abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (62%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 149 hlasů
     Komentářů: 11, poslední dnes 18:00
    Rozcestník

    Zde bych rád zanechal své poznatky ze své linuxové praxe z důvodu své krátkodobé paměti. Většinou v okamžiku rozchození problému je vše jasné, ale uběhne nějaký ten pátek a ... jak jsem to vlastně tenkrát nastavoval? A to se pak poznámky hodí :-).

    Upozorňuji, že nejsem žádný guru, s linuxem teprve začínám a snažím se zde popsat to, s čím jsem si kdysi, nebo i nyní, nevěděl rady. Rád uvítám poučné a kontruktivní připomínky.

    Aktuální zápisy

    GPRS a připojení k internetu s Mandrake 10.0.

    2.3.2005 10:27 | Přečteno: 1607× | obecně | poslední úprava: 6.3.2005 11:09

    Něco na úvod. GPRS je, řekl bych, z nouze ctnost. Před několika měsíci jsem se rozloučil se službami našeho milovaného Českého Telecomu. Proč? To by asi bylo na samostatný článek. Ale jedním z důvodů je nesolidnost této firmy řešit problémy zákazníků. Jako jeden z mnoha, žijících mimo město, jsem byl odkázán na dial-up. Rychlost připojení neustále klesala a klesala. Zdálo se mi to divné a když jsem se přesvědčil, že chyba není u mne, jal jsem volati již výše zmiňovaný Telecom.

    Nebudu zde rozebírat, o čem jsme hovořili, jen malý výňatek. Na mou argumentaci, že čím je připojení pomalejší, tak o to více je pro mne dražší, mi paní odpověděla:"Co by jste nechtěl, vždyť je to dial-up." Na mou další otázku, zda je průměrná rychlost stahování dat 2,6 kB/s v pořádku paní odpověděla, že si mám pořídit isdn. Na to jsem už reagoval tak, že nejsem milionář a ukončil jsem takto konstruktivně vedený rozhovor.

    No ale už dost pláče, vzal jsem si radu od paní z Telecomu k srdci a službu jsem změnil. Ovšem nejprve jsem zrušil s Telecomem smlouvu a Telecom přišel o dalšího ze zákazníků. Rozhodl jsem se proto zkusit GPRS. Výběr padl na Eurotel, který bohužel v současné době vlastní Telecom. V mé lokalitě má nejlepší pokrytí a ceny za připojení na internet via GPRS nejsou tak rozdílné od cen konkurenčních. No jo, ale jaký telefon si pořídit? Tu otázku jsem rozřešil během hodinky. Za googloval jsem, porovnával jsem a nakonec v síti výběru uvízl mobilní telefon Motorola C250. GPRS 4+1. Mobil je levný (léto 2004 byl za 2500,- s DPH, nyní lze zakoupit ještě laciněji). Vestavěný usb modem. Tyto věci rozhodli. Nákup přes internet byl rychlý a kvalitní. Přepravní služba PPL sice zboží dopravila s menším zpožděním, ale za to se řádně omluvila. Budiž jí tedy odpuštěno.

    Ještě byla ve vzduchu otázka, jakým způsobem propojím mobil s PC. Na mobilu je malý usb konektor (5 pinů). Zašel jsem tedy do prodejny s PC komponenty a překvapivě jsem hned odcházel s usb kabelem za 89,- Kč. Není tedy vůbec třeba utrácet za jakési originál kabely v cenách 400,- až 1000,- Kč!!

    Nyní již zůstalo u otázky, co na to Mandrake. Ten se k tomu postavil velmi statečně. Zde na stránkách abclinuxu jsem pochytal pár know-how a za chvíli bylo po všem. Jak tedy na to?

    Z CD doinstaluji balíček KPPP. To je asi nejdůležitější. Dále propojím mobilní telefon s PC usb kabelem. Mandrake zareaguje tím, že spustí modul cdc-acm. Můžu zkontrolovat, zda je mobil připojen: /dev/usb/acm/0. Pokud tomu tak je, jako root vytvořím symbolický link, odkazující na toto zařízení příkazem: ln -s /dev/usb/acm/0 /dev/modem.Tím je systém připraven ke konfiguraci připojení.

