abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 242 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Přestávám mít rád IT

    22.8.2006 19:02 | Přečteno: 2295× | IT

    Už delší dobu si říkám, že IT je pěkně nevděčná oblast. Ale obzvláště teď, co jsem se vrátil z Varhanického kurzu (mimochodem varhany jsou třeba toto, ale rozhodně ne toto, jak si bohužel myslí stále více lidí), mi prolétají hlavou myšlenky, proč jsem se proboha zaměřil zrovna na IT a proč studuju informatiku. Proč mě to štve? Vidím čím dál víc negativ v současném vývoji IT a naproti tomu stojí můj koníček – varhany, jejichž současný vývoj je stále více ovlivňován vývojem IT, které tak narušuje pevnost zažitých jistot této mé záliby.

    Nuže co je tak špatného na IT?

    Je asociální. Výpočetní technika (počítače) "nutí" lidi zůstávat v úkrytu počítače a nevycházet ven (můj 17letý bratr od toho, co máme 4Mbit, téměř výhradně vysedává na netu a když se má bavit s kamarády, tak raději po ICQ, než aby někam zašli). Spousta lidí (a vnímám to i na sobě) často prosedí za počítačem dlouhé hodiny neefektivními činnostmi, které nepřináší žádný užitek. Jen málokdo si připouští, že počítači věnuje nezanedbatelnou část dne, aniž by to vedlo k nějakým výsledkům. A pokud si to uvědomuje, mívá problémy tomu učinit přítrž.

    Počítače podporují nervozitu a psychický tlak. Každý se snad dostal do situace, kdy počítač začal "blbnout" nebo mu třeba vyhořela ramka zrovna během psaní zápočťáku. Někdy stačí jedno chybné odentrování a člověk si omylem smaže důležitý dokument. Takové infarktové situace jsou tak časté, že by se dalo začít uvažovat o vlivu na lidské zdraví.

    Síť podporuje pocit falešného bezpečí a umožňuje lidem chovat se nevhodně v domnění, že je stejně nikdo nepozná.

    IT je ekonomicky zcela nevýhodný obor. Ceny techniky jdou tak rychle dolů, že nákup výpočetní techniky je srovnatelný s pálením bankovek. Co koupím dnes, je za půl roku o polovinu levnější. To opět vede ke špatné náladě -- stačí si přečíst ceník za měsíc od koupi.

    Výpočetní technika je neekologická a plýtvá prostředky. Repasování starých strojů a dlouhodobé využívání nakoupené techniky je důvodem k označení za šílence. Kdo používá dva roky starý počítač je dnes implicitně považován za zpátečníka a kdo kupuje repasy, je šílenec, protože "ten starej použitej krám ti stejně brzo chcípne". Přitom objektivně vzato koupě levného repasovaného stroje nebo drahého nového je ekonomicky srovnatelná, protože jeden brzo chcípne a druhý klesne s cenou ani ne na polovic. Tak jako tak jsou to vyhozené peníze.

    Počítače jsou neopravitelné. Pokud se něco porouchá, je běžným postupem vyhození celé příslušné části (paměť, disk) a koupě nové. Nikdo se netrápí opravami, protože jsou cenově nerentabilní nebo technicky nerealizovatelné. Zlaté české ručičky mají smůlu, protože s počítačem si těžko poradí.


    A naproti těmto negativům IT vidím úžasný svět varhan. Nádhera hudby, která dokáže mnohé potěšit, radost z každého nového nástroje, který může varhaník objevovat a na který si může zahrát. Většina poruch klasických mechanických varhan je snadno opravitelná. Něco zvládne i varhaník, na něco se zavolá varhanář, ale jen málokdy se vyhazují nějaké části varhan. Varhany (opět mechanické) nejsou na ničem závislé. Stačí mít někoho, kdo bude dělat kalkanta (šlapat měchy) a nemusí ani fungovat elektřina. A do této idylky se mi cpe IT se svými mikroprocesory, paměťmi a MIDI rozhraním. Není od věci mít třeba motor, abych nemusel někoho přemlouvat, že potřebuju šlapat měch. Je pěkné mít předem připravené rejstříky (barvy zvuku, hlasy) v pamětech a snadno je spínat, ale vytrácí se z toho to kouzlo a dokonalost lidské práce. Kvůli IT ztrácejí varhany svého ducha, který je nahrazen svéhlavým elektronickým strojem. Jak si varhaník opraví varhany, které řídí mikropočítač? Ani s pájkou by to nezvládl. Dřív stačil šroubovák. A jak dlouho taký stroj vydržel...

           

    Hodnocení: 74 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    karoliner avatar 22.8.2006 19:10 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Navrhuji zahájit Služebnický džihád proti všem myslícím strojům!
    "Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
    Josef Kufner avatar 22.8.2006 20:40 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Chudák Muaddib.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Zdenek.Z avatar 22.8.2006 23:05 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Thou shalt not make a machine in the likeness of a human mind.
    23.8.2006 12:16 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Ted je jen otazkou, pane barone, jestli vy sam byste dokazal ty stroje strcit do kapsy :-)
    kozzi avatar 22.8.2006 19:10 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    No tento článek na mě působí jako bych ho psal já 17ti letý závislák na počítači(linuxu a internetu). O toto téma jsem se zajímal docela dlouho. Zehnal jsem si o tom dost prací od různých doktorů a psychologů. A stejně to můj vztah k počítačům nezměnilo. Mám problémi komunikovat. Za počítačem jsem král svůj pán. V reálném životě jsem troska, která se snaží začlenit tak , že hodně pije alkohol , aby se ztotožnila z dnešní mládeží :-D
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    22.8.2006 19:18 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Tak to já si raději místo alkoholu a googlování textů o škodlivosti internetu zajdu zahrát na varhany :-D

