abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 147 hlasů
     Komentářů: 10, poslední 8.5. 17:35
    Rozcestník

    nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)

    1.7.2014 12:28 | Přečteno: 4376× | Výběrový blog | poslední úprava: 1.7.2014 12:31

    Rozhodl jsem se trochu rozvířit bahno hnijícího rybníku okolo QCADu & spol ...

    QCAD používám spoustu let, aktuálně ve verzi 2.x GPL z K.D.E. 3.x.x a docela mi vyhovuje. Četl jsem spoustu negativních názorů, ale půlka z nich pramenila z neznalosti a druhá půlka spíš z toho, že uživatel měl odlišné potřeby. Na to, co já s ním dělám, pro občasné amatérské hraní, je to skvělé a jednoduché kreslítko (viz screenshoty ... pro představu, co v něm občas kreslím a že si s tím nehraju prvních 20 minut). Zvykl jsem si časem i na filozofii ovládání a i když vím o konkrétních věcech, které by šly zlepšit, tak se to dá... a překvapivě se v něm dá pracovat i docela rychle. Na obrys kanceláře a rozmístění ethernet zásuvek, nebo na obrys dílu z plastové desky, nebo překližky určitě nepotřebuji parametrický 3D CAD. Vlastně ho nepotřebuji ani na složitější věci, hranice, kdy by mi přišel vhod, je poměrně neostrá.

    Problém ovšem mám s tím, že stará verze QCADu 2.x už je v podstatě dávno mrtvá. Kde-sunset už nejde instalovat, QCAD verze 2.* zmizel i z těch legacy repozitářů odkud jsem ho do nedávna instaloval (mýlím se?) a na pár strojích mi QCAD 2.x přežívá jen kvůli tomu, že se kde-sunset a s ním QCAD 2.x neaktualizuje a nikdo ho neodstranil.

    Problém by nebyl, kdyby jak LibreCAD, tak GPL verze QCADu (aktuálně 3.5.0 pro KDE 4.11.x) nebyly doprasené k nepoužitelnosti.

    LibreCAD (v repozitáři jako verze librecad-2.0.3) ... kromě toho, že má hnusné a nepřehledné ikony (bych si snad i zvykl ... ale nelze klikat intuitivně, když je vše podobně zelené) je především brutálně pomalý. Na stejném stroji, kde QCAD šlapal docela použitelně je LibreCAD pomalejší možná 10x - 20x ... zatočení kolečkem myši a zoomování výkresu se proměnilo v slideshow, posun výkresu prostředním tlačítkem taky. Takže ačkoli je fajn, že zachovává leccos ze starého QCAD verze 2.x, tak tímto zpomalením je zcela zabitý.

    Těžko srovnávat, ale zkusil jsem instalovat starší verzi LibreCADu 2.0.0 na Kubuntu běžícím na prastarém notebooku s 1.6GHz Celeron mobile a integrovanou Intel grafikou a na něm se chová méně zabržděně než na rychlejším stroji s nVidií a více RAM (verze KDE stejná 4.11.5).

    Je to tedy jen můj problém? Je to dočasné, nebo je to problém určitých verzí? Je to by design? Je k tomu potřeba 3D akcelerace (mám funkční) ... nebo nějaké další nastavení? (používám binární ovladač nVidia, efekty v KDE mám vypnuté ... ale kromě domácí Core i5 @ 3.4GHz používám spíš pomalejší stroje tak na úrovni 2 - 3GHz Core 2 Duo).

    Dokonce jsem klesl tak hluboko, že jsem LibreCAD 2.0.3 zkusil instalovat na Windows ... a není to lepší. Pravda Visty jsou líné z principu, ale to je stejnak jedno, používat Windows nehodlám.

    QCAD 3.5.x je doprasený v jiných věcech. Změnila se citelně práce s bloky (ale na to si půjde zvyknout, jen radikálně jiné klávesové zkratky), změnilo se k horšímu kopírování označených částí výkresu (nově nelze chytit za uzel, ale chytá se prostředek označené oblasti ... velmi nepraktické) a úplně nejhůř dopadl tisk výkresu - zcela zmizely možnosti automaticky naškálovat výkres podle papíru, automaticky vycentrovat ... vše se najednou dělá v nepraktickém dialogu a aplikování změny trvá i přes 10s ... proč?

