abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 283 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Chci vám pořát vše nejlepší do nového roku, mnoho zážitků, štěstí a lásku. Jo a ještě něco, mnoho zdařilé grafiky ;).

    Banner - grafika

    Chcete vědět, jak se kreslí tohle nebo tohle pouze pomocí grafických editorů dostupných zdarma? Gimp, InScape a další. Pokud nejste profesionálové a rádi by jste toto uměli, klidně se stavte.

    Navštiv naši diskusi na http://www.quetzal-diskuse.own.cz/. Došlo k poškození databáze, za to se omluvám.

    Nevíte, jaké štětce si vybrat? Zeptejte se. Nevíte, kde se dají sehnat prima zdroje? Zeptejte se. Neumíte? Zeptejte se a já vám co nejdříve odpovím. Nečekejte na neskutečné otálení redakce s vydáním seriálu a začněte se učit ještě dnes!

    Je tedy fakt, že nás tam zatím moc není, ale já jsem tam stále, tak vám má kdo dobře poradit

    Bez registrace

    Kategorie zápisků
    Aktuální zápisy

    PSPI

    21.11.2007 16:06 | Přečteno: 2232× | Zatím nezařazené | Výběrový blog | poslední úprava: 21.11.2007 16:12

    Dnešek ještě nekončí a protože mám dobrou náladu, jsem relativně vyspaný, tak poslední hodinku volna využiji k napsání krátkého pojednání o pluginu do Gimpu, který se jmenuje PSPI. Samotný název je nicneříkající, ale hned po začtení se do článku pochopíte. Zkušené gimpaře jistě nijak neohromím touto krátkou zprávičkou, která není žádnou novinkou, ale začínající uživatele dozajista tato zpráva potěší.

    Co je to PSPI

    PSPI je plugin, který zdánlivě nemá žádný účel. Nepřidává filtr, není to skript. Má ale jednu velmi zvláštní vlastnost a ta je, že dokáže zpracovat pluginy formátu Adobe Photoshop (*.8bf), jenž je zároveň formátem pro pluginy několika dalších grafických programů.

    Jak plugin funguje

    Nebudu se zabývat nějakým programovacím jazykem, nebylo by nám to k ničemu. Ve své podstatě se jedná o malý soubor, který při startu Gimpu prohledá soubory v nastaveném adresáři na přítomnost *.8bf souborů a ty potom "aktivuje". Pokud nějaký plugin není kompatibilní či se v něm vyskytne chyba, PSPI ho hned zkraje odstřelí a tím zajistí chod editoru.

    Instalace PSPI

    V každém operačním systému je to trochu jinak, protože se adresáře při instalaci Gimpu vytvářejí jinde. Máme tu ale jeden "fígl" jak zjistit cestu k danému adresáři, kam se má PSPI nakopírovat.

    Nastartujte Gimp. Po jeho plném načtení zajděte do jeho nastavení (Soubor > Předvolby) a přejděte k záložce Adresáře. Tu rozklikněte. Zjeví se nám jednotlivé adresáře, ve kterých jsou uloženy "pracovní poklady" Gimpu. Stopy, gradienty, vzorky, moduly a mimo jiné i pluginy. Zjistíme si tedy tuto cestu a adresář otevřeme. U mě osobně se vyskytuje v /usr/lib/gimp/2.0/plug-ins/. Obrázek k návodu

    V každém systému se plugin vyskytuje v jiné formě

    V linuxu je plugin tvořen třemi soubory a tedy: pspi, pspi.exe.so, readme.linux. Všechny tyto soubory nakopírujte do určeného adresáře.

    Ve windows tento plugin tvoří pouze jeden soubor a to pspi.exe. Ten pak nakopírujte do adresáře pluginů.

    Nastavení pluginu a integrace *.8bf souborů

    Někde na dobře známém místě si vytvořte libovolně pojmenovaný adresář, do kterého budete ukládat pluginy z Photoshopu. Můj adresář je pojmenován jako ps-plug-ins a je uložen hned vedle hlavních pluginů. To kvůli snadnému dohledání. Adresu si pořádně zapište

    Do tohoto adresáře vložte nějaký Photoshop plugin. Třeba Posterizer nebo Virtual photographer.

    Program restartujme nebo zapneme a všimneme si, že pod záložkou Rozšíření se nám objevila nová položka se jménem Photoshop Plug-ins settings.... Na nic nečekáme a podíváme se do ní. Objeví se malý dialog, který nás vybídne k tomu, aby jsme zadali adresu k adresáři s *.8bf soubory. My ji tedy zadáme a program restartujeme.

    Obrázek k návodu

    Všimneme si, že při Splash screenu nám nabíhá i plugin PSPI, který právě zjišťuje obsah adresáře, jehož cestu jsme zadali. Pokud vše proběhne v pořádku, pluginy se načtou a můžeme je používat. Důkazem mi budiž tento odkaz (950KB).

    Jsme hotovy

    Jak už jsem řekl hned zezačátku, zkušenější jsem dozajista neohromil, ale snad někomu malý návod pomohl k rozšíření obzorů.

    Tyto počáteční články berte pouze jako zákusky. Mým cílem je váš Gimp dostatečně "vytunit", aby jsme se pak takovými drobnostmi nemuseli zabývat. Hodně zdaru.

    Stáhni PSPI


    Informace jsem sice už čerpal z své hlavy, ale kdo by se rád začetl do angličtiny, nechť využije služeb domovské stránky projektu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.11.2007 21:51 Libor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PSPI
    Jen bych dodal, ze pod Mandrivou je potreba stahnout RPM pro Fedoru... z toho SUSE to nechodi...
    Quetzal avatar 22.11.2007 07:34 Quetzal | skóre: 8 | blog: Quetzal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PSPI
    To jsem netušil, děkuji za doplnění.
    Kdo chce kam, nechť si tam pomůže sám. Já nemám čas.
    26.11.2007 00:03 JardaK | skóre: 12 | blog: Linuxovy_obcasnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PSPI
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.