abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (77%)
     (5%)
     (10%)
     (8%)
    Celkem 355 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    23.7.2010 14:36 | Přečteno: 30506× | Ostatní | poslední úprava: 23.7.2010 18:40

    Jak se dluhy lidí prohlubují, přibývá také exekucí a dražeb na domech. Třebaže hlavně slovo 'exekuce' zní děsivě, dražba je způsobem, jak levně získat dům. Tento zápisek je částečně založen na vlastních zkušenostech, nicméně některé tipy, jak řešit nepříznivé situace, pocházejí z doslechu. V žádném případě nejsem právník - jde opravdu o zkušenosti, ne o závaznou právní analýzu.

    Přednosti dražby

    Předností domů z dražby je jejich nízká cena, za kterou je možné je vydražit. Důvodem je to, že vyvolávací cena v dražbě odpovídá 2/3 ceny odhadní a v případě, že se nepodaří nemovitost vydražit v první dražbě, v opakovaných dražbách jde už jen o 50 % ceny odhadní. Výsledná cena samozřejmě závisí na přihazování ostatních účastníků dražby, ale v současné situaci se na těchto dražbách objevují hlavně makléři realitních kanceláří, kteří chtějí dům dál prodat za více peněz a vydělat tak. Výhoda je, že makléři (dle vlastních slov) nejdou s cenou až tak vysoko, aby se jim pak celá operace kvůli daním z převodu nemovitosti a dani z příjmu vyplatila...

    Průběh dražby

    Exekutor před dražbou typicky vyhlásí termíny, kdy si můžete nemovitost prohlédnout a zhodnotit tak, "jestli za to stojí". Samotná dražba pak probíhá v dražebním domě. Není ale neobvyklé, že nemovitost je na jedné straně republiky, exekutor na druhé a dražební dům je ještě úplně někde jinde.

    Jakmile se dostavíte do dražebního domu v předem stanovený čas dražby, musíte zaplatit "Dražební jistotu", ukázat občanský průkaz a dostanete kartu s číslem. To je ta karta, co zdviháte, když přihazujete (jak to jistě znáte z televize). Jistota se platí buď v předstihu na účet nebo v hotovosti na místě a bývá řádově v desítkách tisíc až stovkách (podle ceny nemovitosti).

    Samotné dražení přeskočím, zas až tak se to principiálně neliší od eBaye ;-) Je dobré předem mít jasno, na jakou maximální částku chcete jít, a mít samozřejmě odpovídající finanční obnos. S hypotékami je to složitější, čelíte riziku, že hypotéku nedostanete nebo ji nedostanete dostatečně rychle.

    Jakmile v dražbě vyhrajete ;-), musíte do určitého termínu zaplatit zbylou částku, za kolik byla nemovitost vydražena. Připomenu, že v dražbě platí Daň z převodu nemovitosti vydražitel. Pokud nevyhrajete, jistota je vám vrácena v plné výši. Hned po vyhrané dražbě máte právo nemovitost převzít (typicky znamená páčení zámků) a zabezpečit (nové zámky, pojištění...).

    Po dražbě

    Vyhranou dražbou vše ale jen začíná. Tím největším problémem je obvykle tzv. povinný, neboli dlužník, neboli bývalý majitel. Povinný se stejně jako další strany, které mají zájem na dražbě (typicky věřitelé), může odvolat proti výsledku dražby. Pokud vše proběhlo, jak mělo, tak je to sice naprosto marné, nicméně je to způsob, jak vše oddalovat dál a dál.

    Po vyhrané dražbě totiž sice získáte papír, podle kterého jste vyhráli, ale ten samý papír s právní mocí dostanete až po vypršení odvolacích lhůt (a doplacení vydražené částky) - to může trvat několik týdnů. Pokud nemáte smůlu a nikdo se neodvolá, další důležitá věc je, jestli se původní obyvatelé domu odstěhovali. Pokud ano, super. Pokud ne, vítejte v Čechistánu.

    Co/koho najdete v domě

    V našem případě se dlužníci naštěstí odstěhovali už dávno. Jenže kdyby tam stále byli, je tu další problém, protože je v naší milé zemi nemůžete jen tak vyhodit na ulici. Volání policie nezabere, ty to nezajímá, dokud nemáte vyhraný soudní spor o vystěhování. Jeho výhru sice máte jistou, ale je to další zdržování a odvolávání proti rozsudku a rozhodně nepočítejte s tím, že po uši zadlužený bývalý majitel vám uhradí soudní výlohy.

    To byla ta korektní cesta. Existují i rychlejší a levnější způsoby řešení problému "co s nechtěnými obyvateli". Buď tam můžete nahnat ukrajinské komando. Nebo můžete vyhnat čerta ďáblem a dočasně do domu nastěhovat nějakého velmi nepříjemného nového spoluobyvatele. Další způsob, výhodný hlavně v době tuhých zim, je prý mandátní smlouva na rekonstrukci domu. Zjednodušeně řečeno: pokud jim necháte den před Vánocemi stavební firmou odstranit všechna okna v domě, asi rychle poznají, že tady končí prdel. Nemáte totiž povinnost ten dům pro ně udržovat v obyvatelném stavu - nejsou to vaši nájemci!

    Další věc jsou movité předměty uvnitř domu. Podle slov exekutora připadávají vydražiteli, nicméně pokud budou původní majitelé ochotní si to harampádí sami odvézt (neočekávejte luxusní plasmové televize), je to lepší, než draze platit za kontejnery s tunami odpadu. Za tunu odpadu počítejte s >1000 Kč plus náklady s odvozem.

    Trvalé pobyty apod.

    Naprosto základní věc je s papírem o vyhrané dražbě naklusat na obecní (městský) úřad a nechat bývalým majitelům zrušit trvalý pobyt v nemovitosti. Jsou tam nějaké "timeouty", kdy se úřad snaží komunikovat s dotčenými, ale nečekal bych tu větší problémy.

    Jinou věcí jsou živnosti nahlášené na adresu. V našem případě jde o osobu slovenské státní příslušnosti, která má na naší adrese nahlášenou živnost, k čemuž má schválení původního majitele. Dle slov úřednic mu ale nemohou jen tak živnost přepsat jinam nebo mu ji zrušit, mohou dotyčného jen požádat poštou, aby si živnost přepsal jinam sám nebo doložil aktuální souhlas majitele. Pokud nereaguje, jediný způsob je prý soud. O tom, jak je to se soudy a výlohami jsem to už ale psal výše...

    Důležité je mít na paměti, že dokud k vám mají bývalí majitelé něco napsaného, čelíte riziku exekucí a dalších nepříjemností.

    Elektrika, voda, plyn, ...

    Zde je konečně odstavec s dobrými zprávami. Nikdo nám s přehlášením (nebo znovupřipojením) sítí nedělal problémy. Nikdo ani nezkoušel po nás chtít dlužné částky, se kterými v tomto případě počítejte. Stačilo doložit nabytí nemovitosti a vše proběhlo hladce... Určitě ale nepohrdnou novou adresou dlužníků, pokud ji znáte, aby věděli, kam posílat upomínky nebo "svalnaté pány upomínače".

    Katastr nemovitostí a zástavní práva

    Taková nepříjemnost je pomalost exekutorských úřadů, kterým může trval půl roku i déle, než rozdělí peníze z dražby mezi věřitele. Do té doby počítejte s tím, že se věřitelům nebude chtít vymazat zástavní práva z katastru. Obecně i úřednice z katastru říkají, že se tohle často dost vleče a věřitelé bývají dost laxní...

    Tohle není až tak něco, co by vás mělo ohrožovat, problém je to asi hlavně v situaci, kdy si chcete na nově nabytý dům navázat hypotéku nebo tak něco...

    Nájemní smlouvy

    Všechny nájemní smlouvy, které nebyly přihlášeny k dražbě, na nového majitele nepřecházejí. To znamená, že pokud vám na polích dražených spolu s domem někdo hospodaří, nic vás neváže k tomu, abyste mu pozemek i nadále pronajímali. Pokud vám ale někdo říká, že pole jsou bezcenná, stejně se jich za pár korun nezbavujte. Nikdy nevíte, kdy se změní územní plán a z vás budou milionáři!

    Časové zhodnocení

    Pokud máte štěstí, můžete hned po dražbě začít se stěhováním a bydlením, pokud je tedy dům obyvatelný. Ušetřené peníze můžete dát do rekonstrukce. Pokud máte smůlu a málo ostré lokty, strávíte měsíce u soudů.

    Závěr

    Na závěr hodně štěstí! Hlavně ať se nikdy nedostanete do role povinného! V našem případě bývalí majitelé přišli o vše, co měli, a stejně to smazalo jen necelou sedminu výše jejich dluhů. Takhle to dopadá, když si vezmete půjčku, abyste splatili půjčku, kterou jste si vzali, protože jste nemohli splácet další půjčku.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    otasomil avatar 23.7.2010 14:59 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    >>> Naprosto základní věc je s papírem o vyhrané dražbě naklusat na obecní (městský) úřad a nechat bývalým majitelům zrušit trvalý pobyt v nemovitosti.

    Opravdu je to tak jednoduche ?

     

    Mate nejake fakticke hodnoty (ceny) ke zverejneni, abychom vedeli kolik a jaky stoji dum ?

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2010 15:07 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    >>> Naprosto základní věc je s papírem o vyhrané dražbě naklusat na obecní (městský) úřad a nechat bývalým majitelům zrušit trvalý pobyt v nemovitosti.