    Ale vážně: byl jsem týden bez počítače a bez netu ve Vrchlabí (nebyla to obyčejná dovolená, spíš takový normální denní život akorát jinde a bez počítače). Ještě první den jsem se rozhlížel, kam půjdu do netcafé číst si maily, ale nakonec jsem celý týden na net ani počítač nepomyslel a když to zpětně hodnotím, tak už dlouho (od minulého kurzu ;-)) jsem nezažil tak super týden a necítil jsem se tak klidný a vyrovnaný. A zároveň jsem toho za ten týden stihl nesrovnatelně víc než doma...
    θηριον ειμι
    kozzi avatar 22.8.2006 19:30 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    To znám taky jsem byl asi tak týden na jižní moravě na brigádě na meruňkách(vyšních). Byla ta super skupina lidí se kterýma jsme chodily chlastat, hrát fotbal, běhat po místní krajině byl to nejlepší týden mých prázdnin a počítač mi vůbec nechyběl. Dá se říc, že skoro celý první měsíc prázdnin jsem se pc nevěnoval, ale pak přišla rána a já zase uněj skončil. No ono je těžký říc co je lepší. Když jsem na pc tak nepiju a když na něm nejsem tak beru drogy a chlastám. Obo je je závislost ale která je lepší. To otázka mého života. Mám dvě možnosti. Zkončits brýlmi na vozíčku jako hacker. A nebo skončit na ulici jako feák. Krásná perspektiva. Už přemýšlím, kterou cestu zvolím. ALe jak říkám: "Ztřízlivího mě nedostanou".
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    kotyz avatar 22.8.2006 21:25 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    taky sem zavislej. ale este to neni tak hrozny. a rozhodne z toho nechlastam a nehulim travu jako vetsina mejch vrstevniku protoze v tom nevidim smysl. a na tom kompu sem tam udelam i neco mirne uzitecnyho, treba muziku na amatersky urovni, par peknejch tapet na plochu a tak.

    a komp mam nejnovejsi starej 6 let (na novej neni) a nejstarsi sou este 386ky a vsechny dodnes fungujou a to me tesi. me to staci na beznou praci. ale na moje experimenty s operacnima systemama by to chtelo drobet vykonnejsi stroj, ale 2 ci 3 roky starej by stale jeste vyhovoval. hlavni je cena - do kapsy je hluboko.

    a bez kompu sem vydrzel celejch 10 dni kdyz sem byl v recku a taky to byl pekne stravenej cas. jenom kdyby to tam min peklo (no v kvetnu to este slo, v srpnu bych tam asi nevydrzel, ted navic tam hori ty lesy) ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Heron avatar 22.8.2006 19:20 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Proč jen mi to připomíná texty od unknown_usera? Abys nedopadl jako on. Teď píše divné programy a při každé své chybě si stěžuje na gcc...

    Místo hledání textů (na internetu) o závislosti na PC (a internetu) je možná lepší jít někam ven. Ovšem ne chlastat.
    22.8.2006 19:27 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    To je fakt, klidně si může i zahulit :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    kozzi avatar 22.8.2006 19:32 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    JJ takovej holandskej skaňour to je pohuleníčko. Asi si hned ubalím špeka a napíšu kámošům at se vráti že si zahulíme. No byli tu před chvílí dívali jsme se na Madagaskar a popíjeli jakousi alpu a slivku
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    22.8.2006 19:53 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Fuj, hulení nebrat a tvrdej taky ne. ;-)
    kotyz avatar 22.8.2006 21:30 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    no, dvakrat do roka by to skodit nemelo ... ja tvrdej taky nemuzu a to huleni uz me taky nic nerika. no nerikalo moc ani predtim ale ted uz vubec. radsi sedet u pc nez v hospode. stejne neni s kym a kdo pije sam je notor ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    23.8.2006 00:18 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Nevím co máš proti hulení. Jestli kouříš nebo piješ alkohol tak bys měl rači mlčet.
    23.8.2006 08:41 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Proti hulení mám všechno, smrdí to na celé kolo a k ničemu to není. Alkoholem člověk otravuje aspoň jen sám sebe. Tvrdý alkohol (= destiláty) nepiju vůbec, pivo a víno piju málo.
    David Watzke avatar 23.8.2006 09:59 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Proti hulení mám všechno, smrdí to na celé kolo a k ničemu to není.
    Přesně...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    kozzi avatar 23.8.2006 17:18 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    No hulení možná "smrdí" (mě voní :-D), ale myslím si že alkoholem člověk otravuje mnohem víc okolí a i cigareta smrdí mnohem víc a je pro okolí horší než tráva. A toto mi nikdo nevyvrátí vše to jsou dlouholeté zkušenosti ;-)
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    23.8.2006 17:32 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Začínám mít pocit, že nejméně dva lidi mě nepochopili. Pro mě kouření = hulení, je mi jedno, jestli jsou to cigarety, doutník, tráva nebo něco jiného, mě to smrdí. Cigarety poškozují zejména plíce a srdce, tráva asi také, ale dřív z ní člověk zblbne. S alkoholem se to také nemá přehánět (ničí mozek a játra), proto se mu vyhýbám. (V průměru vypiju tak jedno pivo na týden. :-))
    kozzi avatar 23.8.2006 18:34 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    No vidíš to je dobře že jsme si to ujasnily. Jinak já osobně jsem proti kouření tím myslím cigarety. a mnozsti piva no tak asi tak plus minus 2 na den nekdy i tricet :-D. Ale ric ze ztravy nekdo zblbne je dost nepresny zalezi na mnozstvi zpusobu uzivani a podobne. Napriklad s pouzivani pc muze clovek taky zblbnout sam jsem toho živim dukazem
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    23.8.2006 18:38 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Co dodat. Tento příspěvek mluví sám za sebe... :-)
    23.8.2006 23:57 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Já bych dodal jen to, že ty si proti hulení už jen z principu. Jaký je zdravotní rozdíl mezi jedním pivem za týden a jedním jointem za týden?

    Tu první větu ti snad nemusím dokazovat, protože ty sám ses přiznal, že posloucháš Conflict 88 a Krátký proces což jsou kapely typu 'beer is my friend and everything else I hate'.
    vogo avatar 22.8.2006 19:18 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Také si poslední dobou říkám, že jsem, co se týče dalšího směřování, dost minul, IT byl/je pěkný koníček, ale nějak se mi nezdá se v tom patlat celej život. V posledním roce mi "výpočetní technika" leze na nervy a začínám IT (jako budoucí obživu) nesnášet.
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    22.8.2006 19:21 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Som si uplne zasolil klavesnicu, kolko som do nej naplakal.

