abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    3.6. 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.6. 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Matfyz nebo ČVUT?

    3.6.2006 14:57 | Přečteno: 15930× | poslední úprava: 3.6.2006 15:36

    Dobrý den všem. Doufám, že tím nikomu neublížím, ale potřebuju taky poradit s výběrem výšky. Na rozdíl od váhajícího kolegy přede mnou však potřebuju poradit ne s výběrem školy v Olomouci / Brně, ale v Praze. Snad tedy ti, kteří nenapsali do předchozího blogu, protože k tamním školám nemají co říct, napíší sem a ti, kteří se tamní diskuze zůčastnili, se nebudou cítit otravováni. Pokud mi ale budou chtít pomoci, tak budu samozřejmě rád.

    Podal jsem si přihlášky na dvě vysoké školy:

    1. Matematicko-fyzikální fakultu UK, obor Informatika
    2. ČVUT
      • Softwarové inženýrství a management
      • Výpočetní technika
    Na gymplu jsem se celkem dobře učil, a tak jsem byl přijat bez přijímacích zkoušek.. Teď se ale ještě rozhodnout...

    Co se týče mých znalostí z informatiky - poprvé jsem si k programování přičuchnul asi před sedmi lety díky Pascalu. Od té doby jsem udělal dost věcí v PHP a mySQL (měl jsem skoro dokončenou i online hru, ale kleknul mi disk), před půl rokem jsem se naučil jakž takž céčko, ale teď když už něco dělám, tak v Pythonu. Přijde mi na ty moje blbosti jednodušší. Co mám tímhle vším na mysli: blbej úplně nebudu, úplnej začátečník v programování taky nejsem, ale ve srovnání se znalostmi některých mých vrstevníků, ale i mladších kluků jsem na tom dost bídně...v životě jsem nenaprogramoval žádný velký projekt...ale snad na informatiky nechoděj jenom profíci.

    Zkusím trošku rozepsat jednotlivé školy do tří bodů:

    1. ČVUT - Sofwarové technologie a management: Softwarové inženýrství - nově založený obor na ČVUT. Základy programování se vyučují v Javě, což na mě oproti častému Pascalu působí poměrně sympaticky. Na první pohled se tento obor nezdá nějak brutálně težký. Navíc se mi líbí celkem jednoznačné zaměření přímo na informatiku. Z fyziky totiž moc nadšený nejsem, ale zas takový problém by to snad nebyl. Jde mi hlavně o to, že mě nebaví různé laborky ve stylu měření kývání šutru na kusu špagátu atd. (fyzikové jako Heron se snad neurazí ;o))

      Na internetu jsem četl názory studentů ČVUT, kdy bědovali nad tím, že se nenarodili o nějaký ten rok později, aby mohli jít na tento obor místo EaI, kde jim vad(í/la) právě spousta fyziky a dalších "zbytečností" a minimum programování. Zároveň se ale objevil názor, že tento obor je druhá liga, připadně, že ze studenta uděla certifikovaného uživatele MS produktů a PHP...určitě je to ale přehnané...

      Tento obor má pouze možnost bakalářského studia s tím, že je pak možno navázat na magisterské studium na EaI.

    2. ČVUT - Elektrotechnika a informatika: Výpočetní technika - tady se mi zkrátka nelíbí ta fyzika a elektrotechnika (na elektriku fakt moc nejsem). Jinak to asi bude zhruba ve stylu STM, možná akorát trochu míň "přímočarý".
    3. MFF - Informatika - po pravdě řečeno, tohle mě láká nejvíc. Už když jsem si přečetl dokument "Poznáte matfyzáka?", hned jsem se v něm shlédnul. ;o) Ale vážně - tady se mi líbí taky to přímé zaměření na programování a matematiku. Když jsem začal poprvé opravdu vážně uvažovat, na kterou školu půjdu, Matfyz byl pro mě jasná volba. Jenže pak přisly trošku pochybnosti...docela jsem se začal bát toho, že tuto školu vystuduje jenom génius. Ať už co se matematiky nebo programování (vizte třetí odstavec tohohle blogpostu...zase ty moje mezery v informatickým vzdělání :o( ). Na Gaudeamu 2006 v Brně jsem si hlavně o té matematice povídal s nějakou matfyzáckou paní docentkou (na jméno si už bohužel nevzpomínám) a ta mi řekla, že bez učení to nejde, ale jenom pro génie matfyz není. "Kdo se nechce učit, ať jde na techniku!" pronesla a mávla směrem ke stánku ČVUT. :o) I její kolega, student čtvrtého ročníku, který jí tam pomáhal mi řekl, že pokud budu mít o studium opravdu zájem a nebudu se furt flákat po hospodách (což u mě nehrozí :o)), pak nebudu mít problém.