    Opravdu je to tak jednoduche ?
    Co jsem to viděl, tak oni v podstatě na adresu jejich trvalého bydliště (tj. k vám do baráku) pošlou dopis, podle kterého se můžou do určité lhůty vyjádřit. A protože tam už fyzicky nebydlí, dopis se obecnímu úřadu vrátí jako nedoručitelný. Tím je řízení ukončeno a dotyčným je trv. bydliště přepsáno na obecní úřad.
    Mate nejake fakticke hodnoty (ceny) ke zverejneni, abychom vedeli kolik a jaky stoji dum ?
    To nemám, asi je potřeba trochu pohledat. Stěžejní je to, že první kolo dražby začíná na 2/3 odhadu a ten odhad by neměl být až tak zásadně daleko od tržní ceny. Druhé kolo dražby (když se nikdo nepřihlásí do prvního) je za poloviční cenu, dál se cena už nesnižuje (dle slov exekutora, na Googlu jsem něco zahlédl i o 1/3 odhadu).

    Obecně nákup nemovitosti v dražbě je relativně bezpečná věc, především ve srovnání s nákupem nemovitosti, která je před dražbou, přímo od majitele. Při dražbě dojde k úplnému oddlužení, kdežto v druhém případě už je to v reálu složitější.
    24.7.2010 16:53 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Co jsem to viděl, tak oni v podstatě na adresu jejich trvalého bydliště (tj. k vám do baráku) pošlou dopis, podle kterého se můžou do určité lhůty vyjádřit. A protože tam už fyzicky nebydlí, dopis se obecnímu úřadu vrátí jako nedoručitelný. Tím je řízení ukončeno a dotyčným je trv. bydliště přepsáno na obecní úřad.
    Afaik to není až tak jednoduché. Než je dopis prohlášen za nedoručitelný, chvíli to trvá. Pak je tuším ještě potřeba umístit informaci o plánovaném přepsání (trvalého bydliště) na vývěsní desku, či jak se to jmenuje. Tam to musí nějakou dobu viset a pak je myslím ještě potřeba nějakou dobu čekat, jestli se přepisovaný nevyjádří. Celkově to může být dost dlouhá doba na to, aby majiteli-nedlužníkovi stihl exekutor něco sebrat.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.7.2010 16:59 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Sice to trvá, ale jednoduché to, co se oběhávání týče, je. Exekutorovi by měl stačit papír, podle kterého veškerý majetek už byl předmětem dražby a přešel na někoho jiného.
    24.7.2010 17:29 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Sice to trvá, ale jednoduché to, co se oběhávání týče, je.
    To je pravda.
    Exekutorovi by měl stačit papír, podle kterého veškerý majetek už byl předmětem dražby a přešel na někoho jiného.
    Nevím, jak doklad o dražbě, ale slyšel jsem, že např. smlouva o prodeji domu exekutora vždy zastavit nemusí. Rozhodně je dobré takového dlužníka přepsat na OÚ co nejdříve.
    24.7.2010 23:05 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    Naprosto základní věc je s papírem o vyhrané dražbě naklusat na obecní (městský) úřad a nechat bývalým majitelům zrušit trvalý pobyt v nemovitosti.

    Opravdu je to tak jednoduche ?

    Ano je a trva to asi tyden. Jako duvod staci uvest ze dotycny jiz neni majitelem uvedene nemovitosti a na miste se nezdrzuje. Za udani nove adresy ti podekuji, jinak pisou adresu uradu.

    Resil jsem podobnou zalezitost kdy jsem za povinnou vyplacel exekuci proti smence a pak jsem koupil byt. Nastesti s exekutorskym uradem v liberci byla docela bezproblemova dohoda (ve dvou urednich dnech za tyden...) a nekolika dalsima exekucema co uz viseli ve vzduchu.

    Domluvil jsem se s dluznici a primo v kupni cene za byt bylo vyplaceni nekolika jejich dluhu. Kdyz prijdu za veritelem s nabidkou zaplaceni dluhu, casto jsou pro, az na vymahacskou spolecnost MBA Finance - to je banda debilu s prominutim, otravujou me jeste denska. Kdyby to nebyli pitomci, mohli mit penize doma a dluznice mohla byt bez dluhu. NEDAVEJTE JIM NA SEBE TELEFON!!!

    Jinak muj nazor a co jsem slisel, tak cekat na vyhlaseni drazby nemusi byt vzdy idealni napad. Jednak kdyz uz je tam jedna exekuce, velmi casto se tam za chvili nabalej i dalsi. A od uvaleni prvni exekuce do drazby muze ubehnout klidne i rok. Za druhe na drazby cekaj realitni makleri jak supi. Vsadim boty ze jsou exekutori s realitkama predem domluveny.

    Zdenek

    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    25.3.2014 14:36 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Odhlašoval jsem bývalé nájemníky z mého bytu a není to tak JEDNODUCHÉ !!! Na obecním úřadě musíte říct konkrétní jména a příjmení nájemníků, pokud je neznáte máte smůlu, nikdo se s vámi bavit nebude, přitom jde o váš soukromí majetek, ze kterého platíte d e b i l ni dan z nemovitosti každý rok ! Další varianta je přemluvit předsedu SVJ, aby se tam stavil osobně, ten by měl mít právo zjistit kdo všechno je v domě, resp. bytě nahlášený.
    23.7.2010 15:30 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    zajímavé! jen ty peníze chybějí :-)
    23.7.2010 20:14 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Nemám ani an to, abych vyhodil bezdomovce z brlohu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    asfethan avatar 23.7.2010 15:35 asfethan | skóre: 10 | blog: asfalatum | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Ďakujem autorovi za rozšírenie mojich obzorov a jeho ochotu sa podeliť so svojimi skúsenosťami. Téma zápisku ma veľmi zaujala!
    23.7.2010 15:43 krotitelODS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    drazbe predchazi mnohdy nepekne lidske pribehy, ktere v plne nahote ukazuji nelidskost kapitalisticke spolecnosti.

    Jiste si nekteri vzpominaji na ruzne pripady i z ciziny, jak to pak postizeni resi, vzpominam si na 2 pripady - v tom jednm puvodni majitel prekvapil ve svem puvodnim dome, ze ktereho byl vyhnan, nove potencialni kupce s pracovniky realitni kancelare a vsechny zastrelil. V druhem pripade puvodni majitel pustil v dome plyn a vyhodil dum vzduchu - s vysledkem, ze jeho puvodni nemovitost se vyparila a okolnich 8 domu bylo tezce poskozeno.

    Je tezke to hodnotit, ale jestlize banky, ktere jsou sanovany staten vyzenou nekoho z domu, na ktery splacel skoro cely zivot, tak pak se takovym lidem nelze divit, ze jim rupne v bedne. Proto pozor pri tech drazbach, vzdy je zde nekdo, kdo je na konci svych psychickych sil a vetsinou vseho schopny ...

    P.S. Autor pise , ze zajemce ukaze svuj ocansky prukaz. Tipnete si, jaky ukaze pan Cunek. At zije ODS, at zije kapitalismus.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2010 15:52 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Ano, takové příběhy existují. Spíš než banky v nich ale hrají roli firmy poskytující nebankovní půjčky, typicky s enormním RPSN a extrémními pokutami za cokoliv. Když dluh dosáhne výše mnoha milionů, tak už vám pak nepomůže ani vyhlášení osobního bankrotu, neboť stále musíte zaplatit třetinu dluhu, a to budete splácet do konce života.

    Dovolím si ale poznamenat, že v našem případě šlo o rodiče, kteří udělali životní chybu: podepsali se pod půjčky svého vyděračského dítěte, které bez vůle cokoliv kdy splácet napáchalo milionové dluhy. Pobavil i na zemi pohozený přehled nezaplacených faktur O2, podle kterého bylo jasné, že nebyla zaplacena ani jediná faktura - tj. služby byly přímo objednány s tím, že nikdy nebudou hrazeny :-)

    Když k nám jeli lidi z ČEZu, tak se hned ptali, kam se poděla ta osoba, co jim tu naposledy vyhrožovala a dělala scény, když šli odebrat elektroměr.
    24.7.2010 23:12 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Doporucuji serial Krotitele Dluhu. Je to takova reality show, jak financni poradci pomahajm lidem co se topej v dluzich. Nepamatuju si pripad ze by se nekdo dostal do prusvihu cizi vinou. Vsechno to byly bud velky voci na velkej barak bez pojisteni neschopnosti splacet (=to nepotrebujeme, usetrime) a pak bum, manzel ochrnul. Valna vetsina ostatnich byly splatky typu essox, lepeni jedny pujcky druhou. Proti lidske blbosti bohuzel ochrana neni.

    Resil jsem stejny pripad kdyz jsem kupoval druhy byt. Pani dluzila 20 000 castky vsude mozne ruznym ESSOXum atd, TMobilu, elektrina, plyn... atd. Veskere jeji reseni jejich dluhu bylo to ze se necha zapirat a nebude cist a prebirat zadnou postu...

