abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (10%)
     (12%)
    Celkem 222 hlasů
     Komentářů: 15, poslední včera 21:33
    Rozcestník

    Kde selský rozum nestačí

    3.2.2021 18:16 | Přečteno: 1746× | To jsem vážně jediný?

    Tak nám dnes nadělili ústavní soudci čerstvou novinku – zrušili, na žádost krátkozrakých politiků menších stran, přepočet který od roku 2002 zvýhodňoval velké volební subjekty na úkor malých stran. Opatření, které si tenkrát protlačily tehdejší velké strany ODS (za kormidlem Václav Klaus starší)a ČSSD (za kormidlem Miloš Zeman) ve snaze uniknout patové situaci z povolební situace roku 1997 a dosáhnout většinové vlády pokud možno bez účasti otravného koaličního partnera. A posichrovali to procentuální hranicí, která automaticky – pochopitelně v jejich prospěch – diskvalifikovala všechny malé strany.

    Tohle bohulibé opatření, které mělo řešit patovou povolební situaci bez spoluúčasti koaličních stran umetlo cestu k tomu, aby se v roce 2002 Zeman s tou svojí bandou udržel u moci. Zajistila mu to slabá volební účast (58% místo 74% roku 1998) a mraky malých stran (29 oproti 18 z r. 1998) z nich drtivá většina neměla vůbec šanci překročit stanovenou 5% hranici.

    Hlasy malých stran automaticky propadly a to pochopitelně díky přepočtu d'Hondtovou metodou ve prospěch ČSSD (70 křesel). S komunisty (kteří tenkrát získali 38 křesel) by měla levice v parlamentu pohodlnou většinu ale tehdy byla vzpomínka na listopad 89 ještě příliš živá, takže raději sáhli po KDU-ČSL a US-DEU. Ale copak by je tenkrát napadlo, jak lehce levicový volič mění budoucnost svých dětí za vypečenou koblihu?

    1.5.2004 vstoupila Česká republika do EU a voliči kteří už měli ČSSD plné zuby ve volbách do Evropského parlamentu volili hlavně zástupce ODS. Tenkrát se ještě hrálo na čest, takže Špidla na základě tohoto neúspěchu podal demisi, a Václav Klaus starší jmenoval premiérem nové vlády Standu Grosse, přezdívaného "Hušiši". Toho co to myslel upřímně, ale měl problém s vysvětlením odkud vzal peníze na koupi bytu. Pochybných investicí, jimiž jeho famílie nasrala dělný lid, jenž v potu tváře dobývá chléb vezdejší bylo víc, a to mu srazilo vaz.

    Na jeho místo přišel nový kádr – pragmatický Jirka Paroubků, který se hleděl u konzervativních voličů dobře zapsat, takže nelenil a hnedka zčerstva nechal ztřískat policajty hejno technařů.

    Ale nezavděčil se. Podobnost se zákrokem na Národní třídě čistě náhodná vedla k tomu, že se v následujících volbách roku 2006 karta obrátila. Aby se ČSSD, pod jeho vedením udržela i moci, musela by jít do otevřené koalice s komunisty, jenže byla v situaci, že ani po přepočtu slavnou d'Hondtovou metodou součet počtu křesel těchto subjektů na většinu nestačil, neboť by dohromady splácaly přesnou polovinu. Bylo jasné, že žádná jiná strana neuhne. Takže následovala Paroubkova blamáž s marťany a vznik menšinové Topolánkovy vlády.

    Jenže ČSSD není ODS, takže místo gentlemanské tolerance, ve spolupráci s KSČ Topolánka potopili tím, že jeho vládě ani na druhý pokus nevyslovili důvěru. Ale nešť. Nebyla ho žádná škoda, ten "žižloň" byl stejně jen rychle zorientovaný svazák, který zachytil svěží vítr. Nasrat mě dokázalo už jeho volební heslo: "Do politiky svěží vánek, vnese Míra Topolánek!"

    Tehdejšímu prezidentu, Václavu Klausi staršímu, tedy nezbylo naž aby jmenoval na základě dohody ČSSD a koaličních stran předsedou úřednické vlády co měla přivést zemi k předčasným volbám, typického prospěchářského koumouše Jana Fishera, který si záhy získal potupnou přezdívku "Želé". Nejspíš tím, jak se snažil s každým vyjít.

