abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů

    22.3. 18:19 | Přečteno: 1043× | Za vším hledej Linux | poslední úprava: 22.3. 18:51

    Když se v roce 2019 konal v Praze MediaWiki Hackaton, zjistil jsem ke svému velkému překvapení, že jsem jeden z mála přítomných, který pracuje se systémem MediaWiki na všech možných úrovních.

    V minulých blogpostech Cholerik, optimistický... a Když se tak kouknu nazpátek, jsem popsal, jak velkou oklikou jsem se – díky své hloubavosti – dostal k tomu co dělám. Tohle spadá do období, které jsem přeskočil, jak jsem zmínil v posledním zápise pod názvem Všechno má svůj čas.

    Na škole...

    Začalo to klasickým HTML kódem, upíchnutým na školním webovém serveru, kde měl uživatel k dispozici tehdy závratných 50MB prostoru. Pak dostala má tehdejší přítelkyně Žabina od učitele japonštiny jeho notebook značky Panasonic. Nevěnoval jí ho za nějaké protislužby, jak by si někdo mohl myslet, ale proto že mu nefungovala jedna řada pixelů – když cestoval do ČR, tak s ním někde ťuknul. Nechal si tedy poslat nový a tenhle, jinak plně funkční, dal k dispozici studentům.

    Žabina, stejně jako všechny moje ženy, měla vztah k počítačové technice dosti odtažitý, takže byla ráda, že jsem se ujal jeho údržby. Souběžně s námi na tom notebooku pracovala půlka kolejí, takže není překvapivé, že se ten stroj časem doslova upekl. Nicméně právě na tomto stroji, na který dodnes s nostalgií vzpomínám, jsem začal své první experimenty s virtualizací. Ani nevím, jakou cestou jsem se tehdy dostal k VMware, každopádně když jsem byl před lety na školení nikdo jiný mimo mne s ním před rokem 2000 nepracoval.

    Při virtualizaci přistupujete k řešení problémů z několika úrovní:

    1. Jako správce hostitelského stroje, kdy řešíte problémy s HW prostředky.

    2. Jako správce virtuálního stroje, kdy řešíte totéž, ale v rámci virtuálu.

    3. Jako uživatel, který má k dispozici jen omezený přístup a neřeší, je-li systém virtualizovaný nebo ne.

    Já byl tehdy v rámci školy pouhým uživatelem, ale na tom notebooku jsem si mohl hrát. A to by bylo jen těžko možné kdybych tám komplikoval práci ostatních. Virtualizace tedy byla jediná možná cesta.

    Jenomže tehdy ještě neexistovaly procesory s podporou virtualizace. První procesory, které ji měly by-default byly 64 bitové CPU od AMD. V mém případě tedy první pokusy s HW akcelerací začaly až od roku 2005.

    Softwarová virtualizace na provoz celých MS Windows, včetně webového serveru nestačila, proto se můj zájem obrátil směrem k linuxu.

    Tenkrát se v obchodech prodávaly instalačky Red Hatu, ale já si nemohl dovolit na sdílený notebook, který navíc ani nebyl můj instalovat jiný OS, a pak jsem narazil na PhatLinux. Nebylo to velké, a když se spustil exáč, stroj se restartoval, zavedl linuxové jádro a přes loop připojil soubor se systémem.

    První kroky do linuxového světa

    No čuměl jsem na to tehdy jako puk. Najel grafický desktop, ve kterém byly StarOffice 4.2 a kupa jiného software co jsem neznal. Jenže to nemělo podporu pro češtinu a já netušil na koho se obrátit, aby mne naučil s tím pracovat. Univerzitní IT nás, humanitní smrtelníky, přehlíželi jak širé lány a připadal jsem si jak podomní obchodník, když jsem za nima šel s prosíkem. Pochopitelně nikdo z nich nebyl ochoten se mnou ztrácet čas. Ale dozvěděl jsem se alespoň o existenci příkazů ls a man.

    A pak se na mne usmálo štěstí, protože jsem rozšířil svou knihovničku kromě referenční příručky css, také o referenční příručku unixových příkazů, s jejíž pomocí jsem se s tím začal prát, abych metodou pokus omyl zjišťoval co a jak.

    Na MUNI se tenkrát cpaly největší prachy do Fakulty informatiky a na ostatní fakulty padaly jen drobky. Já měl to „štěstí“, že se v roce 1998 od Filosofické fakulty odtrhla mezi jinými i katedra politologie. A tak se ze mne stal mezifakultní student, protože jsem druhou půlkou zadku seděl i na Fakultě sociálních studií, která byla vybavena zbrusu novým multimediálním pracovištěm, které mí kolegové využívali hlavně k tomu, aby si zapařili čas od času po síti nějakou střílečku. Pak je zajímala ještě vypalovačka a hlavně internet. Skener mimo mne nikdo jiný nevyužíval. No. A protože jsem tam trávil dost času, dostal jsem od téhle místnosti i svůj vlastní klíč. Všichni byli spokojeni, protože jsem byl alespoň k ruce těm, co tam čas od času něco chtěli i dělat.

    Ovšem linuxový stroj tam nebyl ani jeden. Neměl jsem za kým chodit na rozumy a velice záhy jsem zjistil, že rozběhat si vlastní virtuální linuxový server je nad mé síly. A také už jsem na podobné hrátky neměl čas.

    Zemanova vláda nastavila věkový limit pro studium na 26 let, což mi udělalo čáru přes finanční rozpočet. Měl jsem sice vyděláno, ale ne dost abych jako student řádného denního studia k tomu ještě platil do státní kasy měsíčně sociální a zdravotní pojištění.

    Uklízeč překladatelské agentury Skřivánek s.r.o.

    Nezbylo než se poohlédnout po přivýdělku. A jeli jsme tenkrát takhle s Žabinou tramvají, když mi sdělila, že dostala od kamarádky nabídku aby po ní převzala uklízení v kancelářích překladatelské fy. Skřivánek s.r.o. No. Byla celkem překvapená, když jsem jí řekl že do toho s ní půjdu. A tak jsem začal uklízením.

