) je treba nastavit hodnotu : 262144
    
    Celkem jsem na vhodné nastavení potřeboval tři pokusy. Poslední je tedy to, že když má server k dispozici 6GiB fyzické paměti, tak se musí kešování db omezit max. na 2GiB. 3GiB se nechají pro ostatní věci (transporty a další služby Exchange), 1GiB pro management consoli. Prvních pár měsíců se to zdá býti optimální, ale nyní je stejně zežraná paměť na nějakých 6,7GiB a Management Console je opět šnek :-/. Ale aspoň to už nepadá :).

    => Třetí pád Exchange 2007
    Přijdu si tak jednoho pěkného rána do práce a začínají volat lidi. Nikdo se nemůže připojit s outlookem. Hmm, kouknu na server, paměť je ok. Divné, volné místo na céčku je také ok. Dívám se na běžící služby a ok. Juknu do eventu a hle. Hned byl jasný důvod. Microsoft pěkně uvádí, že velikost databáze může být až 16TB. Ale abychom to neměli tak jednoduché, tak u verze 2007 standard omezuje velikost databáze asi na 50GiB. Pokud máte nainstalovaný SP1, tak zde je limit zvýšen na 250GiB. My jsme dosáhli limitu 250GiB. Databáze se zamkla a konec. Po chvilce googlení přijde člověk nato, že je třeba udělat drobnou úpravu v registru a restartnout službu, jenž se startá o storage (Information Store service). Další odkaz řešení třeba zde. Doplním :

    HKLM\SYSTEM\CurrentControlset\Services\MSexchangeIS\servername\Private-{respective-DB-GUID}
    "Database Size Limit in Gb" DWORD (v desítkové zadat třeba 600, což je 600GB)
    
    Následně stačí restart "Microsoft Exchange Information Store service"

    Archivace pošty.

    Fakt sranda. Různé kopie emailů do jiné databáze apod. věci jsme nakonec vzdali. Nevedlo to nikam. Samá chůjovina. Aby si uživatelé ukládali zprávy na lokál do PST už také nepadalo v úvahu. Chceme mít vše pod kontrolou, všechno zálohované a nesázet na uživatele. Nakonec po dlouhém googlení a poradnách jsme přišli na dvě řešení.

    => Symantec Vault
    Za pouhých 200 000,-Kč máte k dispozici program pro 250 mailboxů, který bude vykopírovávat emaily do své databáze, umožňovat je filtrovat na všechny možné způsoby, ořezávat je, přistupovat k nim přes webové rozhraní, obnovovat do původní db atd. Samotné emaily jsou uloženy na file systému v zašifrované podobě. Do databáze se jen ukládají indexy a linky na ty fyzické soubory. Je kdispozici outlook connector, který integruje do outlooku přístup do archivu pro uživatele. A teď hádejte, jakou db tento soft podporuje? Ano, MS SQL Server. Takže když byste chtěli archivovat, údajně jedním z nejlepších programů k tomuto účelu, tak musíte ještě vypláznout dalších 100 klacků za databázi. Takže Mailserver vyjde přes 300 klacků a to samé archivace.

    => GFI MailArchiver
    Cenově úplně někde jinde. Pro 280 mailboxů jsme ho v akci před Vánoci kupovali za 75 000,-Kč. Nebo tak nějak. Testovali ho kolegové, zda bude pro naše účely dostačovat. Moc jsem mu něvěřil, ale nechal jsem se ukecat a souhlasil jsem s ním. Emaily jsou opět uchovávány na file systému a v db jsou na ně jen odkazy. Jako DB lze použít buď MS, nebo FireBird, jenž je součástí instalačky. Umožňuje přístup klientů přes web rozhraní a další a další věci včetně outlook connectoru. Cena vedení i nás jasně přesvědčila. 300 000,- nebo 75 000,- ? S odstupem času usuzuji, že to byla asi chyba :-/. Možná se o tom někdy rozepíšu, pokud by byl zájem.

    Mimochodem, zde je seznam majkrosoftem doporučených programů pro archivaci a zálohování : Exchange Server 2007 Partners: Back-up and Archive.

    Zálohování.

    Už před mým nástupem se v práci zálohovalo pomocí nástroje BrightStore ArcServe Backup. Na Server s exchange se nainstaluje klient a ten umí zálohovat buď celou databázi, nebo jednotlivé mailboxy. Celá datábáze (200GiB) se na Gib síti zálohuje necelé 2 hodiny. Pokud chcete zálohovat jednotlivé mailboxy, tak záloha trvá 6 hodin :). Myslel jsem, že je to výborný program na zálohování, aspoň se tak o něm mluvilo. Koupil se upgrade na aktuální verzi (12.0 SP1, nyní už je 12.5) + klienta pro exchange. Humus za 20 000,- + 17000,- klient na Exchange. Tento zálohovací nástroj je komplikovaný a zabugovaný (stejné nastavení záloh funguje na jednom serveru, na druhém nikoli). Náhodně někdy vyskočí, že medium nebylo nalezeno, když se job spustí znovu ručně, tak ho to najednou najde atd. Když vyměním přes hotswap disk, tak se záloha provede, ale historie záloh se neudrží a smaže se. Když vyměním disk a restartuji, tak se záloha provede ok. Je to šílený moloch, který pěkně zaneřádí systém. Dalším problémem je obnova dat. Spadne zálohovací server a není zrovna jednoduché ty data obnovit pomocí jiného stroje. Když bych si měl dnes vybírat, tak bych šel do jiného zálohovacího softu a s největší pravděpodobností by jím byl FastBack od IBM (Tivoli Storage Manager FastBack).