    Na volby došlo a v nich zvítězila tentokrát ČSSD, jenže jí to bylo prd platné, protože do hry vstoupily nové politické subjekty – TOP09 a Věci veřejné, které urvaly dost velký podíl křesel na to aby v čele s ODS, tentokrát pod vedením Petra Nečase splácaly pohodlnou většinu 118 křesel (53 ODS + 41 TOP09 + 24 VV)

    Ovšem záhy se na politické scéně vynořil koblihář s ANO 2011 a jeho pravicový nátěr zafungoval. A poté byl "slušňák" Nečas v červnu 2013 mediálně chycen za koule, znechucení zástupci pravice známých jmen s nadějí skočili na Babišovu antikorupční rétoriku.

    Jenže to už na hradě seděl u vesla posmtychtivý dědek, který do čela úřednické vlády posadil svého koně – Jiřího Rusnoka, nekorunovaného krále všech korupčníků z hnízda ČSSD jeho éry.

    Ve volbách roku 2013 se z ANO stal druhý nejsilnější subjekt a vítězná ČSSD pod taktovkou Bohuslava Sobotky se volky nevolky musela začít ucházet o jeho přízeň. Jak to dopadlo víme. Z Andreje se stal ministr financí, který brečel kudy chodil, že na nic nejsou peníze. Bez skrupulí si přivlastňoval veškeré úspěchy Sobotkovy vlády a naopak průsery, kterých byl většinou sám příčinou, dával za vinu ČSSD.

    Vydatně mu v této masírce pomáhaly jeho vlastní média. Ale před volbami roku 2017 se začal rýsovat subjekt, který mu mohl právě díky přepočtu d'Hondtovou metodou udělat pořádný škrt přes rozpočet. Pokud by totiž do voleb vstoupila ohlášená koalice KDU-ČSL a STAN, musela by získat nikoliv 5% hlasů, ale 10%. A pokud by se tak stalo, znamenalo by to že by si díky přepočtu, který zvýhodňoval subjekty s vyšším počtem hlasů ukousla mnohem víc křesel, než bylo Babišovi milé.

    Obzvláště, pokud by se Sobotka kousnul do prdele a vydržel do voleb. Jenže Sobotka nevydržel a výsledná blamáž s jeho demisí nedemisí vedla k tomu že to znechucení voliči ČSSD začali baštit Andrejovi i s navijákem. A pak se mu nejspíš podařilo koupit Čunka, který tu koalici se STAN vymyslel, a výsledkem bylo že se Čunkem poplašené vedení KDU-ČSL z celého projektu těsně před volbami vycukalo.

    Pochopitelně zbytečně. 5% hranici přelezlo STAN (5,18%) i KDU-ČSL (5,8%), ovšem celkem zabrali díky onomu přepočtu jenom 16 křesel a lidovci svým postupem do budoucna zabili veškerý koaliční potenciál co měli.

    ČSSD shořela jak papírový čert a dokonce i komouši, přes neustálý pokles voličů, získali stejný počet mandátů (15).

    Zato vysmátý Babiš posbíral díky přepočtu hlasů za pouhý 1,5 mil. odevzdaných hlasů 78 mandátů.

    I tak by měl ale těžkou hlavu. Naštěstí ale našel svého užitečného blba Hamáčka který zaujal kapitánskou pozici v potápějící se ČSSD zaujal Hamáček, a s tichou tolerancí komoušů a SPD se konečně dostal k moci. Najednou nechyběly peníze na sebemenší pitomost. ANO rozhazovalo plnými hrstmi a Babišovy firmy metastázovaly do všech oblastí průmyslu. Vypadalo to, Babiše už neohrozí nic.

    Leč nastala neočekávaná situace. Svět zachvátila koronavirová hysterie. Babišův tým v tom uzřel jedinečnou příležitost, jak definitivně ekonomicky položit jeho politické odpůrce co se naivně domnívali, že na něm nejsou závislí. Jenže to přepískl. A když se ukázalo, že ta jeho chaotická opatření, ve skutečnosti situaci neřeší začal důvěru svých voličů ztrácet.

