abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (11%)
     (10%)
    Celkem 301 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Preemptivni kernel - Semestralni projekt

    24.10.2005 16:17 | Přečteno: 2016× | Linux

    Mam zadan Semestralni Projekt ktery se tyka preemptivniho kernelu do Linuxu. Mam sehnat nejake informace (a neco o tom sepsat) o RTLinuxu a RTAI a provest hlubsi analyzu patchu od Ingo Molnara.

    Tyto patche pridavaji nove modely preeptivity (od verze jadra 2.6.13 pridavaji jenom Real-Time, predchazejici modely byly do jadra 2.6.13 prevzaty prave odsud). Pridava take nekolik dalsich veci, jako treba Thread HardIRQ a SoftIRQ a Preemptible RCU.

    Mam otestovat latence a jitter. Na otestovani jsem taky nasel program interbench. Uz mam nejake vysledky tohoto testu.

    Ja osobne testuju verzi jadra 2.6.13 a patch verze 14. Tyto mam zkompilovane pro vsechny modely preemptivity dvema prekladaci - gcc 4 a gcc 3.4. Tak muzu srovnat i vliv prekladace na jadro (asi moc velky nebude, ale zajima me to). Taky mam zvlast zkompilovane jadro 2.6.13 s verzi patche 5 se zapnutymi moznostmi v debuggingu umoznujici sledovat jitter a latency.

    Chtel bych poprosit, pokud nekdo mate nejake materialy (zejmena tykajici se RTLinuxu a RTAI), vysledky benchmarkovych testu apod. tykajici se tematu, jestli byste se mi nemohli ozvat a nejaky ten material mi poslat. Pochopitelne nepredpokladam, ze to nekdo udela za me, ale jakoukoliv pomoc uvitam.

    Nezastiram, ze to potrebuji na sem. projekt.

    Chtel bych taky tuto praci publikovat na netu, pripadneho honorare se vzdam ve prospech komunity. Chtel bych to eventuelne publikovat i na jinych strankach nez zde.

    Za jakykoliv ohlas predem dekuji.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Watzke avatar 24.10.2005 17:36 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Preemptivni kernel - Semestralni projekt
    Klik, do řádku napíšem RTLinux RTAI benchmark a bouchnem do Entru. :-) Nevím o co jde a jestli už jsi to neprohledával, takže jestli tam není nic užitečnýho, tak sry.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    belisarivs avatar 24.10.2005 17:59 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Preemptivni kernel - Semestralni projekt
    Hele, nemusis ze me delat blbce. To je prvni vec co jsem udelal. Jenom jsem se cthel zeptat jestli s tim nekdo nema osobni zkusenosti apod. o ktere by se chtel podelit. To je cele.
    IRC is just multiplayer notepad.
    David Watzke avatar 24.10.2005 18:03 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Preemptivni kernel - Semestralni projekt
    To rozhodně nedělám. :-( Spíš jsem nechtěl dávat odkaz na vyhledávání, protože už jsem se jednou setkal s tím, že jsem měl problém s kódováním a znaky pak byly zmršený. Ale rozhodně jsem to nemyslel tak, že tě to nenapadlo. Pardon.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    belisarivs avatar 24.10.2005 18:26 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Preemptivni kernel - Semestralni projekt
    Tak jo, v pohode, jenom tu takove rady obcas vidim.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Nikola Ciprich avatar 24.10.2005 22:14 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Preemptivni kernel - Semestralni projekt
    zdravim, tohle mne velmi zaujalo, doufam ze budete pilne publikovat prubeh vyzkumu ;)

    primo ohledne techto veci asi moc nepomuzu, ale mohl by vas zajimat web Cona Kolivase: http://members.optusnet.com.au/ckolivas/kernel/ pripadne bych mohl mozna pomoct, pokud budete mit napr problemy s priohybanim, pripadne kombinacemi patchu na nejakou verzi kernelu - s tim mam celkem zkusenosti.

    urcite budu tuhle diskuzi sledovat...
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    belisarivs avatar 25.10.2005 12:20 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Preemptivni kernel - Semestralni projekt
    Diky za ohlas. Mam radost ze moje tema nekoho zaujalo. Ja mam testovat ten patch od Ingo Molnara na vanilla kernelu, aby se otestoval vliv pouze tohoto patche. Nic vic.

    Tuhle stranku znam. Jestli pouzivate ck patch, tak bych vam mohl poradit archck. Je tam patch, ktery ten predchozi ck uz obsahuje a navic pridava nekolik novinek (ja sam jej pouzivam, a vyuzil jsem zejmena fbsplash). Mozna vas taky bude zajimat nitro a jine. Nevim, ale jak se to bude kamaradit s jinymi patchi.