    Podělané DNS.

    Ti super profíci zanechali ve firmě rozmr*** DNS s tím, že to funguje, ale nejde tam moc věcí nastavit. A že jediný řešitelný problém je aktualizace od MS, která je ovšem dostupná pouze jen pro 32bit systém. Zamávali, že vše funguje, včetně DNS, jen do něj nejdou přidávat domény, jenž jsou součástí AD. Kolega to chvíli řešil, ale nevyřešil a pak odešel za prací, jenž měl blíže k domovu. Když jsem neměl moc práce, tak jsem se k tomu vracel a hrál si, zda to nejde nějak pořešit. Asi potřetí, co jsem se k tomu vrátil, jsem vyřešil část porblému. DNS totiž vyhazovalo stále warning logy do eventu. Bylo to kvůli root doméně ".", která ovšem v DNS nebyla nastavena, ale to neznamená, že tento úžasný DNS nemůže posílat chyby o nastavení, které neexistuje, ne? :). No, nakonec jsem zjistil fakt skvělou věc. Ta root doména integrovaná v AD byla v DNS cache. Přežila tam hafo restartů a bůh ví čeho. Nešlo jí ani odstranit. Nejdříve jsem musel změnit typ domény v té cache a až poté přestaly vyskakovat chybky s Event ID :

    DNS Server : Event ID 4521 
    
    The DNS server encountered error 9002 attempting to load zone . from   
    Active Directory. 
    The DNS server will attempt to load this zone again on the next timeout   
    cycle. 
    This can be caused by high Active Directory load and may be a transient   
    condition.
    

    Pak začne vyskakovat ještě Event ID 3000. Něco v tom smyslu, že dns každou chvíli plive do eventu a není to dobrý.

    A takto se dá zjistit, že ta doména tam je :
    C:\>DNSCMD /EnumZones /cache
    Enumerated zone list: 
             Zone count = 1 
      Zone name                      Type       Storage         Properties 
      .                              Cache      AD-Domain 
    
    Command completed successfully.
    
    Takže jsem jí nakonec musel zbavit počesnosti takto :
    # zmenime nastaveni, aby nebyla v AD :
    C:\>DNSCMD /Config . /Bootmethod
    # presvedcime se o tom :
    C:\>DNSCMD /EnumZones /cache
    Enumerated zone list:
            Zone count = 1
     Zone name                      Type       Storage         Properties
     .                              Cache      File
    
    Command completed successfully.
    # smazeme ji :
    # No, tak asi nesmažeme, páč jsem to už zapomněl :-/. Možná jsem jí ani nemazal, protože po změně typu z AD se do eventu nic neplivá. Už nevím, pardóóón.
    
    Zde je záznam snahy najít problém včetně popisu :
    Server 2k3:DNS-Nelze přidat primární zónu

    S odstupem času koukám, že v tom eventu je opět milion záznamů s Event ID 4521 a 3000. Root doména v dns cache je opět integrovaná v AD. Chjo, asi jsem opravdu břídil :-/, nechápu to. Asi budu muset na nějaké MS AD-DNS školení.
    UPDATE: opět jsem doménu "." převed z AD na file, zaktualizoval jsem server a restartoval. Po restartu je opět typu AD, ale do eventu stále nic neskáče. Hmmm, třeba už bude klid :).

    Další nastavení Exchange 2007 a nějaké tipy-triky.

    # Jednoduchy export do pst :
    [PS] C:\>export-mailbox max -pstfolderpath c:\max.pst
    
    # Vytvorit novy kontakt a nastavit mu identifikaci :
    new-MailContact -alias devaine -firstname "Max" -lastname "Devaine" -name "Devaine Max" -org kontakty -ExternalEmailAddress maxdevaine@volny.cz set-contact "Max Devaine" -department "spravci"
    
    # Import kontaktu z csv souboru :
    import-csv contacts.csv | foreach { new-mailcontact -alias $_.mailnickname -name $_.displayName -ExternalEmailAddress $_.targetaddress -org Users }
    # kde : alias,mailnickname,displayName a targetaddress jsou nazvy sloupecku v csv souboru.
    # Users je potom cilove jmeno objektu, kam budou importovany kontakty.
    
    # Kontrola prav uzivatele :
    [PS] C:\>Get-MailboxDatabase -identity "JMENOSERVERU\First Storage Group\Mailbox Database" | get-adpermission -user administrator
    Identity             User                 Deny  Inherited Rights
    --------             ----                 ----  --------- ------
    JMENOSERVERU\First Storage... JMENODOMENY\administr... False False     Receive-As
    JMENOSERVERU\First Storage... JMENODOMENY\administr... True  True      Send-As
    JMENOSERVERU\First Storage... JMENODOMENY\administr... True  True      Receive-As
    JMENOSERVERU\First Storage... JMENODOMENY\administr... True  True      CreateChild, DeleteChild
    JMENOSERVERU\First Storage... JMENODOMENY\administr... False True      GenericAll
    
    # Vypise velikost mailboxu a seradi podle nazvu :
    [PS] C:\>Get-MailboxStatistics -Database "Mailbox Database" | Sort -Property DisplayName | ft DisplayName, @{expression={$_.totalitemsize.value.ToMB()};label="Mailbox Size(MB)"}, itemcount, lastlogontime, lastlogofftime,lastloggedonuseraccount
    
