abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    včera 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 148 hlasů
     Komentářů: 10, poslední 8.5. 17:35
    Rozcestník

    Zde bych rád zanechal své poznatky ze své linuxové praxe z důvodu své krátkodobé paměti. Většinou v okamžiku rozchození problému je vše jasné, ale uběhne nějaký ten pátek a ... jak jsem to vlastně tenkrát nastavoval? A to se pak poznámky hodí :-).

    Upozorňuji, že nejsem žádný guru, s linuxem teprve začínám a snažím se zde popsat to, s čím jsem si kdysi, nebo i nyní, nevěděl rady. Rád uvítám poučné a kontruktivní připomínky.

    Aktuální zápisy

    Jak jsem si sdílel připojení k internetu.

    18.9.2005 09:21 | Přečteno: 1704× | jak_to_nastavit

    K nám do vsi se blíží a snad i dorazí :-), připojení k internetu přes wifi. V současnosti mám jen GPRS a to není žádná velká sláva. Jako hardware pro připojení používám PCMCI GPRS kartu Globetrotter. Funguje to, ale externí anténka ke kartě by byla vhodná, občas spojení padá. BTS (T-mobile) mám hrozně daleko a za kopcem :-(. Notebook je Compaq nc 6120 a na něm XP, ale i Mandriva 2005LE.

    V Mandrivě je GPRS karta detekována a nahrán modul ovladače. Přes KPPP jsem nakonfiguroval připojení. Vytáčení funguje, PC se přihlásí do sítě, projdou nějaká data, je přiřazena IP adresa, ale internet nejde a nepřišel jsem na to, proč (DNS mám zapsané). Tak jsem odkázán na XP :-(.

    Ale, jak jsem výše uvedl, čekám blízký příchod internetu via wifi. Tak jsem si (v předstihu) pořídil wifi hardware. Ovislink 5460AP. Je to novinka, nástupce Ovislinku 1120AP, ale řekl bych, že nastavení je jednodušší, menu promyšlenější a konečně měří rozumně úroveň přijímaného signálu (0 nic, 100 max. signálu). Navíc má 2MB flash, 16 MB DRAM a umí 802.11g (54Mbps). No a co zatím s ním? Přeci ho nenechám zahálet ;-). Tak jsem dostal nápad. Nasdílím si GPRS připojení v notebooku ke svému stolnímu PC, kde mám jen Linux. Jak jinak než via wifi. Notebook má totiž zabudovanou wifi, ale jen s možností interní antény. No za chvíli jsem se proklínal, za ten nápad.

    Nastavit spojení mezi wifi hw problém nebyl. Stačí nastavit v Ovisu režim Client a Ad hoc. Pak zadat ssid, to musí být stejné na obou wifinách a stejný kanál. Rychlost je nastavena na Auto. Obě zařízení hlásila Conected, takže vše O.K.. Nyní ještě rozchodit TCP/IP a sdílení. No, to už tak jednoduché nebylo. Na NB i PC jsem nastavil statické IP adresy. Ping z PC na NB a nic. Proč? Za chvíli nalézám jádro problému, firewall. Vypínám. Hle, ping prochází. Tak běžím do místnosti vedle a zkouším ping z NB na PC. Nic. Jak je to možné? Napadá mne stejný problém, firewall. Taky že ano. Vypínám a ping prochází z obou stran, sláva.

    Ještě nastavit sdílení k internetu. Na netu jsem již o tom několikrát četl, jaká je to "brnkačka". Tak jsem na NB v Síťových připojeních, ve vlastnostech gprs připojení objevil v Upřesnit Sdílení k internetu. Zde jsem si vybral Bezdrátové připojení. Objevila se hláška, že bla, bla a bude nastavena IP adresa 192.168.0.1. No dobrá tedy, změním si IP adresu v PC, to není problém. Pingy z PC na NB a zpět fungují. DNS servery na PC mám nastaveny. Internet stále nechodí :-(. Zkouším všechno možné. Pak mne napadá, zda IP wifi v NB nebude gateway pro PC. Měním opět TCP/IP parametry. Jako gateway zadávám oněch 192.168.0.1. Nedočkavě (po několikáte již), vpisuji do prohlížeče www.abclinuxu.cz a hle, žádná ošklivá hláška. Stránka se načítá, já vítězím .

    Ještě si nastavím email klienta a kopete (icq, jabber), vše už běží na první nakopnutí .-). Vypínám PC na NB a odcházím unaven, ale šťastný, spát.