    Vezmi si spagat a chod sa zastrelit do rybnika.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    22.8.2006 19:27 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    :-D
    22.8.2006 19:54 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Ten spagat pokud mozno otraveny...
    22.8.2006 19:25 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Hezký nářek, ale bohužel přiliš jednostranné :-) Běžné mechanické varhany jsou zcela nemobilní, složité a výrobně náročné zařízení, které si může dovolit jenom malá hrstka vyvolených. Elektronické klávesy jsou opak, skladné, (relativně, podle toho co chcete) laciné a dostupné každému. Navíc se na ně dá hrát mnohem více věcí než na varhany. A hrát na ně může každý, ne hrstka vyvolených varhaníku. Kupředu IT, jsem s tebou! :-)
    Copak toho není dost?
    22.8.2006 19:34 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Přesně tak, já taky preferuju mobilnější nástroj... :-D

    Ale jinak podobné pocity zažívám taky. Vždyť počítač je jen nástroj pro provádění algoritmů. Občas se mi stýská po technice, která svou práci plnila stejně, aniž by potřebovala tisícistránkový manuál. Tím samozřejmě netvrdím, že jsem proti rozvoji techniky, ale některé věci by se fakt neměly přeháněr. :-D
    22.8.2006 19:40 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Přesně tak, já taky preferuju mobilnější nástroj...
    Moc pěkný, ale kdyby měl píšťalky, byl by ještě hezčí :-D
    θηριον ειμι
    22.8.2006 19:42 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Pokud umíš hrát na harfany, pak teda respect... :-D
    22.8.2006 19:52 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    To by se zmáklo, jen přemýšlím, jak by se převedlo drnknutí do struny na vpuštění vzduchu do píšťalky. A asi by to taky bylo o trochu těžší :-D
    θηριον ειμι
    22.8.2006 20:07 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Hmmm, co aiolská harfa? :-D
    22.8.2006 20:22 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Navypadá to špatně, ale pořád mi tam chybí ty píšťalky :-D
    θηριον ειμι
    22.8.2006 19:52 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Co takhle zkusit dudy?
    Copak toho není dost?
    22.8.2006 19:37 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    No myslím, že z toho bude flame ;-). Ve škole hraju na digitály (hrací stůl jako u varhan, ale zvuk vzniká elektronickou cestou) a ačkoliv stály 3/4 milionu, je to bazmek. Má to sice spoustu "zvuků", které by se do tak malého sálku jinak nevešly, ale přes veškerou snahu o realistickou reprodukci samplů pravých varhan to zní blbě a je velmi dobře poznat, jaký je rozdíl i v úhozu na mechanické traktuře a na elektronice. Pokud se chceme bavit o skladnosti a ceně, nemůžeme srovnávat klávesy s třímanuálovými varhanami v kostele. Nicméně by bylo reálně srovnatelné porovnat klávesy např. s truhenorglem nebo ještě lépe nějakým jednorejstříkovým portativem (klaviatura s jednou řadou píšťal a malým měchem -- přenosné v ruce). Pak sice klávesy stále vedou množstvím zvuků a různých "pazvuků" (rytmy), ale varhany mají výhodu stability (neklátí se a neujíždějí po stole) a především kvality a estetické hodnoty zvuku. A to hlavní: kolik lidí si je schopno vlastními silami postavit klávesy? A kolik lidí by po lehkém zaučení dokázalo postavit takový jednoduchý truhenorgel? Jediný problém by snad byl ve stavbě píšťal, ale mít tak dostatek dřeva, hned se do toho pustím :-D
    θηριον ειμι
    22.8.2006 19:51 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    No jo, ale ještě se k těm varhanům musí někam dát zbytek nástrojů a hudebníků.
    Copak toho není dost?
    23.8.2006 17:26 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    No nevím. Je sice pravda, že elektronické simulace různých nástrojů (housle, bicí...) na klávesách jsou výrazně dokonalejší než stejné pokusy ve varhanách (např. simulace smyčcových nástrojů pomocí tzv. smykavých rejstříků -- např. Salicionálu), ale zahrát skladbu na housle a zahrát tutéž skladbu na klávesy s volbou "housle" mi přijde jako nebe a dudy :-) Jinak abych na "hudební pokusy" v IT jen neplyval, doporučuju poslech ukázky syntézy zpěvu pomocí MBroly. Docela mě to dostalo a jelikož jsem narazil jen na jakýs švédský syntetizér zpěvu (bere txt a midi a vyrábí wav), který ale není dostupný, uvažuju, že si udělám na toto magisterskou práci, pokud to pujde (a pokud udělám bakaláře ;-)). S MBrolou a syntézou hlasu budu dělat už v rámci své bakalářské práce, tak se uvidí... To se teď ve mne probudilo mé informatické alterego, jelikož to varhanické se už dost vybouřilo :-D
    θηριον ειμι
    24.8.2006 13:55 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Jo jo, treba tyhle:-). Jen tak nejak nemam na upgrade:-).
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    22.8.2006 19:30 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Počítač je pěkná hračka. Dá se ale použít nejen k tupému hraní her, ale i k zábavě vyšší úrovně, jakou může být třeba nějaký výzkum (třeba simulace nějakého fyzikálního děje). Jinak jde o veskrze postradatelné zařízení, které ani nestojí za to nahrazovat novým a novým.
    kozzi avatar 22.8.2006 19:34 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    já nahrazuju soucastky jen kdyz se mi neco pokazi nebo si tatka koupu do prace novy pc a zustane mu nejaka soucaska co by se mi hodila. Akorat si tedasi koupim ramky. Drive jeste jako win user jsem trozku hral hry a furt shanel jak co nejlevnej upgradeovat svuj pc
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    22.8.2006 19:41 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Víš, co třeba strašně chybí mně? Vysoce mobilní zařízení se slušným displejem (třeba 12") a klávesnicí, ale s minimalizovanou spotřebou a velikostí a maximalizovaou výdrží. Nezáleží na architektuře ani softwaru, leccos si klidně dodělám. Něco jako moderní ekvivalent HP-48 doplněné o klasické aplikace (wordprocessor, browser), poněkud ve větším formátu, ale přece. Ideální by byl displej ve stylu OLPC, který by v černobílém režimu s vysokým rozlišením měl mizivou sptřebu. To by bylo něco...ale to bych toho asi chtěl moc... :-D
    22.8.2006 19:46 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    A hlavní programovací jazyk Forth, Lisp, nebo Smalltalk :-).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    22.8.2006 21:04 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Kdyby ten procesor byl kategorie ML1, byl by pro všechny tři zmiňované jazyky ideální... :-D
    22.8.2006 22:31 Petr Bayer | blog: NIL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Prolog
    Kill the poor!
    22.8.2006 19:54 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Po třetí větě jsem se úplně ztratil. :-D Asi nejdu s dobou. :-D
    22.8.2006 19:54 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    A to celé připojené na net rozumnou rychlostí a hlavně s rozumnou odezvou, pak bych byl spokojený...
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    22.8.2006 19:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    …a za rozumnou cenu… :-)
    Josef Kufner avatar 22.8.2006 20:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Supr. Kde to roste?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    22.8.2006 21:47 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    V naší fantazii. :-)
    22.8.2006 19:47 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Moje řeč, jenže i když se člověk snaží o nějaké konstruktivní použití, příliš často naráží na nekvalitní provedení a příšernou poruchovost. Momentálně jsem tak naštvanej i proto, že mi dnes opět málem odešel počítač a představa, že bych v době zápisu do semestru, zápisu předmětů a nedej bože i během semestru (až začnu dělat na své bakalářce) musel spoléhat jen na výpočetní kapacity naší fakulty, mi opět zvýšila tlak na dvojnásobek... A to nemluvím o tom, že jsem z manuálu ke své základovce nevyčetl zásadní údaj o limitu na takt a objednal si poštou z bazaru procesor, který mi teď nefunguje (protože je moc rychlý) a je cenově nevýhodné ho vracet... :-(
    θηριον ειμι
    22.8.2006 20:00 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Nekvalitní provedení? To naštěstí neplatí pro mou muzejní P-II čtyřstovku. Taky stál 10000 jen procesor, deska asi 4000 (Intel 440 BX). Zbytek stroje nic moc, ale zatím drží. :-)