    # Smaze disabnute mailboxy :
    [PS] C:\>Get-MailboxStatistics -database "Mailbox Database" | where {$_.disconnectdate -ne $null} | foreach {Remove-mailbox -database $_.database -storemailboxidentity $_.mailboxguid}
    
    # Vypise nastaveni mailbox-serveru :
    [PS] C:\>Get-MailboxServer JMENOSERVERU | fl
    
    # Vypise jen nastaveni logovani :
    [PS] C:\ >Get-MailboxServer JMENOSERVERU | fl *messagetracking*
    MessageTrackingLogEnabled               : True
    MessageTrackingLogMaxAge                : 90.00:00:00
    MessageTrackingLogMaxDirectorySize      : 1800MB
    MessageTrackingLogMaxFileSize           : 10MB
    MessageTrackingLogPath                  : C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\TransportRoles\Logs\MessageTracking
    MessageTrackingLogSubjectLoggingEnabled : True
    
    # Vypise nastaveni transport serveru :
    [PS] C:\>Get-TransportServer JMENOSERVERU | fl
    
    Dobré návody jsou na serveru www.msexchange.org. Nalezneme tam jak postup samotné instalace Exchange 2007 Part1, Part2, tak třeba i nastavení logování a dalších hafo užitečných věcí.

    Závěr.

    Nejlepší na konec. Od BlackBerry se upustilo a synchronizace bude přes HTC TachPro s nějakou o2 službou. :D
    A co jsem si z této roční zkušenosti odnesl? No, tak v bodech :
    1) Exchange je minulost. V dnešní době si je většina groupware řešení konkurence schopná. Exchange má jen tu výhodu, že jsou všude outlooky a tudíž nikdo nemusí řešit klientské aplikace, licence, jejich nákup a instalaci.
    2) Zjistil jsem, jak je majkrosoftí DNS server pěkná humusárna.
    3) Exchange je nenažranej moloch.
    4) Logování serveru oproti linuxu velmi mizerné, řešení problémů náročnější jak na linuxu.
    5) Zjistil jsem, že ač stojí nějaký MS produkt třeba pár korun, tak je k němu stejně potřeba dokoupit milion dalších věcí, aby to aspoň něco umělo a cena se násobí a násobí.
    6) Zjistil jsem, že ani sám MS se ve svých licencích nevyzná, takže člověk si chce něco koupit, ale vlastně neví co.
    7) Zjistil jsem, že enterprise řešení zpočívají v tom, že nejdou odzkoušet. Nejsou k dispozici dema, trial verze apod. Nejsou k dispozici žádné recenze a rozumné plky o funkčnosti daného produktu. Jediná možnost je, kontaktovat distributora daného software, který vám ho předvede někde na jejich firemním stroji a s trochou štěstí se za těch pár hodin o tom produktu něco dozvíte. Příkladem budiž třeba :
    "Symantec Vault" - neexistuje trial, doklikat se k nějakému infu? Nemožné. Zjistit, jak jsou data ukládána, jak vše funguje? Jedině od nějaké konzultační firrmy.
    "SAP" - vím, SAP = naprogramujeme ti IS, ale i tak, sakra, dost lidí by určitě rádo vidělo a zkusilo si nainstalovat sám SAP (údajně to trvá celý den a prý docela nuda)
    "BlackBerry" - byla a možná ještě je dostupná verze zdarma, ale doklikat se k ní, to je horor, nějaké pořádné info, pche
    "CA BrightStore ArcServe Backup" - Nějaké info? Manuály? Návody? Nic. V posledních dnech se ani nedostanu přes rozcestník, který má CA na svých stránkách. Podpora a záplaty? Jednou jsem se k nim doklikal a raději si odkaz rovnou zařadil do záložek
    A takto bych mohl pokračovat. Samozřejmě existují výjimky (vzor vší počestnosti je třeba oracle), ale pořád je to děs běs. A hádejte proč? Kdyby ony firmy daly k dispozici manuály, nějaký pořádný wikiny a trial verze, tak by zákazníci nemusely utrácet x desítek tisíc za školení a možná by se ještě rozkřiklo, že ta sláva toho produktu již není aktuální.

    Na druhou stranu, má to všechno aspoň jedno pozitivum. Za ten rok jsem se naučil s Exchange pracovat, nastavovat ho, ladit a to samé se Serverem 2003. Teď si dost očuchávám SBS 2003 a hlavně Exchange 2003. Jako novinku tu máme SBS 2008 (vista jako server :). ). Pomalu se ze mě začíná stávat aj MS Server správce a já myslel, že s hackováním winxp si vystačím :).


    Zdar Max

    UPDATE 26.7.2009 : Zapomněl jsem na informaci o třetím pádu exchange, takže jsem ho do článku doplnil.        