    Holt je to o tom mém dost nízkém sebevědomí...na gymplu jsem měl výsledky v matice vynikající, i když bez boje a bez tvrdýho učení a počítání se to občas neobešlo, ale vždycky jsem to nějak zvládnul. Ale gympl je gympl a vejška je vejška no...to se nedá srovnávat. Říkám si, že když bych z Matfyzu vypadnul, můžu zkusit přístí rok třeba STM, kam chce jít za rok moje milá studovat grafiku. Ale byl bych rád, aby se to pokud možno obešlo bez toho vypadávání. ;o)

    Pokud bych našel skleněnou kouli, která by mi ukázala, že Matfyz udělám, šel bych bez váhání na něj. Je mi ze všech škol nejsympatičtější. Ale nerad bych tam šel jako naivka, co si myslí, já nevím co...

    Moc se omlouvám za tu délku. Taky se omlouvám za to, že už tady podobný blog je, ale já maturoval tenhle čtvrtek a měl jsem takový nervy, že jsem nemohl ani nic jíst, natož sem něco psát. Pokud tedy chodíte na nějakou z těchto škol, nebo na ni nechodíte, ale budete té dobroty a najdete si trochu času třeba na pročtení studijních plánů a napíšete mi váš názor, opravdu vám budu moc vděčný. Příští týden bych totiž rád odeslal na studijní oddělení kopii maturitního vysvědčení, a na zbylé obory bych napsal, že na ně nenastoupím, abych neblokoval svým přijetím bez přijímaček další studenty.

    Děkuju vám moc za váš čas, pomoc a rady.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.6.2006 15:01 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Achich, copak FEL, ta škola mě děsí.
    Copak toho není dost?
    kozzi avatar 3.6.2006 15:08 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    No ja ti stimhle nepomuzu. Jsem zatím ve druhaku ale planuju taky matfyz nebo cvut. Jen bych se te chtel zeptat jaky potrebuju znamky abych se tam dostal bez prijimacek?
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    3.6.2006 15:09 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Na ČVUT skoro nic, od nás tam bez přijímaček vzali prakticky každýho kdo se přihlásil (já pochopitelně tvořím čestnou výjimku).
    Copak toho není dost?
    3.6.2006 15:24 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Aby tě přijali bez přijímaček na Matfyz musíš mít behěm celého středoškolského studia průměr všech známek do 1.5 a na konci předposledního ročníku a v pololetí posledního ročníku musíš mít z matematiky a z fyziky jedničky.

    Na ČVUT ti stačí mít na vysvědčení nejméně dvě známky z matematiky ne horší než dvojky nebo nejméně dvě známky z fyziky ne horší než dvojky.

    Snad jsem to nepoletl. Taky ti může pomoci účast tuším že v regionálním kole M/F/I olympiády.
    3.6.2006 15:25 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Na ČVUT ti stačí mít na vysvědčení nejméně dvě známky z matematiky ne horší než dvojky nebo nejméně dvě známky z fyziky ne horší než dvojky.
    Ne na vysvědčení, ale napsané v přihlášce samozřejmě. :o)
    kozzi avatar 3.6.2006 15:31 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Tak to je jasny pujdu na cvut, jelikoz mit prumer vsech znamek do 1.5 je nerealny(pro me) a jak se pise v blogu tak matfyz neni pro ty co chodej po hospodach a to ja se drzim hesel "ztřízlivý nás nedostanou", "hlad je převlečená žížen" a "pijem než upadnem, a až upadnem, tak pijem vleže"
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    David Watzke avatar 3.6.2006 15:09 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Už když jsem si přečetl dokument "Poznáte matfyzáka?", hned jsem se v něm shlédnul. ;o)
    To já ne... :-) Napsaný v cp1250 a ještě se tak okatě prozradit nedeklarací kódování... No toto :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    4.6.2006 15:58 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Ty linuksáku! ;o)
    3.6.2006 15:09 Harm | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Ja sice vahal mezi FI MUNI /FIT VUT (a rozhodl se pro FI MUNI. Prahu nemam rad, jinak bych sel asi na MFF). Tohle tema se celkem hodne resilo na webu www.ceskehry.cz. Spousta lidi tam na techto skolach studuje a psali tam svoje osobni zkusenosti. Je toho celkem dost na cteni a sem tam odbocujou od tematu, ale najdes tam co potrebujes.

    http://www.ceskehry.cz/forum/viewtopic.php?t=4048
    http://www.ceskehry.cz/forum/viewtopic.php?t=2568
    http://www.ceskehry.cz/forum/viewtopic.php?t=3485
    http://www.ceskehry.cz/forum/viewtopic.php?t=2750