    A to jsem si myslel, že na FI MUNI je strojů dost. U nás na PřF není skoro nic, na druhou stranu si s tím můžu dělat úplně co chci, pokud vím, kam mám přijít... :-D
    22.8.2006 20:13 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    A kam chodíš na PřF, aby sis mohl dělat úplně cokoliv? Mám totiž dvouoborové studium, takže se na PřF občas taky zjevuju, akorát se mi zdály možnosti PřF poněkud zanedbatelné ve srovnání s počítačovou halou na FI ;-)

    Btw. můj celeron 366 MHz (128 MB RAM) stál 30000,- a stále ještě vcelku slušně funguje -- až na dávno vyhořelý disk (to byl WD a shořel asi půl roku po záruce), po třech a půl letech vyhořelou ramku a ten dnešní exces, který měl naštěstí krátkého trvání. Akorát mám smůlu, když chci přehrávat záznamy přednášek. Zvuk končí asi o hodinu dřív než obraz a nepomáhají ani takové ty různé vychytávky jako framedrop...
    θηριον ειμι
    22.8.2006 20:26 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Na fyzice byly čtyři otřesné počítače, jedna spokojivá čtyřstovka a jeden 1 GHz stroj. Účty byly na serveru, leč prosty vychytávek, jako je zrušení účtu při ukončení studia. :-) Stroje se vypínaly a zapínaly, nikdo nenamítal nic proti init=/bin/bash v LILO, nikdo se nezlobil při překročení kvóty na serveru.

    To ale nic není. S trochou štěstí si lze zařídit "vlastní" počítač s administrátorskými právy. Dá se využít téměř k čemukoliv. Ale není to naprosto samozřejmé, k tomu je potřeba mít na fakultě pracovní poměr, nebo dobré kontakty. :-)

    Nakonec tu zbývá něco pro ty, kteří nemají ani kontakty, ani chuť se nechat na fakultě zaměstnat. Stačí si zapsat kouzelný předmět Multimédia ve výuce (aneb čtyři kredity zadarmo), potom stačí navštěvovat ve vhodnou dobu multimediální učebnu a řádit tak, jak to Windows XP dovolí. :-)

    Ani v jednom z výše uvedených případů však není uživatelům těchto počítačů kladena žádná vopruzácká překážka, jako je tomu na FI. Žádné karty, žádné kamery, žádný prudící správce, žádná pravidla. :-)
    22.8.2006 20:50 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Wow, to zní dobře. Asi pošlu mail na CVT, jestli by nechtěli upravit počítačovou halu po vzoru fyziky -- akorát je blbý, že jsou ty počítače až na Botanické; kdyby je tak ještě půjčovali studentům domů :-D
    θηριον ειμι
    Luk avatar 22.8.2006 19:50 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Výpočetní technika je neekologická a plýtvá prostředky. Repasování starých strojů a dlouhodobé využívání nakoupené techniky je důvodem k označení za šílence. Kdo používá dva roky starý počítač je dnes implicitně považován za zpátečníka a kdo kupuje repasy, je šílenec, protože "ten starej použitej krám ti stejně brzo chcípne".
    Důvodem k označení za šílence je, když si někdo kupuje něco, co bude za měsíc za poloviční cenu. A dva roky starý počítač není o moc méně výkonný než ten dnešní, teď zrovna sedím u víc než 3 roky starého počítače a nedá se říct, že by mi to nějak vadilo. Výkonnostně na ty nejnovější zase tolik neztrácí.
    Počítače jsou neopravitelné. Pokud se něco porouchá, je běžným postupem vyhození celé příslušné části (paměť, disk) a koupě nové. Nikdo se netrápí opravami, protože jsou cenově nerentabilní nebo technicky nerealizovatelné. Zlaté české ručičky mají smůlu, protože s počítačem si těžko poradí.
    Tohle není přímo věc IT, ale toho, že se vyrábí strojově v obrovských sériích a velice levně. Je jedno, jestli jsou do procesory, mixéry nebo boty. Opravitelnost spousty věcí se vůbec neřeší, protože lidská práce je relativně velice drahá (u nás zatím ještě tolik ne) a oprava by vycházela dráže než nákup nového.