    Hodnocení: 96 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Copak si o tom myslíte?
     (4 %)
     (7 %)
     (29 %)
     (5 %)
     (64 %)
     (14 %)
     (7 %)
    Celkem 138 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.7.2009 12:08 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Proč jste nešáhnuli třeba po PostPathu? Náklady jsou oproti Exchange 2003 (který jsme měli my) zhruba třetinové až čtvrtinové (kalkulace pro 100 mailboxů).
    Max avatar 20.7.2009 13:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Abych pravdu řekl, tak na zprávičku tady na abclinuxu si vzpomínám, ale jen potom, co jsem si jí znovu přečetl.
    Teď jsem se třeba pokusil doklikat na cisco stránkách na ten mailserver a kdežpak, úspěšně se v jejich rozcestníku ztrácím :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.7.2009 13:45 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    My měli to štestí, že jsme to zakoupili ještě před tím, než je Cisco zkoupilo... Takže máme přístup na support, FTP pro aktualizace atd. Jinak teď se na to proklikat je vážně děs. Ale jinak PostPath funguje parádně.
    21.7.2009 10:09 Kecup
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    Musim rici, ze celkem trefny komentar, i kdyz je psan z hlediska cloveka, ktery zacinal na Linuxu a MS prilis zkusenosti nema. Ja jsem zacinal na MS a o MS produkty se staram pomerne ve velkem a navic jiz dlouhou dobu pracuji zaroven s linuxem, takze jsem schopne srovnavat.

    Muzu rici jednoznacny vysledek: Windows 2003 + Exchange 2003 = funkcni a pomerne stabilni reseni. Jedine problemy ktere jsme pri nasich 6000 mailboxech mely byly zapricineny NODem 32. To se tyka samozrejme pouze groupwise a i ten vyuzivame jen v mensim meritku. Samozrejme jako mailovou branu mame linux (jak jinak :-) ). Antispam na MS Exhchange je smesna nefunkcni fraska. Stejne tak logovani. Ale logovani je dlouhodoby prolem MS produktu, ktery MS nijak nereni :-( .Pokud nekomu vadi logovani na MS Exchange, tak asi nikdy nevidel logovani na ISA serveru = boze chran !

    Jinak urcitou obranu MS produktu musim rici, ze pouzivane AD + DNS + DHCP + CA od MS (na MS serverech) a musim rici, ze bez jakykoli problemu. Samozrejme jednotlive veci musi byt oddeleny hlavne z hlediska obnovy. Obnova systemu je napr. docela vazny problem na SBS serveru. Proto pokud jsou radice AD oddeleny je obnova ze zalohy pomerne jednoducha. I obnova mailboxu ze zelohy je sice casove narocna, ale pouzitena.

    Jinak musim souhlasim z autorem, ze MS Exchange 2007 je naprosty nedodelek a shit, ktery ma za cil se zalibit kravatakum a maximalne nasrat administratory !  A hlavne boze te prosim, at se nikdo v nejblizsi dobe nerozhodne, ze prejdeme na MS Exchange 2007 !!!!!

    Nedavno jsem byl na skoleni na tema prechon z MS Exch 2003  na 2007. I kdyz mam pomerne znaecne znalosti, stacila chvile nepozornosti pri realizovaci sloziteho postupu pri migraci na Ms Exch 2007 a v tu chvili nebylo mozne odinstalovat puvodni MS Exch 2003.

    Kazdopadne jeste kometar k zalohovacimu sw: Pracoval jsem takrka se vsim a musim dat za pravdu autorovy clanku, ze ArcServer je naprosty shit. Docela pouzitelny je HP OmniBack. Jinak jedina spolehliva a stabilni metoda jak zazalohovat databaze a mit jistotu, ze zaloha je v poradku je NTBACKUP.

    Zpravim, Kecup.

     

     

     

    21.7.2009 10:16 Kecup
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    Omlouvam se za pravopisne chyby. Psal jsme to ve spechu :-))

    Max avatar 21.7.2009 11:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Ahoj Kečupe, díky za pěkný příspěvek.
    Ohledně ntbackup. Máš zkušenosti se serverama 2008? Tam totíž ntbackup není. Dá se doinstalovat ze stránek MS, ale ten neumí zálohovat, jen obnovovat. Někde jsem četl návody, jak ho tam šoupnout i s dll knihovnama z win2k3, ale to je humusárna, kterou bych na produkčním serveru nikdy neudělal a navíc to asi nebude licenčně úplně ok.

    Ohledně zálohování. Tím je MS úplně ztracenej. To je obtíž nad odbtíže :(. Záloha AD řešena syncem s jinou AD je fakt humusárna. U linuxu si člověk pomalu vystačí s "cp -a" a případně exporty db. U win je v háji. Existují sice komerční produkty, který dokážou zazálohovat celou partition za běhu systému, ale ta cena, ty objemy dat a jistota, že se to proběhne plně ok a bez nějakého extra vytížení. Hmm.
    V dnešní době je třeba se na takový věci vykašlat. Používat jen nástroje na zálohu db a kompletní zálohy systému včetně AD dělat jednou za čas a to tak, že systém bude virtualizovaný. Prostě všechno virtualizovat a pak si člověk vystačí s jedním zálohovacím nástrojem. Všechno se 100x zjednoduší. Bát se HW pádu člověk nemusí atd. Možná napíšu aj článek, jak jsem virtualizoval exchange 2007 s 200GB db. Taky docela sranda :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.7.2009 00:17 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Mám teď nainstalovaný Server 2008 ve virtuálu na notebooku (dolaďoval jsem skripty na sekundární vzdálenou zálohu přes rdiff-backup, při troše dobré vůle to jde naskriptovat včetně VSS a zdá se, že po obnově to nijak neprotestuje) a tak jsem se na ten ntbackup kouknul: ve výchozí instalaci skutečně není, ale stačí spustit Add Features Wizarda a skoro na konci je položka "Windows Server Backup". Ovšem klasický ntbackup je opravdu ten tam, k dispozici je buď snapin do MMC, přes který jde udělat pouze záloha celého systému/disku (tj nemůžu si říct, že chci třeba jen dva adresáře), nebo nějaké rozhraní pro PowerShell, které jsem zatím nezkoumal. Tipuju, že tam snad částečná záloha pouze některých určených adresářů nebo souborů naskriptovat půjde, jinak bych to považoval skutečně docela za průser...
    22.7.2009 00:33 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Kruci, tak i v PowerShellu jde zálohovat pouze celý systém nebo jednotlivé disky. Samostatné adresáře ne a nepřišel jsem ani na to, jestli jdou alespoň některé excludovat. Tak tedy to je dost na pytel, pane velitel...:-(