    OT: Jinak je tu nekdo koho muzu v zari potkat na FI MUNI obor informatika?
    3.6.2006 15:27 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Děkuju moc, o tom jsem nevěděl. Pořádně si to pročtu.
    3.6.2006 15:29 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Asi mě. ;-)
    Vašek Lorenc avatar 3.6.2006 21:24 Vašek Lorenc | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Já bych tam měl být taky.. Třeba se potkáme na cvičení k Úvodu do funkcionálního programování :-)
    ...včetně majestátného loosa
    xvasek avatar 5.6.2006 15:33 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Hihi. :-) To já jsem tam už jenom virtuálně na cz.muni.test, největší to studnici všeho vědění. :-)
    3.6.2006 15:29 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Hmm, tak to se možná potkáme :-)
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    3.6.2006 15:37 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Kde studuješ?
    3.6.2006 15:41 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Chceš jí tam, kde nebudu já? :-) Já nejsem na informatice, jenom na jedné z těch dvou škol.
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    3.6.2006 15:42 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Jak jsi na to přišel? Já proti tobě nic nemám. :o) Ptám se jen tak ze zvědavosti...
    3.6.2006 15:46 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Nevšimnul sis usměváčka?
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    3.6.2006 15:49 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Ani bych se nebál s dost značnou určitostí říct, že to bude na matfyzu něco týkající se té druhé části složeniny.
    Copak toho není dost?
    3.6.2006 15:52 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Všimnul, vždyť i já jsem ho napsal. :o)

    Fakt mě to moc zajímá, tipnul bych, že studuješ na Matfyzu fyziku. Konkrétně si netroufám odhadnout. :o)
    3.6.2006 15:59 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Zřejmě vycházíte z toho, že jsem tady mnohokrát fyziku, fyziky (obzvláště Herona) nevybíravě odsoudil, a domníváte se, že se jen snažím vás mystifikovat :-) Možná máte pravdu. Ale možná ne. Každopádně by byla škoda, kdyby se to tady (kvůli mně) zase zvrtlo jako v tom předcházejícím školovybíračském zápisku. Takže ukončete tipování a věnujte se tématu ;-)
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    3.6.2006 15:31 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Přidej tam prosímtě odkaz na ten můj blogpost. Taky si ten tvůj přidám. Když to bude někoho zajímat, tak ať to má v kupě.
    3.6.2006 15:38 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    To je pravda, to mě nenapadlo.
    3.6.2006 16:17 kormus | skóre: 9 | blog: Blog | Praha/České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Nevím, jestli pomůže: já teď půjdu čerstně na ČVUT FEL Softwarové inženýrství a management; myslím, že pro mě osobně je to nej volba - vidím to jako celkem slušnou výuku teorie/praxe v informatice/programování (samozřejmě jen z doslechu nebo z nějakého stud. plánu); na MFF se mi prostě nějak nechtělo, přijde mi, že je tam trochu moc matiky (_na můj vkus_) a taky doufám, že budu mít víc volnýho času (a jak jsem slyšel, tak stejně platí: kdo má o určitou věc zájem, tak se ji stejně musí víceméně naučit sám)
    3.6.2006 22:52 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Mně se taky ten nový obor moc líbí, ale i ten Matfyz mě docela láká. Taky by mě zajímalo, jestli bude mít člověk na STM více volného času než na informatice na MFF.
    JiK avatar 3.6.2006 16:20 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Holt je to o tom mém dost nízkém sebevědomí...Pokud bych našel skleněnou kouli, která by mi ukázala, že Matfyz udělám, šel bych bez váhání na něj. Je mi ze všech škol nejsympatičtější. Ale nerad bych tam šel jako naivka, co si myslí, já nevím co...

    Kdyz si das v zivote nizke cile, nikdy nic nedokazes. Neustupuj sam pred sebou, bojuj! Jses chlap, ne?

    Zkus maximum, vydej ze sebe maximu, nevzdavej se a pak, po letech zhodnot, co jsi dosahl. Jsem ve skupine nositele nobelovy ceny za fyziku, kdybych si nedaval tezke, slozite a nedostupne cile, nikdy bych se sem nedostal.

    3.6.2006 16:23 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Jeden z mála JiKových příspěvků, se kterým bych bezvýhradně souhlasil.
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    3.6.2006 20:34 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Říkat si, že něco nezvládnu, ještě předtím, než se o to vůbec pokusím, je opravdu hloupost. Budu o těch školách dál uvažovat, ale zkusím omezit ten svůj (už předem pesimistický) pohled. Díky za povzbuzení, Jirko.
    3.6.2006 16:27 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Když jsem přečetl tvůj blogpost, přemýšlel jsem, jestli jsem ho náhodou nenapsal já a pak na něj alkoholově (na pomaturitním večírku) nezapomněl :-D Dokonce jsem maturoval taky teď ve čtvrtek. Já mám ale rozhoduto, na ČVUT (Soft. inženýrství) jsem už sice vzatej, ale jestli udělám přijímačky na MFF, tak jdu tam. Aspoň to zkusit ;-) Taky mě napadlo, že by šly dělat možná i obě školy najednou, s tím, že primární by byl Matfyz.
    3.6.2006 16:56 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Také jsem tenkrát měl podobné myšlenky :-) na FELu se člověk musí hodně učit.. na MFF víc :-)

