abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1056 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Jak jsem presel z win

    7.9.2005 15:48 | Přečteno: 1164× | linux | poslední úprava: 7.9.2005 17:21

    linux uz pouzivam "delsi" dobu, asi nekdy od jara tohoto roku. Proc jsem vlastne na GNU/Linux tehdy presel? Jednoho dne jsem si uvedomil, ze vetsina softu co ve win mam je puvodem z linuxu (Gimp, Emacs, Vim)nebo multiplatformni (blender, Jedit). Uz me stvalo, kdyz jsem musel provozovat Emacs pres CygWin. Vedel jsem ze linux je vyvijen v GNU licenci, coz mi hodne vyhovovalo, Billovo snaha vydelat na kazdy hovadine a jeste nedodrzovat standardy mi uz taky lezla na nervy. Nenavidel jsem jeho "prohlizec" IE (ten se ani za prohlizec neda povazovat).

    Proste linux jsem zvolil proto, ze mi nevnucoval to "jedine spravne" reseni, a vsechno se da upravit pomoci konfiguraku (pozn. nevim proc, ale od sveho prvniho pocitace me to hrozne lakalo, jeste ve win jsem se rypal v registrech (BTW stejne jsem je nikdy nepochopil) a pokud si nejaky program ukladal nastaveni do textatku, tak jsem ho okamzite zacal studovat prestoze tam skoro pokazde bylo psano Do not edit). Ani nevim odkud jsem vsechny tyhle informace vedel, neznam bohuzel nikoho, kdo by mel linux, do doby nez jsem ho nainstaloval jsem ho nikdy ani nevidel.

    Pres jednoho kamose jsem sehnal mandrake 9.1 (nejakej jeho kamos sbira OS, ale jede jenom na win). Spustil jsem instalaci, docela jsem cumel na vsechny ty barvicky, to jsem opravdu necekal. V nastaveni balicku jsem dal Expert, vybral jsem podle popisu vsechny co se mi zdaly pouzitelny+neco malo navic, po ca. pulhodince jsem mel vsechno vybrany, pro jistotu jsem to jeste ulozil na disketu a vesele pokracoval dal, na konci se mi to ale pri vyberu tiskarny seklo, tak jsem musel pocitac resetnout, v tu chvili jsem byl rad, ze jsem si ulozil vyber balicku. Dalsi instalace byla v pohode, mandrake se bez problemu spustil a ja si zacal zkouset desktopy (KDE, GNOME, icewm), prozatim jsem zustal u KDE. Tehdy mi jeste nejela 3D akcelerace. Takze jsem zacal shanet ovladace pro nVidii, s instalaci to zezacatku vypadalo dobre, po restartu mi ale nenabehly X a tak jsem preinstalovaval (nemel jsem poneti jak linux zapnout rovnou do shellu). To jsem udelal asi 5x, prohledaval jsem diskuse a porad nic, az jednou jsem si precet varovani po nainstalovani ovladace-ze mam zaveden modul FB_RIVA nebo tak nejak a ze to muze delat problemy. Doted jsem tomu nevenoval pozornost, ve win jsem na tohle byl zvyklej a nikdy se nic nestalo, ale zkusil jsem ten modul odstranit a ono to jelo! Nalezite jsem to oslavil, uz mi schazelo rozjet jen modem, neuspesne. Pozdeji jsem zjistil ze pro muj winmodem ovladac neexistuje. Druhy den uz jsem se tedy zacal poradne seznamovat se systemem, ktery mi na prvni pohled vyhovoval, behem jednoho dne jsem pochopil veskere zakladni ovladani shellu, dalsi dny jsem stravil konfiguraci programu k obrazu svemu.

    Pak jsem si poridil mandrake 10.1 official, vsechno tentokrat jelo, bez problemu, krome modemu samozrejme. Puvodne jsem premyslel i slackware ale moc jsem si na nej ze zacatku netroufal.

    A najednou prisla spasa, internet pres kabel a ja si stahnul slack, to uz mi mandrake moc nevyhovoval kvuli bordelu v /etc. Od ty doby jedu na Slackwaru 10.1 a jsem zcela spokojenej, vsechno funguje tak jak ma, jeste lip nez v mandraku, je rychlejsi a nespousti se mi naprosto zbytecni daemoni. Zaroven jsem se Slackem jsem pridal novy KDE 3.4 (nejdriv jsem se ho snazil kompilovat, asi po 6 hod. to skoncilo chybou takze jsem se rozhod pro balicek) ale ja stale pokukoval po jinym wm, vetsinu aplikaci dodavanych s KDE jsem nikdy nevyuzil. Nakonec jsem se odhodlal a zacal zkouset ruzny wm, zustal jsem u enlightenment 16.7 (17-tka mi nevyhovovala), a stim jsem zacal laborovat, ve vysledku muj desktop vypada takhle: screen. Mel jsem teda jeste mensi problemy s neexistenci zarizeni pro zvuk pres alsu, kdyz jsem poprve kompiloval jadro, ted uz to mam navzdy vyreseno jednim skriptem z balicku alsy co se mi spousti hned po startu.


    Tak takhle vypadaly moje zacatky v Linuxu+duvod proc jsem k nemu presel ;-)

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    aaaaaaa2 avatar 8.9.2005 00:05 aaaaaaa2 | skóre: 7 | blog: Postřehy o Ubuntu Linuxu
    Rozbalit Rozbalit vše Tak to je.
    Tak takhle, samozřejmě s odchylkami, začínal asi každý. I já. Nejspolehlivější byla metoda pokus-omyl. Tak dlouho jsem vždycky "vrtal" do konfiguráků, až jsem systém totálně zničil. No nic. Naformátovat disk a jelo se odznova. Linux tě buď chytne a nepusí, nebo taky ne. Jen ten Slackware mě zatím jaksi neoslovil.
    8.9.2005 10:51 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak to je.
    Tim, ze vrtas do konfiguraku, system neznicis:-). Vzdycky mas moznost nabootovat z CD, pripojit disk a veci nastavit spravne.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    stativ avatar 8.9.2005 16:27 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak to je.
    Kdyz clovek zacina tak vetsinou je nejjednodussi cesta system reinstalovat. Ted si system uz opravuji ;)
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.