    A to mi teď u jednoho zákazníka asi jeden SBS 2008 spadne na hlavu. Asi začnu lobovat za downgrade na SBS 2003, když to tak čtu...
    21.7.2009 14:29 anon123 | skóre: 35 | blog: ganomi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    Me se ten clanek zda neobjektivni z pohledu amatera (doufam, ze se neurazite).

    Migroval jsem Exchange 2003 na 2007 forest to forest a musim rici, ze jsem byl prekvapen.

    Ano, zapente na klikani a naucte se powershel, ale jak mele zvladate powershel, tak toho udelat s EX 2007 docela dost.

    Nastaveni DNS ve vasem pripade mi nejde dohlavy. V pripade ze jste vytvareli novou domenu, tak je to automatika. V pripade, ze jste migroval DC, tak je to take hracka, kde pridate server jako dalsi AD, a DNS se syncne samo.
    Navic mi nepripada, ze DNS v MS je neco extra sloziteho, kdyz se ovsem v DNS vyznate.
    Popravde receno, nevim co se na tom dalo zkazit.

    Delat vse na jednom boxu je totalni blbost. Proc nevyuzit virtualizaci?

    Souhlasim s tim, ze Linux jako branu, se spam filterem atd. Jednoduchy.

    Zalohovani - ve vetsine pripadu se pouziva Symantec backup exec, takze se s tim musi pocitac. Ten zazalohuje i samotne mailboxy.

    Za den by se to zvladlo.

    Max avatar 21.7.2009 15:11 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Nejde o složitost DNS. Nastavení DNS je ve windows jednoduchý. Jde o to, proč mi dělalo to, co mi dělalo. Navíc bývalý kolega windowsák mi říkal, že někdy je třeba DNS mmc zavřít a znovu otevřít, protože se po nějakých změnách nereloadne jeho okno, ač člověk dává třeba deset reloadů za sebou a měl pravdu. Do takového stavu jsme se dostali asi 2x.

    Jak vše v jednom boxu? Máme relay a celou bránu na linuxu od ISP, takže exchange je chráněný a nevím, proč by blbej mailserver pro 250 mailboxů (ano, k ničemu jinému ho nepoužíváme) měl běžet na dvou až třech mašinách (virtuálech). Abychom MS zaplatili za další jednu, nebo dvě licence na server? Nebo protože to má MS špatně navržený / udělaný?
    Na cmdlety ani powershell jsem si nestěžoval, stěžoval jsem si na nenažrané gui, na owa, jenž je na běžné používání k ničemu, protože notifikace, na koexistenci all-in-one, na nedostupnost různých fcí (třeba ta archivace, pořádné logování) atd. Tady nejde o to, zda umím, nebo neumím nastavit exchange, tady jde o to, že to ten exchange prostě nemá, nebo to neumí, nebo to oficiálně nepodporuje.

    Zalohovani - ve vetsine pripadu se pouziva Symantec backup exec, takze se s tim musi pocitac
    Co je tím myšleno? Měli jsme zavedený zálohovací software, který byl ve firmě dlouho před mým nástupem. Proč vyhazovat program za 20 000,- a kupovat jiný, když by to měl podle jednoduchého rozšíření zvládat. Žádné recenze k dispozici nebyly, tak se tomu prostě věřilo. Navíc MS ho na svých stránkách doporučuje. On funguje, umí zálohovat samotné mailboxy, ale má dost chyb, nu.

    Za den by se to zvladlo.
    Ano, za den by se to zvládlo, ale jak? U vás o sto klacků dráž. Všechno odděleně, víc licencí, nový backupovací nástroj atd. Kdybych se mohl zpětně vrátit rok dozadu a měl ty možnosti a dnešní znalosti, tak dle svých zkušeností ten exchange také v pohodičce za den naladím, nevidím v tom problém.

    Dle článku. Co byste udělal jinak? Jistě, DNS byste asi vyřešil v pohodě. Zálohovací nástroj byste dal BackupExec (já nyní FastBack), ale co to ostatní? Tyto dvě věci jsou jen drobosti. Zálohy jedou a musí se prostě hlídat. DNS "jen" plivalo milion eventů, ale jinak ok :D. Né, opravdu, co by se natom dalo jiného vylepšit a mít to všechno all-in-one? Podle mně nic.

    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.7.2009 12:38 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Diky. To jsem se pobavil a Vas lituju :-)
    20.7.2009 12:49 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    ja autorovi naopak zavidim. Ono to neni jednoduche najit nekoho, kdo vam plati dalsi vzdelavani a zaroven poskytuje moznost si to v praxi vyzkouset.