    Já ti moc neporadim.. vždy jsem chtěl jít na CVUT - FEL a jsem tu :)Mě ta škola vyhovuje, mám ji rád, platí mi že tu studuji:) neni si nač stěžovat :-)

    Ale těch 6zkoušek na 3týdny zkouškovýho... to mě ted pěkně naštvali :-)

    Na všech školách se musíš učit, bez toho to nejde..(teda nevim, jak na VSE:-) )
    4.6.2006 11:52 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    To je docela zajímavé řešení, už o něm taky docela dlouho uvažuju: jít prostě na Matfyz, poprat se s tím jako chlap, zkusit si splnit sen a když nic, tak nic a jít na ČVUT. Protože: "A man can be destroyed but not defeated." :o)
    3.6.2006 16:51 RTOS | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Studuju FEL. Tady jsem zacal nenavidet fyziku, na zakladce a stredni jsem ji mel rad.


    :: Priprav se na to, ze v nizsich rocnicich s tebou budou temer vsichni "vytirat haj*ly" (doporucuju takove chutovky jako Rozenkranz, Pichal a pod.). Pripadne na tebe budou sr*, i na to z ceho se to mas ucit.

    :: Priprav se na to, ze casu na vlastni projekty, pripadne zajmy moc nebude, temer nic.

    :: Priprav se na to, ze latce se nebudes venovat podrobneji nez je predepsano, protoze "to neni naplni toho predmetu" (hmm a copak to je?) a nestihal by se pak plnit plan (dostat zapocet a zkousku)

    :: Priprav se na to, ze s dalsimi rocniky to bude lepsi, ale stejne vzdycky budes mit ten votravnej balast kolem.

    :: Priprav se na zmatek ve studijnim planu (ktery se prubezne meni).

    :: Priprav se na zmatek pri vyrizovani jakychkoliv urednickych veci (ze jo, Studijni oddeleni)

    :: Priprav se na to, ze prijimacky jsou lehke, ale urcita cast lidi odpadne v prubehu studia.

    Pokud jsi nejmene 7 krat odpovedel kladne, FEL CVUT uz na tebe ceka.

    Kdybych si mel zvolit skolu jeste jednou, bylo by to neco mene casove narocneho, ten zmatek a bordel se da jeste nejak ustat, ale to ze nemam cas na budovani kariery a mimoskolni zvysovani kvalifikace (treba programovani; krome leta), tak to me opravdu s* .
    In God We Trust, Inc.
    3.6.2006 17:02 qk | skóre: 15 | blog: qk_develop
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    No ja studuji druhym rokem matfyz...takze nejaky shrnuti

    - matfyz hodne da, ale taky hodne bere

    - profesori vetsinou v pohode, temer naprosta vetsina se studenty slusne jedna

    - hodne matematiky (ale ne stredoskolsky, takze to neni to samy co se uci na stredni pod pojmem matematika)

    - vybaveni velmi dobry, vzdycky je minimalne pulka labu linuxova

    no jinak muj osobni dojem je, ze mne trochu zklamalo, ze sem cekal vic programovani, sem cekal matiku hlavne v prvnim roce a potom hlavne programovani, ale porad je dost matiky.

    jinak si nic nedelej ze si neudelal jeste velkej projekt, to i dost tech co vezmou. U nas v kruhu napriklad byli i lidi co nevideli nikdy C, unix, pascal atd...Proste neco znat je vyhoda a ne nutnost ;)

    Kdybys mel jeste nejaky otazky, tak se klidne ptej.
    3.6.2006 20:21 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Je mi jasné, že vyšší matematika je odlišná od té středoškolské. Ale středoškolskou není problém se naučit, i když člověk rozený matematik není. Platí to i o té vysokoškolské? Že když jí člověk úplně neodflákne, že se jí naučí, i když do toho na první pohled "nevidí"?

    A s tím, že určité znalosti z programování jsou pouze výhodou a ne nutností jsi mě docela potěšil. Já totiž žádnýho informatika - studenta neznám, tak jsem neměl možnost se na tyhle věci někoho poptat. Proto mám radost, že mi sem lidi píšete, díky... :o)
    3.6.2006 22:34 johniez | skóre: 17 | blog: xyz | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Je nutny pocitat a pocitat, ja to flakal a musel jsem z kola ven ;)
    3.6.2006 17:10 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Mam MFF pre dokoncenim, teda aspon dufam. T.j. este diplmoku a statnice.

