abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (9%)
    Celkem 337 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Canonical představil Ubuntu on tablets

    28. 2. 2013 | Michal Polák | Různé | 10838×

    Společnost Canonical představila minulé úterý operační systém určený pro dotykové tablety jednoduše pojmenovaný „Ubuntu on tablets“. Tím došlo defakto k úplnému pokrytí možných zařízení, jelikož už v minulém roce došlo k rozšíření z desktopu a serveru na chytré televizory a v lednu nového roku bylo představeno také Ubuntu pro chytré telefony.

    Tajuplné představení

    link

    Už samo představení očekávané novinky na sebe připoutalo nemalou pozornost. Odpočítávání běžící na oficiálních webových stránkách bylo totiž jen o několik desítek sekund posunuté od odpočítávání výrobce zejména chytrých telefonů HTC. Diskutovalo se proto, zda se s ním Canonical nedohodl na instalaci svého operačního systému na některé z jejich zařízení. Od HTC by se nemuselo jednat o překvapivý krok, protože kromě operačního systému Windows Mobile nabízí většinu svých zařízení s Androidem. Proč tedy nepřidat do portfolia další operační systém?

    HTC nakonec představilo svou novou vlajkou loď HTC One, který se má stát hlavní zbraní proti konkurenčním špičkovým telefonům od Samsungu a Apple iPhone. Jenže na místo operačního systému Ubuntu běží na Androidu s vlastní grafickou nadstavbou HTC Sense.

    Zhruba ve stejný čas zveřejnil Canonical na svých stránkách video s operačním systémem Ubuntu přizpůsobeným pro tablety. Jmenuje se jednoduše Ubuntu on tablets a reaguje na poslední boom zařízení tohoto typu.

    Ubuntu na všechno

    link

    Ubuntu je známý především jako desktopový operační systém. Vedle toho vydává Canonical po jeho boku serverovou variantu.

    V minulosti připravil Canonical také vydání Ubuntu Netbook Edition specializované právě na tzv. netbooky neboli mininotebooky. Jejich popularita ale postupem času ztrácela a v minulém roce výrobci postupně ukončovali celou řadu produktových řad netbooků. Vývoj Ubuntu pro tento typ notebooku specifického nízkým výkonem a malým displejem s nízkým rozlišením byl proto vcelku pochopitelně ukončen.

    Tím ale rozšiřování Ubuntu na celou řadu zařízení neskončilo. Počátkem minulého roku bylo představeno Ubuntu TV, které je určeno, jak již název napovídá, k televizorům jako operační systém s uzpůsobeným grafickým prostředím pro multimédia. I přes skutečně povedené uživatelské prostředí a ne mnoho kvalitních alternativ se však Ubuntu TV nedokázalo prosadit.

    Přichází Ubuntu on tablets

    link

    To však neodradilo Canonical, aby představil v lednu letošního roku Ubuntu for Phones, o které jsme psali. Není proto divu, že se očekávalo, že další představení bude souviset s nějakým konkrétním chytrým telefonem, který byste si mohli koupit (a něco takového, by Ubuntu potřebovalo jako sůl)…

    Elegantnější než Android a více funkční než Windows Phone. Tímto uvedl Mark Shuttleworth, CEO Canonicalu, ve videu Ubuntu pro tablety. Systém je opravdu na první pohled pěkný. Samozřejmě nese prvky desktopového Ubuntu a jeho derivací, které se nemusí líbit každému. Ale po designové stránce působí čistým a zároveň svěžím dojmem. Nesnaží se přitom kopírovat od ostatních, ale je svůj a je to vidět.

    Využitá je každá část obrazovky. Zachována je levá lišta z Unity. Na jednu stranu pokroková, na druhou stranu řadou uživatelů nenáviděná. Upřímně napsáno, ale právě ovládací prvky jsou jedním z hlavních faktorů, které na první pohled odlišují Ubuntu on tablets od dalších systémů.

    Lišta s aplikacemi je tedy, jak je již zvykem po levé straně. Jedná se o jiné řešení, než které mají Android a iOS (klasické ikony) a Windows Mobile (dlaždice). Výhodou na tabletu je ale to, že lišta v ničem nepřekáží (1) a umožňuje spouštět velice jednoduše aplikace bez návratu na menu s aplikacemi (2).

    Kromě lišty s aplikacemi se na levé straně může zobrazovat panel z aplikace. Na ukázkovém videu tohoto místa může velice efektně využívat fotografický editor. Naopak pravá strana je vyhrazena komunikacím a spodní část zase ovládání některých aplikací jako třeba časové osy u přehrávaného videa.