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    23.7.2010 15:55 Bárta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Jojo máme tu neokapitalizmus a vracíme se zpátky na stromy.
    25.7.2010 15:27 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Zatímco mít tu pořád pseudo komosocialismus tak tam dávno jsme.
    25.7.2010 16:37 Bárta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Á pán je taky zloděj!!!
    25.7.2010 19:27 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Hmm, takže každej, komu se nelíbí socialismus je zloděj? :) To bych asi vážně doporučil to přestěhování do Severní Korei, případně do jiné podobné destinace.
    Dalibor Smolík avatar 25.7.2010 22:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Některým lidem se vysvětlovat nic nesmí ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    23.7.2010 15:55 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    To že někomu rupne v bedně pochopitelné je... jenom nechápu ty výkříky o nelidskosti... to by snad ostatní měli doplácet baráky těm, kteří si je pořídili a nezaplatili, jenom aby to bylo lidčtější? Tenhle koncept by asi moc nefungoval...
    belisarivs avatar 23.7.2010 16:16 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Ono je totiz snazsi nadavat nez prijit s resenim.

    Nechce se mi verit, ze by to bylo za sociku vyrazne jine.
    IRC is just multiplayer notepad.
    24.7.2010 12:42 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    To jistě ne. Ale vzpomínám, jak v Černých ovcí, nebo něčem takovém, ukazovali případ, kdy paní dlužila pár tisíc a exekutor prodal celý její rodinný dům.
    24.7.2010 21:03 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    V podobných pořadech jsem viděl několik případů tak zmanipulovaných a postavených na hlavu (věděl jsem o případech dříve, než se o ně začala zajímat TV), že podobným reportážím nevěřím ani slovo.
    kriskami avatar 24.7.2010 22:29 kriskami | skóre: 15 | blog: kriskami | Luka nad Jihlavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Tak pod tohle se podepíšu. Dělám v oboru (ano, reality a finance) a narazil jsem na přesně takové případy. Něco tvrdí dlužník, něco jiného je pravda. Ve většině případů se jedná právě o zmiňované 'vysátí' ručitele bezpáteřním dlužníkem. Zároveň musím odsouhlasit, že mediální pracovník si vždy vybere jen to, co se mu hodí. Rada na závěr: nebankovním společnostem nic nepodepisovat.
    Když ve slově LÁSKA změníš 4 písmena a jedno odebereš, dostaneš slovo PIVO. Že by náhoda?
    23.7.2010 16:21 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Ty mas tiez "nakupene" veci, za ktore si nezaplatil?
    Dalibor Smolík avatar 25.7.2010 23:03 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    At zije ODS, at zije kapitalismus.
    Nepěkných příběhů v kapitalismu je opravdu dost. Průšvih je, pokud se člověk dostane do takových obtíží ne vlastní vinou nebo hloupostí, ale takových příběhů je max. 1%. To si přiznejme.
    A za toho slavného socialismu? Kolik bylo příběhů, kdy pánové v kožených kabátech během noci vyhnali majitele domů, pekáren, čalounictví a hospod a dobytčáky je odvezli do Jáchymova nebo Příbrami? Stovky, ne-li tisíce ..
    Ještě v 80. letech se zabavovaly byty, kde byli hlášeni lidé, kteří emigrovali a ostatní obyvatele bytu vyhnali .. takové případy ve svém okolí mám.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.1.2015 16:33 Sladoch1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Koupil jsem takto již několik nemovitostí, bývalý majitel v domě je opravdu problém.Rozhodně dopuručuji dům okamžitě pojistit. Lámat zámky rozhodně nejezděte sami, doporučuji minimálně ve třech z toho jeden pořizuje záznam na kameru(pokud by vás někdo napadl hodí se pro PČR velice)natočte rovnou kompletní interiér včetně vybavení.S původním majitelem jednejte v klidu a snažte se s ním rozumě domluvit,většinou pochopí že vy nejste to zlo které ho o nemovitost připravilo.Já je tam vždy nechám dokud potřebují (pokud si to časově ovšem můžete dovolit)a zatím to nikdy déle jak půl roku netrvalo.Určete si v klidu termín do kdy vám nemovitost musí vyklidit a dejte to na papír!!! Tím že někoho hned budete vyhazovat na ulici si moc nepomůžete navíc nevíte jak předchozímajitelé vycházeli se sousedy a hulvátským chováním proti sobě poštvete půl vesnice,což není dobré pro nic a hlavně to poznáte až budete potřebovat sousedův podpis na stavební úpravy a přístavby.Problematické je hlavně období kdy jste nemovitost vydražil akorát dostanete usnesení o příklepu a majitel to zapálí to je potom v pr.eli.
    drazbe predchazi mnohdy nepekne lidske pribehy, ktere v plne nahote ukazuji nelidskost kapitalisticke spolecnosti.

    Jiste si nekteri vzpominaji na ruzne pripady i z ciziny, jak to pak postizeni resi, vzpominam si na 2 pripady - v tom jednm puvodni majitel prekvapil ve svem puvodnim dome, ze ktereho byl vyhnan, nove potencialni kupce s pracovniky realitni kancelare a vsechny zastrelil. V druhem pripade puvodni majitel pustil v dome plyn a vyhodil dum vzduchu - s vysledkem, ze jeho puvodni nemovitost se vyparila a okolnich 8 domu bylo tezce poskozeno.

    Je tezke to hodnotit, ale jestlize banky, ktere jsou sanovany staten vyzenou nekoho z domu, na ktery splacel skoro cely zivot, tak pak se takovym lidem nelze divit, ze jim rupne v bedne. Proto pozor pri tech drazbach, vzdy je zde nekdo, kdo je na konci svych psychickych sil a vetsinou vseho schopny ...

    P.S. Autor pise , ze zajemce ukaze svuj ocansky prukaz. Tipnete si, jaky ukaze pan Cunek. At zije ODS, at zije kapitalismus.
    multi avatar 23.7.2010 16:12 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Pokud vám ale někdo říká, že pole jsou bezcenná, stejně se jich za pár korun nezbavujte. Nikdy nevíte, kdy se změní územní plán a z vás budou milionáři!
    Sem myslel ze tam bude : Nikdy nevite, kdy se budete zivit jen tim co si sami vypestujete na vlastnim poli.
    tsLnox avatar 23.7.2010 16:25 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Jo jo, to přijde. V tomhle státě jo
    23.7.2010 17:48 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Az to prijde, tak nic statu nezabrani uvalit dan na vami pro osobni potrebu vypestovane plodiny :-) Nebo "jen" zvednou dan z nemovitosti :-)
    Marek Bernát avatar 23.7.2010 17:56 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    V iných štátoch je to už dávno. Prípadne nemajú ani to pole. Tak sa moc nesťažuj, stále sme v blahobyte ;-)

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    23.7.2010 20:20 Pekan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Keď zavedú prehnané kontigenty, veľmi rád necháš na pozemkoch hospodáriť JRD/JZD.
    Heron avatar 23.7.2010 16:45 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    v naší milé zemi nemůžete jen tak vyhodit na ulici
    V našem případě bývalí majitelé přišli o vše

    Hmm. :-( Si říkám, co tu může být za zrůdu, která člověka na dně (ne vždy jeho vinou) vyhodí na ulici.

    23.7.2010 17:01 Pekan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Zmluva o pôžičke a záložná zmluva sa sami nepodpísali.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2010 17:20 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Ty jseš komediant. Než dojde k samotné dražbě, je to velmi dlouhý proces (rok i více), během kterého si dotyčný může najít náhradní bydlení.

    Chtěl bych vidět tebe, jak prodáš byt, koupíš dům, necháš tam bydlet původní rodinu, ještě jim to hezky zrekonstruuješ, aby se měli dobře, a sám půjdeš bydlet do podnájmu :-)
    Heron avatar 23.7.2010 17:53 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    Jak tohle souvisí s tím, co jsem psal?

    Ty si stěžuješ na to, že v naší zemi není možné jen tak někoho vyhodit na ulici (Jenže kdyby tam stále byli, je tu další problém, protože je v naší milé zemi nemůžete jen tak vyhodit na ulici.)

    A já si říkám, co ten člověk provedl tak hrozného, komu ublížil, koho zranil či zabil, že do konce života (Když dluh dosáhne výše mnoha milionů, tak už vám pak nepomůže ani vyhlášení osobního bankrotu, neboť stále musíte zaplatit třetinu dluhu, a to budete splácet do konce života.) ten člověk bude žít na dně. A říkám si, co je to za člověka, který ho na tu ulici s klidem vyžene.

    Víš, já mám moc dobré info z druhé strany. Známý pracuje v exekučce, druhý pak u firmy poskytující výhodné úvěry. Samozřejmě zcela náhodou patří exekučka i úvěrová firma majitelům z jedné rodiny. Nemám pro tuto činnost jiné označení než hyenizmus.


    O testování, schvalování a registraci léčiv se stará SŮKL. Když se nějakým lékem otrávíš tak nikdo neřekne: jsi debil, měl jsi jej otestovat, vždyť je to jasné. Ne, okamžitě se do toho vloží stát a průser má výrobce léků.

    O testování potravin s stará nějaký další úřad. Pokud si koupíš jogurt, který bude obsahovat toxiny, opět má průser mlékárna. A opět ti nikdo neřekne: Proč nemáš vlastní laborku?

    A pokud jde o peníze? Pche, postarej se sám. Podepsal jsi nevýhodou smlouvu? Jsi debil, protože sis nenechal udělat právní posudek (za další peníze, které nemáš, jinak by sis je nemusel půjčit), tak teď budeš do konce života platit. Patří ti to.