    1.) Prijimacky urobi aj skoro kazdy. Fakt nie su tazke, a podla niekolkych podlenych vysledkov co si pamatam, tak hranica na prijatie byva cca 45% ziskanych bodov. Ja sam som mal 91%. A boli aj ludia co mali 96%. 100% mavaju iba ti, ktori maju tieto percenta za bezprijimacky.

    2.) Kto neprejde cez prijimacky, tak na to fakt nema. Prijimacky su zalozene na matike a logike. Spravit prijimacky na informatiku nie je problem, ani ak clovek v zivote nevidel pocitac.

    3.) Cele MFF je ovela viac zalozzene na schopnosti rozmyslat, nez na pocte ovladnutych jazykov a technologii.

    ...na gymplu jsem měl výsledky v matice vynikající, i když bez boje a bez tvrdýho učení a počítání se to občas neobešlo, ale vždycky jsem to nějak zvládnul.

    Tak to mas idealne predpoklady. Osobne asi nepoznam cloveka, ktoreho by z MFF vyhodili. Vsetci, ktori tam boli a uz nie su odisli sami. Zvacsa ich to prestalo bavit alebo zacali niekde brigadovat, cuchli si k prachom nechali skolu. Umrtnost je cca 50%. Kazdy, kto prejavi snahu a ochotu sa ucit to spravi. Ovela vacsie sance ma usilovny priemerny student z obstojnymi znamkami z gymplu, nez genialne dieta, ktore nie je navyknute sa ucit.

    Co sa tyka mezer v informatickým vzdělání: Na MFF som isiel az po 3 rokoch na informatike na prirodovane v Kosiciach. Na prijimackach som z celych 3 rokov vysky vyuzil jeden trik, ktory mi urychlil spocitanie jedneho kombinatorickeho prikladu. Dal sa spocitat aj inak. Rozhodne stacia znalostiz gymplu. Derivacie clovek uplatni, integraly uz nie. Tym, ze na MFF nie je az taky dopyt, tak prijimacky nie su o tom vybrat 40 ludi z 3000 (ako to bolo napr. pred 7 rokmi na psychologii na FF UK), ale iba overit, ci ma clovek postacujuce znalosti na 1. semester.

    Uplatnenie po skole totalne bezproblemove.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    3.6.2006 22:56 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Taky děkuju za příspěvek. Přijímačky naštěstí řešit nemusím. Jsem moc rád, že se nemusím ještě po maturitě nervovat... :o)
    3.6.2006 18:52 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Po maturitě jsem řešil stejný problém (jen ten nový studijní program tenkrát nebyl). Taktéž na obě školy mě vzali bez přijímaček. Řek jsem si , že zkusím MFF - skvělá volba, když člověk chce, tak se toho hodně naučí, když nehce tvrdě to pozná. Spousta matematiky, teoreticky. Dokonece na zkoušce z programování jsem se dozvěděl, že je to vlastně matematika. Celkem se mi dařilo - až na jeden pčedmět - matematickou analýzu. První jsem zvlád hodně natěsno, druhou už ne, tak jsem vyrazil na FEL. Je to škola o poznání lehčí, po roce na MFF jsem byl za machra. Elektrika a fyzika mi tak strašný nepřipadaly, ale na druhou stranu mě to vždycky bavilo a na MFF trochu chybělo. Co mě spíš vadilo a vadí je spousta měření (ani ne tak samotný měření - digitální osciloskop je skvělá hračka - ale spíš protokoly, který musí být odevzdaný) a krom toho se v každym semestru najdou předměty, který akorát otravujou - třeba různé ekonomické (na MFF se najdou taky - vzpomínám třeba na Principy počítačů, kde se nám snažili vysvětlit, jakže ta škatulka funguje - na FELu tomu odpovídá hned několik předmětů). Prvák je vůbec otrava, protožeje spolčnej pro všechny obory - tudíž programovat se moc nenaučíš a krom toho budeš pravděpodobně obklopen lidma, co stěží tušej, co to je amoc jim to nevadí, protože chtějí dělat třeba silnoproud. Dál se daleko víc učíme o počítačích. Na rozdíl od MFF, kde je počítač spíš matemat ickou záležitostí, na FELu je to elektrický obvod. Záležitosti jako datové struktury a algoritmy (taková ta teoretická informatika) si užiješ na obou školách, na FELu opět v poněkud odlehčenější a praktičtější formě (nikdo nechce důkazy, každé vyřčené věty). V čem (jazyce) se kde p rogramuje bych moc neřešil. Jedna z věcí, kterou mě na MFF naučili je, že jazyk je jen prostředek a kdo chce umět programovat umí nezávisle n a něm. Tohle ber jako hodncení programu EaI, jak to bude vypadat na tom novém netuším....
    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    Bohumír Zámečník avatar 3.6.2006 19:44 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?