    Autor je diky nabytym zkusenostem a monopolnimu postaveni M$ v podstate zajisten na pristich 20 let.

    Max avatar 20.7.2009 13:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Hmm, není co závidět. Žádná školení nám nikdo neplatí. Prostě chceme tohle, tak to nainstalujte a prostě to tu poběží a butete to spravovat. Tak to v praxi chodí :-/. A na otázky typu školení, zda by nám firma nějaký nezaplatila, se dozvídáme od ředitele : "Školení jsou zbytečný, to je zbytečné plýtvání peněz. Všichni se tam flákají a nic se nenaučí". Nu a druhý den za náma přijde, zda bychom u něj neprovedli nějaké školení ohledně outlooka, aby to velcí šéfové uměli ovládat :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.7.2009 13:35 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    nemyslel jsem skoleni. Oni Vas nechaji si stim hrat v pracovni dobe ne ? - nebo to delate po vecerech na vlastni triko?

    Max avatar 20.7.2009 15:49 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Tak to ano, no. Hrajeme si s stále s něčím :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.7.2009 14:49 gerdo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    No krasa... s kolegom sme zazivali pred rokom to iste. Nasadeny Exchange 2007 uz funguje ale bol to tuhy boj. Doteraz ziadne zo slubovanych skoleni :-/ Ja by som tie widle najradsej zakopal do zeme. Nemozem sa pozerat na to, ako ten humus vytazuje dve 4jadrove masiny so 16 giga ram plus raz tolko swapu. Popri tom doziva starucky postfix na SunFire v100ke ktory za 6 rokov nemal problem.

    20.7.2009 15:01 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Řekl bych, že u Exchange bude úzké hrdlo spíš v diskovém poli. Alespoň to je moje zkušenost u Exchange 2003 serveru. Ta jeho databáze je problém.
    Max avatar 20.7.2009 15:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Souhlasím. Osobně máme procák v řádu procentítek. Horší je, když je trochu větší datový tok, má člověk zprovozněný nějaký archivační program a diskové pole pak nestíhá (většinou bývá všude pětkové pole), čímž procák začne nechutně skákat nahoru.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.7.2009 12:45 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    jeste jednou pro ty, kteri se nachali unest temi technickymi detaily - hlavni myslenka prispevku a to co bychom si meli zapamatovat:

    přišel náš ředil se slovy : "já chci BlackBerry". A bylo vymalováno.

    Proto pozor na manazery s nadstandardnimi platy. Vim, ze hospodarstvi Ceske Republiky stoji a pada s temito schopnymi, vykonymi, ... proste s lidmi, kteri ze svych dani plati  nas, neproduktivni chatru, ktera by se jen valela v praci a nebo jeste radeji se uvelebila v zachranne siti socialniho systemu. Presto to vsechno je ovsem potreba obcas tyto nadcloveky poradne pretahnout necim pres hlavu, aby si uvedomili, jake skody dnes a denne nasi spolecnosti pusobi.

    20.7.2009 12:49 brm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    Bacha na místní Ideopolicii ;-)

    kotyz avatar 20.7.2009 16:34 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Co je nejhorsi? Blbec ve vysoky funkci!
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    20.7.2009 20:44 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Přetáhnout přes hlavu je čas od času potřeba každého člověka, je naprosto jedno jaké má nebo nemá společenské postavení.
    Rozlišovat lidi podle postavení stylem "Ty chudý jsou hajzlové" nebo "Ty bohatý jdou hajzlové" je v principu to samé - stejný nesmysl...
    20.7.2009 13:10 rezavý | skóre: 15 | Brušperk
    Rozbalit Rozbalit vše Tomu se říka balík

    Řešil jsem něco podobného pro cca 2400 schránek a mam to za stejný prachy co vy pro 25 schránek. Tuším se tomu říká Kerio Mailserver. Vše je za ty prachy OK i z Blackberry. A navíc mně to pro ty masy běží v 1 nepříliš rozežraném virtuálu. Kdo chce kam .... Nerad dělám reklamy, ale tuším mám už 2 roky po starostech.

    PS : někdo výše tu měl ovšem neoddiskutovatelnou pravdu, že tímto máte k dispozici mimořádné zkušenosti které si lze nechat pořádně zaplatit.

    Max avatar 20.7.2009 13:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tomu se říka balík
    Myslím si, že s těma zkušenostma to asi nebude tak žhavý. Zdá se mi, že ohledně windows serveru mám silné mezery :-/. Přecijen, člověk řeší ty nutné věci a na omáčku okolo nemá čas. Třeba synchronizaci,zálohu,převod doménového řadiče jsem nikdy nedělal. Teoretický postup znám, bývalý kolega to tu kdysi dělal, ale to je asi tak vše. A myslím, že podobných mezer bych našel ještě více.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.7.2009 14:17 Michal Kašpar | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tomu se říka balík
    No aby se tu objevil taky jiný názor, tak mě osobně Kerio Mailserver v některých věcech pěkně pije krev. Kromě padavosti Outlook connectoru (bez kterého je to kolem kalendářů a podobných věcí poměrně nepoužitelné) mě (no mě, hlavně uživatele) asi nejvíc vytáčí notifikace o plné schránce. Přijde totiž jen jednou, v 90% (lze nastavit), ale pokud se ta schránka stihne zaplnit na 100% dřív, než ta notifikace přijde (typické v kombinaci malá schránka - velký mail), tak prostě nedorazí.