    Ano, ty chceš jen spokojeně bydlet (přeji ti to, také jsem si nedávno pořizoval nové bydlení) a nemáš možnost se starat o další lidi. Ok, já neříkám, že by ses měl o ně postarat ty konkrétně. To co říkám je, že bychom se měli zamyslet nad tím, že tak jako oni může skončit kdokoliv z nás. A také bychom se mohli zamyslet nad tím, proč u všech jiných oblastí života (jídlo, bydlení, léky, voda, vzduch, elektřina atd.) je stanovený někdo pro kontrolu kvality a její dodržování kromě jedné oblasti a tou jsou peníze. Zatímco u všech ostatních oblastí má tu odpovědnost někdo jiný (nikdo si doma netestuje vodu) tak pokud jde o peníze, je vždy chyba na straně postiženého.

    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2010 18:02 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Jak tohle souvisí s tím, co jsem psal?
    To souvisí tak, že to není nic, co by se stalo ze dne na den. Ten člověk dlouhodobě ví, že půjde z domu pryč, ale přesto se snaží uměle svůj pobyt prodlužovat. Kromě věřitelů tak poškozuje i nové majitele.
    A říkám si, co je to za člověka, který ho na tu ulici s klidem vyžene.
    A já si říkám, co je to za člověka, který ilegálně okupuje cizí majetek. A věř, že jsme byli varování, že se mohou k novým majitelům chovat dost agresivně.
    A pokud jde o peníze? Pche, postarej se sám. Podepsal jsi nevýhodou smlouvu?
    Srovnáváš nesrovnatelné. Zatímco u léků a potravin nemá obyčejný člověk šanci cokoliv kontrolovat, každý člověk způsobilý právních úkonů by měl být schopen pochopit, že když je ve smlouvě nějaký úrok a splátky, tak to platí, pokud to podepíše. Na smlouvy o půjčkách není třeba právní posudek, respektive určitě není třeba právníka na to pochopit podmínky...
    Heron avatar 23.7.2010 18:38 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Na smlouvy o půjčkách není třeba právní posudek, respektive určitě není třeba právníka na to pochopit podmínky...

    Heh. Já jsem vysokoškolsky vzdělaný člověk a celý život pracuju hlavou. Hypoteční smlouvu (standardní, běžnou, má ji mnoho tisíc lidí a já ji de fakto můžu podepsat / nepodepsat) jsem probíral s moji osobní bankéřkou a ještě známými z bank celkově několik hodin a netroufám si tvrdit, že jsem pochopil vše. Od té doby (10 měsíců) mi moje banka nabídla celkem 5 (slovy: pět) úvěrů (asi aby ten můj dluh nebyl tak trapně malý). Jak asi zareaguje člověk nižší inteligence (což není nadávka, to je prostě fakt), který je neustále bombardován reklamou typu: peníze hned bez ručitele; kupte hned, splácejte pak? Navíc, ty úvěrové společnosti v tom umí velmi dobře chodit. Oni dokáží vnutit nevýhodnou (pro klienta) smlouvu tak, že on ji s úsměvem podepíše a myslí si, jak dobře nakoupil.

    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2010 18:46 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Nepochybuju o složitosti hypoteční smlouvy. Nicméně drtivá většina neplatičů selhává v těch naprosto základních věcech: že musí platit XXX Kč po tak a tak dlouho podle splátkového kalendáře. Na tom není nic těžkého. Ten problém je, že si nedokáží řídit vlastní finance tak, aby to splnili.
    Jak asi zareaguje člověk nižší inteligence (což není nadávka, to je prostě fakt), který je neustále bombardován reklamou typu: peníze hned bez ručitele; kupte hned, splácejte pak?
    Tak to ale je. V životě si nejsme všichni rovni. Když strčíš prst do zásuvky, může tě to zabít. Někdo to chápe, někdo dělá machra... Jednou mají právo volit, tak musí ručit sami za sebe.

    Samozřejmě souhlasím se snahami uvalit regulaci na půjčky (limitovat RPSN apod.)
    belisarivs avatar 23.7.2010 20:02 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Jestli by nebylo lepsi, nez regulovat RPSN, nakazat, aby spolu s nabidkou pujcky dostal kazdy zpocitano, kolik celkem zaplati se vsemi poplatky.

    RPSN chape az prekvapive malo lidi. Ale vysledna suma uz okecat nejde.

    A pokud nekdo bude tak blby, ze nepochopi ani to, tak ma holt smulu. Stat neni kojna a koneckoncu, co ma co kecat lidem do jejich penez, kdyz ma sam bordel a dluhy ve vlastnich financich.
    IRC is just multiplayer notepad.
    23.7.2010 20:56 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    RPSN chape az prekvapive malo lidi. Ale vysledna suma uz okecat nejde.
    No tak se RPSN a vysledna castka udela normalni a do vseobecnych podominek se uvedou nejaka nesmyslna a tezko pochopitelna pravidla a smluvni pokuty za jejich nesplneni.
    belisarivs avatar 23.7.2010 21:59 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Co bys teda navrhnul?
    IRC is just multiplayer notepad.
    24.7.2010 10:34 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    V prve rade nevidim duvod, proc by stat mel automaticky vymahat platnost vsech smluv uzavrenych mezi obcany, i kdyz jsou zrejme jednostranne nevyhodne. Smlouvy maji slouzit k realizaci oboustranne vyhodnych obchodu a ne k legalizaci podvodu (coz je nabizeni smlouvy, o ktere si nabizejici mysli, ze je pro protistranu nevyhodna, a pritom se ji snazi presvedcit, ze je pro ni vyhodna). Takove smlouvy by IMHO mely byt u soudu ruseny na zaklade rozporu s dobrymi mravy. Smluvni pokuty by mely byt podlozene a umerne nakladum, ktere jedne strane v souvislosti s porusenim smlouvy druhou stranou vznikly.
    belisarivs avatar 24.7.2010 13:56 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Tohle jsou IMHo tak vagni tvrzeni (co to jsou dobre mravy? jak zajistis, ze to, co povazuju za dobry mrav ja, povazuje za dobry mrav i nekdo jiny?).

    Zrejme jednostranne - dalsi vagni termin. Co si pod tim mam predstavit? Ja nekomu pujcuju penize, takze on je ma hned. To je pro nej vyhodne. Pro mne je zase vyhodne, to, co dostanu navic.

    Jak zjistis, ze si nabizejici mysli, ze je pro protistranu nevyhodna? Co kdyz si to opravdu nemysli?

    Co je to "umerne nakladum"?

    Aby bylo jasno, ja tyhle pujcky neobhajuju a sam bych si ji nevzal. Jenom mi proste prijde, ze tva definice je tak nicnerikajici, ze proste nejde brat vazne.

    Ja se snazil nastrelit, ze tim, ze pujcujici uvidi, kolik za pujcku zaplati (a pokud by nahodou mel zaplatit vic, tak by treba byla smlouva neplatna), tak bude lepe schopen zvazit, zda si ji vezme.
    IRC is just multiplayer notepad.
    24.7.2010 14:24 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Tohle jsou IMHo tak vagni tvrzeni
    Ano, proto take soudi soudci a ne automat.
    belisarivs avatar 24.7.2010 14:37 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Coz na problemu, kdy vubec neni jasne, jaky bude vysledek a v podstate zalezi na kvalite pravnika a nalade soudce, nic nemeni. Soudni rozhodnuti pak mohou byt stejne nemoralni jako stavajici situace.
    IRC is just multiplayer notepad.
    24.7.2010 20:06 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Soudni rozhodnuti pak mohou byt stejne nemoralni jako stavajici situace.

    Jiste, pokud by byl spatny soudce, tak mohlo. Coz je ovsem porad lepsi nez situace, kdy kazda smlouva je automaticky statem vymahatelna bez ohledu na jeji obsah.
    Marek Bernát avatar 24.7.2010 14:48 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    Tak to rovno môžeme zahodiť všetky zákonníky a spoľahnúť sa len na sudcov a právnikov, nie?

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    24.7.2010 16:30 imro | skóre: 19 | blog: hovado
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    Sudca tu je od toho,aby posudzoval vsetky aspekty problemu a nie len isiel cisto podla zakona. Ako napisal vyssie jeden pan, to potom moze sudit automat alebo rovno pocitac.
    .....................................................................

    Naviac, sudcovia maju svoju nezavislost nie koli tomu, aby slepo dodrziavali rozne zakonniky a normy. Maju ju na to,aby bol sudny proces spravodlivy a aby taky bol aj vysledok sudu. A to je najvyssi princip celeho prava.

    Marek Bernát avatar 24.7.2010 17:28 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    Pekná rozprávku. Už je tu len problém, že to všetko vyžaduje dokonale čestného, objektívneho a všeznalého sudcu. Videl si niekedy súdy u nás? Haha.

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    24.7.2010 20:10 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    To je jeden extrem. Druhy extrem je pravni rad obsahujici jednoznacnou odpoved na kazdou moznou situaci [*]. Rozumny kompromis je nekde mezi.

    [*] a protoze lide zdaleka nejsou schopni domyslet veskere dusledky takovych zakonu ve vsech moznych situacich, byla by v mnoha pripadech takova odpoved spatna.
    24.7.2010 22:27 thaweg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    K tomuto se opakovaně vyjadřoval pan Cepl st. (tuším pořad "Člověk a demokracie" na CRO6) Mínil, že právě snaha o "jednoznačnou odpověď na každou možnou situaci" dělá v právním řádu bordel, protože 1) nelze převídat vše 2) přirozený jazyk je v určitém stupni vágní z podstaty.