    A tím se dostáváme do situace, kdy si jeho odpůrci uvědomili, že ho moou odstřelit jedině tím že se spojí. A tak nám vznikly dva koaliční subjekty. STAN, po zkušenosti s KDU-ČSL se raději spojilo s Piráty. A po lidovcích a skomírající TOP09 zase chmátla ODS. Tím vznikly dva subjekty. Jeden se snaží vyvolat dojem, že je středovým seskupením, zatím co druhý míří na tradiční stoupence pravice.

    Babišově poradcům došlo, že šance na další vítězství je nulová. I kdyby nakrásně ANO získalo tolik hlasů co posledně, tak po přepočtu d'Hondtovou metodou by už výsledek tak skvělý jako minule rozhodně nebyl.

    Kdybychom přepočítali, čistě hypoteticky, že by voliči těchto stran naházeli hlasy stejně jako minule, tak by proti jeho 1,5 milionu hlasů stálo 1,13 milionu hlasů pravice a 0,8 milionu hlasů středových stran, což by ve výsledku výrazně zmenšilo podíl mandátů, který by připadl na ANO, jelikož na zbylé strany (KSČM a SPD) by celkem zbylo pouhých 0,9 milionu odevzdaných hlasů.

    A rozhodnutí ústavního soudu, kterým byl tento přepočet zvýhodňující velké subjekty zrušen, Babišovi hraje do karet, jelikož koaliční uskupení ztratí svou výhodu a posílí strany typu KSČM, SPD a upadající ČSSD. Férové vůči menším stranám by bylo zrušit zároveň s tím přepočtem i tu 5% hranici, ovšem k tomu nedošlo.

    Co to znamená?

    Tak především to, že obě koaliční uskupení nezískají dost hlasů na to, aby mohly sestavit většinovou vládu. Pamatujte, že je mnohem jednodušší se postarat aby někdo nevyhrál, než zařídit aby vyhrál. Ti z vás co znají karetní hru 1000 dobře vědí, že jsou situace, kdy se pro celkové vítězství vyplácí prohrané kolo.

    A zombie z hradu se nechala slyšet, že sestavením vlády pověří předsedu vítězné strany, což by byl za stávající situace stále Babiš. A jak jsme viděli minule, ten se umí držet nahoře i bez vyslovené důvěry přinejmenším tak dlouho než si někoho koupí.

    Situace se pak ještě víc zkomplikuje, pokud zombík nedožije konce svého mandátu. I tak je víc než jasné, že se nakonec Andrej plácne do prsou, zaujme roli důstojné opozice, ovšem jen proto aby nahonil hlasy voličů a dál škodil z pozice hlavy státu, na kterou se nepochybně třepe.

    Takže počítejte s tím že se to hajzla jen tak nezbavíme.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.2.2021 18:26 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    A jak jsme viděli minule, ten se umí držet nahoře i bez vyslovené důvěry přinejmenším tak dlouho než si někoho koupí.
    A ja myslel, ze od urcite doby je Melcakovani ci Snajdrovani standardni metodou politicke prace. Ten druhy jmenovany na to ma dokonce potvrzujici rozsudek.
    4.2.2021 21:11 Vinicius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Co bylo dovoleno ODS, asi nemá býti dovoleno ANO :-). To není nic nového, většina stran a lidí mají jeden prototyp metru pro sebe a další pro druhé. Já taky.

    Nemyslím si, že ANO další volby nějak výrazně prohraje. Problém ANO bude nejspíš slabý výsledek ČSSD a KSČM. Na nějaký prudký útok ANO na protivníky to nevypadá, bude se chtě nechtě plácat s koronavirem.

    Piráti, ODS a STAN by mohli mít šanci vládu sestavit, pokud se dokáží domluvit. Zajímalo by mne, jakou velkou "věc" vymyslí. Poslední zářez byly masivní investice do náboženství. Napadá někoho nějaká pořádná privatizace?

    5.2.2021 00:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Tys to vůbec nepochopil!

    Ten přepočet zvýhodňoval velké strany, a jedinou takovou stranou bylo donedávna ANO, protože se ty ostatní strany nebyly schopné domluvit na koalici.