    Nemáte tohle nějak vyřešené? Zkoušel jsem hledat způsob, jak pravidelně procházet zaplněnost schránek nějakým skriptem a posílat to postmasterovi, ale na žádné rozumné API jsem taky nenarazil.
    22.7.2009 11:17 rezavy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tomu se říka balík

    Vtip je o tom si taky nastavit korektně maximální velikost 1 přijaté zprávy.

    Když mám maximální velikost příchozí zprávy např. 30 Mb a schránku třeba 200 Mb celkem, tak věřte že zákon schválnosti funguje výborně.

    22.7.2009 18:46 Michal Kašpar | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tomu se říka balík
    Vtip je o tom si taky nastavit korektně maximální velikost 1 přijaté zprávy.

    No to sice je. Ale v našem případě nepřipadá v úvahu (respektive velikosti, které v úvahu připadají jsou tak vysoké, že by to problém neřešilo).
    20.7.2009 13:27 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    zdravim,

    tak to je hezke, jeden z nejvpovedenejsich zapisku za posledni dobu. To je ze "zivota"...... Asi by se dalo vypravet podobne.....

    belisarivs avatar 20.7.2009 13:31 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    No, pekne nahlednuti na kvalitu MS produktu a MS certifikaci. To by jeden blil.

    IRC is just multiplayer notepad.
    Salamek avatar 20.7.2009 21:10 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    ...ted už dva :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    AsciiWolf avatar 21.7.2009 12:47 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    tři.

    Já sice s Windows na desktopu nemám (většinou) moc problémů, nicméně na serveru bych ten krám nechtěl, ani kdyby mi za to zaplatili... :-)

    20.7.2009 13:47 premek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    Možná trošku mimo hlavní téma, ale...

    "CA BrightStore ArcServe Backup" - Nějaké info? Manuály? Návody? Nic. V posledních dnech se ani nedostanu přes rozcestník, který má CA na svých stránkách. Podpora a záplaty? Jednou jsem se k nim doklikal a raději si odkaz rovnou zařadil do záložek.

    Homepage - Products - Storage and recovery management - CA ARCserve Backup

    To mi zas až tak složité a zmatené nepřijde...

    Max avatar 20.7.2009 14:06 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    A právě ta poslední položka mi vyhodí chybu, že stránka nenalezena. Jak ve firefoxu, tak v IE, tak v opeře. Proto jsem psal o tom rozcestníku. No, u nich to zas tak tragický není. Nějakou lehkou dokumentaci mají. A s helpem si člověk také vystačí. Ale ty stránky a support :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.7.2009 14:51 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    V půlce čtení mě to začlo nutkat na zvracení, takže jsem to do konce nedal.
    20.7.2009 16:59 hlína
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Já taky ne, jenom sem se u toho potutelně a škodolibě usmíval při půl roku staré vzpomínce na naši migraci na Kerio. Autor blogu jistě promine mé hlasité Nelsonovské Cháchá :)
    Martin Stiborský avatar 20.7.2009 15:10 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    Velmi zajímavé. Díky za článek.

    Kvík ..
    20.7.2009 17:18 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Hmmm, zazivam neco podobnyho s Novell Groupwise, ale rekl bych, ze ten beha o trosku lip nez ten Exchange, min. nemame takovehle problemy. Ikdyz treba ted zjistujeme, ze kontakty asi v zaloze nemame - dost vtipny.

    A proto se ridim pravidlem, kdyz kupovat nejakej komercni produkt, tak jedine s podporou. Tak muze clovek aspon prudit. Bez podpory si muze jit hodit masli.
    20.7.2009 17:46 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    No - mozes len lutovat, ze o tej zimbre si vela nerozmyslal. Tak ja mam napriklad (samozrejme okrem tych mensich) jednu instalaciu o cca 750 mailboxoch a:

    BlackBerry - ziadny problem, IPhone - ziadny problem, Windows Mobile - ziadny problem, M$ Outlook s celou tou synchronizacnou paradou - ziadny problem,Web rozhranie - ziadny problem,samotne fungovanie, logovanie, sprava, zalohovanie, ... - ziadny problem

    A to vsetko za fakt zlomok ceny (ked som videl toho polmega tak sa mi az oci prevratili).

    Daniel Kvasnička ml. avatar 20.7.2009 20:34 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Je Zimbra schopna syncovat s iPhonem kompletne? Tzn. mail, kalendar i kontakty? Resp. umi Zimbra prekecat iPhone, ze je Exchange..?

    Jinak jako rozhodne se nechci zastavat Exchange, ale mam pocit, ze nekteri lide tu nepochopili, ze Exchange se snazi delat mnohem vic nez jen maily. Takze reci typu "no vidis, my mame Supermegamailserver a jsme v pohode" jsou dost mimo...
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    21.7.2009 08:21 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    Teraz absolutne netusim, ze akym tonom si to pisal (ci fakt opytovacim, alebo ironickym) ale kazdopadne zimbra fakt nie je len nejaka sprosta nadstavba nad postfix. http://wiki.zimbra.com/index.php?title=IPhone

    A ked idem do podrobna, tak napriklad aj na opensource edicii mas vela toho na vyber. Konkretne ja doma (samozrejme kvoly cene) pouzivam na nasom rodinnom serveri opensource verziu a na synchronizaciu s priatelkynym IPhonom a mojim Windows Mobile pouzivam http://www.funambol.com/. Takze - kludne tomu uverim, ze exchange ma aj nejake ine netusene moznosti o ktorych sa mi ani nesniva, ale zaroven verim, ze ich prakticky skoro nikdo nevyuzije. Takze sumasumarum - zimbra nie je len nejaky sprosty mailovac (samozrejme maily, kalendare, zdielane a co ja viem ake este kontakty, jabber, plna synchronizacia, ...) a verim tomu, ze pre vela organizacii to je plnohodnotna nahrada  za exchange.