    Jinak souhlasím s tím, že IT je snad nejhorší obor. Málokde se člověk tak často setkává s tím, že něco nefunguje :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.8.2006 20:09 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    ... IT je snad nejhorší obor. Málokde se člověk tak často setkává s tím, že něco nefunguje :-D
    Medicina? :o)
    Luk avatar 22.8.2006 22:26 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    To těžko. I "péči" těch nejhorších doktorů lidé většinou přežívají :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    23.8.2006 05:19 Krígl | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Řekl bych, že myslel spíš nefunkčnosti lidského těla.
    Luk avatar 23.8.2006 13:23 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Lidské tělo je v porovnání s výpočetní technikou vysoce spolehlivé ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    23.8.2006 13:54 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    No, tak spolehlivé jako křemík není, ale má rozhodně větší samoopravné schopnosti... ;-)
    Luk avatar 23.8.2006 15:44 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    má rozhodně větší samoopravné schopnosti
    To je právě jeden z důvodů. Ale kromě toho, třeba takový menší elektrický výboj člověku neublíží (maximálně to bolí), kdežto počítač je K.O. Třeba takové paměti při napěťových špičkách v síti (které není zdroj schopen odfiltrovat) dost často odcházejí. A pak se člověk diví, proč mu dosud spolehlivě fungující programy najednou začnou padat.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    23.8.2006 16:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    To vám připadá jako fér argument? Schválně, dáte si test, jakou koncentraci kyanovodíku v atmosféře vydržíte vy a jakou vaše PC?
    23.8.2006 16:07 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Kolik máte doma zásuvek a kolik máte doma kyanovodíku? :-D ;-)
    23.8.2006 17:41 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Tak jinak: připojte do zásuvky sebe a počítač. Kdo to vydrží déle? :-)
    23.8.2006 19:00 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Když bude vypnutá, vydržím fungovat až do dehydratace, na rozdíl od počítače, kterej mrtvou zásuvku vůbec nerozdejchá... :-D
    Luk avatar 23.8.2006 20:43 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    To nebyl žádný argument, to už jsem přešel do zcela nevážného vyjadřování (což jsem podpořil mj. smajlíky v předchozích příspěvcích). Je snad každému jasné, že naprosto nelze srovnávat výpočetní techniku s čímkoli, co souvisí s živými organismy (ať už lidmi nebo třeba rostlinami).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    23.8.2006 14:02 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Přesně tak :o)
    Josef Kufner avatar 22.8.2006 20:50 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Jinak souhlasím s tím, že IT je snad nejhorší obor. Málokde se člověk tak často setkává s tím, že něco nefunguje :-D
    Kdyby to jen nefungovalo, ale ono to nefunguje a ještě k tomu nikdo neví proč. To je na tom to nejhorší. A ještě horší je, když to funguje a přitom to fungovat nemá.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    kotyz avatar 22.8.2006 21:41 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    ono to totiz ani nejde normalne opravit. protoze sou ty spoje moc drobny a z obou stran desky ne-li jeste uprostred. a to rukama nikdo nespravi ani s lupou a mikropajkou. maximalne tak kondenzatory dou bezpecne vymenit - ze se vytrhnou a na ty nozicky co po nich zustanou se priletuje novej. ale stejne sem starou desku s vyteklyma kondikama radsi vyhodil nez se s tim patlat (no kdybych ji nedostal ale kupoval asi bych se to pokusil opravit).
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    22.8.2006 21:46 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Tak tohle se ještě nějak teoreticky opravit dá, ale vadnýho švába jde jenom vyměnit, to nespraví nikdo :-)
    Copak toho není dost?
    23.8.2006 00:23 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Když je v soklu, tak možná... :-D Věci natvrdo zapájené na dnešní desetivrstvé desce se vyměňují blbě... :-D
    23.8.2006 15:24 walley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    kondiky jdou bez problemu odpajet a napajet novy nic se trhat nemusi
    23.8.2006 17:40 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Dvouvrstvá deska, možná ještě uprostřed? Optimisto! Mrkni na první datasheet k nějakému většímu BGA na který narazíš, při používaných hustotách a rastru to vychází jako 6-8 vrstev minimum abys ho vůbec vyvedl, na slušné routování holt ještě více.

    Opravit jde naprosto cokoliv. Kondenzátory, odpory a další se třeba dají měnit celkem beztretstně. Problémem nemusí být odpájet - připájet, ale:
    • Testuj co je špatné, vadného švába, odpor, kondenzátor cokoliv můžeš poznat, ale nemáš žádné testovací piny na deskách, případně postup jak najít vadnou část. Šváb ti nezařve, že je špatný (pokud teda nemá na první pohled přihořelou prdélku...) a která nožka ho bolí. A odpájet všechno na desce, každou součástku proměřit, případně odzkoušet funkci (a utratit miliony za všechny možné testery, zhánět údaje od výrobce...) a zapájet je nereálné. Beztak by to byla poslední součástka na kterou narazíš, ať začneš odkudkoliv.
    • Hledej všechno, co si chyba vzala ssebou. I ta ohořelá prdélka švába je jasná, ale co ji způsobilo? Bude proražená dioda nebo adresní pin obvodu na druhé straně desky a ohňostroj se opakuje.
    • I když najdeš krásně všechny vadné součástky, co jsi asi tak schopen v naši republice maloobchodně sehnat? Víš snad o obchodu, kde levně (za jeho běžnou cenu) koupíš např. realtek 8169? VIA 82568A? ... (dosaď jakoukoliv součástku)? Dokonce ani nejsem chopen sehnat paměti, v GM mají tak akorát Amic A29010, 040 a pak pár SMD. Ostatní kapacity jsou třeba EEPROM za 300 nebo 600. No z jahody jsem nespadl, to nemůže v životě nikdo koupit. Navíc si nemůžu říct, že chci přesně takovou součástku, takového výrobce. A to jsou jen paměti, kde ještě na ničem moc nezáleží. Sháněj s takovouto třeba northbridge... Až zjistím, kde si mohu koupit obvod který chci za cenu, kterou doporučuje výrobce, budu šťasten.
    • Když u nás neseženeš součástku, nech si ji poslat od výrobce. Za tu cenu budeš mít několik nových a lepších desek.
    No opravuj si potom něco :-(... I kdybys narozdíl ode mne měl pevnou ruku (ne ,,stařeckého parkinsona a obě levé``) pro mikropájku, zrak jak sokol a doma komplet pájecí stanici. Těžiště problémů je jinde. Vítej ve spotřebním světě na Zemi. (Kterou) Před použitím protřepat, po použití vyměnit...
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    23.8.2006 11:40 MartinK | skóre: 10 | blog: Blogik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    teď zrovna sedím u víc než 3 roky starého počítače a nedá se říct, že by mi to nějak vadilo.
    Souhlasím, ještě do nedávna jsem měl notebook z roku 1996 (Pentium 1 90MHz, 24MB RAM, 3GB HDD), ale odešel mu display a nový nikde nemůžu sehnat. Ale dokud sloužil, tak zvládal všechny mé potřeby. A posměchy spolužáků "Co ti na tom prosimtě funguje?" jsem bral s velkou rezervou a jenom se smál :-)
    23.8.2006 13:09 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Musím říct, že mě těší, že nejsem jediný, kdo používá stroj delší dobu, než trvá jeho záruka. Ve škole se pohybuju v prostředí, kde vlastník dva roky starého počítače je nabádán, aby si konečně koupil počítač místo té vykopávky, takže mě těší, že tato situace není globální. Nicméně v paralele k varhanám: ten display odešel po 10 letech používání, což je v IT řekl bych nadprůměrně dobrá životnost, ale v tom je právě ten zakopaný pes. 10 let je poměrně krátká doba a příjde mi jako plýtvání prostředky, vyrábět něco, co vydrží tak málo. Kdyby v baroku vyráběli varhany, které by vydržely 10 let, tak dnes netušíme, že něco takového vůbec existovalo. Můj 17letý bratr už neví, co je to ZX Spectrum (a to se učí na prumce na síťaře). Dnes se prostě vyrábí jen s minimalní perspektivou. Co po nás zůstane? Hromada nefunkčního šrotu na skládce...
    θηριον ειμι
    23.8.2006 13:25 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    A podobné je to i s jinou elektronikou, třeba s mobilními telefony. První telefon jsem dostal, ani jsem jej sám nechtěl, tehdy byl asi rok starý a bylo to v roce 2000. Když se mu pokazila druhá baterie, přidělal jsem mu na zadní stranu držák na tři tužkové baterie a jede dál. :-)