    Jenže teď ty koalice vznikly a podle posledních průzkumů by po přepočtu získaly tolik hlasů, že by mohly s klidem hodit ČSSD, SPD i KSČM hodit přes palubu, jelikož by nezískaly dost křesel na to, aby Babiš opět s jejich podporou usedl do premiérského křesla!

    Ale díky tomu, že se ten přepočet zrušil, jeho šance usednout do premiérského křesla opět vzrostly, protože tentokrát vyšší počet získaných hlasů předvolební koalice nezvýhodní, tak jako v minulých volbách zvýhodnil ODS, ČCS či ANO. A naopak ti zmrdi co Babiše podrželi minule, za což by měli skončit v pekle, získají šanci na víc křesel. Takže ve výsledku to bude stejná komedie jako posledně!

    Existuje pouze jediná šance a to, že by obě koalice získaly v součtu přes 50% hlasů. Momentálně by daly dohromady jen 43,5% což nestačí takže by nejspíš se skřípěním zubů musely přibrat ČSSD. Jenže Babiš, s ČSSD ve vládě a za zády s SPD a KSČM by teď dal 49,5%! A to je to oč se teď hraje! Každé procento, které ty koalice ztratí ve prospěch některé z těchto stran se mu bohatě vyplatí, takže se teď budou jeho média sakra činit, aby kteroukoliv z těchto koalic v očích voličů poškodily!
    5.2.2021 10:52 Vinicius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Pokud vím, tak je známo, které strany podaly stížnost k ústavnímu soudu (STAN, KDU-ČSL, TOP 09), takže musí nést následky. Jestli jim to zrovna teď nehraje do karet tak je to jejich věc.

    A nic nebránilo těmto stranám v minulosti sestavit jednu kandidátní listinu - nazvanou třeba "Konzervativní blok - za kapitalismus, katolicismus a antikomunismus" a pokusit se porazit ostatní. A nevím proč by se ČSSD a KSČM měly smažit v pekle. Podpora ANO byla logickým krokem vzhledem k většímu průniku programů.

    Komu to nevyhovuje tak samozřejmě bude volit jiné strany, to je v pořádku. ANO je u moci nějaký čas a je na každém aby zhodnotil rozhodnutí a opatření za jeho vlád, zda byla spíše dobrá nebo spíše špatná.

    Je otázka, k čemu by měl náš volební systém směřovat. Nejspíš k udržení pluralitní (nikoliv extrémně pluralitní) demokracie - tedy 4 až 5 stran v dolní komoře parlamentu zastupujících přiměřeně velký počet občanů. Pokud bude existovat systém volebních krajů, tak se vždy projeví územní rozložení příznivců jednotlivých stran.
    5.2.2021 11:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Jenže kdy! Tobě opravdu nepřijde divné, že Rychetského ústavní soud dělal několik let mrtvého brouka, aby teď se najednou, krátce poté co Zeman vyhlásil termín voleb, rozhoupal k rozhodnutí?! A némlich v situaci, kdy Babišovi teče do bot?

    Kdyby ses obtěžoval ten můj blogpost přečíst, tak bys věděl že takový pokus v minulosti byl. A můžeme se jen domýšlet co Babiš Čunkovi za rozbití té předvolební koalice KDU-ČSL se STAN slíbil – nejspíš podporu pro ten špitál ve Zlíně.
    Komu to nevyhovuje tak samozřejmě bude volit jiné strany, to je v pořádku. ANO je u moci nějaký čas a je na každém aby zhodnotil rozhodnutí a opatření za jeho vlád, zda byla spíše dobrá nebo spíše špatná.
    Promiň, ale v situaci kdy se Vondráček (ANO), nestydí navrhovat takovou nehoráznost, jakou je “bonus” pro vítěznou stranu, je to co píšeš, vrcholem pokrytectví!

    Jak se zdá, nakonec skutečně nezbyde, než ty šmejdy jednoduše odprásknout.
    5.2.2021 12:59 Vinicius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Správné načasování takového jinak podle mne správného rozhodnutí může klidně být součástí špinavého politického boje. Nemám důkazy ani pro popření ani pro vyvrácení.

    Bonus pro vítěze je myšlenka, která se občas objevuje už od 90. let. Podle mne je to naprostý nesmysl a byla by to deformace volebního systému v rozporu s ústavou. Jestli má Vondráček trochu rozumu, tak to odvolá. Je sice pár států co něco takového praktikuje, ale to není důvod zavádět to zde.