    Daniel Kvasnička ml. avatar 21.7.2009 09:23 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Psal jsem to jako naprosto regulerni otazku :-) Vypadal jsi, ze s tim mas zkusenosti, tak me tahle vec zajimala :-) Psal jsem, ze se Exchange neminim zastavat.... jedine, co na tom vidim pozitivni, je, ze to iPhone umi a ze Google to vyuzil, abych mohl mit push sync pro Google Calendar v telefonu (a od OS X 10.6 i v pocitaci).
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    20.7.2009 20:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Vždycky jsem rád, když se ukáže, že ten MS je skutečně takový shit, jak všude rozhlašuju :-D
    Salamek avatar 20.7.2009 21:12 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    +1
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    SYSMAN avatar 22.7.2009 15:22 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti

    A proč ste neuvažovali o Kerio mailserver? Verze i pro OS linux - nižší náklady, cena za klienta cca 400Kč, Outlook Connector Online i Offline, jednoduché administrační rozhraní. Super výkon. Lepší vlastnosti než Exchange. Migrašní nástroje podporující i IMAP. atd.

    Max avatar 26.7.2009 09:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    To už jsem psal. Groupware řešení od 602 bylo ok, ale když chtěl ředitel blackberry, tak to v té době umělo oficiálně spolupracovat jen s exchange a lotusem. A věřit nějakým nepodporovaným řešením jsme nemohli. Odzkoušet jsme to také nemohli. Takže asi tak.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 26.7.2009 09:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    V tom kvantu věcí okolo exchange jsem zapomněl napsat info o třetím pádu exchange, takže jsem ho doplnil.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.3.2012 18:53 Borek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Já mám opačné zkušenosti. Instalace Exchange teda není úplně jednoduchá pro někoho, kdo MS prostředí nezná. Provozujeme asi 400 schránek, postupně se upgradovalo z Exchange 2000 na 2003 a 2007. Z mého pohledu se Exchange nainstaluje a pak prostě funguje a je na něj spolehnutí.
    Max avatar 18.3.2012 20:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange 2007 SP1 a roční zkušenosti
    Tak mé problémy jasně pramenily z několika věcí, tou nejhlavněší je asi nemožnost jakýchkoliv školení. Věřím, že kdybychom na nějaké šli, tak minimálně dvoum pádům exchange v pohodě předejdeme.
    To, že provozujeme nestandardní instalaci (vše na jednom serveru) samozřejmě způsobilo jeden pád, který jsme vzápětí ošetřili (limit alokace paměti pro store).
    Takže až do minulého týdne bych se s tvým názorem stotožňoval, protože chyba byla způsobena převážně naší nevědomostí. Ovšem zrovna minulý výkend nastal po dlouhé době další pád exchange. Dostal se do stavu, kdy hlásil všude ok, outlook bez problémů, všechny služby UP, maily přijímal, ale už nedoručoval. Tzn, že si člověk poslal maila z outlooku, poslání ok, objevil se v odeslané, ale mail se nedoručil. V logách absolutně ticho po pěšině. Tento problém řešil méně znalý kolega za mé asistence na tel, nakonec jsem souhlasil, aby provedl restart služeb (mám na ploše připravené baťáky na stop i start exchnage). Bohužel, služba uložiště nešla stopnout. Nakonec jsem se na 30min v cestovním okně dostal k PC a musel jsem provést kill. Poté exchange nastartoval ok a vše fungovalo. Následující noc neproběhla záloha exchange, brutální crash, který zasral celý log, takže nešlo zjistit, co tím předcházelo.

    Zkrátím to, před asi 14 dny jsme začali uživatelům nastavovat automatickou archivaci v outlooku, jednak, abychom ulevili exchange a zrychlili zálohy a zároveň proto, abychom zrychlili outlooky, protože uživatelé, co měli v outlooku přes 25000 emailů v jedné složce si stěžovali na brutálně zpomalený PC (to je fakt, kdo má hodně emailů v jedné složce, která je zároveň na exchange, je to kaput, máme uživatele, kteří mají i 50 000 emailů v jedné složce). Vzhledem k tomu, že náš archivační systém funguje již bez problémů, tak jsme mohli začít řešit i archivaci u klientů a nemuseli jsme mít obavu o to, že když se jim posere hdd, tak přijdou o rychlý přístup ke starým emailům. Tím jsme skokově uvolnili v db exchange asi 150GiB dat. To byl důvod, proč pak exchange crashnul a následně crashla záloha, aspoň je to teda jediný důvod, který by za to stál. Těžko říci, zda za to třeba nemohla nedoběhlá online defragmentace. Každopádně jsem prodloužil maintanance režim, aby se online defragmentace dokončila, což se dokončila ok. Dále jsem zapnul database checksumink, který následující den proběhl také ok. Tak jsme znovu naplánovali backup a uvidíme.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.