    Nyní spustím KPPP a jdu konfigurovat bez průvodce. Nastavím jen 3 věci. Za prvé je to Přidat telefonní číslo. To je u Eurotelu *99***1#. Za druhé v nastavení modemu doplním jako druhý inicializační řetězec následující: AT+CGDCONT=1,"ip","gointernet". Za třetí u modemu nastavím rychlost spojení na 115 200 kb/s. Zkoušel jsem nastavit menší i větší rychlost, fungovali všechny.

    A to je vše. Nyní stačí malý lehký klik na místě, kde je napsáno Připojit se a ono to skutečně připojí. Uživatelského jména a hesla není třeba, může se zadat cokoli.

    Co se týče zkušeností s provozem GPRS, uvedu následující poznatky. Nemám přímou viditelnost na BTS Eurotelu. Vzdálenost od BTS ke mě je 3,6 km. Mobil je v místnosti. Download je 4,5 kB/s až 5 kB/s a je jedno, jaká je doba. Testoval jsem to i ve tři ráno, ve všední dny, ve svátek, rychlost je stále stejná. Cena 1kB = 0,06 Kč u GO je docela silná káva. Za 1 MB je to již 60 Kč, tedy finančně náročné. A že načíst 1 MB je otázkou otevření pár webových stránek (některých), nemusím zde nijak zdůrazňovat. Asi se to vyplatí na služby jako icq nebo jabber apod., zde je přenos dat zanedbatelný. Pro surf to ale není. Proto jsem si aktivoval na GO službu Eurotel Data Nonstop. Zde záleží na úhlu pohledu. Někomu se to zdá laciné a výhodné. Někomu, třeba mě, se to zdá dost drahé. Ale díky alespoň za to. Na http://rychlost.cz jsem si každodenně ověřoval rychlost připojení i tímto způsobem. U mne to vychází od 34 kb/s do 38 kb/s. Tedy nic moc za ty peníze.

    Tak tolik vše okolo gprs a připojení k internetu v Linuxu.

    Dodatek: zjistil jsem, že při připojení usb modemu se občas stane, že se, mě z neznámého důvodu, modul cdc-acm nespustí. Zatím nevím proč, ale řeším to tím, že tento modul spustím ručně. Jako root zadám: modprobe cdc-acm. Ale aby jsem to nemusel zadávat po každé ručně, dopsal jsem tento příkaz na konec startovacího scriptu: /etc/rc.d/rc.local. Takže pokud by to zlobilo, jde to řešit takto.        

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.3.2005 16:34 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Pausal pro GO
    Aniz bych to jakkoli zkoumal, tak tusim, ze eurotel nabizi pro zakazniky s GO nejaky "pausal" na data pres GRPS -- z kreditu se vam odecte mesicni sazba a pak muzete neomezene stahovat dle libosti. Je to tak nejak?
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"
    4.3.2005 09:55 Greenhorn | skóre: 8 | blog: Linux is good way to freedom. | Proseč pod Ještědem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pausal pro GO
    Přesně tak. Včera zrovna jsem si ho po třech měsících aktivoval. Eurotel Data Nonstop. Z GO kreditu Vám strhnou 850,- Kč a začátek služby je vždy ten den od půlnoci. Končí to za měsíc zase o půlnoci. Pokud je na sim kartě dostatečný kredit, tedy min. 850,- Kč, služba se obnovuje automaticky. Jinak se deaktivuje a po dorovnání částky lze znovu aktivovat. Já to aktivuji přes *88. Za cenu služby máte neomezené připojení k internetu a wapu. Dále 30 volných minut na volání kamkoliv po ČR. I tak si ale myslím, že by to mohlo být lacinější :-) .
    5.4.2005 11:52 Petr Kroupa | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pausal pro GO
    Jeste se daji pouzit pausalni tarify DATA NONSTOP I a II za 699 bez DPH (s 60 volnymi minutami volani) a 649 bez DPH bez volnych minut). Ty vychazi jeste o neco levneji. Nevyhodu ale vidim v tom, ze se ta sluzba neda rozumne prerusit. Rekl bych, ze pri vhodne optimalizaci se daji na GO usetrit tak 1-2 pausaly rocne (dovolena v zahranici, prazdniny, ...)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.