    Je mi jasné, že pro někoho je to záležitost několika minut, já si s tím hrál mnohem déle. Ale alespoň jsem se zase něčemu přiučil a příště to bude lepší :-).        

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ... někdo vypíná pingy co z toho má? Větší pocit zabezpečení svého PC?
    David Watzke avatar 18.9.2005 09:56 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Nebo špatný zkušenosti s Win95.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Heron avatar 18.9.2005 10:03 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Taky mě ty vypnutý pingy poněkud zarazily.
    18.9.2005 10:04 rezavý | skóre: 15 | Brušperk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    No to opravdu nevim, ale slusnosti je minimum icmp paketu poustet. Treba jenom blby echo. Ono potom kdyz klient zavola na podporu sveho providera a ono se resi ze to nepinga, protoze prislusny mamlas zapomel, ze ma "firewal" ...

    Opravdu se z vypnutym ICMP citite o mnoho bezpecneji? To jako ze nepingam a tak mne nikdo nenajde a na opravy a aktualizace chyb v SW se muzu vykaslat ?? Zajimavy pristup k veci :-).

    Bohuzel pouze do prvniho prusvihu.
    18.9.2005 11:17 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Co je na vypínání pingů? Pokud mám zavřený všechny porty, tak přece nebudu povolovat ping.
    18.9.2005 11:41 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    A nebylo by v takovém případě jednoduší prostě jen vytáhnout kabel ze síťovky?
    Copak toho není dost?
    18.9.2005 11:51 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    U Linuxu je škoda tahat kabel ze síťovky, protože bych se musel ohýbat pod stůl. U woken se mi nechce studovat nastavení firewallu (zejména během instalace), takže se radši ohnu pod ten stůl. :-D
    18.9.2005 12:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    ip link set eth0 down

    Jde to i bez ohnutí… :-)

    18.9.2005 12:38 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Nebo ifconfig eth0 down, pokud mám nějakou starší distribuci, v které není ip.

    U Linuxu to ani dělat nepotřebuju, připojení k internetu během instalace se nebojím. U Woken jo.
    18.9.2005 11:41 azurIt | skóre: 34 | blog: zatial_bez_mena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    RFC 1122, sekcia 3.2.2.6 Echo Request/Reply:
    Every host MUST implement an ICMP Echo server function that receives Echo Requests and sends corresponding Echo Replies. A host SHOULD also implement an application-layer interface for sending an Echo Request and receiving an Echo Reply, for diagnostic purposes.
    [...]

    ja proste milujem ludi, ktori naozaj 'vedia' o com hovoria ;)
    18.9.2005 11:49 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Ztěžuje to hledání cílů k útoku. Je to doplněk k zabezpečení, podobně jako schovávaná za routerem (NAT). Sice si tím skoro nepomůžu, ale nic tím nepokazím.
    18.9.2005 11:55 azurIt | skóre: 34 | blog: zatial_bez_mena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    az na to, ze NAT nevznikol koli zabezpeceniu ;) a teda na to ani nesluzi. odporucam ti precitat si nieco o sietach, protokoloch, sietovych technologiach a podobne. potom sa mozeme o tom bavit. inak bezpecnostne riziko pingu mi fakt unika :)
    18.9.2005 12:31 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Ne, NAT není určen k zabezpečení, ale mírně mu napomáhá. Nezabezpečený počítač s veřejnou adresou je vystaven většímu množství útoků, než počítač za NATem, i když je stejně nezabezpečený. Blokování pingu (na počítači s veřejnou adresou) spolu s uzavřením všech portů činí počítač hůře viditelným. Vždycky ale zůstane třeba reverzní DNS, útočník tak zjistí, že se adresa asi někdy používá, že není volná a může to zkusit jindy. Na druhou stranu povolením pingu na svůj domácí počítač nezískám vůbec nic - proč se obtěžovat přidáváním jednoho řádku do spouštěcího skriptu pro iptables?
    18.9.2005 12:39 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Stejně jako nic nezískáváte použitím blinkru na křižovatce, třeba… Tak proč se tím obtěžovat?
    Copak toho není dost?
    18.9.2005 12:54 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    To je špatné přirovnání. Zakázáním ICMP nikoho neohrožuju.
    Luk avatar 18.9.2005 14:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    ICMP je snad k ničemu?
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    18.9.2005 14:46 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Někomu určitě. :-) Ne, není k ničemu, ale nevidím důvod, proč by měl můj počítač odpovídat na ICMP požadavky. Sice zrovna teď by i mohl, protože je z něj dočasně záložní WWW server, ale za normálních podmínek k tomu důvod není.
    18.9.2005 16:08 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Takze podle logiky vedouci k blokovani echo requestu take zrusim PTR? Fuj ...
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"
    18.9.2005 16:25 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Proč ne, ale některé servery to z nějakého důvodu potřebují a odmítají bez tohoto záznamu spolupracovat. (Nedá se k nim třeba připojit přes SSH.) Správci asi chtějí mít pestřejší protokoly a nemají rádi útočníky s falešnými IP adresami nevedoucími nikam.
    18.9.2005 20:18 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Vase odpoved vysvetluje vsechno :) (asi nema cenu ohanet se RFC, kdyz uz stejne zaznely v pripade echo request/reply.