    Drobný problém obecněji pojatých norem zřejmě je, že vyžadují společnost, ve které existuje konsensus na určitých věcech.
    24.7.2010 12:50 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Přesně to si také myslím. Kdyby povinně museli uvést, kolik člověk za půjčenou částku celkově zaplatí, tak by to pochopil každý a řada lidí by si to velice rychle rozmyslela a žádnou půjčku nebrala.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.7.2010 13:13 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Podívej se na web Providentu. Nic netají. Ukáže ti, kolik set procent je RPSN, kolik budeš týdně platit a na kolik tě ta sranda vyjde celkem.
    23.7.2010 22:57 emil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Oni dokáží vnutit nevýhodnou (pro klienta) smlouvu tak, že on ji s úsměvem podepíše a myslí si, jak dobře nakoupil.

    pak necht vrati obcanku nebo se nedivi, ze skonci na ulici.
    belisarivs avatar 24.7.2010 13:58 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Presne tak. Stat dava kazdemu moznost se vzdelat. Nemuze chranit obcany pred sebou samymi.

    Politici jsou z naroda. Jake muzeme mit politiky, kdyz narod je nesvepravny? Kam to pak dopracujeme?
    IRC is just multiplayer notepad.
    23.7.2010 18:04 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Tady souhlasim s tim co pises, taky vim, jak funguje jedna takova nebankovni spolecnost (Myerson) a strasne se divim, ze neexistuje zadna pravni ochrana. Ze spatnyho jogurtu se poseru, z tohohle byvaji sebevrazdy a opravdu mi neni jasny, jak tyto spolecnosti prospivaji ostatnim. Kdyt ten Myerson ma svuj "business" postavenej na tom, ze ty lidi obere na poplatcich (5000,-) a ZADNOU pujcku jim neda. Ti lidi jsou v registrech, oni jim nakecaji, ze jim to nevadi, lidi podepisou Smlouvu o automatizovanem zpracovani osobnich dat a Navrh smlouvy o pujce (tvari se jako jedna smlouva o pujce, ale platis tech 5000,- za automatizovane zpracovani os. dat - takze pravne nenapadnutelne), kde je napsano, ze lidi nesmi byt v registrech. A pak kdyz se nekdo vzteka, ze nedostal pujcku a dal 5000,- tak to na neho vytahnou....a to mate desitky lidi denne... a NIKDO s timto NIC nedela... (viz. porad Cerne ovce v TV)
    Heron avatar 23.7.2010 18:45 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    Souhlas. :-(

    Znám konkrétní případy exekucí, během kterých se dlužník postřelil (s cílem se zabít). Dále případy, kdy vykonavatel odvezl z domu předměty nevalné ceny ale vysoké citové hodnoty pro dlužníka (člověk totálně na dně a oni mu ještě vezmou předmět -- jedinou památku na milované rodiče). Další případy, kdy manžel postřelil svou ženu (která zřejmě dluh způsobila). To jsou skutečně lidské tragedie.

    opravdu mi neni jasny, jak tyto spolecnosti prospivaji ostatnim

    To jsme (minimálně) dva.

    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2010 18:48 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Exekutoři se ne vždy chovají košer. To je fakt.

    Ale zase se na to musím podívat z druhé strany. Než proběhne exekuce, dotyčný je na skutečnost opakovaně upozorňován a má příležitost sám vynaložit úsilí k uspokojení pohledávky. Tzn. může prodat věci, které oželí spíš než památky na rodiče. A může vyhlásit osobní bankrot, když je hodně v háji...
    24.7.2010 13:06 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    Uvědom si, že ten dluh si nemusel udělat ty, ale třeba někdo z příbuzenstva.

    Třeba teď zrovna jeden známý platí za to, že jeho syn před kolika lety jel na černo. V současnosti už nežije v ČR, takže na něj si došlápnout nemůžou, částka se díky soudním a exekutorským výdajům vyšplhala na několik desítek tisíc a tak exekutor nastoupil na jeho otce, který samozřejmě o ničem nevěděl. Naštěstí je to ještě pracující člověk, který to nějak zaplatí, ale představ si, že by to byl důchodce, co s penězi sotva vyjde.

    Můžeš mi prozradit, jak tomu měl takový člověk předejít (vynechme teď staré přísloví o ohýbání stromku, dokud je mladý, to se snadno řekne ale těžko udělá)?

    24.7.2010 13:17 Pakatel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Proti takému niečomu sa samozrejme brániť nedá, pokiaľ však to nebolo v čase neplnoletosti, alebo dlh nespravilo dieťa, príbuzenstvo to riešiť nemusí.
    25.7.2010 11:32 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    Uvědom si, že ten dluh si nemusel udělat ty, ale třeba někdo z příbuzenstva.

    muzes uvest podrobnosti, jeslti je vis? To by me docela zajimal. AFAIK to mozne neni, jen u manzelu... ale mozna se pletu, proto bych vedel, jak to vlastne je (a co me muze vsechno v budoucnu potkat:-)
    25.7.2010 13:45 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Možné je to jedině tak, že nezodpovědný idiot nadělá dluhy a příbuzní mu v dobré vůli pomůžou, čímž se sami dostanou do problémů. Jinak to nejde.
    24.7.2010 16:39 imro | skóre: 19 | blog: hovado
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    Uplne s tebou suhlasim. Na toto ale ziadnu pravnu ochranu nepotrebujes. Stacil by jeden odvazny sudca ku ktoremu by sa to dostalo a bolo by po probleme. Taka firma by sa mohla kludne odvolat a keby to dostal dalsi sudca, tak tu firmu moze rovno kludne zrusit. Mat podnikanie postavene na klamstve je totiz nepripustne a na to nepotrebujes vymyslat ziadny zakon ani pravnu ochranu.

    .........................................................................

    Pre tych, co sa tu zacnu ohanat zakonmi tak pripomeniem co som uz napisal vyssie. Sudcovia maju svoju nezavislost nie koli tomu, aby slepo citali zakony,ale koli tomu, aby bol sudny spor spravodlivy a aby taky bol aj jeho vysledok. Ak toto sudcovia nedokazu(a je jedno ci su pri moci socialisti z CSSD alebo modri z ODS), tak nech sa poberu kade lahsie a sudcov mozu robit pocitace. Takze na to, aby si zrusil taku firmu nepotrebuje sudca ziadny zakon ani nic podobne-na to ma svoju nezavislost, aby to rovno urobil. Firma ma moznost sa odvolat-a ak k tomu ze taketo podnikanie je nelegalne dospeje aj dalsi sudca, tak je po probleme. A vsimnite si, ze nepotrebujete vymyslat zakon.

    23.7.2010 17:57 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Tou zrudou ted myslite poskytovatele (v drtive vetsine) nebankovnich pujcek, exekutora, nebo vyherce v drazbe?
    Heron avatar 23.7.2010 18:27 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Poskytovatel a exekutor často jedno jsou. Ti pak nemají co ztratit. Půjčí ti 30 tis. a ty jim buď poklidně splatíš (to je ta pro ně horší varianta) 45 tis. nebo od tebe získají (mnohdy naprosto příšerným způsobem) 100tis. Tak či onak, jsou v plusu.

    Výherce v dražbě, no tam je to složitější. On ten výherce (snad) ale ví, v jakém stavu je ta nemovitost se všemi důsledky.

    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2010 18:37 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Výherce v dražbě, no tam je to složitější. On ten výherce (snad) ale ví, v jakém stavu je ta nemovitost se všemi důsledky.
    Já nevím, proč by se měl výherce pídit po tom, kdo si jak od koho půjčil. To není jeho starost.

    Co se plusu pro věřitele týče, buď si naprosto jistý, že na té "naší" rodině věřitelé tvrdě prodělali.
    default avatar 23.7.2010 22:26 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Když to je otázka. Já mám zkušenosti s člověkem, kterej rozházel vejplatu za tejden za hovadiny a pak si na živobytí bral půjčky. Přitom vydělával víc než já. Než jsem to prokouknul, tak mi taky visel. A visí dodnes.

    Asi máš pravdu. Vyhodit to na ulici není úplně cool, protože by to stejně nepomohlo. Jediný humání způsob je zavřít to do blázince pro nesvéprávnost.

    A ty, které tak jednoduše nazýváš zrůdami — ti jsou podle mě jen nutným obranným mechanizmem společnosti. Ten obranný způsob je špatný, protože chybí mechanizmy, jak takovým jedincům předcházet. Jeden tě okrade, protože chce, druhý, protože je nesvéprávný.

    Vyřeš příčinu. Neosočuj zoufalce, kteří nemají v "systému" zastání.
    Heron avatar 25.7.2010 23:58 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Když to je otázka. Já mám zkušenosti s člověkem, kterej rozházel vejplatu za tejden za hovadiny a pak si na živobytí bral půjčky. Přitom vydělával víc než já. Než jsem to prokouknul, tak mi taky visel. A visí dodnes.

    O takových lidech se ale vůbec nebavím. A jednoho také znám.

    Vyřeš příčinu. Neosočuj zoufalce, kteří nemají v "systému" zastání.

    Není v mé moci vyřešit příčinu. Dokonce není zatím v mých silách ji diskutovat ani zde na abc (několikrát jsem se o to pokusil). Já příčinu vidím naprosto jasnou: peníze se nadřadily lidskému životu a lidské důstojnosti. Je to bohužel vidět i v této diskusi, pro některé jsou peníze až na úplně prvním místě (v žebříčku hodnot).