    Jenže mi to pochopitelně nedalo a když jsem viděl jak zaměstnanci téhle firmy s počítači zápolí, začal jsem jim do toho kafrat. Takže jsem kromě pobíhání s hadrem a vysavačem začal fungovat i jako počítačový poradce. Až za mnou přišla šéfová s tím, ať se vykašlám na uklízení a udělám si živnostňák.

    A tak jsem od listopadu 1999 rozšířil své portfolio a zájmy nejenom o překladatelské nástroje, ale i o jiné platformy. Má práce totiž spočívala v tom, že jsem zpracovával dodané dokumenty tak, aby vypadaly stejně jako originál, a při tom byly v češtině.

    Postup byl obvykle takový, že s tím přišli za mnou, já se na to podíval, řekli mi kolik mi za to dají a podle toho jak jsem se vyjádřil stanovili cenu pro zákazníka. Nefakturoval jsem jim ale i poradenské služby, jen odvedenou práci. Práce bylo tolik, že jsem začal zaměstnávat i své schopnější spolužáky. Jenže pak přijali vychcaného týpka, co zpracování zakázek, u kterých jsem zjistil co a jak, přihrával svým kámošům, takže já z toho neměl ani korunu. Zřejmě si myslel, že se živím pránou. Ustál jsem to takhle dva měsíce. Ve vzduchu visela velká zakázka, tak jsem došel za šéfkou s tím, že pokud mi zaručí, že do měsíce budu mít alespoň nějakou práci, tak to ještě u nich vydržím. Jenže mi na to řekla, že takovou záruku mi nedá. Tím pro mne naše spolupráce skončila.

    Helpdesk pro Atlas.cz

    Sednul jsem k počítači a od následujícího měsíce nastoupil jako helpdesk na Atlas.cz – v Praze.

    Byla to doba expanze. Když jsem nastupoval, zajišťovali helpdesk dva kluci a nestíhali. Pak přišlo stěhování do nových prostor a s ním i vznik oddělení helpdesku. Je-li jsme ve čtverko non-stop. Opět jsem plánoval směny a později nám vypomáhaly ještě kvanta brigádníků. Ovšem má představa, že si při tom najdu čas i na studium byla silně naivní.

    Což o to, na politologii jsem byl hotov. Sfouknul jsem to za dva roky a bylo potřeba jen dopsat bakalářku. Ale na religionistice jsem před sebou hrnul tři nejtěžší zkoušky. No a pak mi dala kvinde Žabina. Prý jsem odešel do Prahy proto, že ji nemám dost rád. A já vůl šel do Prahy proto, abych pro nás vydělal prachy na podnájem. Vydržela dva roky mého bezuzdného lumpačení, tak už jsem to bral vážně.

    Byl to hodně nechutný večer, jaký jsem musel zažít. Kdyby si alespoň jako náhradu našla někoho, o kom bych si mohl říct, že je mnohem lepší než jsem já. Jenže ten co se kolem ní ometal byl neskutečný kretén, takže jsem to vnímal jako ponížení. Vtipné bylo ovšem co mi řekla: „Víš, jeho bych už třeba nikdy neviděla, ale tebe uvidím pořád.” Ten večer jsme se viděli naposled.

    Bodat na všechno

    S tím pro mne pominuly i veškeré důvody proč vydělávat peníze. Začínalo jaro, já měl na účtu asi 30 tisíc a chtěl zmizet pryč. Nejenom z Prahy, ale i z Brna. Už jsem měl dost studií. Naplno jsem si uvědomil, jak nesnáším jakékoliv zkoušky a také jsem měl nový objekt zájmu – svět open source.

    Koupil jsem si kompa, udělal si na něm dualboot a začal se živit tím, že jsem kromě poradenství dělal na zakázku webové aplikace, pro kamarádku která mi zprostředkovávala skrze svého tehdejšího partnera práci v cizině. A tak jsem dělal i pro pro jednu firmu ze Švýcar, co se k placení moc neměla. Viselo mi na tom něco kolem 80 tisíc a té mé kamarádce bylo děsně trapně, že z toho nic není. Ale já byl v klidu, jenom bylo potřeba překlepat rok, než jim vypršel časový klíč zadrátovaný do kódu. Velice promptně se pak ozvali a zaplatili co byli dlužni. S tím ať to odstraním. No. Předpokládám, že za sto let už tu nebudou, tak jsem jenom upravil příslušný řetězec.

    Jo přátelé, na hrubý pytel, hrubé záplaty. Nebyl to jen triviální timestamp, ale klíč, kterým se kódovaly všechny textové řetězce, které byly pro tu aplikaci dosti zásadní. Než to vykuchat pryč, už by bylo jednodušší to celé napsat znovu – kdyby ovšem věděli jak. Zrovna nedávno jsem se na tu apku díval. Říkal jsem si, že bych ji přepsal pro php. Jen tak, pro zábavu ostatním, ale nemám na to čas.

    A protože se nerad upomínám o peníze co mi náleží, zapíchnul jsem živnost a jak se hledat jinou práci. Moje zkušenost je taková, že na dobrou práci je potřeba nejmíň půl roku. Hledat něco, při práci jiné, se moc nedá pokud není budoucí zaměstnavatel srozuměn s tím, že mu budete k dispozici nejdřív za dva až tři měsíce.

    2003 17 adeptů a o pět let později kde nic, tu nic

    Uplynul onen půlrok, podpora v nezaměstnanosti skončila, ale na ÚMOb Ostrava-Jih byla vypsáno výběrové řízení na pozici webmastera na které jsem čekal. Sešlo se nás tam tenkrát 17. Když jsem přišel na řadu, překvapilo mne, když jsem na monitoru viděl KDE. Vůbec jsem netušil, že náš úřad, který jsem měl mimochodem 500 metrů od baráku, jede na linuxu. No a pak se mne můj budoucí šéf Béďa Perzyna zeptal na nějakou blbost z MS Windows.