    Ale s mym projektem to moc nesouvisi. Ja mam otestovat jenom ten preemptivni kernel od Ingo Molnara, pripadne neco splasit o RTAI a RTLinuxu. Ohledne zobrazovani prubehu vyzkumu, uz nejake vysledky mam, takze bych to sem mohl o vikendu dat.

    Taky by se mozna mohl hodit nejaky napad jak otestovat to jadro. Ja pouzivam ten interbench, ten se zda byt naprosto idealni. Ale treba nekdo na neco prijde.
    IRC is just multiplayer notepad.
    belisarivs avatar 7.11.2005 13:00 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Preemptivni kernel - Semestralni projekt
    Pro ty co ocekavali nejake vysledky. Prosim prijmete moji omluvu. Vysledky jsem nemohl poskytnout z duvodu rozepsaneho nize.

    Benchmarky jadra jsem provadel pomoci programu interbench ktery vytvoril Con Kolivas (mimojine tvurce ck patchsetu, ktery je zakladem mnoha dalsich patchsetu).

    Postup testu: Nabootovat do 1. runlevelu (pro neznale se to dela tak, ze kernel se nabootuje s parametrem 1), prepnout se do pracovniho adresare a pak spustit interbench. Program si v danem adresari vytvori soubor velky asi jako RAM pamet v danem pocitaci a ten pak ruzne nacita a simuluje pri tom ruzne zateze a provadi 4 serie mereni prodlevy pri ruznem zatizeni.

    Dosel jsem vsak k zaveru (po konzultaci s Conem Kolivasem), ze vsechny benchmarky jadra, ktere jsem doted timto zpusobem provedl jsou nepouzitelne a tudiz je radsi nebudu publikovat.

    Po seriich benchmarku jsem si totiz vsimnul, ze vysledky jsou dost rozporuplne a nekdy vyrazne rozdilne (otestoval jsem 4x to same jadro, restartoval jsem PC mezi kazdym benchmarkem). Jiste uznate, ze odchylka 10-40% je proste neprijatelna.

    Con Kolivas mi pak poradil, ze pro testovani Real-Timovych vlastnosti je dobre pouzit program interbench s parametrem -r. Pak se ale zpusti na konci kazde serie mereni benchmark hack, ktery je tak drsny, ze mnohdy dojde k selhani testu.

    To lze vyresit spusteni programu interbench s vypnutim prislusneho testu.

    Interbench je pak radno spustit navic s parametren -x Hack, ktery dany test prezkoci, a tak dojde k uspesnemu obenchmarkovani jadra.

    Taky jsem si pri mereni vsimnul, ze jsou dost velke rozdily ve vysledcich, jestli testujeme jadro hned po nastartovani PC a nebo po zahrati PC. Taky je dobre restartovat PC mezi kazdym merenim (v pripade, ze testujete stejne jadro).

    Takze jsem na tom tak, ze nemam zadne vysledky. Na me PC s Linuxem se dostanu az o vikendu, tak nejdrive otestuju nekolikrat to stejne jadro a v pripade prijatelnych odchylek budu pokracovat v testovani ostatnich jader a publikovani vysledku.

    Vsechny testy taky delam zatim na verzi jadra 2.6.13 s poslednim prislusnym patchem od Ingo Molnara. U verze 2.6.14 zatim cekam az dojde k vydani posledni (snad nejvychytanejsi) verze patche.

    Tato jadra jsem zkompiloval pro vsechny 4 mody preemptivity a taky pro zkousku zvlast prekladacem gcc verze 3.4 a verze 4.0.2.

    V pripade, ze dojdete na nejaky lepsi zpusob benchmarku, budu moc rad, kdyz se o nej se mnou podelite, stejne tak ocenim osobni zkusenosti, vysledky, odborne texty na toto tema ....
    IRC is just multiplayer notepad.
    belisarivs avatar 6.1.2006 18:39 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Preemptivni kernel - Semestralni projekt
    Tak jsem dokoncil a odevzdal ten muj projekt. Dosel jsem tam na nejake chyby gcc 4. Jadra zkompilovane s touto verzi prekladace mela vyrazne vyssi prodlevy (to plati pro No Forced Preempt a Voluntary, Low Latency a Real-Time timto jiz netrpely). Takze jeste zbyva nekoho kontaktovat a je to tady. Jenom nevim koho a jak.
    IRC is just multiplayer notepad.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.