    Horní část je věnována systémové liště. Naleznete na ní standardní informace jako čas, notifikační ikony a po levé straně pole pro vyhledávání. Funkčně stejnou lištu má plnohodnotné Ubuntu a stejné řešení není nahodilé.

    Z tabletu desktop

    link

    ...protože připojením periférií jako doku, klávesnice a myši se tablet s Ubuntu přemění na pracovní stanici. A to nejenom tím, že můžeme používat pro některé činnosti kurzor myši a pro psaní pohodlnější klávesnici. Ale také tím, že se samotné prostředí přepne na plnohodnotné Ubuntu Unity. To znamená, že rázem máte okna a používáte tablet jako desktop.

    O výkon se přitom bát nemusíte. Sice tablet není sestavou postavenou na čtyřjádrovém procesoru a 400W zdroji, ale to ještě není žádná katastrofa. Minimální požadavky jsou dvoujádrový procesor architektury Cortex A15 s 2 GB operační pamětí a 8 GB flash paměti.

    Pro větší displeje (potenciálně vhodné k hybridům) jsou už ale doporučované už čtyř jádrové procesory Cortex A15 a 4 GB operační paměti. Případně uvádí Canonical i procesory Intel x86 takže může tablet s Ubuntu pohánět dvou jádrový Intel Atom nebo, ale to už opravdu teoreticky, nějaká úsporná varianta procesorů řady Core.

    Více uživatelů, více aplikací

    link

    Trochu netypicky nabízí Ubuntu on tablets také možnost vytvořit si více uživatelských účtů. To může být dobré, když v rámci rodiny používá jeden tablet více lidí a nejedná se o ryze osobní zařízení. Zajímavé řešení se nabízí také pro případ, kdy někomu chcete půjčit tablet třeba jen na zhlédnutí e-mailů. Podobně jako u desktopových systémů je připraven účet hosta.

    Více aplikací není jen do významu nabídky aplikací, které si můžete na svůj tablet nainstalovat. Ubuntu on tablets totiž umožňuje multitasking. V jeden okamžik tedy můžete na obrazovce pracovat s více (v tomto případě dvěma) aplikacemi. V jeden okamžik můžete po levé a třeba větší části obrazovky brouzdat po internetu nebo projíždět dokument a po pravé straně mít otevřený komunikátor. Tohle je prostě skvělé!

    Ani samotná nabídka aplikací ale není vůbec špatná. Canonical pracuje na celém ekosystému a to by se mohlo projevit. První možností jsou HTML5 aplikace, druhou nativní aplikace (vývojářský toolkit) a nakonec třetí možností jsou aplikace určené pro Ubuntu napříč desktopem, tabletem a snad i chytrým telefonem. Již nyní se Ubuntu on tablets může pochlubit aplikacemi pro celou řadu známých služeb jako například Facebook, Gmail, Flickr, Youtube, Skype nebo Evernote. Nechybí samozřejmě ani napojení na vlastní cloudovou službu.

    Těžké se prosadit

    link

    Na první pohled vypadá Ubuntu on tablets opravdu pěkně a zajímavě. Vedle inovativního přístupu a alternativy přináší i něco navíc. Umožňuje mít současně zobrazené dvě aplikace vedle sebe (i když to už některé odnože Androidu také umí), dokáže se případně proměnit v desktop připojením do doku a nakonec je tu i potenciál celého ekosystému. Nakonec ale bude stejně záležet, zda jej dokáže Canonical dostat do koncového zařízení.

    Pro uživatele proto bude směrodatné zda Canonical dokáže vyjednat zajímavá hardwarová zařízení, na kterých by mohl Ubuntu on tablets běhat a jakým směrem se vydá celý ekosystém, protože sebekvalitnější operační systém je bez kvalitních aplikací k ničemu.