    Nerad lžu, tak jsem mu po pravdě řekl, že o tom nic nevím, protože mě systém MS Windows už nezajímá, protože se v poslední době hrabu hlavně v linuxu, ale pokud bych to potřeboval vědět, tak bych se kouknul po internetu. Přičemž jsem neopomněl zmínit i to, jak mne překvapilo, že používají linux. No a tak jsem byl přijat. Byl to raketový start vzhůru. První dva roky jsem chodil na rozumy já, pak už se chodili ptát mne a v roce 2008 jsem byl frustrovaný z toho, že kolem sebe nemám nikoho, s kým bych se mohl radit, když si nevím rady, takže jsem s úlevou přijal nabídku ze strany ČVUT. Zde se potenciál chytřejších lidí než jsem já jen tak nevyčerpá.

    Jenže tok 2008 nebyl rokem 2003. Přesně jak jsem zmínil. Nechtěli mne pustit, takže jsem byl ještě na úřadě, ale už jsem pracoval v rámci své dovolené na ČVUT. Přitom jsem byl natolik solidní, že jsem místo sebe přivedl jako náhradu svého kamaráda, se kterým jsme naprgali pro úřad webový redakční systém – první na světě, který měl integrovaný javascriptový WYSIWYG editor, protože se všude používala Mozilla. I když fungoval i v IE. Třikrát se pokusili o výběrovku. A pokaždé se přihlásil jen on. Nikdo jiný by za ty prachy na ten úřad nešel. Neodcházel totiž správce webu, ale linuxový administrátor virtualizované farmy s Citrixem, certifikovaný kromě Citrixu i na VMware. S praktickou znalostí programování webových aplikací v PHP.

    No a tak jsem se oslím můstkem dostal k následujícím úrovním přístupu. Jako superuživatel, neboli lokální root, máte přístup nejenom k PHP souborům kde je instalace MediaWiki, ale do celého operačního systému. Tedy ke konfiguraci webového serveru, databáze a dalších komponent s nimiž systém jako je MediaWiki pracuje. Ovšem pak jsou další úrovně.

    4. Administrátor, který je nejvyšší autoritou z hlediska přístupů do příslušné webové aplikace.

    5. Pověřený uživatel, který je oprávněn ke specializovaným činnostem. Např. ke schvalování článků podřízených.

    6. Přihlášený běžný uživatel, který může tvořit obsah a využívat služeb webové aplikace.

    7. A nakonec na samém ocase je anonymní uživatel, který čumí na to, co se mu dovolí.

    V tom roce 2019 jsem byl jediný, kdo o sobě mohl říct, že má praktické zkušenosti z každé z těch zmíněných 7 úrovní. Většina lidí pracuje s MediaWiki na úrovni 7. a 6. Pověřených uživatelů v rámci MdiaWiki projektů, je v našich českých luzích a hájích tak málo, že se navzájem znají. A pokud jde o 4. úroveň, tak o tu jsem si v rámci webu MediaWiki.org troufnul požádat realtivně nedávno. Ovšem coby provozovatel vlastního a školního serveru, kde běží instance MediaWiki nezávislé na projektech Wikimedia Nadace a vývojář dvou rozšíření jsem důvěrně obeznámen se všemi.

    A jelikož tady čas od času anonymní zoufalci marně volají po anketách, přidám i tu.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Pro jistou skupinu uživatelů jsem přidal ještě jednu podúroveň.
     (79 %)
     (79 %)
     (79 %)
     (79 %)
     (79 %)
     (76 %)
     (76 %)
     (76 %)
    Celkem 34 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.3. 21:27 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Alesi, na ferovku, umiras nebo mas jenom takove obdobi kdy pises tady vsechny sve vzpominky a uvahy?
    22.3. 22:08 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Taková malá rekapitulace. Klíčové informace jsou mezi řádky - proto také anketa. Na výsledku nezáleží. Cíle bylo dosaženo - donutit toho kdo to dočetl do konce k zamyšlení, jak je na tom sám.
    22.3. 22:17 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Jinak pokud tě to zajímá konkrétně, jsou to odpadní kecy vznikající při sepisování dokumentace pro toho co nastoupí po mně. Nejsem totiž kokot co nemyslí na budoucnost.
    22.3. 23:07
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Nejsem totiž kokot
    22.3. 23:17 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Ja myslel, ze dokumentace se pise prubezne a ne tyden pred odchodem… ale kazdy to mame asi jinak.
    23.3. 06:08 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů

    No jistě. A ty si snad myslíš, že se jedním prstem vrtám v nose a druhým v zadku?

    Vlastně jo. Ty si to myslíš. Takže nic. Víc netřeba.

    23.3. 06:15 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Já totiž nemám týden před odchodem. A jak už jsem zmínil, nejsem kokot, který by se odněkud vypařil ze dne na den. Přečti si ještě jednou důkladně ten blogpost. Především tu pasáž, kde se zmiňuji o ČVUT.
    23.3. 08:18 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Ale nedávno jsem měl narozeniny. Jsem neslavič, ale v půlce života by si měl člověk najít čas na malou rekapitulaci, nemyslíš? Otázkou je pouze to, jestli to byla půlka. To nikdo neví. Pro mé dědy to bylo ve 37. Pro mého otce a strýce ve 44 ale podle dnešních sociálních inženýrů se průměrný lidský věk prodlužuje, tak kdo ví? Letos přežil 60 narozeniny můj první bratranec, což ve mě vyvolalo jistý optimismus. Takže asi tak.
    23.3. 09:39 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    ...Nejsem totiž kokot co nemyslí na budoucnost...

    A aký máš záložný plán v prípade osobného krachu.
    23.3. 10:30 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů

    Nebudu se rouhat, protože něco takového může potkat každého dřív než bys řekl švec. Ale co je u tebe osobní krach?

    Jako kluci jsme měli s kámošem oblíbenou hru: "Co bys dělal kdyby.." a nikdy jsme neskončili proto, že by nám došly nápady.

    Ale znám také pár lidí, co tímhle způsobem vyjebali s lidma kterým dlužili a hluboce jimi pohrdám.

    23.3. 12:10 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    ...Ale co je u tebe osobní krach?...

    U niekoho to je rozpad vzťahu,rodiny,choroba,úraz z invaliditou,ale prednostne som mal na mysli krach v podnikaní a tiež finančný krach.