    Zdravím. Když to tak čtu, zjišťuji, že jsem na to téměř na chlup stejně jako autor příspěvku. ;) Nedávno jsem odmaturoval. Bez přímaček mě berou na MFF UK (Informatika) na FEL ČVUT (Elektrotechnika a Výpočetní technika). Před sebou mám rovněž rozhodnutí, kterou faktultu si vybrat. Zatím bych to spíš viděl na ČVUT, ale definitivně rozhodnutý nejsem. Nejsem si jistý, co je horší, jestli hodně matiky na Matfyzu nebo hodně fyziky na FELu.

    Pokud jde o programování, za ta léta jsem "přičuchnul" ke mnoha jazykům stylem "od každého trochu", ale žádný větším projekt za sebou nemám. Spíš velké množství drobnější grafické a webové tvorby. Řekl bych, že mám relativně široké znalosti o Linuxu, ale z velké částí teoretické a povrchní. S praxí je to horší.

    Na jednu stranu mě matematika a programování velice láká a přitahuje, ale občas je mi z toho nanic. Občas se přistihávám, že mě velice vzrušují některé matematické problémy, ale suchá teorie mě odrazuje. Rád poznávám nové věci, ale se studiem do hloubky to tak horké a záživné není.

    Tak ještě uvidím, pro kterou variantu se rozhodnu...

    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    NbS avatar 3.6.2006 20:18 NbS | skóre: 26 | blog: Linux jako Linux ... vsude je neco jako /etc | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Hodne fyziky na FELu ? :))

    Jdi na CVUT FJFI a budes rikat ze FELacka fyzika byla v pohode :)) Fakt, doporucuju Fakultu Jaderneho a Fyzikalniho Inzenyrstvi a katedry jadernejch reaktoru, ionizujiciho zareni a softwaroveho inzenyrstvi se ti zalibej - je to asi to nejzajmavejsi co tam je. Navic vse je podlozeno pokusy a pozdeji pracujes i na zajimavych projektech viz. db grantu : http://www.fjfi.cvut.cz/DesktopDefault.aspx?ModuleId=515&ItemId=355 ...
    Pan Bily byli bily strop, aby byl bily ... (Opravdu si myslite, ze je to spravne) ?
    3.6.2006 22:28 RTOS | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Na felu neni hodne fyziky, z hlediska poctu predmetu, to je pravda. TKdbych chtel jit studovat fyziku sel bych na MatFyz, nabo Jaderku. Ale take je pravda, ze treba ve fyzice 2 se "probere" latka od kyvadel az po kvantovou teorii. Schvalne pisu "probere", protoze i me, jako cloveku ve fyzice nevzdelanemu ( oproti MatFyzakum ) doslo, ze to co tam bylo o kvantovce nebylo z rychliku, ani letadla, to totiz bylo z pohledu Voyageru ;-) . To bylo z niceho nic a ze vseho vse. Student by se mel naucit desitky vzorcu zpameti, + pohadky o fotonech a spol. k tomu, bylo to nahusteny a hoooodne zjednoduseny, dalo to poradne zabrat si to vsechno zapamatovat, a pri tom to je a bylo stejne k nicemu. Takze asi tak.

    Na te skole se uci hodne veci zbytecne a ty co by se meli a kterym by se mel opravdu venovat cas, se neuci. Treba takove legendarni Technicke kresleni. Pak jsou tam ale i takove zablesky svetla, takove oazy v nehostinne pousti :-D kvuli kterym jsem se na to jeste uplne nevykaslal.
    In God We Trust, Inc.
    4.6.2006 15:51 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Jo, to jsme na tom úplně stejně. :o) Akorat já se spíš přikláním k tomu Matfyzu. :o)
    3.6.2006 22:26 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Dnes volební je den, nechoď blogere se zápiskem ven :-)
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    3.6.2006 22:47 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Před volbama jsem nechtěl, protože by to tu zapadlo, pak jsem měl stresy z maturity a teď je po volbách. A teď babo raď. ;o)
    Bohumír Zámečník avatar 4.6.2006 21:13 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Tak jsem dneska prochazel ruzné zdroje na netu a hlavně obsah předmětů na MFF. Musím říct, že asi ještě před pár dny jsem dával FEL ČVUT vůči MFF UK asi tak 90 % preferencí. Dnes si měl získal Matfyz! ;)

    Zjistil jsem, že mě opravdu asi víc zajímá matematika, než elektrotechnika a fyzika. A když zapátrám v paměti, tak je to podobné. Zjistil jsem, že předměty na Matfyzu nejsou zas tak děsivé (alespoň v prváku to vypadá docela srozumitelně). Takže jsem spíš pro Matfyz. Uvidíme... zápis je až v září.
    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    5.6.2006 00:18 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    No vidíš to, vítej ve fanklubu. ;o)