    Protože mi T-Mobile nestačil, koupil jsem si v roce 2004 ještě další telefon se SIMkou Oskara. A rozhodně se jej nechystám vyhodit, i když je už také starý. :-)
    19.9.2006 11:24 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    To opravdu nejsi sam. Muj prvni (vlastni) pocitac mi vydrzel 7 let a jeste dalsi 3 roky slouzil sestre (80486DX4, 40 MiB RAM, Trident 9440 1 MiB). Dalsi muj pocitac pouzivam stale a jeste dlouho pouzivat budu. Mam ho uz 5 let (Celeron 1 GHz, 512 MiB RAM) a stale staci. Akorat jsem si poridil jeste notebook, ktery taky budu pouzivat, dokud bude fungovat. Prvni mobil jsem mel 4 roky. Ten co mam ted uz taky tahne na 4 rok (akorat byl jednou v servise kvuli mikrofonu). Ja jsem za to rad, ze muzu techniku vyuzit dokud opravdu neshori vycerpanim :-). Nechapu nektere lidi, kteri si co pul roku meni mobilni telefon a kazdy rok kupuji novy hw, protoze ten stary ma o 5% horsi vykon nez novy a pritom ho pouzivaji jen na hry.

    Na druhou stranu: tady v Rieger Kloss (v Krnove, kde ziju) se vyrabi varhany zname v celem svete. Je to urcite piplacka a umeni. Nicmene povaha varhan a mikroelektroniky je ruzna. U obvodu s vysokou hustotou integrace je mnohem vyssi pravdepodobnost udelani chyby nez u pistaly. I ty varhany se opravuji, ale pravda je, ze je na nich co opravoavt. Neni totiz ve schopnostech jednotlivce opravovat casti obvodu, ktere ani okem nedokaze rozeznat.

    Ja mam treba housle z roku 1922, ale urcite nebyly ostrelovany urychlenymi elektrony jako maska v monitoru :-).
    22.8.2006 21:24 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Mě to nedá, musím si trochu rýpnout...
    Počítače podporují nervozitu a psychický tlak. Každý se snad dostal do situace, kdy počítač začal "blbnout" nebo mu třeba vyhořela ramka zrovna během psaní zápočťáku.
    Ne, jsou i tací, co se do podobné situace nedostali. Nervozitu dokáže vyvolat i spousta dalších věcí.
    Někdy stačí jedno chybné odentrování a člověk si omylem smaže důležitý dokument.
    A tenhle člověk tvrdí, že studuje IT... Nezálohujete? Kdo má pak dávat pozitivní příklad nám, prostým uživatelům?
    Co koupím dnes, je za půl roku o polovinu levnější. To opět vede ke špatné náladě -- stačí si přečíst ceník za měsíc od koupi.
    Nechápu. Co vás nutí si pořád číst ceníky? Nějaká duševní choroba? Počítač je starý v okamžiku, kdy nestačí na kladené úkoly. Ani o sekundu dřív. Což (pokud neslouží k nějakým velkým výpočtům) určitě není za půl roku, ale spíš za 4-6 let, ne-li později.
    Kdo používá dva roky starý počítač je dnes implicitně považován za zpátečníka a kdo kupuje repasy, je šílenec, protože "ten starej použitej krám ti stejně brzo chcípne".
    Nechápu, co je komu po tom, co používám. Můj hlavní pracovní počítač je více osm let starý a nevidím důvod, proč bych ho měl bezdůvodně měnit. A řekl bych, že pro mě dělá mnohem víc práce než kolik udělají mnohem novější stroje mých kolegů.

    Takže jsem asi šílenec.
    Je asociální. Výpočetní technika (počítače) "nutí" lidi zůstávat v úkrytu počítače a nevycházet ven...
    Ne. Pokud někdo nechce ven, tak si vždycky najde nějakou záminku. Může sledovat TV, poslouchat rádio, číst si knihy, luštit křížovky... důvod se vždycky najde.
    Spousta lidí (a vnímám to i na sobě) často prosedí za počítačem dlouhé hodiny neefektivními činnostmi, které nepřináší žádný užitek.
    Nepochybně. Otázkou zůstává, zda by ten čas bez počítače využili efektivněji.

    Počítače jsou nástroj. Stejně jako třeba telefon, tužka a papír nebo cokoli jiného. To, zda jsou využívány efektivně nebo ne, to ani tak nezávisí na nich, ale hlavně na jejich uživateli. I počítač se dá využít ke spoustě užitečných věcí, k tvorbě hodnot. Nebo taky ne - stejně dobře se dá využít k plýtvání časem. Ale to je primárně chyba uživatele, ne nástroje.

    Osobně u počítače trávím dost podstatnou část pracovní doby, ale také volného času. Ale to mi nebrání, abych mezi jezdil na kole (sice ne moc, ale tak 4000 km ročně obvykle zvládnu), chodil do přírody, do kina nebo na koncerty, do toho ještě nějak "umístil" přítelkyni a vůbec. Opravdu nemám pocit, že by mi počítače nějak komplikovaly život nebo ze mě dělaly asociální živel.
    wake avatar 22.8.2006 21:35 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT

    recyklace:

    desktop: (cpuinfo)

    model name      : Celeron (Coppermine)
    cpu MHz         : 902.236
    

    storage: (cpuinfo)

    model name      : AMD-K6(tm) 3D processor
    cpu MHz         : 476.283
    

    tak alespoň jeden šilenec, který si počítadlo pořizuje na n>3 let. nehledě na to, že mě od 18 živějí. (ještě jsem měl třetí, Pentium/200, z roku 1994, ale ten už doklepal. jeho nepoužitelné zbytky čekají na odvoz do sběrného dvora)

    digitální muzika

    no, a co bys poradil člověku, který neumí hrát pořádně na nic, ale baví ho psát texty a dávat si dohromady písničky. mě sampler se sekvencerem docela vyhovujou.

    Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
    22.8.2006 21:40 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    No, ne že bych na tom nebyl podobně.
    model name      : Celeron (Coppermine)
    cpu MHz         : 1007.491
    
    model name      : Pentium II (Deschutes)
    cpu MHz         : 398.303
    
    Nicméně to n, kdy bude potřeba provést upgrade už bylo loni a možná ještě o rok dřív :-)
    Copak toho není dost?
    22.8.2006 21:43 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Mimochodem, ten druhej kus jsem pořídil už jako repasovaný (loni), takže jsem asi popřel další argument nebo jsem šílenec :-)
    Copak toho není dost?
    wake avatar 22.8.2006 21:49 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    upgrade ani moc neplanuju.

    kdyz to clovek vyfutruje ramkou, diskama a usb radicema, tak je to na praci (office, mail, www, ladeni perl/postgres), pousteni muziky a prehravani filmu az moc dobry.

    az to chcipne, tak naladuju prezivsi disky a/nebo zalohy do noveho, stejne vykonneho, nicmene daleko mensiho a min zerouciho pasivne chlazeneho miniITX a jede se dal.

    jedinej, potrebuje silny stroje jsou gamesnici anebo zmineni chroustaci vzorecku.
    Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
    22.8.2006 21:54 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Já bych tedy proti trochu lepšímu procesoru nic neměl. (ne na tom druhém stroji, tam je to až až)
    Copak toho není dost?
    kotyz avatar 22.8.2006 21:52 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    no ja jich mam vic. ale ten nejlepsi (duron 750) mam ze vsech nejdyl a jedinej se kupoval. ten zbytek je z darovanejch dilu co byly lini donyst do sberu. a cast z nich porad funguje a funguje dobre. treba v pokoji mam tedka na psani, cteni ebooku a poslouchani mp3 pekny pentium 166mhz s 128 mb ram. mam ho uz asi tri roky a puvodne mel jen 48 mb ram a 75mhz. postupne ho ke svymu nemalymu poteseni upgraduju a jediny co sem kupoval novy je zvukovka. jinak zbytek darovanej nebo vymenenej.

    mam uz takovy specialitky jako dvourychlostni scsi vypalovacka cd, y2k karta a par dalsich. ale stale to neni ono. chce to vic rarit a historickych exponatu (zipky, paskovy mechaniky, naky stary apply, amigu 4000 atd).

    porad me nepousti myslenka na muzeum pocitacovy historie - dobovy stroje s dobovym softem a k tomu dobova literatura. zatim je toho malo, ale sbiram to teprv necely 3 roky a vetsina veci byla zadarmo nebo za symbolickou cenu protoze do kapsy hluboko ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    23.8.2006 17:32 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Když nepočítám svou dvaosmsestku, oranzovocerny monitor s grafarnou Hercules (mimochodem bude u serververu/brany az ho/ji dostanu) a nefunkcni TEMS-80, tak stejne nejvic hrdy jsem na osmipalcovou disketu, kterou strezim jako oko v hlave, abych mel pro sve budouci povolani ucitele nazornou ucebni pomucku :-D
    θηριον ειμι
    23.8.2006 17:47 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Já jsem zase hrdý na některé součástky, sbírku EPROMek a intel '48, která je skoro stejně stará jak já. To máš jen jednu osmičku? Pakl nebo dva nových Maxellek by se určitě našel, je na dně šuplíku :-) no bylo by toho hodně, pro výuku názorné příklady jak to vlastně vypadalo v dřevěné době, kdy po zemi běhal napoleon s dynosaury...
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    22.8.2006 21:52 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    1000 MHz? Není to zbytečně moc? ;-)

    Tohle je u mě - přenosný:
    cpu             : 750FX
    clock           : 600.000000MHz
    
    a stolní:
    CPU: MIPS R10000 Processor Chip Revision: 3.4
    1 250 MHZ IP32 Processor
    
    Upgrade zatím nechystám - není důvod :-)
    kotyz avatar 22.8.2006 22:01 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    1GHz je tak akorat. to by me stacilo (potrebuju totiz krome netu muziky a par dalsich veci hlavne prehravat video a ty novejsi, kvalitnejsi kousky uz sou na hranici sledovatelnosti a co teprv az se u nas zacne vic pouzivat hdtv).

    MIPS R10000 rikate? ze vy mate sgi O2 ? ;)

    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    22.8.2006 23:27 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    1GHz je tak akorat
    Mam 1 GHz v praci (Pentium III, 512 MB RAM, vic se tam nevejde nevezme :-( a pro vypocty je to malo, ale pro ostatni "normalni" veci zbytecne moc.
    potrebuju totiz ... hlavne prehravat video
    Zajimava potreba... :-)

    MIPS R10000 rikate? ze vy mate sgi O2 ? ;)

    Neco takoveho. Nic lepsiho jsem nesehnal ;-) Zrovna z toho pisu (proto bez cestiny).
    Josef Kufner avatar 22.8.2006 21:51 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Server/Router:
      model name      : VIA Samuel 2
      cpu MHz         : 799.952
      bogomips        : 1601.50
    
    Stolní:
      model name      : AMD Duron(tm) Processor
      cpu MHz         : 701.297
      bogomips        : 1380.35
    
    Notebook:
      model name      : Mobile Intel(R) Celeron(R) CPU 2.40GHz
      cpu MHz         : 2391.958
      bogomips        : 4702.20
    
    Trocha pestrosti neuškodí ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    22.8.2006 22:02 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Ad mašinka: Mám starší -- Celeron 367.519 Mhz (Mendocino) ;-)