    Pokus o větší koalice konzervativních stran tu začal v podstatě tehdejší Čtyřkoalicí a vždycky to skončilo rozkolem. A jestli jeden z dalších pokusů rozbila KDU-ČSL, tak je to vina KDU-ČSL. Nikdo jim nedržel pistoli u hlavy, mohli klidně ANO poslat do háje, pokud k nim opravdu přišli s nějakou nabídkou. Zkrátka ta koalice nebyla dost pevná, čehož ANO jednoduše využilo. Rozděl a panuj je velmi stará metoda politického boje.

    A když nebudou tyto strany proti ANO spolupracovat ani teď bez ohledu na změny ve volebním systému, tak budou odstavené ještě další čtyři roky. Odvrácení možnosti 12leté odstávky od centrální moci je snad dostatečně motivující.

    3.2.2021 18:44 y
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Kdyby tu byl skutečně poměrný systém, tak tohle, ani minulé volební období, neměla vládní koalice většinu. Teď by to skončilo asi vládou ANO+ČSSD s tichou podporou SPD, protože podpora KSČM už by nestačila, a kdyby se demokraticky posouvala hranice, aby neskončilo moc stran těsně mimo parlament, tak se v roce 2010 dostanou Zemanovci, KDU-ČSL, a podle implementace potenciálně i Bobošíková, a bude na hraně, jestli by i tehdejší koalice měla většinu.
    Max avatar 3.2.2021 18:53 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Těžko říci, vznikají dvě nové strany, možná uzmou hlasy ANO a tak černě to nedopadne.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    3.2.2021 19:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    To, že uzmou hlasy ANO je jasná páka. Háček je, že jim to za daného stavu nebude muset stačit. Babišovi je jasné, že ANO už žádné další voliče nepřitáhne. Ale ví že je tu dost magorů, co jsou ochotni a schopni volit SPD či KSČM. Ostatně ty jeho tanečky po kterých KSČM vždy dosáhla čeho chtěla, jsou vodou na jejich mlýn. A nepodceňoval bych taky voliče ČSSD. Určitě je mezi nimi víc takových co si myslí že Hamáček není debil, ale spasitel národa.
    Člověk z Horní Dolní avatar 3.2.2021 19:37 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Ohledně ČSSD - já to vnímám tak, že reálně jsou dvě skupiny, anti-demokratické trio (ANO, SPD, KSČM0) - a všichni ostatní, včetně ČSSD. Jak se to rozdělí mezi demokratickými stranami je celkem jedno, primární cíl je odstranit Babiše.
    3.2.2021 19:35 y
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Žádné dvě nové strany nevznikají. O sestavení příští vlády se prostě budou pokoušet dvě koalice složené celkem z pěti stran s pěti různými volebními programi a pěti různými úředsedy, a část hlasů bude mít ANO, socdem, komunisti, a SPD.

    Je třeba uvědomit si, že největší politický soupeř není totéž, jako největší soupeř ve volbách. SPD a ODS se o voliče prakticky vůbec nepřetahují, zatímco ODS hrozí odliv mladých lidí k Pirátům.
    Max avatar 4.2.2021 14:10 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    1) Minař zakládá stranu (ten týpek z milionu chvilek) Lidé PRO (sice to podmiňuje sběrem půl milionu podpisů, ale kdo tomu věří)
    2) Šlachta zakládá stranu "Přísaha"

    Pokud umím počítat, jsou to dvě nově vznikající strany.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    4.2.2021 16:39 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    To mě pobavilo, jak Kalousek definitivně zdrhnul z politiky jen pár dní předtím, než Šlachta vyhlásil tu svojí protikorupční stranu. Výborné načasování :-D
    3.2.2021 22:02 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Když se nedohodnou na volebním zákoně, tak moc zákonodárná přechází na senát. Zákony pak místo sněmovny signuje prezident a předseda vlády. A já mám takový pocit, že tohle senát zamýšlel. Na volebním zákoně se prostě nedohodnou.
    3.2.2021 19:03 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    jojo uz se tesim na 15 stran ve snemovne a kazda bude chtit predsedy a podobny kraviny.... Ja bych byl pro vitez bere vsechno, takhle se furt svaluje vina na koalicniho partnera atd...
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    3.2.2021 19:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    5% hranici nikdo nezrušil. Zrušili pouze přepočet, který zvýhodňoval subjekty, které získaly větší počet hlasů. Tím jednak ztrácejí smysl předvolební koalice – proč by dvě strany riskovaly, že vypadnou z parlamentu když by nezískaly celkem 10%. Ale hlavně se dostávají do výhody parlamentní vyžírkové, jako Okamura, jelikož obsadí víc křesel.
    Gréta avatar 3.2.2021 21:21 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí

    bych to uďála tak že dotoho parlamentu/senátu by moh jít uplně každej komu by se jako chtělo normálně bez nějakejch voleb třeba jednou doroka. jak by tam jako všichni vlezli tak bych je tam jako zazdila uplně hermeticky vzduchotěsně se zásobama žrádla a kysliku jenom na jeden rok/fungční vobdobí. noa až by to jakoby skončilo to jejich vobdobí by se vodřízlo spojení sesvětem a nechali by se tam chcípnout hlady/zadusit :O :D

    mrtvolky byse pořibli na slavíně se státníma poctama a kdo by jako chtěl by se moh zase nechat zazdít misto nich :D ;D

    by mi to takle přišlo vo moc víc fér. politici by víc mysleli nalidi protože by věděli že voni sami z toho nic mit nebudou uplácení by nemělo smysl žádnej a lidi by se míň hádali kuli politice protože by věděli že ty jejich nevoblíbený politici pak umřou hnedka :O :D ;D ;D

    4.2.2021 08:48 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Ale ne, to by byla neskutecna skoda ...
    1) kazdy by byl volen dozivotne
    2) po tech 5 letech by se poradal celonarodni mejdan (ucast by nepochybne atakovala 100%).
    3) na mejdanu by se drazil kazdy jeden zvlast, kazdy ovcan by mohl prihodit
    4) vydrazitel by byl opravnen vydrazenemu subjektu zakroutit krkem (pripadne jakymkoli jinym oudem) osobne
    5) takto ziskane penize (a rozhodne by jich nebylo malo) by byly pouzity k alespon castecnemu umoreni skod, ktere behem tech 5 let napachaji.
    6) na oslavu uspesne zakonceneho obdobi by se jejich hlavy umistily v ramci tradic na veze karlova mostu.
    7) jelikoz by nepochybne spousta ovcanu nabyla dojmu, ze jsou diskriminovani a ze na ne se nikdy nedostane, ze zbohatlici maji vyhody ve vsem, tak by se po 1/2 volebniho obdobi sejmuly, a bylo by umozneno snimi hrat kopanou pod okny smemovny.
    8) cimz by se zaroven podporil sportovni duch a zdravi obyvatelsva, neb by nepochybne na futbalovy match staly fronty.
    
    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Člověk z Horní Dolní avatar 3.2.2021 19:31 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Jj, tohle pomůže SPD a KSČM, takže i Babišovi. Jako optimistický scénář vidím to, že ČSSD udělá koalici se Zelenými a dostanou nějakých 8% a Přísaha těsně překročí 5% hranici. Naopak KSČM se do Sněmovny nedostane.

    Podle posledního průzkumu má ANO + SPD + KSČM jenom 42,5%, to není tak beznadějné.
    3.2.2021 20:00 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Babisovi to hraje do karet nahore, tady mu to pomuze, jenom babis to asi nevi, kdyz se vzteka i s benesovou.
    4.2.2021 09:01 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Musis si uvedomit, ze bures je negramotnej blb, to zaprvy, a zdruhy, nejvic se boji toho, ze uz nebude premierem. On ho tam teda veprak samo dosadi, i kdyby dostal jen tech 5%, s tim zadnej problem nema, a klidne ho tam takhle bude drzet az do dalsich voleb, protoze prece neni kam spechat.

    Ale pokud by se dostal do situace, kdy bude skladat koalici, ve ktery bude mit sotva 1/2, tak se (opravnene) boji toho, ze ti pripadni partneri by mohli pozadovat, ze premierem bude sice nekdo z ANO, ale ne on.

