abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 891 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Relax při FreeBSD 7.1

    13.4.2009 00:36 | Přečteno: 1306× | poslední úprava: 13.4.2009 00:42

    Dal jsem si uctivou žádost do poradny jak přijít k Pascalu, který mi bude chodit na FreeBSD nebo Linuxu. Pochopitelně při znalosti zdejšího prostředí jsem nepochyboval, že dostanu radu, abych knihu, jež se zove „Programování pro úplné začátečníky” zahodil a pořídil si zcela jinou postavenou na jiném jazyku. Nezahodím ji. Zatím si v ní čtu a líbí se mi, že je přehledně napsaná pro úplné amatéry mého typu. Zřejmě nikdy nebudu programátor, nemám tímhle směrem vyvinuté myšlení a ve zdejší společnosti mohu být, nejen díky tomu, považován za úplného pitomce.

    Leč programování v Pascalu, může být zábava, stejně jako instalace různých obskurních OS, jako je FreeBSD, OpenSolaris, Solaris 10. Zábava, která má pro mne kouzlo skoro jako mladé ženy. Jinak než ony mě vzrušuje jejich instalace, pracné zprovozňování nezbytných aplikací jako je třeba Adobe Flash ve FreeBSD, jak 6.X nebo 7.X. Zábava co mě těší, baví a vydržím u toho dlouhé hodiny. Nezlobím se, když pracně nastavený systém se mi zdaří shodit zničit a začínám znova. Patří to k experimentům na PC. Další instalace je lepší a radostnější. Nemám k těm systémům žádnou úctu při vědomí, že na Macbooku je můj hlavní pracovní prostor a systém Mac OS X je pro blbce, kteří při minimální inteligenci se nemohou skoro nikdy splést. Tak je ten systém inteligentní, že ani začátečníka nenechá tápat. Tedy pokud umí aspoň trochu anglicky. Chceš si audio cd nahrát na disk? Dej po vložení do mechaniky, kdy ti naskočí hláška jestli chceš nebo ne importovat. Dáš „yes” a víc se nemusíš starat. Stejně tak s fotkami plus video. Ale FreeBSD to je jiná káva. Chceš automount? Máš ho mít. Najdi na Googlu, dopiš do:

    
     /etc/rc.conf 
    dbus_enable="YES"
    hald_enable="YES"
    Potom si dopiš do:
    /etc/fstab /dev/cd0 /home/user/cdrom rw,noauto,
    proc /proc procfs rw 0 0
    Nastav práva a už se ti CD a DVD připojují. Pokud chci připojit flashku pak něco podobného. Ještě musíš vše uvést do provozu těmihle příkazy:
    # /usr/local/etc/rc/dbus start
    # /usr/local/etc/rc/hald start
    # mount /proc
    Pak už by to mělo chodit. Tedy mě to chodí.

    Podobné dobrodružství je s K3b nebo už výše zminovaným flashpluginem. Hledáš, píšeš pátráš. A výsledek? Skvost. Akorát tiskárnu HP Photosmart C5180 All in One jsem k němu nepřipojil. Hplip naistaloval ale dál se nedostal. Ani všemocný Google nepomohl. Stejná potíž jako s připojením linuxových partišen. Byly doby, kdy stačilo napsat do:

    
     /etc/fstab  /dev/ad4s1  /mnt/linux ext2fs rw 
    
    A potom jen:
    
     mount /mnt/linux 
    
    a vše se hladce připojilo. Kdeže ty časy jsou? To ještě fungovalo do FreeBSD 6.2 Nepřipojím ext3 a nepřipojím. Chyba mezi klávesnicí a židlí?

    No nestěžuji si, aspoň je o čem přemýšlet a co hledat. Život s UNIXEM je zábavný, zdravý a odpoutává mě od všedních dní. Jak by řekl klasik. Jen nevím který. Rozhodně zábavnější než sledovat upocené politiky, kteří si opětně hledají prostor pro svá koryta a nebo přímo svá koryta. Socialistické poslance, kteří prokázali opět svou zdravou a přímočarou touhu po moci asi UNIX nebere. Ale chybu dělají. Na Linuxu a UNIXU by teprve poznali co znamená kvalifikovaná spolupráce mezi lidmi, kteří jsou placeni za myšlení a znalosti. I při všech flamech, co jsem jich už tady zažil. Je někdy radost sledovat, pokud jde o kvalifikované věci, jak se zde řeší. Také jsem docházím už několik let. Jo jo. Letí to.

    Jinak pokud někdo připojoval tu tiskárnu, co jsem inzeroval, budu rád, když mě nakopne nějakým rozumným směrem. Na Linuxu chodí bez potíží. Všechny zařízení včetně scanneru a tisku fotografií bezproblémově. Na FreeBSD ani ťuk. Našel jsem nějaké popisy, ale ty byly dva roky staré a evidentně nebyly pro FreeBSD 7.1. Konečně i připojení K3b je odlišné od FreeBSD řady 6.X. Nechci PC-BSD ani jiný podobný klon. Zkusil jsem a nemám zájem. Navíc ani tam jsem tiskárnu nepřipojil. Psáno v báječném editoru VIM. Použité OS FreeBSD 7.1. Jak dlouho vydrží? Kdo ví? Den, týden nebo ještě hodinu? Howgh.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.4.2009 08:07 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Relax při FreeBSD 7.1
    Kdo si hraje, nezlobí :-D (pokud si nehraje s kulometem, uranem a podobně)
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    13.4.2009 10:45 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Relax při FreeBSD 7.1
    No, obdivuji, že ve svém věku pořád máte tu energii si s tím hrát, že vám to nezevšední... Mám dojem, že lidem ty síly časem docházejí. Zatímco ve dvaceti si nadšeně tunili systém konfiguračními soubory a příkazy, postupně lenivějí a ve třiceti už od svého systému chtějí, aby jim prostě fungoval. I starý slackwarista časem přejde na Ubuntu, ne-li Mac OS X či Windows.

    Taky pro mě kdysi vypiplávání NetBSD nebo FreeBSD, objevování věcí pod kapotou a hardcore unixové prostředí mělo to magické kouzlo, bavilo mě si to vlastnoručně poladit a když to všechno fungovalo jenom tak napůl, radoval jsem se, jak krásný zážitek to je trpět u polofunkčního spartánského unixového prostředí, jako za starých časů... No dneska už mě to spíš otravuje.
    13.4.2009 11:36 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Relax při FreeBSD 7.1

    Beru to jako zábavu. Živit bych se tím nechtěl, ale na hraní je Unix a Linux bezva.

    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    vencour avatar 13.4.2009 18:57 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Relax při FreeBSD 7.1

    Zábava, která má pro mne kouzlo skoro jako mladé ženy. ... To moh napsat jen ... no jo, je to on ;-) :-D

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    14.4.2009 09:41 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Relax při FreeBSD 7.1

    Krásné ženy jsou jako open source. Pořád je co objevovat. :-)

    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.4.2009 15:32 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Relax při FreeBSD 7.1

    Mně se nejvíc líbí toto z vašeho profilu:

    Jo a jsem na mladý holky, ale ty sem nechodějí :-)

    Mladá holka je u vás kdo? Mělo by jí být 18, 20 nebo 25..?

    Přeju hezký den. :-)

    14.4.2009 20:28 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Relax při FreeBSD 7.1

    No do třiceti by to šlo. :-)

    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.