    Nikdo zde nereagoval na otázku: jak tyto spolecnosti prospivaji ostatnim? a co ten člověk provedl tak hrozného, komu ublížil, koho zranil či zabil, že do konce života ten člověk bude žít na dně.

    Výsledky podobných debat jsou vždycky ve smyslu: "Jasně, tato firma vás okradla, já to uznávám, ale vy jste ten hloupý, že jste tu smlouvu podepsal a teď plaťte nebo si na vás dojde exekutor." Kdo vyhrál? No ten podvodník, který má reklamy všude po republice a smlouvu napsanou tak, že to nikdo nespočítá. Ano, já uznávám, že ten klient udělal chybu, když to podepsal. To je jasné. Ale nevidím nejmenší důvod, proč by za to měl trpět takovým stylem a nakonec končit jako bezdomovec. Ten člověk se provinil pouze tím, že věřil reklamě, která na něj útočí tisíckrát denně.

    A zrůdami a hyenami označuji lidi a firmy, kteří založí celý svůj business poskytování finančních služeb cíleně lidem trochu jednodušším s jednoznačným cílem z nich vyždímat poslední korunu, nejlépe nemovitost. Toto jednání považuji za nemorální a stojím na straně těch klientů. Tyto firmy společnosti ničím nepřispívají.

    Dalibor Smolík avatar 26.7.2010 00:27 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    A zrůdami a hyenami označuji lidi a firmy, kteří založí celý svůj business poskytování finančních služeb cíleně lidem trochu jednodušším s jednoznačným cílem z nich vyždímat poslední korunu,
    Naprostý souhlas. Píšu sice všude, že za své finanční problémy a dluhy si může každý sám, ale tady jsme na tenkém ledě. Některé smlouvy jsou tak obratně napsané, že jim běžný člověk nemůže rozumět (spíše pochopit jejich dosah). Tohle už je mimo tzv. selskou logiku a zákon by měl na takové smlouvy pamatovat - ohodnotit je jako podvodné (resp. odporující dobrým mravům), i když v detailech podvodem nejsou.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    26.7.2010 14:05 Marcela | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Ano, je tu něco prohnilého, že oklamaní nebožáci nemají zastání. Snad nějaká díra v zákonech, protože tohle není rozhodně normální, co se děje. Jedním podpisem jako by se člověk upsal ďáblu. Mluvím o takových případech, kdy půjčka 30 tis. vbrzku naroste do astronomických rozměrů až vede k zabavení nemovitosti.

    Na jednu stranu je tu demonstrativní výchovný účinek pro ostatní, aby se chovali zodpovědněji a opatrněji. To je jediné pozitivum. Na druhou stranu ukázána moc peněz a neschopnost či neochota společnosti zabránit gaunerům v jejich "legální" lichvářské a vyděračské činnosti.

    Je smutné, že opravdu jinak třeba bezúhonný člověk je potrestán za jedno špatné soukromé rozhodnutí existenční likvidací. Když se na to podíváme z obšírnějšího hlediska, tak zločinci - vrahové z toho vyjdou v konečném důsledku mnohdy lépe.

    Tím se nepřidávám k těm, kteří viní autora blogu z nějakého hyenismu, to určitě ne. Já sama bych ale z takové koupě radost neměla, vzhledem k historii onoho majetku. Stejně tak bych si nekoupila ojeté auto, o kterém bych věděla, že např. zmrzačilo chodce. Ale to je už každého věc, na co se cítí.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    Dalibor Smolík avatar 26.7.2010 15:22 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Stejně tak bych si nekoupila ojeté auto, o kterém bych věděla, že např. zmrzačilo chodce.
    Tohle se tak brát nemůže. Jsou to jenom věci, které ovládají lidé. Auto za to opravdu nemůže Sousední dům má například pohnutou historii. Dva lidé v něm v různých obdobích spáchali sebevraždu, třetí majitel se zabil v autě a žena předčasně zemřela na rakovinu. Ale dá se říci, že je ten dům poznamenaný? Nevěřím tomu. Pokud v něm budou bydlet pohodoví lidé, měl by jejich osud být takový, jako by byl, kdyby bydeli v kterémkoliv jiném domě.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    26.7.2010 20:32 Marcela | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Já si také nemyslím, že by za to mohlo přímo to auto :-). Věřím na energii, které jsou různá místa či předměty nositeli... Celkem věřím i tomu, že existují i geopatogenní zóny, které šikovný proutkař najde podobně jako najde vodu pod zemí.

    Kromě toho nevěřím na náhodu. Když se v nějakém domě táhnou po desetiletí neštěstí, není to náhoda. Je možné, jak píšete, že pokud v něm budou bydlet pohodoví lidé, mohou svou "pohodovostí" zrušit či rozpustit ono karmické zatížení, anebo se může stát, že z nich po létech ona pohodovost odejde a ... Dle jejich odolnosti a "léčitelské" síly. To je můj názor, a pochopím, že leckomu může připadat iracionální :-). Mne zase může připadat iracionální, že by se věci děly zcela chaoticky a náhodně, bez příčiny a následku, že nic s ničím nesouvisí.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    Dalibor Smolík avatar 26.7.2010 21:34 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Nojo, kdo ví, jak to doopravdy je. Ale mezi těmi neštěstími v tom domě určité souvislosti jsou .. a logiku mají. Ty lidi jsem znal od svého dětství. Tentokrát je v tom ten dům asi opravdu nevinně ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Max avatar 23.7.2010 18:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Já si nejsem jistý, zda bych do koupě takového domu kdy šel. Né, že bych se bál nějakých potíží, dlouhých tahanic apod., ale jednoduše proto, že bych se nechtěl přiživovat na lidech, kteří přišli o všechno. Tento příklad je úplně ukázkový. Dítě pošle své rodiče do kytek. S tím bych opravdu nechtěl nic mít. Pak existují lidé, kteří si za to mohou sami svojí hloupostí. Ale i s těma bych držel soucit, né každý je geniální, né každý má přehled, né každý je nedůvěřivý. A ve finálu tu máme vychcánky. S těmi bych soucit neměl, ale rozeznat je? Někdy no problemo, někdy problem. Suma sumarum. Nikdy bych do toho nešel. Považuji to za jistou část hyenizmu (asi jsem holt slabší povahy).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2010 18:10 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Hledáš hyenismus na špatném místě. Banka přišla o peníze, dlužník se nemá k placení, tak kdo to má zaplatit? Mají to odnést majitelé účtů z dané banky?
    23.7.2010 18:16 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Jo pokud jde o banku 100% souhlas... pokud jde o ty nebankovni spolecnosti, jejich business je prave na tomhle postaven (pujcka 100 000,- , zastavni pravo na nemovitost, zapomenes 1 den zaplatit a 100% pokuty...) tak si tema procentama uz tak jistej nejsu... jasne ti lidi jsou blbi a duverivi.. ale co kdyby se takto mohli chovat treba lekari...to by asi dost spatne dopadlo
    Max avatar 23.7.2010 18:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Porovnáváš obyčejný lidi s lékařema? To snad nemyslíš vážně, ne? Všichni na světě nemají stejnou zodpovědnost. Všichni na světě nejsou stejný ;-)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    23.7.2010 19:03 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Myslim to jinak, nez jsi mne pochopil, lekar kdyz predepise spatny lek, tak ma velkej pruser, nebankovni spolecnost zalezena s jedinym smyslem okradani lidi nema odpovednost zadnou....proste vsichni vi, ze dela spatnou vec, ale nic se nedeje..stat te chrani pred spatnym lekarem (spatnyma potravinama) ale nechrani te pred takovyma smejdama, nechapu proc.
    Max avatar 23.7.2010 19:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Opravdu jsem tě špatně pochopil. Souhlas.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    23.7.2010 19:08 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Na druhou stranu je zarážející, že když se tak veřejně ví o tom, jací to jsou hajzlové, tak jim na to lidi pořád skáčou...
    23.7.2010 19:15 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    prave, ti mene inteligentni na tohle proste skoci vzdycky, proto myslim, ze by to mel stat trosku nejak asi poresit
    24.7.2010 22:53 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Řekl bych že ta společnost na to taky svým způsobem doplácí. Myslím že většinu půjček se takovým společnostem vymoct v plné výši nepodaří, není to tak jednoduché. Proto taky ty vysoké úroky a "okrádání" bez toho taková společnost okamžitě zkrachuje, jelikož její klienti jsou z 99% lidi

    1] neschopní splácet, nezaměstnaní, nemajetní, a
    2] lidi bezprizorní, často alkoholici, kteří berou faktury a složenky z klidem a nic neplatí, přeci dnes na krabicák mají, tak co..

    to jen tak,že to není až tak černobílé..
    Max avatar 23.7.2010 18:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Ne. V tomto případě je tam vztahů několik a já narážím jen na vztah dlužník-kupující. Ostatními vztahy se již nezabývám.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2010 20:13 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Tenhle vztah prakticky neexistuje. Technicky vzato je ten dům v době dražby už majetkem banky (věřitelů), kteří nařídili jeho prodej.
    23.7.2010 22:02 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Hlavně ale koupí takového domu dlužníkovi vůbec neublížíš. Ten dům už prakticky není jeho a když nekoupíš ty, koupí někdo jiný. Celkem pravděpodobně to bude nějaký spekulant nebo makléř z realitky, který to obratem se ziskem prodá dál.
    23.7.2010 18:13 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Jo, vidím to podobně.
    Baník pyčo!
    23.7.2010 18:39 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Zajimave cteni, jeste zajimavejsi diskuse. Jsem docela (mile) prekvapen, kolik je tady lidi, co jim nejsou (hypoteticke) obeti podvodu ruznych "financnich" spolecnosti ukradene.