    Samozrejme u každého môže byť iná priorita.Pred 10 rokmi bola v TV debata pod názvom Ako som prišiel o všetko.Boli tam traja bezdomovci a manažér banky.

    Manažér povedal-Rozviedol som sa,bývalke som na základe súdneho rozhodnutia musel dať byt v hodnote 300 tisíc euro+auto v zostatkovej hodnote 40 tisíc euro a zostala mi iba chata v Tatrách a auto,on to považoval za krach a tí traja bezdomovci mu povedali,že za plat aký dostáva si môže prenajať luxusný byt v blízkosti zamestnania,auto potom môže predať a aj chatu a kúpiť si dom alebo byt a oni bezdomovci nemajú ani na ubytovnu a kopu exekúcii za využívanie MHD na spanie.

    Ja osobne považujem ohladne mna ak by moja životná úroven poklesla na minimum
    26.3. 06:06 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Ja osobne považujem ohladne mna ak by moja životná úroven poklesla na minimum
    kolik ti je? 16? Většina dospělých nemyslí jen na sebe a považuje za krach když dovolí/způsobí, aby klesla pod nějakou rozumnou mez životní úroveň jejich blízkých a lidí za které jsou zodpovědní
    27.3. 10:57 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    ...nemyslí jen na sebe a považuje za krach když dovolí/způsobí, aby klesla pod nějakou rozumnou mez životní úroveň jejich blízkých a lidí za které jsou...

    Najprv uvediem príklad s ktorého som sa poučil

    Obaja rodičia zahynuli pri autonehode v roku 1970.

    Zostali 3 siroty vo veku 15-16-17 rokov,ktorí študovali.

    Ich 17 ročná sestra si súdnou cestou nechala vystaviť potvrdenie,že je schopná vykonávať právné úkony ako dospelá osoba,takéto potvrdenie sa vtedy vydávalo osobám,ktoré napr.uzavreli manželstvo na matrike.

    Firma v ktorej pracoval ich otec im poskytla finančný prostriedok na stravu,šatstvo,úhradu nájmu každému súrodencovi do 19 rokov veku.

    Za zákonného zástupcu im bol pridelený tútor/ktorý ich neskôr okradol/,ktorý vybavoval detské prídavky,sociálnú výpomoc a iné.Bývali v byte po rodičoch,takže bývanie mali zaistené.16 ročný súrodenec prešiel do celoročnej internátnej školy čiže o neho bolo postarané.17 ročná získala súdom práva dospelosti takže sa starala sama o seba.Ostal 15 ročný ich brat,ktorý študoval prvý rok gymnázium a bolo rozhodnuté,že pôjde do detského domova preto zašiel za kurátorom pre mladistvých a ten mu povedal,že podla ústavy má právo na prácu takže jediná možnosť je aby sa zamestnal a v tom prípade nie je možné zamestnanú osobu umiestniť do detského domova.Chlapec prerušil štúdium na gymnáziu a zamestnal sa v divadle na 6 hodinovú pracovnú dobu ako kulisár a osvetlovač za čo dostával kumulovanú mzdu teda dva platy a samozrejme stratil nárok na detské prídavky a sociálnú výpomoc.Neskôr ako dospelý večerne vyštudoval strednú aj vysokú školu.

    No a aby moja rodina nedopadla rovnako tak som všetkým členom uzavrel univerzálné životné poistenie v rakúsku a samozrejme aj sebe,má to ale háčik-takéto poistné nie je lacná záležitosť.

    Hovorí sa -viac hláv,viac rozumu,preto otázka čo by si doporučil ty,pretože kedže si takto postavil vec krachu predpokladám,že tiež máš alebo vieš o vhodnej poistke v prípade osobného krachu.
    27.3. 13:25 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Nějak mi v tom příběhu chybí odškodnění za úmrtí spolujezdce(či obou rodičů, v případě zavinění nehody ze strany jiného řidiče) ze zákonného pojištění zodpovědnosti za škody způsobené provozem motorových vozidel dle vyhlášky č.197/1964.
    27.3. 14:54 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Ten kto zavinil autonehodu zomrel taktiež pri nehode,mladý 19 ročný chalan bez vodičáku,ktorý doobeda zložil skúšky na vodičák a večer sa zabil.
    27.3. 16:25 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů

    K pojistnému plnění ze zákonného pojištění dojde i když pojistné za vůz není zaplaceno (řidič snad není rozhodující), pouze pojišťovna má nárok na penále k pojistnému. Celé mi to příjde jako příběh co vypráví pojišťovací agent, aby nalákal klienta k uzavření životního pojištění.

    28.3. 00:32 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Pozrel som si výklad stanoviska pre vyhlášku č.197/1964. Tá sa však týka iba osoby žijúcej.V prípade úmrtia vodiča,ktorý zavinil nehodu bez požitia alkoholu bol vtedy iný procesný postup.Podla vtedy platného tr.zákona vodič neporušil žiaden dopravný zákon a to ani keby bol pod vplyvom alkoholu.Paradoxne bol čiastočne na jeho strane fakt,že nebol oficiálne držitelom oprávnenia viesť motorové vozidlo,pretože po skúške sa vtedy ešte overovala ústná skúška,ktorú vykonal príslušník dopravného inšpektorátu o čom sa do 3 dní musel vyjadriť a stvrdiť podpisom a až potom sa frekventant vyhlásil za osobu oprávnenú viesť motorové vozidlo príslušnej kategorie.
    28.3. 01:18 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    To se mi nezdá, můžete uvést odkaz na zdroj co to tvrdí?
    28.3. 04:56 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Byly doby, kdy se alkohol bral při nehodě jako polehčující okolnost. Dnes po tom mnozí touží.
    28.3. 15:53 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    ...Byly doby, kdy se alkohol bral při nehodě jako polehčující okolnost...

    Ono sa to dnes tak zjednodušuje.