    Mozna se zkuste pridat na http://www.rfc-ignorant.org/ nebo neco podobneho ;)
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"
    Heron avatar 18.9.2005 12:07 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Ztěžuje to hledání cílů k útoku. Je to doplněk k zabezpečení, ...

    Aha, to by mě zajímalo proč při scanování nmapem zapínám volbu Don't ping.

    18.9.2005 11:41 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    A nebylo by v takovém případě jednoduší prostě jen vytáhnout kabel ze síťovky?
    Copak toho není dost?
    18.9.2005 11:42 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Když abíčko píše, že příspěvek nebyl uložen, mohla by to aspoň být pravda ;-)
    Copak toho není dost?
    18.9.2005 11:32 Greenhorn | skóre: 8 | blog: Linux is good way to freedom. | Proseč pod Ještědem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    V té Mandrivě si nejsem jist, zda jsem si to "nepohnojil" sám ;-), když jsem ji nedávno nainstaloval, tak jsem si se vším hrál, právě i s firewallem (zvědavost), ale v těch XP byl firewall zapnut a když jsem se kouknul do nastavení, tak povoleno nebylo nic, ani to ICMP. Protože jsem nevěděl, co vše povolit, tak jsem prostě firewall v XP vypnul a byl klid :-).
    18.9.2005 11:38 Greenhorn | skóre: 8 | blog: Linux is good way to freedom. | Proseč pod Ještědem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč?
    Ještě chci dodat, že mě nikdy nenapadlo, že firewall má vliv na ping, no, je to další poznatek a musím se více učit :-).
    18.9.2005 10:31 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše pingy
    Zdravim

    No ja az se nastvu, tak zaridim, ze na koho si ze serveru nepingnu tak nebude mit internet, aspon se tupci naucej dodrzovat nase interni pravidla site.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    18.9.2005 13:37 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pingy
    Na koleji jsem to řešil jednoduše, když jsem potřeboval IP adresy, tak první které jsem uvolňoval byly ty které několik tydnu zpětně nešly "pingnout".
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    Mikos avatar 18.9.2005 19:36 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pingy
    Jojo, to by mel pouzivat kazdy ISP - mas zablokovany ping? Smula, nebude internet :-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Luk avatar 18.9.2005 20:12 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pingy
    Takto bych k tomu nepřistupoval. To pak totiž svádí k aplikaci dalších restrikcí na uživatele, což je cesta do pekel. Ať si ping zablokuje, kdo chce - je sám proti sobě.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    18.9.2005 20:47 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pingy
    Zdravim

    Nemyslim si, ze restrikce v tomhle smeru jsou spatnou cestou. Ackoliv provozuju freenet, tak mam takovy system (respektive to zapnu koncem mesice), ze ke kazdemu zaregistrovanemu cloveku bude prirazeno nekolik IP (ty ktere potrebuje a pouziva) a tyto IP budou mit povoleny internet, jine ne. Pokud klient pouziva sit tak jak mu bylo receno tak to pro nej neznamena omezeni. Spatny ale je, kdyz si klienti delaj co chtej, delaj mi v siti bordel, berou si IP co nedostali aniz by se zeptali atd. Proto jsem pristoupil k tomuto.

    K tomu pingu. Jeste ted se mi svira pest kdyz jsem s nekim asi hodinu a pul hledal problem proc mu nejde net ackoliv jsem si s nim treba psal po jabberu. Nepingle jsem si na nej, hledal jsem tedy chyby v dynamickym routovani. Po hodine a pul mi doteklo ze ten debil ma asi firewall, zcak klik a hned to fungovalo. Poslal jsem mu nekolik nepublikovatelnejch slov a sel si svou cestou.

    A tohle se mi stalo minimalne dvakrat. Takze blokovani pingu je vec za kterou bych sekal prsty a lamal klavesnice.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.