    Jinak bych jenom upozornil, ze v prvnim odstavci ma asi byt, ze se nejedna o "zavaznou pravni analyzu" (ne skutecnost) a v drazebnim dome se sklada jistina, ne jistota.

    Diky za zajimave cteni!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2010 18:40 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    To první opravím, jinak jsem vídal obraty jistina i jistota...
    23.7.2010 22:49 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Co mam zkusenosti tak tyhle drazby nebyvaji moc otevrene. Executor se obvykle snazi prihrat dobre veci kamaradum a dela obstrukce se zverejnenim. U hotove stavby bych se bal diky popsanym rizikum, ale pro koupi pozemku ci rozestaveneho baraku mi to prijde idealni. Take se obcas drazi podily v novostavbach, kde je byt jeste pred dokoncenim.

    BTW: s byvalim majitelem se dost casto lze dohodnout podobrem, pokud poskytnete rozumnou kompenzaci. Treba pul roku bydleni zdarma.

    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2010 23:39 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Executor se obvykle snazi prihrat dobre veci kamaradum a dela obstrukce se zverejnenim.
    Někde to odděleně zveřejňuje i samotný dražební dům. Každopádně nemůže přihrávat donekonečna, na tolik baráků by kamarádi neměli peníze ;-)
    BTW: s byvalim majitelem se dost casto lze dohodnout podobrem, pokud poskytnete rozumnou kompenzaci. Treba pul roku bydleni zdarma.
    To by mi bylo už z principu proti srsti, to je něco jako platit výpalné kriminálníkům :-) Ani tak se nemůžete spolehnout, že dodrží dohodu, web je toho plný. Navíc ty nemovitosti už jsou stejně v tu dobu před odpojením elektriky, plynu apod. pro neplacení a platit mu ještě elektriku, to by byl člověk blázen.
    23.7.2010 23:46 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    > To by mi bylo už z principu proti srsti, to je něco jako platit výpalné kriminálníkům Ani tak se nemůžete spolehnout, že dodrží dohodu, web je toho plný. Navíc ty nemovitosti už jsou stejně v tu dobu před odpojením elektriky, plynu apod. pro neplacení a platit mu ještě elektriku, to by byl člověk blázen.

    Je to lepsi nez kazde rano najit propichnute pneumatiky. Jde to osetrit aby problemy delat nemohl, napriklad zruseni trvaleho bydliste a uzavreni najemni smlouvy na dobu urcitou s tucnym penale pri nevyklizeni nemovitosti. Navic pokud podobny clovek skonci v bankrotu tak ma more casu chodit po soudech a delat problemy. Za ten usetreny cas to podle me stoji.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2010 23:53 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Upřímně řečeno bych ty peníze v takové situaci dal radši ukrajinskému gangu, aby mu spravili fasádu. Je otázka, kde se původní majitel pak zdržuje, když se odstěhuje do jiného města, tak máte klid.

    Nicméně uznávám, že pro získání respektu v okolí se hodilo agresivní chování psa a zapracovat na vizáži :-) Už se ke mě přes sousedy dostalo info, že dle okolí vypadám jako cituji hnusnej německej nácek :-)
    24.7.2010 03:11 lok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Teda, musim rict, ze mne autor tohoto blogpostu poradne zklaman, jelikoz jsem ho az do dnes pokladal za fajn cloveka. Ja osobne nejsem zadny lidumil, kazdy sveho stesti strujcem. Ale abych se prizivoval na cizim nestesti (v tomto pripade se jedna opravdu o osobni tragedii tech rodicu), jen kvuli tomu abych usetril trochu mrzkych penez, to je proste proti memu osobnimu moralnimu kodexu. fuj
    24.7.2010 11:07 Z.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Kdy konecne lidi jako ty pochopi, ze ti zadluzeni si zvolili _sami_, ze chcou mit hypoteku, barak, plasmu a ja nevim, co jeste... Je to pouze jen a jejich problem, ze se zadluzili, neni to cizi nestesti, to je pouze cizi _blbost_. Stejne tak je blbost rodicu, ze si na sebe vezmou dluhy ditete. Kazdy sveho stesti strujcem, presne tak.
    24.7.2010 15:52 maertien
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Jiste. Za sve probemy si ti lide mohou sami. Ale koupit jejich dum by mi prislo proste silene.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.7.2010 15:53 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Ale ten dům už není jejich! Ten patří věřitelům.
    5.9.2015 01:31 lamka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Ale ten dům už není jejich! Ten patří věřitelům.
    podle zákona možná ano, zajistit vyhození staršího člověka z jeho bytu (on má takový pocit i když podle zákona není jeho) na ulici by mi asi pošramotilo svědomí. nechtěl bych být ten kdo nebral ohled a zavinil jeho možnou špatnou budoucnost. proto bych zvážil možnost, vůbec nekupovat nemovitosti, které jsou jediným bydlištěm dlužníka. ano podle zákona si svou situaci může sám, ale jak již bylo řečeno zde, ne každý máme stejné životní podmínky, výchovu, osobnost, chytrost, vzdělání a o co v životě jde více než o nahromadění peněz/ušetření peněz je asi lidskost. Je pochopitelné, že věřitelé musí mít nějakou páku aby získali peníze zpět, tou pákou je exekuce, která je v česku legální. V nedokonalé společnosti, které žijeme budou vždy problémy pokračovat a budou křivdy, nespravedlnost. je jediné krásné řešení, to, které je sděleno v Bibli.
    Dalibor Smolík avatar 24.7.2010 11:37 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Tohle není případ, kterému se dá říci "přiživovat se na cizím neštěstí". Jiné by bylo, kdybychom takovému člověku k tomu stavu sami dopomohli a pak z toho těžili. Koupě majetku v dražbě není nic proti etice ani lidskému cítění. Naopak koupí tohoto majetku někdy umožníme splatit něčí dluh.
    Prostě také po autonehodě někdo odkoupí vrak (poškozené auto) a nikdo se nad tím nepozastaví.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.7.2010 11:52 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Takže kdybychom se všichni v zemi z morálních důvodů rozhodli domy z dražeb nekupovat, čemu bychom tím pomohli:
    • ti lidé by pořád měli ty samé dluhy
    • banky přestanou lidem a firmám půjčovat větší částky, protože to bude příliš rizikové
    • ve výsledku pád ekonomiky
    Prostě ať už jsem to koupil nebo ne, ti lidi už o ten dům stejně přišli. V USA by je z domu vyhnala sama banka a dala před barák nápis "Foreclosure".
    24.7.2010 15:55 maertienLok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Omlouvam se za ponekud ostrejsi ton, ktery jsem pouzil v nadprispevku. Tve argumenty samozrejme chapu, ale osobne to proste citim jinak. Neumim si napriklad predstavit, jak bych ty lidi z jejich byvaleho domu vyhanel. Asi bych si s nimi sedl a brecel.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.7.2010 15:57 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Teď to vidíš takhle, ale jakmile máš v tom baráku majlant, tak to vidíš jinak.
    24.7.2010 16:49 imro | skóre: 19 | blog: hovado
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti

    Pane Boze, tak mu posli adresu tych rodicov a ked je taky ludomil, tak nech si ide k nim poplakat, popripade im zo svojho splati cast dlhu.

    .................................................................................

    Tych rodicov lutujem, ale je to ich problem. A hlavne je divne, ze ich syn si este chodi po slobode.

    24.7.2010 20:45 lok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Dluznici si za sve dluhy mohou sami, je to jejich problem, jak spravne rikas. Pod to se klidne podepisu. Na druhou stranu toto me tvrzeni ale nevylucuje postoj, ze dum po takovychto lidech bych si proste z osobne moralnich duvodu nekoupil. Nevim, co je na tom tak tezke pochopit. Rozhodne se dluzniku nijak nezastavam. Exekuce a vymahani pohledavek je samozrejme potreba, ale ja s tim nechci proste nic mit. Uz prosim chapes muj postoj?
    24.7.2010 17:37 Beneš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    To nemůže samoshřejmě nastat. Ale určitě bych mezi hyeny nechtěl patřit to vím jistě!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.7.2010 17:39 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Fakt nechápu, jak můžou lidi obhajovat někoho, kdo dostane půjčené peníze, utratí je a pak neplatí. Jděte si do KLDR, tam trh funguje jinak.
    24.7.2010 17:57 Beneš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Fakt nechápu jak se člověk může chovat jako hyena a pochutnávat si na cizím neštěstí.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.7.2010 17:58 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Pochutnávat si na cizím neštěstí? Tak mi povězte, co se s tím domem má dělat? Má se zbourat?
    24.7.2010 18:11 Beneš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Proč by se měl bourat? Však se najde spousta zájemců. Jenom bych se nikdy o podobný "obchod" nesnažil jednoduše z morálních důvodů.
    24.7.2010 20:42 lok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Presne tak. Dum, za kterym stoji takovy lidsky pribeh, bych si proste nekoupil z osobne moralnich duvodu.
    Gilhad avatar 26.7.2010 07:48 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Jinymi slovy povazujes za lepsi, kdyz ti dluznici uz nikdy nebudou schopni splatit svuj dluh a do konce zivota budou bez sance si cokoli vydelat protoze uroky pozerou veskere mozne prijmy? Takze ackoli maji nejaky majetek, tak ho z moralnich duvodu nikdo nekoupi a jejich situace se tudiz stane "z moralnich duvodu" neresitelnou?
    5.9.2015 02:09 lamka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    na tom něco je ) další varianta pro člověka bez rodiny může být počítám tato: stát se bezdomovcem a v případě absence zaměstnání pobírat buď životní minimum a nebo existenční minimum. to umožní koupit jídlo a nebo možná by byl za to možný i podnájem/spolubydlení+to nejlevnější jídlo umožňující zachovat naživu a jakžtakž dobré zdraví než se najde zaměstnání..?
    Heron avatar 24.7.2010 18:36 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Tady asi nejde o to obhajování / odsuzování dlužníků. Já vidím zásadní rozdíl mezi tím, kdy si někdo půjčí 10 000 a splatí / nesplatí 12 000. Tady jde (neznám podrobnosti tvého případu, ovšem znám jiné ze zákulisí exekučky a úvěrové firmy) o to, kdy si někdo půjčí 10 000 a má náhle splácet 100tis. dluh, který ještě pochopitelně exponenciálně roste. A na to už nemá ani mladý, úspěšný inteligentní ajták s vizáží nácka.