    Bolo presne stanovené čo sa považuje za patologickú opitosť a presne určené okoľnosti za ktorých sa skutok stal.Napr. vodič triezvy odstavil vozidlo doma.Prišla návšteva a on sa zrúbal do nemoty tak,že mal 5 alebo 6 promile a on fakticky nevedel čo robí.Je rozdiel ak zastavíš auto a skočíš na 2 či tri poldeci a sadneš do vozu a veselo jazdíš.Tam bol priamy úmysel-dám si pár panákov a pokračujem.Bol prípad kedy mladý chalan šiel totálne nadrbaný zo žúrky a sadol do odstaveného naštartovaného auta a po 10 metroch narazil do múru a zaspal,namerali mu 3.9 promile a bol to iba priestupok.
    28.3. 15:28 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Vieš prečo to nebol dlho trestný čin?

    Pretože je zásadný rozdiel medzi vyhláškou a zákonom.A preto po roku 1990 vznikol Z A K O N o cestnej premávke.

    Samozrejme,nie si právnik,preto ťa nikdy nemusí zaujímať výklad zákona,ktorý uvádza čo sa presne považuje za trestnosť činu.

    Predtým to bola Vyhláška o cestnej premávke,ktorá ale platila iba pre držitelov platného vodičského oprávnenia čo sa v neprospech obžalovaného posudzovalo ako priťažujúca okolnost na základe toho príklad-obžalovaný získal absolvoval kurz žeriavnik s oprávnením obsluhovať žeriav a hoci bol vyškolený porušil ustanovenia vyhlášky a z nedbanlivosti spôsobil inému smrť.

    A toto bolo rovnako v prípade tr.činu podla §§ 221,222 a 224 teda ublíženia na zdraví s následkom smrti,ktorý znie

    (2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až päť rokov alebo nápravným opatrením sa páchateľ potresce, ak spácha čin uvedený v odseku 1 preto, že porušil dôležitú povinnosť vyplývajúcu z jeho zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie alebo uloženú mu podľa zákona.

    Pre bežného človeka to je=Preto,že porušil povinnosť vyplývajúcu mu s jeho POSTAVENIA /teda postavením bol vodič/ s absolvovaním vodičského školenia ukončeného záverom komisie "USPEL" a bolo mu vydaný vodičský preukaz.

    ale kedže mladík nemal vodičák tak neporušil "Dôležité ustanovenie zákona" v zmysle §224 tr.zákona neúmyselného ublíženia na zdraví s následkom smrti.A to isté platí aj dnes u určitých trestných činoch u ktorých sa vyžaduje "vedomosť".Ludovo povedané napr.ak pošleš zamestnanca umyť okno na 3 poschodí bez školenia a padne mu vedro niekomu na hlavu tak si za jeho skutok spoluzodpovedný aj ty a v niektorých prípadoch iba ty.

    Dnes je to v prípade dopravného priestupku porušenie "ZAKONA" o cestnej premávke a kto poruší cestný zákon je jedno či mal alebo nemal vodičák,porušil zákon a tým to končí.
    28.3. 16:03 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Co z této litanie omezuje plnění ze zákonného pojištění motorového vozidla pozůstalým nezletilým po zahynuvších účastnících dopravní nehody?
    28.3. 23:21 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Mne sa to nechce hladať aké boli pred 50 rokmi výška odškodnenia atd.tak to nájdi a potom uvidíme či omedzuje ,do akej výšky atd.atd.

    Kedy nie je nárok na odškodnenie v čr

    Kdy je nutné přivolat k nehodě policii

    1. Nepřivolání policie, nevyplnění záznamu o nehodě 2. Nehody mimo pozemní komunikace 3. Alkohol a drogy za volantem 4. Nezpůsobilost řidiče nebo vozidla 5. Uvedení nepravdivých údajů o rozsahu poškození Jaké další výluky mají pojišťovny v

    Kdy je nutné přivolat k nehodě policii?

    Ak Dojde k usmrcení nebo zranění osoby

    a tu sa už neuvádza ak sa zabijú všetci účastníci nehody.Ako ma mrtvý nahlásiť nehodu?

    V souladu se zákonem se pojišťovny mohou vyhnout pojistnému plnění také v případech, kdy nehodu zavinil řidič bez řidičského oprávnění nebo v době zákazu řízení.

    K výlukám pojišťovny řadí také nesprávnou obsluhu a údržbu vozidla, například:

    nesprávné řazení převodů,

    nedostatek pohonných hmot nebo provozních kapalin,

    nesprávné uložení a upevnění nákladu,

    Ty si myslíš,že to je len tak požadovať plnenie.

    Však už taká hovadina- nedostatek pohonných hmot-si vyžaduje kopu právnych úkonov na ustálenie práv poistovne!
    29.3. 09:47 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Netýká se to zmíněné pojištění Vašeho vozu, nikoli likvidace škod poškozené strany?

    Vyhláška 197/1964 má dva odstavce o tom kdy pojišťovna není povinna plnit, není tam snad nic z toho Vámi výše zmíněného.
    29.3. 11:47 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Stejně se nahlíží na to, že se odmítnete podrobit zkoušce na alkohol a jiné návykové látky. Vaše pojišťovna sice poškozenému uhradí vzniklé škody, ale zaplacenou částku po vás následně bude vymáhat.

    Podobně fungují i platby za škody, které způsobí nepojištěná vozidla. Škody se hradí z Garančního fondu České kanceláře pojistitelů, který poté částku vymáhá z viníka nehody. Pokud se tedy ocitnete v roli oběti, škody na zdraví i vozidle vám budou uhrazeny. V roli viníka máte na krku naopak pořádný malér.

    Typickým příkladem je jízda na letních pneumatikách v zimě. Pokud na sněhu nedobrzdíte a nabouráte auto před sebou, pravděpodobně se prokáže, že příčinou byly právě nevhodné pneumatiky. Pojišťovna tedy uhradí škodu poškozenému, ale následně ji po vás bude vymáhat.
    Pojišťovna poškozenému i přes zmíněné okolnosti plní, ale může po Vás jako viníku nehody (s přitěžujícími okolnostmi) nárokovat náhradu škody. Předpokládám, že v minulosti tomu bylo podobně. Nakonec pojištěné je samo vozidlo, nikoli řidič.
    30.3. 01:55 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Ty tu dávaš odkazy na súčasne platný výklad zákonov čo má nulovú hodnotu.