    Mimochodem... většinou tisknu max na A3, ale občas by se hodilo i něco většího, ale bohužel jsem moc neuspěl se zprovozněním A0 plotru DesignJet 500 (mizerný dithering barevných odstínů přes CUPS, z Windows to jde) a něco takového jako práce s rolí v QCADu je úplné scifi. Tak snad alespoň černobílá A2 kdyby se podařila.

    Je pár drobností, které bych na nové verzi QCADu 3.x i ocenil, třeba automatické přichytávání k nejbližšímu uzlu, nebo na průsečík kolmice atd... zatím mi to připadá docela užitečné. Z blikání bloků pod kurzorem mám spíš nepříjemný pocit, zobrazovaná nápověda je fajn ... čas ukáže.

    QCAD 3.x na Windows kompilovat nehodlám, ale možná se dokopu k tomu, abych to zkusil na jiné instalaci Gentoo s trochu jinými verzemi KDE. Zdrojáky jsem stahoval z ofic. webu RibbonSoftu (http://www.qcad.org/en/qcad-downloads-trial), kompilace sice trvala dlouho, ale bez potíží a kromě warningů o chybějících překladech (mám nastavenou češtinu) nevidím jiné vady. A teď ovšem vidím, že už tam je zveřejněná verze 3.6.0.0 ... vyzkouším.

    Opět - je to jen můj problém? Nebo s tím máte stejnou zkušenost?

    Jak se chová LibreCAD/QCAD 3.x vám?

    Jakou verzi používáte? Na jakém stroji?

    Než mne odkážete na http://forum.librecad.org/ ... tak už v něm pátrám, ale zatím bez úspěchu ... to v tom nikdo nekreslí víc než primitivní tvar o pár čarách?

    Zkoušel jsem i jiné CADy, ale cokoli komerčního je pro mé účely příliš drahé a hlavně obtížně přenosné. Potřebuji mít - pokud možno - stejný program na asi 6 PC k nimž mají přístup i jiní uživatelé. A velice mi vyhovuje prosté DXF, které QCAD & spol. generují, protože se pak dá velmi dobře použít v https://code.google.com/p/dxf2gcode/. FreeCAD vypadá zajímavě, ale je pro mne zatím příliš složitý, chci-li vykreslit třeba jen nepravidelný obrys s několika otvory.

    Používáte vůbec někdo QCAD (& spol) na kreslení? Co v něm kreslíte, resp. jak složité věci?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji), obrázek 1 nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji), obrázek 2 nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji), obrázek 3

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.7.2014 13:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Já tyhle věci vzdal a využívám jako kreslítko Inkscape. A SVG je přeci jenom trochu čitelnější formát.
    Pavel Čejka avatar 1.7.2014 13:45 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Což o to, já používám i Inkscape docela hodně (a taky patří mezi mé oblíbené programy). Jenomže to je nástroj na něco úplně jiného.
    Ilfirin avatar 1.7.2014 14:36 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    To ano, ale měřítko nikdo nekontroluje. Takovejch věcí "od ruky" ale se správnými kótami jsem už udělal.. ale to je opravdu na hrubé přípravky, to co vy máte v screenshotech je ale o dost vyšší úroveň.
    Pavel Čejka avatar 1.7.2014 23:25 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    O měřítko při tisku nejde. Jde hlavně o to, aby to podle DXF zpracoval CAM a následně vyrobil stroj. Protože jsem člověk líný, který nehodlá vzít do ruky pilku, když nemusí, nehledě na to, že i z primitivního homemade stroje vypadne výrobek přesnější než bych ho kdy upižlal.
    pushkin avatar 1.7.2014 13:44 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    No, jsme na tom stejně :-) LibreCAD je pro mne nepoužitelný kvůli podobnosti ikonek a bugu, který způsobuje, že na některých systémech mají grafiky ikonek miniaturní velikost. Tzn. dodnes používám QCAD 2.0.5 na Linuxu (Debian Wheezy, mám zakázanou aktualizaci ;-)) i Windows. Pokud bys měl zájem, binárku pro Windows mohu dodat (jde o čísi kompilát Community Edition, takže právně čisté). Velikost je 6.5 MiB.
    Pavel Čejka avatar 1.7.2014 13:53 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Díky, ale binárka pro Windows mi nijak nepomůže. Mám instalované pouze Visty na jednom servisním PC a prastará WXP na pracovním notebooku (obojí používám sporadicky). Na ostatních mnoha strojích Windows nikdy nebyly, nejsou, nebudou a v některých PC ani nejsou HDD, stroje bootují Linux ze sítě.