    Maturitní vysvědčení ale musíš poslat co nejdřív ne? A podat si žádost o koleje...ja to chci mít všechno vyřízený už tenhle týden. Navíc chci dát vědět tam, kam nepůjdu, že tam nepůjdu, abych neblokoval místo pro dalšího zájemce. Tak totiž ta škola počítá s tím, že tam půjdu a na příjimačkách by vzala o jednoho člověka míň. A to bych nerad...
    Bohumír Zámečník avatar 5.6.2006 12:44 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Maturitní vysvědčení jsem poslal dneska. Minulý týden jsem byl marod a ležel jsem a ve čtvrtek jsem to na úřadě nestihl nechat okopírovat. Pokud to někjaké čtenáře zajímá, obyčejně to dělají na mětstském úřadě na matrice. Tady (v Žamberku) to vyřídili rovnou na podatelně (na matrice nemají kopírku ;) ). Dvě oboustranné ověřené kopie za 68,- Kč.

    Pokud jde o koleje, tak ty řešit nemusím, jelikož mám v Praze ubytování už celkem jisté. Babička totiž bydlí sama, takže není co řešit. Akorát budu mít přes prázdniny brigádku, abych dal ten byt trochu do kupy. ;)

    Rozhodnutí, jestli jít na Matfyz nebo FEL ještě si ještě musím trochu nechat v hlavě uležet, abych nebyl příliš unáhlený. Zatím to ale fakt vidím spíš na ten Matfyz. Druhé VŠ byl dal vědět, že tam nepůjdu, asi tak do konce června. (Doufám, že to teda není moc pozdě.) Ani já bych nechtěl žádného uchazeče zbytečně blokovat.
    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    5.6.2006 21:12 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Já si byl nechat ověřit kopii dneska a zítra to nejspíš už pošlu. Taky si podám žádost o ubytování, protože v Praze sice známosti mám, ale lepší bude asi kolej. Nerad bych otravoval...navíc si myslím, že na koleji to bude živější a bude lepší mít kolem sebe víc lidí, kteří můžou případně pomoci.

    No přijímačky se na Matfyz dělají 12. června...

    Jinak jsem si o tom včera povídal ještě s mou milou, která mi taky řekla, že bych měl ten Matfyz minimálně zkusit ("Matfyz je Matfyz," řekla mi, "MATFYZ!" :o)))). Táta mi taky řekl něco v tom smyslu, že za pokus to stojí. No a jelikož mi sem každý napsal něco, co mi trochu zvedlo sebevědmí (hlavně že ne každý tam jde jako expert), tak jsem se rozhodl to prostě zkusit. Jirka Čech to řekl moc dobře - pokud si budu dávat v životě nízké cíle, nikdy nic nedokážu. A přinejhorším si budu moct říct, že jsem to aspoň zkusil. :o)
    5.6.2006 09:25 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Možná vám v rozhodování pomůže podívat se třeba na skripta - ať předměty nevypadají tak anonymně. Matematická analýza se obvykle považuje za kámen úrazu a kdo projde (dnes už jen) 3 semestrálním kurzem, tak tady zpravidla nemá problémy (co se týče oboru Informatika).
    Math, as Barbie says, is hard.
    5.6.2006 20:20 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Děkuju. Derivace, integrály a podobný hloupůstky jsem sice na gymnáziu dělal (Mirka Filipce asi znáš ;o)), ale bojím se, že by mi čtení vysokoškolských skript asi moc neřeklo. Možná by mi ještě srazilo sebevědomí. ;o) Ale ne, dělám si legraci, díky za odkazy...
    5.6.2006 22:18 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    K čemu by taky informatikům byla komplexní analýza, že? :-) :-) :-) A vůbec, jak jsem koukal, tak dnešní informatici to mají ještě mnohem lehčí než ti, co šli ještě na magisterské.

    Zajíčka nebo Holického na ně. :-)
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    Bohumír Zámečník avatar 7.6.2006 09:16 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše MFF UK nebo FEL ČVUT? Matfyz!
    Tak jsem to všechno promyslel a výsledky jsem sepsal do poměrně obsáhlého povídání na svém blogu.
    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    9.6.2006 20:02 Graham_Realyze
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    MFF bývala drsnější, teď se změnily podnímky a za první ročník je potřeba méně bodů, takže už se tolik nevyhazuje (respektive řekl bych, že méně lidí odchází kvůli pocitu, že na to nemají).

    V prvním ročníku informatiky každopádně potkáš přednášky Programování I a Matematická Analýza I, které se skládají z praktické a teoretické části a tu praktickou na tři pokusy obvykle nedá dohromady zhruba půlka lidí (možná i 60 procent). To se týká hlavně MA.