    Rozhodně nechci obhajovat člověka, který si zcela vědomě půjčil a nesplácí rozumnou částku -- pochopitelně k tomu nesplácení může vést spousta důvodů, ale to sem nepleťme.

    Ale jsem na straně lidí, které nějaký zmetek ... a uvedu zcela konkrétní případ: vedle nás na patře v Kateřinské 5 sídlila několik měsíců firma, která prodávala plyn a elektřinu. Byli to mladí lidé do 30 let (v mém věku), kteří se neštítili vnucovat lidem 70+ smlouvy, které byly pro klienta naprosto nevýhodné. Ano, elektřina asi byla o 5% levnější, ale vše okolo bohatě převyšovalo původní platby. A nebylo výjimkou slyšet přes příčku radostné hovory o 100tis prémiích. Jakmile lidi zjistili, kde sídlí a začali chodit k nim do kanceláře, firma do týdne zmizela. ... okrade.

    Do té KLDR se dostaneme daleko rychleji podporováním těchto hyen a nikoliv obhajobou dlužníků.

    24.7.2010 19:16 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    NAPROSTY SOUHLAS. Tyhle vychcanky chce nejak resit, podle me tohle by mela byt jedna z roli statu, aby AKTIVNE (umim si predstavit brutalni zdaneni zisku ve vysi 99% az trestnepravni odpovednost) branil takovemuto (nebankovni pucky se zamerem okrast (Myerson), Vas priklad) "podnikani".
    24.7.2010 19:18 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Jinak tady mate ten Myerson: http://myerson-podvod.blog.cz/
    24.7.2010 23:45 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    citace z clanku:

    Na splátkách jsem během několika měsíců něco zaplatil, ale nedalo mi to a začal jsem po této firmě na internetu pátrat a našel jsem řadu negativních reakcí. Černé ovce a kauza o této firmě mne donutila se vzepřít splátkám pochybné půjčky, která byla více úplatkem než skutečnou půjčkou a tak jsem přestal platit.

    takze ten ZLODEJ si od nich vzal penize, po par mesicich se rozhodl ze se mu firma nelibi a tak je nezaplati? a jeste ma tu drzost nazivat JE zlodejem ???? je tohle vubec mozny ???

    teda toho potkat tak srka snidani slamkou...
    24.7.2010 21:28 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    jo stat by tohle mel resit. a to tim zpusobem ze kdyz nekdo podepise neco co nechape tak by mel bejt nesvepravnej...

    24.7.2010 21:39 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    S tímhle plně souhlasím.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    10.1.2013 21:19 Markéta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Dobrý den.... chci se zeptat,vydražila jsem barák,který je zaplacený i přepsaný již na katastru.. 27.12.12 jsem napsala dopis,který jsem ovšem poslala až 9.1.13 ,že 10.1.13 si přijedu s dražitelem nemovitost převzít.Ovšem bydlí v ní 3 lidé s trvalým pobytem,kteří majitelé nejsou,ale rodina a mají tam trvalý pobyt...mám právo je ihned vystěhovat? Děkuji
    Luboš Doležel (Doli) avatar 10.1.2013 21:42 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Kdybyste si text nahoře přečetla, tak byste věděla, že nikoliv. Otázkou ale je, jestli to ví ti obyvatelé domu ;-) Jinak trvalý pobyt nic neznamená, k ničemu to právo nezakládá.
    30.12.2013 16:35 Kristýna
    Rozbalit Rozbalit vše Když je ukončena dražba a nový majitel nezaplatí,co se staně???
    Bude nová dražba nebo jak to jde dál.Měla jsem zájem o nemovitost,zaplatil rychle na poslední chvíli spolumajitel,ale zbytek peněz na doplacení nemá,co se bude dít dál?????Zná to někdo????Děkuji za odpověď!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    7.5.2015 12:51 Matesar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Co mě teď docela zaujalo, je koupě domu v dražbě prostřednictvím realitky. Jasně, že si ona z toho vezme provize, nicméně se mi líbí ta skutečnost právního zastoupení a docela dobré vyjednávací pozice díky kontaktům, takže zvažuji, že toho využiji. Bydlím v Plzni a minulý týden jsem byl o této možnosti jednat s http://www.pubec.cz a nabídli docela zajímavé podmínky a záruky, tak do toho asi půjdu.
    10.11.2015 22:12 Čtenář z roku 2015
    Rozbalit Rozbalit vše Proč Doli udělal tu eticky správnou věc
    Docela mě překvapuje, jak často lidi považují koupi domu v dražbě za morálně pochybnou. Ano, kupující se stává poslem špatných zpráv pro povinného, ale jeho vliv je čistě pozitivní. Ukažme si příklad :)
    1. Franta, otec od rodiny, vydraží dům opakovaným přehazováním nabídek realiťáka Zradislava. Vysvětlí povinnému situaci, zjistí kolik času povinný potřebuje na nalezení náhradního bydlení a tento čas mu (s písemným potvrzením) poskytne. Do prázdného bytu se pak nastěhuje s rodinou. Povinný stále přišel o všechno, ale jeho dluh se díky vyšší vydražené ceně snížil a bude tak splácet příštích 30 let místo 40 let.
    2. Franta sedí doma. Dům koupil za cenu blízké vyvolávací realiťák Zradislav. Druhý den u povinného zaklepou zradislavovi ukrajinští kamarádi a slušně mu vysvětlí, že okamžité stěhování se pod most je ta nejlepší možnost pro jeho rodinu. Zradislav poté vyvěsí inzerát na dům s tučnou přirážkou, který si Franta s dobrým pocitem koupí. Povinný přišel o všechno, skončil i s rodinou na ulici a pokud se z toho vyhrabe, tak bude splácet příštích 40 let. Franta má drahý dům. Vydělal jen a pouze Zradislav.
    Možná je to neintuitivní, ale co potřebujeme je množství slušných lidí, těch co opravdu shání bydlení, jako účastníků dražeb. Povinný tak získá za svůj bývalý majetek tu nejlepší cenu a šanci lidského chování. V okamžiku, kdy začíná exekuce, už je pozdě snažit se mu pomoct, aby o majetek nepřišel. Prevence je nepochybně to nejdůležitější, debaty o ní jsou na místě. Ale je to jiné téma.

    Koupit si radši dům v realitce, s tím že nechci mít s dražbou nic společného, je něco jako kupovat si maso v supermarketu s tím, že bych nikdy nemohl ublížit zvířeti. Není to známkou morální výše, ale slabosti charakteru. Ti, kteří tvrdí že dražitelé vydělávají na cizím neštěstí, pláčou na špatném hrobě.
    22.7.2016 18:14 Čech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Když čtu ti zkušenosti o drážbě, jak ukrást majitelům jejich střechu nad hlavou a ještě radíte ostatním sviním jak nato,tak mi věřte že jemi zvás na nic a považuju vás za největší nepřitele,jste ty nejhorší svině co jsou v teto zemi,jednou přijde čás na zůčtování a pak poznáte jak dokáže být krutý národ k zrádcum,a vrahům svích bratru,budete proklínat sví rodiče který vás vyvrhly na tento svět.Budeme krutější a nebudeme mit ani z jedním zvás slitovaní.Poznáte co dokáže udělat nenávíst a ta nejhorši vlasnost člověka ze svím nepřítelem.Uživej si ukradeních věci dokutˇ to jde!§!
    19.8.2016 13:46 Dz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Nejedná se o žádné "ukrást majitelům jejich střechu nad hlavou," ale koupi domu/bytu za vlastnoručně vydělané peníze. Zástavní smlouvu podepsali a dluhy dělali bývalí majitelé - nemůžou se pak divit, že přijdou o to, co zastavili. Od toho také zástava je.

    Na tomto serveru diskutují obvykle lidé, kteří si na svoji střechu vydělat dokážou. Což se však asi netýká zrovna Vás - když se učilo i/y a čárky v základní škole, tak jste asi chyběl. Vzdělání je základ.
    21.8.2018 15:25 Ivka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Koupě domu v dražbě - zkušenosti
    Máte zkušenost s koupí domu v dražbě? Chystám se jeden zkusit vydražit, jen nevím co bývalí majitelé, kdyby třeba se odmítli vystěhovat? Našla jsem si už i právní firmu, ale zatím jsem je nekontaktovala. Co myslíte využili by jste jejích služeb?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.