    Aktuálně jsem opravdu spíš zvědavý na zkušenosti dalších lidí a pak možná zkusím napsat autorům ...
    Bedňa avatar 1.7.2014 20:27 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Nainštaloval som si 3.6.0 chodí to pekne, ešte by som potreboval dxf súbor v ktorom ti to láguje.

    AMD 2 x 3GHz.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Pavel Čejka avatar 1.7.2014 23:22 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Teď jsem taky dokompiloval verzi 3.6.0.0 na domácí Core i5 a taky se to zdá být ok. Dokonce i nastavení tisku je správně - tj. jsou tam ikonky na vycentrování a škálování výkresu podle papíru (možnost posouvání papírem stále chybí), žádné tuhnutí při práci s náhledem tisku ... na konkrétním výkresu nezáleželo, dělalo to i s úplně primitivní kresbou (několik čtverců).

    Možná nakonec byla prostě jen vadná verze 3.5.0.0, kterou jsem zkoušel v kanceláři a mezitím to stihli opravit ... až bude čas, zkusím i tam novější QCAD.

    Kromě výkonu PC tu je ještě další rozdíl, mám tu starší KDE 4.10.5 a QT 4.8.4 ... uvidíme.
    1.7.2014 14:48 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Problem s ikonami je imho trivialne riesitelny. Najst ikonu, zmenit obrazok, robota na 10 minut.
    Čo Rys, to vrah!
    1.7.2014 17:26 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)

    jen by mě zajímalo co má QCAD a LibreCAD společného s KDE ..

    USE="-gnome -kde";turris
    Pavel Čejka avatar 1.7.2014 22:53 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    QT knihovny
    2.7.2014 15:28 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)

    kromě nich, samozřejmě ..

    USE="-gnome -kde";turris
    1.7.2014 20:02 SheSedSheIs18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Chvilku pockajte, Zima programuje ultimativny CAD!
    1.7.2014 22:39 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Kdo chce kreslit ve 2D profi/komerčně at použije uzavřený osvědčený drawfsight. Kdo chce dělat něco s open nástrojem doporučuji přejít na ZCAD vypadá z open nástrojů jako nejvíce schopný.
    1.7.2014 22:40 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Oprava: DraftSight
    2.7.2014 00:12 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Kdysi jsem si koupil licenci na QCAD (za petikilo) a jsem docela spokojenej s komercni verzi.
    SYSMAN avatar 2.7.2014 07:43 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    DraftSight +1
    Bedňa avatar 2.7.2014 08:07 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Nevidím dôvod prečo si inštalovať backdoor do kompu kvôli kresleniu.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Pavel Čejka avatar 2.7.2014 10:39 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)

    Než někdo další opět navrhne komerční CAD ... uznávám, pokud to potřebujete, ale já převážně pro svou zábavu potřebuji nejčastěji díly zhruba takové složitosti, jako např.

    ... ty bílé plasty zde
    http://egalerie.net/index.php/vyrobky/robovozitko/IMG_6947

    ... plexi držáčky, díry do clonek, dřevěná deska zde
    http://egalerie.net/index.php/vyrobky/robovozitko/IMG_6809

    ... průhledný polykarbonát zde
    http://egalerie.net/index.php/vyrobky/robovozitko/IMG_7970

    ... plošný spoj, dřevěné desky, plexi na distančkách zde
    http://egalerie.net/index.php/vyrobky/robovozitko/IMG_8476

    K nakreslení takových tvarů opravdu nepotřebuji složitý profi nástroj. Stejně jako na oříznutí fotky nebudu kupovat Photoshop.

    Nakonec i to zmiňované nakreslení půdorysu pár místností se v tom dá udělat, nebo i celý návrh stroje na kterém se odkazované díly dají vyrobit. Což je zhruba maximum, co jsem o toho kdy chtěl.

    Čímž netvrdím, že jiný CAD nezkusím ... možná ano (pár už jsem jich v minulosti zkoušel), pokud mi QCAD a z něj odvozené forky přestanou vyhovovat příliš.

    2.7.2014 10:42 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Až čichneš k 3D a zjistíš jak jednoducháa rychlá editace tvarů je možná tak se už nikdy zpátky nevrátíš. :-)
    2.7.2014 11:00 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Medusa4
    2.7.2014 11:11 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Mám kúpený bricscad, ale potreboval by som do neho nadstavbu aspoň niečo ako rekoncad. Ale jaksi sa nemajú k tomu aby ju protea.cz urobila, aj keď to prisľúbili.