    Jaké známky jsi měl na gymplu podle mě nehraje až takovou roli (pokud jsi samozřejmě z matiky neprolezl jen tak tak - takový člověk ale pravděpodobně o MFF nepřemýšlí). Na MFF to probíhá stylem "věta-důkaz" a těch vět a důkazů je skutečně hojnost.

    Jinak v prvních třech semestrech se většina přednášek týká matematiky, programování (třeba Java, C/C++...) se začíná brát až tak zhruba ve třetím čtvrtém semestru.
    9.6.2006 20:08 qk | skóre: 15 | blog: qk_develop
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    no tak to je ted uz dost zmeneny, napriklad C se bere 2.semestr, Unix 2.semestr, C++ 3. semestr, algoritmy 2. a 3. rocnik....java je volitelna, takze je to jedno, spis mi ted prijde ze ve 4.semestru nebylo skoro vubec programovani.
    4.7.2006 21:00 Staon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Jsem absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT, obor výpočetní technika, a momentálně jsem studentem na informatice na Matfyzu. Tudíž se domnívám, že mohu hodnotit obě školy.

    Jednoznačně doporučuji Matfyz. Katedra výpočetní techniky na FELu za moc nestojí. Učitelé dávno ztratili kontakt s praxí a z nějakého neznámého důvodu nechtějí, aby jejich doktorandi pracovali a přinášeli nové poznatky z praxe (zajímal jsem se o dokotorandské studium).

    Kvalitu učitelů můžu demonstrovat na příkladu docenta Šnorka, který vyučuje, za mě povinný, předmět Periferní zařízení. Když byl před asi třemi lety na exkurzi v Grafickém centru České Televize (pracoval jsem tam jako systémák), tak s nehraným překvapením zjistil, že tam máme tablety, kde k tužkám nevede drát. Kolega, co je prováděl, už ani neměl srdce mu říct, že ty tužky také nemají baterie. V téhle době byly tyto tablety staré asi 10 až 12 let.

    Osobně právě dokončuji první ročník informatiky Matfyzu, a ačkoliv mám značný náskok, tak se nedá říct, že bych se vůbec nemusel učit. Naopak jsem přesvědčený, že s několika předměty (mám na mysli počítačové, o matematice vůbec nemluvím), které máme v prváku, by si čerstvě odpromovaný běžný (vynechávám některé geniální výjimky) inženýr z FELu poradil jen dost těžko, pokud vůbec.

    Tedy, abych to zakončil, pokud chcete jen získat titul a hurá vydělávat peníze, pak je FEL asi lepší. Ale pokud se chcete něco naučit, tak rozhodně Matfyz.

    BTW, fyzika se na Informatice na Matfyzu vůbec neučí. Máme jen matematiku.
    28.1.2007 13:55 mikke
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Matfyz nebo ČVUT?
    Mate nekdo informace nebo zkusenosti s : Inženýrská informatika - Softwarové inženýrství, Inženýrská informatika - Tvorba softwaru na FJFI CVUT?
    8.6.2007 00:08 Karol Bujaček
    Rozbalit Rozbalit vše STM na FEL ČVUT
    Tento obor má pouze možnost bakalářského studia s tím, že je pak možno navázat na magisterské studium na EaI.
    Je snahou vedenia stihnut akreditovat navazujuci magistersky program pre STM do doby nez budu prvi absolventi programu bakalarskeho.
    8.6.2007 00:43 Martin Pulpitel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: STM na FEL ČVUT
    Ahoj, STM bude mit na 99% sveho vlastniho magistra. Jsem v AS FEL a nedavno jsme zvolili noveho dekana (jednoznacne podporuje magistra pro STM, studuje mu tam syn) dale jsem se ucastnil vsemoznych rad a schuzi a magistr pro STM je nezbytny, protoze je o STM velky zajem a studuji ho vyborni studenti. Casem se predpoklada uprava STM, vazba na HW, ktera ma na FEL velkou tradici a jsme pomalu jedini kdo to uci. Co se tyce narocnosti... neni to rozhodne podradny program! Studium je tak narozne jak si ho sam udelas. STM uci prevazne katedra pocitacu a tam jsou skutecne vyborni lide a skvele kapacity. Pokud budes mit zajem dostanes vyborne vzdelani.

    CO se tyce EaI tak je v soucasne dobe komplexnejsi, teoretictejsi, narocnejsi (eltrika, fyzika, i drsnejci "informaticke" predmety). Ja jsem v prvnim rocniku na mag. vypocetni technika.

    Kdyz jsem cetl tvuj prispevek douporucil bych ty MFF, i presto ze mozna prijdeme o vyborneho studenta. Proste nebud srab a jdi do toho, vsadim se ze to zvladnes.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.