    Proto ho sere, ze mu system neprihodi ty kresla navic. Je uplne jedno ze by pripadne neposkladal vetsinu ve snemovne, to ti ostatni taky ne, pripadne se rozhadaji pri prvni prilezitosti.

    Aktualne je taky krasne videt, ze volby se blizej ... takze (prej) komousi uz nebudou s buresem drzet basu. A rek bych, ze behem 2-3 mesicu ho pres palubu budou hazet i prevleceny komousi anobrz socani.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Gréta avatar 4.2.2021 15:10 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí

    bába vubec neni žádnej negramotnej blb navopak jeto dost mazanej člověk žeje až škoda žeto je jakoby takovej ganuner :O ;D

    4.2.2021 21:04 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Mazaný gauner to je, ale fakt nepříliš vzdělaný. Knihu prý nikdu nečetl (jenom časopisy). Zkus si to najít v knize Boss Babiš od Kmenty.
    3.2.2021 20:17 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Jenže to už na hradě seděl u vesla posmtychtivý dědek, který do čela úřednické vlády posadil svého koně – Jiřího Rusnoka, nekorunovaného krále všech korupčníků z hnízda ČSSD jeho éry.
    Neni od veci si pripomenout, ze tak ucinil naprosto proti smyslu ustavy i presto, ze Nemcova mela zajistenou ve snemovne vetsinu. Takze pri odhadovani ruznych povolebnich scenaru bych urcite nezapominal i na tento, zvlaste za situace, kdy by nikdo nebyl schopen sestavit vetsinovou vladu. Se zmrdstvim jemu vlastnim a argumentaci, ze US zmenil pravidla prilis kratce pred volbama, nasledne zmeny jsou nekvalitni (patovy vysledek je toho dukazem), je treba volebni system upravit a vypsat nove volby (po rozpustenim snemovny), si umim predstavit, ze to udela uz na prvni pokus, aby tam mel svoje lidi co nejdyl (ostatne, o tohle mu celou dobu jde).
    3.2.2021 21:15 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Gréta avatar 3.2.2021 21:23 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí

    si myslim že volby by se jako měli dělat v létě protože napodzim bude vlna brický/brazilský/africký/barmský mutace :/ :/

    4.2.2021 00:59 Tvoje stará píchá se školníkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    PANICOVÉ UKAŽTE SE, JESTLI DOKÁŽETE JEN HRBIT ZÁDA NEBO SE UMÍTE POSTAVIT SVÝCH ŽIDOVSKÝM PÁNŮM A KOUPÍTE SI AKCII SPOLEČNOSTI GAMESTOP, ABYSTE JI DRŽELI A ZNIČILI TY ZMRDY V OBLECÍCH. ALE VĚTŠINA Z VÁS TO NEZVLÁDNE, PROTOŽE JSTE NULY
    Člověk z Horní Dolní avatar 4.2.2021 13:45 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Akcie GameStop je nadhodnocené, prodej je.
    4.2.2021 22:21 HAGARA NENÍ CHLAP, PROTOŽE NEVLASTNÍ GME
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    ty jsi nadhodnocenej debile
    Člověk z Horní Dolní avatar 5.2.2021 12:31 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Ztratil jsi nervy. Asi tě zlé hedge fondy obraly o hodně peněz.
    4.2.2021 07:23 Babica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    To nestacilo v celej den z TV to musi Kapica popouskovat jeste tady.
    4.2.2021 08:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Uniká ti jedna dost podstatná věc. V médiích se neustále vracejí k minulým volbám. Ale já upozorňuji na to že zrušení přepočtu je pro ANO výhodné teď!
    Agent avatar 4.2.2021 16:27 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Toto není můj názor, ale jednoho FB "přítele". Moc s ním nesouhlasím, ale co vy na to?

    Za současného stavu věcí, ačkoliv je Babiš lupič a vláda je groteskní, tak s vysokou pravděpodobností dostane můj hlas. Nic horšího a nebezpečnějšího než Piráti zde nepůsobí a rádoby strany jako ODS, STAN, nebo TOP09 se od Pirátů liší jen ve větší ochotě přikrádat ...Volba Pirátů znamená podporu těch nejhorších aspektů západního globalismu a progresivismu.