    Ad digitální muzika: Přiznávám bez mučení, že do skladby nosím věci taky většinou prohnané samplerem a sekvencerem, ale to jen proto, že když dneska člověk složí něco byť jen pro klavír, housle a cello (tohle obsazení měla má poslední věc), tak je problém sehnat někoho, kdo se to je schopen naučit nebo si jen najít čas, aby to autorovi přehrál. V dobách, kdy varhaník bylo uznávané zaměstnání a takový člověk nemusel mít jiný obor jako obživu, nebyl problém se věnovat hudbě na profesionální úrovni a tudíž bylo podstatně snažší sehnat skupinu lidí, kteří by novou skladbu provedli živě, nebo si udělat výtah a přehrát si to sám. Bohužel dneska to není příliš reálné, protože v hudbě se peníze cpou do podřadné tvorby produkované často generátory náhodných hodnot, jejichž výstup se zasmyčkuje a pak do toho někdo vychlastaným hlasem občas něco zařve... Jinak řečeno -- zdá se mi, že alespoň v hudbě platí, že čím víc člověk umí tím míň je ceněn. Ačkoliv těžko říct, co by řekl třeba takový Mozart, kdyby si mohl své skladby ihned poslechnout. Osobně si myslím, že by mu to přišlo zbytečné, protože kvalitní skladatel by měl svou hudbu slyšet a ne čekat na to, co z toho zápisu vzniklo digitálním zpracováním...
    θηριον ειμι
    wake avatar 22.8.2006 22:25 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    ale no jo. ja nejsu profesionalni muzikant. profesional jsem v IT.

    muzika je moje poteseni, a vubec se nestydim ani za sve "zastydle pubertalni" texty ani za bigbit kterym ty texty "povysuju" na "hudbu".

    samozrejme, ze poslech dobreho a dobre dirigovaneho symfonickeho orchestru hrajiciho nektery z klenotu "vazne" hudby je zazitek velmi potesujici, ale kdybych se o neco podobneho (at uz slozit, nebo zahrat) pokousel ja, tak je to prinejlepsim komicke, prinejhorsim obtezujici okoli.

    a divil (nebo mozna ne, co ja vim) byste se, jak moc dobrych hudebniku se vyskytne i mezi "popvymi pipaci". Fat Boy Slim ? Chemical Brothers? JazzaNova? Peace Orchestra? u nas treba Ecstasy Of st. Theresa? jen namatkou.

    ale tohle nema byt flame. jen pokus o prenos pocitu z druhe strany.
    Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
    22.8.2006 21:45 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše IT varhany ;)
    Jedny krásný IT varhany jsou tady. Dokonce opensource.
    22.8.2006 22:15 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IT varhany ;)
    Muf! To je přesně ono -- ty nahrávky mi vhání slzy do očí a není to dojetím ;-) Ten zvuk je humus a nějak nechápu, jak při takovém výstupu mohou napsat "that should be good enough to make an organist enjoy playing it". Uznávám, že v angličtině znamená "organist" nejen varhaník, ale i flašinetář, takže je možné, že flašinetáři si to užívají, ale já teda ne. A to nemluvím o tom, že autor by se měl zamyslet nad navrženou dispozicí (viz screenshot s rozpisem rejstříků) :-D
    θηριον ειμι
    22.8.2006 22:34 HS | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    IT je velky sad s pestrou nabidkou nejruznejsi moznosti. Zalezi jen na tobe co si vyberes. Zda budes travit cas cvachtanim v jezirku a pekne si ten pobyt uzijes nebo si maknes a odvedes tu kus prace a za odmenu se podivas do mist, kde je povolen vstup jenom bohum. Mas k dispozici cas a zalezi jenom na tobe jak se rozhodnes vest svuj zivot v bozim IT sade a jak dlouho tam ztravis. A nediv se, pokud si vyberes pouze jednu aktivitu, tak nebudes mit pozitky z ostatnich aktivit. IT sad neni spatny a buh neni zly, jenom musis vazit sve casove investice a spravne si rozlozit sve aktivity, abys dosahl toho, ceho chces. Buh neni zly, je jenom prisne spravedlivy a kazdeho odmenuje za praci, kterou v sade odvedl.
    vencour avatar 23.8.2006 14:36 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT

    Dost pěkný komentář ;-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    23.8.2006 17:35 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Akorat se v tom sadu obcas objevi nejaky ten had, ktery ti zacne naseptavet "zkus tohle jablicko" a nez se nadejes, tak te to krasne stavnate jablicko zpulky otravi... ;-) (ale Apple mam vcelku rad :-D)
    θηριον ειμι
    Dalibor Smolík avatar 23.8.2006 08:47 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Počítače, to je pěkný ďáblův vynález. Já se počítači vůbec neživím, používám je v práci pro svoji činnost, ale nedávno na dovolené, když jsem ležel na léhátku v překrásném modrém Jadranu, jsem se přistihl, jak přemýšlím o lepším, zdokonaleném zálohování dat. Tak jsem si šel dát raději pivo a tyhle hříšné myšlenky jsem hned zavrhnul ...
    O co to měli lepší lidé, když jim stačilo počítání na prstech :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    23.8.2006 11:01 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    a co by bolo lepsie? lezat a nic nerobit? je preukazane, ze takato dovolenka dost otupuje mozog...
    Dalibor Smolík avatar 23.8.2006 11:35 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    No to ne, ale je lepší myslet na pěkná děvčata na pláži :-). Apropo, za týden dovolené se ten mozek zase moc neotupí ...
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    23.8.2006 11:36 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    To mi připomnělo Cimrmana: „Lidé přišli z práce domů, něco pojedli a pak celý večer seděli a koukali do zdi. Televize tehdy ještě nebyla.“ :-D
    23.8.2006 14:31 Martin Baleja | skóre: 13 | blog: Segmentation_Fault
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    "A naproti těmto negativům IT vidím úžasný svět varhan." :-D
    Why are hemorrhoids called "hemorrhoids" instead of "assteroids"?
    23.8.2006 15:37 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Počítač je nástroj - nic více nic méně. I když mám svůj počítač pojmenován, mám němu asi takový vztah jako ke svému autu.

    Je zcela v rukou obsluhy, zda jej používá smysluplnně a kolik u něj tráví času. I to se musí člověk naučit. To by byla spíše otázka pana Jílka.
    19.9.2006 11:43 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Ja beru pocitac jako sobe rovneho. Co na tom, ze misto na bazi uhliku je na bazi kremiku. Az jednou nejaky Chandra vymsli toho praveho heuristicky algoritmickeho bude to jeste rovnocenejsi vztah. ;-)
    19.3.2008 21:33 tadmen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestávám mít rád IT
    Neznam nahodou autora clanku podle stylu Tchibo ne?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.