    V roku 1970 neexistoval Garančný fond,povinnosť zimných pneumatík atd.atd.

    "Stejně se nahlíží na to, že se odmítnete podrobit zkoušce na alkohol a jiné návykové látky."

    To sa aplikuje v prípade živých osôb,v prípade úmrtia bol aj je iný postup.

    Rok 1969-osobný šofér Tatra 603 pod vplyvom alkoholu narazil v 150 km rýchlosti o 02.24hod do odstaveného vozidla TIR-kamion a zabil sa.Vinný bol vodič kamiona,pretože nemal zapnuteé parkovacie svetlá.Vtedy totiž bolo povinnosťou mať v čase parkovania zapnuté v noci parkovacie svetlá.Dnešné vozidlá nemajú parkovacie svetlá iba obrysové a výstražné.
    29.3. 17:08 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Ty si doteraz nesledoval vystupovanie tohto bota v iných diskusiách? Toto je jeho štandardný modus operandi, len neviem či kvôli technickým obmedzeniam, alebo úmyselne aby sral spoludiskutujúcich...
    30.3. 08:59 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Příloha:
    ...Ty si doteraz nesledoval vystupovanie tohto bota v iných diskusiách?...s toho,čo si tu navyvádzal je evidentné,že nedokážeš argumentovať ani nedokonalému botovi presne ako ked niekto svoje nedostatky vyargumentuje "sprostý počítač",pritom chyba je inde.

    V prílohe ukážka hoaxov štátnej inštitúcie platenej z danových poplatníkov.

    Hoax pochádza s prvého týždna konfliktu na ukraine v ktorom reportér nasnímal podchod bytového domu,ktorý obsadil bezdomovec a urobil si s neho byt I.kategorie bez dverí.šot možno dohladať v archíve RTVS.
    30.3. 10:59 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Nebyla v době kdy se toto stalo (2022) veřejnoprávní Slovenská TV placena koncesionářskými poplatky a nikoli z rozpočtu (daňovými poplatníky)?
    31.3. 00:25 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Nebola iba z koncesov a druhak bola to nie súkromná ale verejno-právná

    wikipedy

    Verejnoprávne vysielanie sa opiera o tieto princípy:

    vysielanie má byť pre všetkých, bez rozdielu veku, pohlavia, viery, národnosti a pod.,

    chod inštitúcie je financovaný najmä z verejných zdrojov,

    vo vysielaní je obmedzený objem reklám,

    poslaním inštitúcie je šírenie kultúry, vzdelania,...

    takže "najmä z verejných zdrojov"

    A inak,koncesionár má pravo na objektívné a pravdivé spravodajstvo!!!

    Len čo začal konflikt už demokrat klamal a to evidentne úmyselne v prospech toho čo zavdal príčinu ku SVO v zmysle článku č.51 OSN.
    28.3. 12:48 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Hovorí sa -viac hláv,viac rozumu,preto otázka čo by si doporučil ty,pretože kedže si takto postavil vec krachu predpokladám,že tiež máš alebo vieš o vhodnej poistke v prípade osobného krachu.
    Životní pojištění pro sebe i manželku, úrazové pro všechny a syslení peněz a majetku který by pak dětem připadl. Dceři bude za chvíli dost na to aby se o sebe mohla starat sama, mladší by asi šly k jedné z příbuzných

    Jak by to dopadlo v reálu ¯\_(ツ)_/¯
    23.3. 14:14 kompromis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    A aký máš záložný plán v prípade osobného krachu.
    Pomocný personál na ČVUT, co tráví noci psaním nesmyslů na internetová fóra ti nepřijde jako "osobní krach"? Ale pro nedostudovanýho padesátníka možná správa virtuálů pro studedenty úspěch je, těžko říct.
    23.3. 23:04 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Ano. To lze skutečně říct jen těžko. Naopak o tobě to lze říct velmi snadno.
    26.3. 00:24 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    ...Pomocný personál na ČVUT, co tráví noci psaním nesmyslů na internetová fóra ti nepřijde jako "osobní krach"?...

    Nie je známe s tejto debaty akú métu kto má,možno aj pomocný personál na čVUT je pre niekoho najvyššia méta.Hovorí sa aj,že lepší prvý na dedine ako druhý v Prahe.
    26.3. 10:55 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů

    Z hlediska výše uvedené logiky patří mezi "pomocný personál" každý kdo zajišťuje nějakou IT infrastrukturu. A je úplně fuk pro koho dělá. Klíčové je, kolik mu za to platí.

    To je problém IT ve státní správě, školství, atp. Klíčový problém tohoto státu je, že má stále socialistickou ekonomiku založenou na přerozdělování, ale politiky s komunistickým přístupem k vydělávání peněz - ukradni a prodej.

    Nevím, jak jsou na tom IT na amerických vysokých školách. Takže se jich optám, abych si mohl udělat obrázek, jak si cení jejich práce tam. Každopádně znám poměry na VŠ v ČR, ne jen v bublině ČVUT. Přeci jenom jsem těch škol prolezl víc a tam kde jsem nebyl mám kamarády, co nemají proč někoho lakovat.

    V Praze je zcela běžné, že mají víc úvazků, jimiž kompenzují nižší příjem ze školy. To je věc, se kterou jsem se nikdy předtím nesetkal. V OV i Brně byli totiž většinou všichni vytížení natolik, že na nějaký vedlejšák už neměli čas. Ale nikdo z nich neuvažuje, že by opustil akademické prostředí, které má své výhody jež už jsem zmínil.

    26.3. 22:05 kompromis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Nevim jestli pracovat celou kariéru pro stát nebo univerzity za hodně podprůměrný peníze jde brát jako "prvý na dedine". Ze zkušenosti kolem sebe vidím, že tyhle pozice obsazují hlavně lidi hodně pod průměrem nebo zevlové, kterým se nechce pracovat. Např. kolega, který chodil 3x týdně zhulený do práce teď pracuje na ČVUT na podobné pozici jako mistr k oboustranné spokojenosti. Prostě v některých zaměstnáních ještě zůstala komunistická pracovní morálka a výplata.