    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    4.2.2021 17:51 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Já budu volit Piráty, protože jsem fanda globalismu a progresivismu (prostě normálního civilizovaného západního života).
    4.2.2021 17:54 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Přesně kvůli takových idotů se Babiš dostal k lizu.

    Ano. Piráti jsou sbírkou nejrůznějších individuí, z jejichž levicových názorů běhá mráz po zádech, ale pořád je to lepší než systematicky budované samoděržaví toho zloděje.
    Člověk z Horní Dolní avatar 4.2.2021 18:19 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Ja volim Piraty protoze jsem neomarxista, ultralevicak a ekoterorista (tim myslim ze jsem pro ochranu prav mensin, souhlasim s vedeckym konsenzem o zmene klimatu, a myslim si ze optimalni mira prerozdelovani je vetsi nez nula).
    5.2.2021 10:08 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Zásadní otázka: máš problém s (reálným) kapitalismem? Protože pokud ano, nemůžeš být neomarxista (ale můžeš být marxista nebo konzervativec).

    Disclaimer: jsem líný psát všude uvozovky, tak si je všude doplňte.
    Člověk z Horní Dolní avatar 5.2.2021 23:12 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Zalezi jak definujes kapitalismus. Podle nemaji tyhle slova zadnou konkretni definici. Vsechny vyspele zeme na svete maji prvky kapitalismu i socialismu, protoze pokud musi firmy platit dane ktere se prerozdeli lidem, tak to znamena, ze firmy a jejich majetek jsou castecne vlastneny spolecnosti.
    6.2.2021 14:50 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Ano, takové nimrání nemá žádný smysl, a proto jsem tak přidal to slovíčko "reálný".
    5.2.2021 12:28 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Pokud se na to podivam jako na popis situace, tak treba ja souhlasim. Ale na mne nedejte, ja jsem idot (aspon podle Kapicy, kterej je letadlo).
    5.2.2021 15:49 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Jo? Já tě snad někde takto označil? Dost o tom pochybuji, protože idioty blokuju abych ihned věděl, když si zapindají v diskuzi, s kým budu mít tu čest.
    8.2.2021 10:55 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Dame tomu jeste chvili cas?
    5.2.2021 15:53 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Ale pokud hodláš Babiše podpořit i přes to, že víš co to je za gaunera, tak by ses měl nad sebou opravdu hluboce zamyslet.
    8.2.2021 10:55 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Ano vim, vzdyt jsem napsal, ze ja jsem idot a ty letadlo.
    8.2.2021 12:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Ovšem jak vidíš, klasifikoval ses sám, tak mi to nepodsouvej.
    8.2.2021 14:44 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Takze krome dezorientace v textu i dezorientace v case? Nezavidim.
    9.2.2021 00:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Jen úhel pohledu. Každý sám svého štěstí strůjcem.
    5.2.2021 19:31 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    5.2.2021 21:37 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    „Jednání bylo korektní, nepereme se, nenadáváme si, zcela korektně vyslechneme názory každého člena ÚS,“ uvedl Rychetský. Filip je podle něj získal významnou podporu 11 z 15 ústavních soudců. Je prý akademik, který má pocit, že musí odvést dokonalé dílo. „Nález má 64 stran a tím dokonalým dílem je,“ řekl Rychetský.
    Jo. Ten tedy odvedl vskutku "dokonalé" dílo. Buď to měli zrušit všechno, tj. i tu hranici nutnou pro vstup do sněmovny. Nebo to měli nechat tak. Takhle jenom přidali další kupku hnoje do už tak chaotických zákonů plných výjimek, dodatků a pozměňovacích návrhů, ve kterých se nevyzná ani prase.
    5.2.2021 20:18 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    ja to tedy trochu odlehcim:

    Nejlepší argument proti demokracii je pětiminutový rozhovor s voličem.

    Winston Churchill

    V mem pokrocilem veku musim priznat, ze ten pan to mel v hlave skutecne srovnane

    :-)
    5.2.2021 21:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Ano to souhlasím. Ovšem to mu nezabránilo v tom aby taky udělal pár pěkných kopanců.
    6.2.2021 14:46 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde selský rozum nestačí
    Jak se říká: chybami se člověk učí. A Churchill měl za svou celoživotní kariéru průseráře hodně studijního materiálu :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.