    Ale jediné čo by som naozaj chcel je FOSS CAD zo stavbarskou nadstavbou. Stačila by aj 2D. Nevadí ak bude podpora za peniaze. Do Free-cadu som už vložil ak si pamätám 1000KČ. To mi pripomína..... mohol by som ich znovu podporiť.
    Pavel Čejka avatar 2.7.2014 13:51 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Tak jsem právě vyzkoušel verzi 3.6.0.0 i na kancelářském 2GHz Celeronu s 2G RAM a problém s tiskem a nastavením tisku je zřejmě vyřešen. Rychlé to není, ale odpovídá to pomalosti hardwaru. Totální zatuhnutí na několik sekund při změně polohy stránky vůči výkresu v nastavení už se nekoná, resp. trvá snesitelný zlomek času (pod 1s), který to trvalo ve verzi 3.5.0.0

    Jak jsem psal výše - přibyly chybějící ikony pro automatické škálování a centrování celého výkresu na stránku a to, co se vytiskne, odpovídá tomu, co očekávám dle náhledu (zkouším na stařičké A3 HP DeskJet 1220C), takže potud taky fajn.

    Pořád zůstává nepříjemnost s kopírováním bloků - vkládá se ze schránky chycený za střed, ne za uzel.

    A ještě zůstává problém s tolerancí v kótách, všechny jsou i se setinami a zatím vím jen o globálním nastavení pro celý výkres ... to už mi nepřekáží, ale výkres není správně.

    Možná jsem tedy nakonec měl jen smůlu a trefil se do zabugovaných verzí a zrovna u obou CADů současně.
    Bedňa avatar 2.7.2014 19:42 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    To sme radi že ti zas fachá :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    2.7.2014 21:36 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Snahu o nalezeni pouzitelneho cadu jsem uz vzdal. Jednodussi veci si delam v takovem hloupem vlastnim kreslitku psanem v jave a zbytek outsourcuji znamemu, ktery za lahev jacka dela hotove divy. :-) Svobodny sw ale bohuzel nepouziva.
    4.7.2014 10:46 quercus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Například BricsCAD je hodně závislý na kvalitě ovladače. Na starém notebooku, mám nvidii grafiku a a BricsCAD 11 tam jede skvěle a rychle (podobně jak AutoCAD). No a na novém i5 nebo i7 jede docela špatně. To samé i na nové grafice. Podobně se někdy takto choval i LibreCAD. Přesto je QCad imho znatelně rychlejší.

    Mám také koupenou verzi 2.2 Qcadu a je úplně v pohodě. Hlavně se hodí na určité kontroly.

    Nyní ale máme většinu výrobní dokumentace automatizovanou (kreslení do SVG a DXF) takže, už moc úprav nepotřebujeme.
    pawleeq avatar 4.7.2014 20:15 pawleeq | skóre: 19 | blog: pawlixblg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Při kopírování označené části výkresu se to dá dělat dvojmo:
    • Ctrl-c -- blok se zkopíruje a Ctrl-v ho pak vkládá podle středu
    • Ctrl-Shift-c -- vyberu referenční bod, blok se zkopíruje a Ctrl-v ho vkládá podle zvoleného bodu
    Jinak osobně na QCADu trojkový řady nejvíc oceňuju autosnapping.
    Overground against monoculture.
    Pavel Čejka avatar 5.7.2014 12:27 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nový QCAD 3.5.x versus LibreCAD (dlouhodoběji)
    Njn, taky jsem se mohl pozorněji podívat do menu, kde to je napsané. Sice nepotěší, že je častěji používaná funkce na komplikovanější kombinaci kláves, no ale zvyknout se dá.

    Horší je ukončování editace bloku, kombinace M E je dost nepohodlná, kdyby fungoval i escape (nebo původní CTRL+W ... což je sice nelogické, ale ničemu nevadí) tak by to bylo docela fajn.

    Autosnap je velmi užitečný ... jen přeblikávání / zvýrazňování bloků při přejezdu kurzoru mne začíná dost iritovat a nenacházím způsob, jak se toho zbavit.

    Třeba mne to donutí si QCAD přizpůsobit, ale zatím se ve zdrojácích nevyznám.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.