    Mě to třeba nevadí, pokud je mistr spokojený. Ale rozhodně bych se na jeho místě někasal, kolik toho dokázal.
    26.3. 22:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů

    Hm. Tak doufej, že neexistuje nějaký posmrtný život, protože jinak, až natáhneš bačkory, ti dají mí bývalí kolegové po držce.

    Co se týče IT zaměstnanců ČVUT, tak jde z velké části o bývalé studenty ČVUT, dnes (až na výjimky) ve věku 40+ a více. Existují pouze dvě výjimky (o kterých vím). A to jsem já a kamarádův syn, který dělá totéž co já, ale pro FIT.

    27.3. 04:22 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    ...Nevim jestli pracovat celou kariéru pro stát nebo univerzity za hodně podprůměrný peníze jde brát jako "prvý na dedine"...

    Ale otázka zárobku nemusí byť prioritou méty a byť zamestnancom vo vysoko náročnej pozíci v čVUT je vysoká spoločenská hodnota.

    "prvý na dedine"

    Rom bez akéhokolvek vzdelania,ktorý do dotiahol v osobitnej škole na V.ročník vyhral voľby starostu a má plat 7000 euro/176 939 Kč,kde v Prahe by ako druhý tolko zarobil.
    29.3. 22:58 kompromis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Ale otázka zárobku nemusí byť prioritou méty a byť zamestnancom vo vysoko náročnej pozíci v čVUT je vysoká spoločenská hodnota.
    Od kdy je příprava počítačů pro výuku braná jako práce s vysokou společenskou hodnotou nebo dokonce něco náročného? A plat je tam taky silně podprůměrný.
    30.3. 02:07 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Nepoznám podmienky výberového konania s ktorých by bolo možno vyšpecifikovať náročnosť.Naopak prezident republiky môže byť aj analfabet.
    22.3. 21:54 sw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Vy Vole, umíráme všichni :D
    23.3. 11:46 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Jenomže tehdy ještě neexistovaly procesory s podporou virtualizace. První procesory, které ji měly by-default byly 64 bitové CPU od AMD. V mém případě tedy první pokusy s HW akcelerací začaly až od roku 2005.
    Pozn. První procesory s HW podporovanou virtualizací (technologie VT-x) byl Intel u Pentium 4 v roce 2005, technologie AMD-V u AMD prvně v roce 2006, instrukční sada AMD64 přišla již s Opteronem v roce 2003. Možnost passthrough přišla až s technologií VT-d/IOMMu o pár let později.

    https://en.wikipedia.org/wiki/X86_virtualization https://en.wikipedia.org/wiki/X86-64
    23.3. 13:36 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    AMD Turion ML-64, který jsem měl v notebooku podporu virtualizace měl. Ostatně jsem se tu o svých hrátkách také zmínil viz HP nx6125. Je tam uvedena i doba koupě. Ale přít se nebudu, protože ten stroj už nemám. Pokud jde o Intely, podporu virtualizace jsi na rozdíl od AMD musel implicitně zapnout a také ji neměly všechny procesory. To byl mimo jiné důvod, proč se na ČVUT, v době kdy jsem přišel, používal XEN. Ty servery totiž neměly podporu HW virtualizace. No tak se koupil desktop s AMD Phenomem X4 (charlie-brown) na kterém pak jela celá laboratorní infrastruktura i web katedry. Nebyl v serverovně, ale mezi futrama co vedou na tu střechu fitka, jestli to na Karláku znáš. Pak přibyly další dva (lucy a patty) a postavil jsem si svůj první cluster. Ty stroje o kterých se dočteš v historii disklessové infrastruktury na Karláku byly pouhé virtuály.
    23.3. 13:40 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Jen pro zajímavost. Charlie-brown jede dodnes. Po vyřazení neskončil ve šrotu, ale stále funguje jako zálohovací stroj u mé kamarádky v ordinaci.
    23.3. 13:49 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Mimochodem, právě proto vznikl tenhle blogpost, abych poukázal na to, že není admin jako admin a není server jako server. Na pořádné železo si dnes sáhne už jen málo kdo. Ani já ne.
    24.3. 14:57 stíplčejs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Ja jen doufam ze tvoje patlala matlala amaterske zasahy nechces nazyvat adminovanim. Tolik sebareflexe by mohl mit i neandertalec tve urovne. A tu nejvetsi sluzbu co muzes pro lidstvo nebo alespon osazenstvi cvut udelat bude smazat tu tvou hnusnou mediawiki.
    24.3. 16:59 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Á.. ozval se budoucí nástupce, co to udělá lepší a naleštěnější. Ovšem abclinuxu.cz asi není ta správná platforma přes kterou se ucházet o místo na ČVUT.
    24.3. 18:01 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů

    Nezapomeň si nejdřív nastudovat jak se píše motivační dopis. A nezapomeň se také podepsat, jinak ti to neklapne.

    25.3. 06:32 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Kamarát napísal motivačný list v tomto znení

    Chcem sa u vás uchádzať o miesto personalistu tzv.Riaditeľ na jeden den.Vyhodím z vašej firmy každého koho nemôžte bežne vyhodiť napr.váš príbuzný,sekretárka atd.Ja vyhodím,dostanem zlatý padák a končím.

    A mal úspech u množstva firiem.
    25.3. 17:29 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů

    To věřím. Svině na špinavou práci je žádaný artikl.

    Mám k tomu takovou historku pro dokreslení.

    Když jsem dělal na tom Atlas.cz, tak jsme mimo jiné měli za úkol testovat funkčnost různých aplikací. Mezi jinými i seznamky. Pochopitelně jsme neměli nejmenší chuť se s někým seznamovat, ale nějaký inzerát bylo nutno zadat. Takže jsem tam napsal inzerát následujícího znění: Dva houmlesáci hledají dvě kočičky na pařbu do hospody 4. cenové skupiny. Značka: "Sejdeme se na Květnici".

    No a co myslíš? Dorazilo hned několik odpovědí. Takže nám to nedalo - byli jsme zvědavi co se dostaví - a na jednu z nich jsme odepsali: "OK, v pátek v osm večer na Květnici." Komunikace se vedla přes můj mobil. V pátek večer sedíme na Květnici. Zahuleno, řev, no zkrátka jsme nekecali, 4. cenová. A najednou koukám, vlezly dovnitř dvě nafintěné holky. Žádné šlapky, bylo na nich vidět, že takové prostředí vidí prvně v životě. Chvíli zmateně koukaly kolem a pak vystřelily ven. Takže jsem poslal sms, jestli to náhodou nebyly ony. A taky že jo. Protože přišla následující odpověď: Tak tohle jsme fakt nečekaly!

    Přiznám, že nevím co čekaly, protože jak jste měli možnost číst, náš inzerát nekecal. A podobně se to má i s tím co píšeš ty. Prostě nemáš chuť se s někým zahazovat, schválně napíšeš něco v tomhle stylu. A on si to stejně vykládá nějak jinak.

    25.3. 17:50 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    ...To věřím. Svině na špinavou práci je žádaný artikl...

    Ja by som to nevidel tak čierno.Stane sa mnohým,že zamestnajú príbuzného,kamaráta či známeho ktorí ovšem nič nevedia o čom zamestnávatel predtým nevedel a nemôže sa ich zbaviť napr.preto,že mu to je trapné.

    K tomu inzerátu-Tlačiaren urobila chybu v texte a uviedla takýto inzerát=,Predám francúzku aj postel,ja som omylom zaslal odpoved Ano,čo patrilo inému,ktorý sa ma pýtal či prídem.A tá inzerentka mi 10xposlala sms,že čo tým ANO myslím.
    23.3. 14:28 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    S Xenem jsem naposledy experimentoval v roce 2012, by to můj první úspěch s IOMMU.

    Screenshot VM neprozrazuje, že jde o virtuální stroj, až na detail v CPU-Z, který o čtyřjádovém Athlonu_II_X4 610e tvrdí že je dvoujádrovým CPU (dvě jádra ze čtyř celkových, které jsem VM přiřadil).

    Při pokusech s KVM/QEMU/IOMMu se QEMU aspoň propsalo do specifikací v CPU-Z.

    Maximem tehdejších IOMMU pokusů bylo úspěšné passthrough tří PCIe karet (GK, USB řadič 3.0 a NIC).
    25.3. 11:19 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Jenomže tehdy ještě neexistovaly procesory s podporou virtualizace. První procesory, které ji měly by-default byly 64 bitové CPU od AMD.
    První procesory s HW podporovanou virtualizací...
    ... melo IBM uz od sedmdesatych let, rekurzivni implementaci (VM uvnitr VM) od osmdesatych.
    25.3. 11:59 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    To bezpochyby. Já to pochopil tak, že autorovi šlo o HW podporu virtualizace na osobních počítačích(PC/NTB).
    25.3. 12:54 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Jo. Pochopils to správně. Jako běžný plebs sis dřív mohl o počítači s podporou HW virtualizace jenom číst.
    25.3. 13:08 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    I když potkal cca před 30 lety jednoho co si domu koupil tu nejzákladnější AS/400. Tehdy mi řekl, že se mu naskytl jednorázový soukromý gig, který to zaplatil. Nevím jestli její TIMI a ISA můžeme považovat za prapředka QEMU z druhého kolena. Myslím, že pro IBM pracoval (externě?), každopádně by byl asi zajímavý již samotný proces nákupu.
    25.3. 14:24 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů

    No jo. Jenže tenhle věděl proč to kupuje.

    Já sepsal svoje story proto, abych ukázal, jak nevyzpytatelné jsou cesty osudu. Mně je v podstatě jedno v jakém systému pracuji. Není mi jedno s čím pracuji. A nemohu si pomoct, na linuxové prostředí, přes všechny bolesti a nedostatky co jeho vývoj provází, nic nemá.

    I když mne velice mrzí, že v BlackBerry zařízli QNX. Ten mocný dojem co na mne udělal operační systém včetně grafického okenního prostředí puštěný z 3,5 palcové diskety, se prostě nedá zapomenout.

    25.3. 14:37 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Cesta do budoucnosti je holt lemována mnoha pomníčky těch objektivně lepších na místo těch "good(long) enough" co uspěli (Betamax versus VHS, ...).
    25.3. 20:18 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Když na Raspberry Pi pustím v DOSBoxu emulátor ZX81, je to virtualizace nebo digitální schizofrenie? :-D
    25.3. 20:31 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Tuhle jsem zkoušel instalaci Windows XP v QEMU na rPi 5 s 8GB, ale někde v průběhu instalace se to kouslo. Teď mi došlo, že možná došlo místo na SSD. Jinak NVMe připojené přes PCIe 1x 2.0 v M2 HAT běží docela pěkně. Hdparm řekl 440MB/s, což není daleko od teoretického maxima (možná, že se tam mírně projevil i limit použitého relativně pomalého 32GB Optane).
    25.3. 20:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Ne. Nostalgie.
    25.3. 21:31 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Myslím, že Rex na ZX81 byla první hra co jsem kdy hrál na počítači, před tím jen nějaký klon Pongu na TV. Již od té doby vím: "I absolutely suck at video games.".
    26.3. 19:09 gagagag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    looool takže nejen it lopata ale dokonce it uklízečka :-D se nedivim že to dědka tak triggruje
    26.3. 19:54 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Věz že tě miluji! A vlastně miluji Vás všechny!
    27.3. 11:17 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MediaWiki a hierarchie přístupů při řešení problémů
    Poznám babu,ktorá ako profesorka matematiky sa kvôli zárobku zamestnala v Norsku ako upratovačka vo výskumnom ústave,ale vyžadovali od nej certifikát na prácu s mopom a odporučili ju na inštitút,ktorý takýto certifikát vydáva po 6 mesačnom kurze a nakoniec získala certifikát ako certifikovaná osoba údržby podlahových krytín v prostredí ľudských živočíchov.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.