    Operační systém k vyzkoušení si již můžete stáhnout zde. K dispozici je pro tablety Nexus 4, 7, 10 a chytré telefony Galaxy Nexus. Trochu paradoxní, když vezmeme v úvahu, že právě Googlu Canonical konkuruje, a to nejen systémem ale zejména možným ekosystémem.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.2.2013 09:27 Martian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Tak uz tu mame Ubuntu for Phones, Ubuntu for Tablets, este by to chcelo nejake Tablets for Ubuntu. Podla mna, bez partnerstva s nejakym rozumnym OEM, je to odsudene na zivorenie u cinskych Noname vyrobcov. :-( Ale urcite sa mylim...
    28.2.2013 17:28 anonymator | skóre: 3 | blog: anonymator
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Keď tak nevidím tie priesaky o spolupráci Ubuntu so Samsungom, Sony, ..., tak sa možno ani nemýliš...
    28.2.2013 11:46 mike
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Vypadá to dobře a hlavně GUI je postaveno na Qt/QML! Plus všechny aplikace by měly být psány právě v Qt/QML (i když nikdo samozřejmě nebrání využití jakýchkoliv jiných aplikací). Qt je bezkonkurenčně nejlepší GUI toolkit/platforma jaký kdy spatřil světlo světa a byl bych moc rád, kdyby se konečně rozšířil i na tablety a smartphony. Když už se to nepovedlo MeeGo/Mer (i když pořád je tam možná nějaká naděje v podobě Jolla Sailfish OS), tak třeba má Ubuntu šanci. Hlavně aby se nerozšířila nějaká platforma s GUI založeném na HTML5/JavaScriptu, brrr... Tizen a Firefox OS, bléé smrt!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.2.2013 11:53 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Zrovna v práci jsme se rozhodovali, co použít pro multiplatformní vývoj mobilní aplikace. HTML5/JS byl naprostý propadák ve všech ohledech - jednoduchost použití, výkon a přenositelnost. Navrhl jsem QML a jednoznačně vítězí (i když na stabilní přenositelnost se bude muset ještě pár týdnů/měsíců počkat).
    28.2.2013 11:58 mike
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Hmm a teď koukám na článek o Jolla na WikiPedii a vývojáři Ubuntu, Jolla Sailfish OS a KDE Plasma Active spolu začali spolupracovat na API, o tom jsem vůbec neměl tušení, to je skvělá zpráva!
    Ubuntu, Sailfish and Plasma Active cooperation for sharing common APIs

    Teams of Canonical Ltd., Jolla and KDE are talking about using common Application Programming Interfaces (APIs) in their work on user interface (UI) design.

    Sailfish and Plasma Active workspace use Qt 5′s QML – a JavaScript-based language for the design of UI applications. The resulting interface elements are similar, but are not currently compatible with each other.

    Both teams are working with KDE towards a common architecture, preventing further fragmentation of mobile Linux. This could eventually allow these three systems to share HTML5 apps.

    The idea of cooperation idea to have common APIs has born in a chat on KDE’s #active IRC channel, and it can have a huge influence on the future of all three projects.

    Zoltán Balogh, developer at Canonical, confirmed that the discussion about APIs was under-way, and invited anyone interested in QML to participate. “Clearly a productive collaboration between communities and companies would be something revolutionary,” he wrote.

    The proposed cooperation attempts to not only simplify UI development, but establish long-term links between Canonical, Jolla and KDE staff including "other aspects of the bigger puzzle such as common package formats and delivery strategies,” wrote Aaron Seigo from KDE on his blog.

    This can lead to the situation when a single app could work and look native on both Ubuntu and Sailfish mobile operating systems, as well as Linux distributions using Plasma Active. This would attract more developers to the platforms and support the ecosystem, resulting in more apps and better effects for developers due to bigger markets. [34]
    28.2.2013 12:18 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Bylo to tu ve zpravickach ;)
    28.2.2013 12:33 mike
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    No jo, teď na to koukám. Ta zprávička mi nějak unikla...
    Rezza avatar 28.2.2013 15:05 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Blackberry 10 nativni API je Cascades - vlastni UI framework postaveny nad Qt 4.8 a C++/QML.
    28.2.2013 16:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Canonical by měl chcípnout! Jejich přístup - integrovat nejrůznější projekty do jednoho velkého bastlu vede do pekel. Je sice moc krásné že je kód otevřený, jenže za nějaký čas už nebude možné kvůli závislostem původní aplikace vypreparovat!
    1.3.2013 07:35 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Ale huš.
    1.3.2013 08:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Ну, погоди! 8-P
    6.3.2013 09:18 Wiro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    V skutocnosti nebyt canonicalu a ubuntu, tak by linux nebo tam kde dnes je. Ani kernelom ani pouzitelnostou pre normalnych ludi.

    Nedavno som v praci preinstalovaval Dell Latitude a zistil som ze defaultna instalacka windows 7 vobec nenajde velku cast HW. Grafika, sitovka, wifi, zvuk. Je nutne vlozit Dell CD s drivermi a vsetko potrebne doinstalovat. Coz nieje problem.

    No ubuntu dotiahlo linux do stavu, kedy je v mnohych pripadoch jednoduchsie nainstalovat linux ako windows. Pre porovnanie ked som na ten isty notebook instaloval do dualbootu ubuntu tak nebolo nutne nic doinstalovavat. NB fungoval v plnom nasadeni po 20 minutovej instalacii.

    Mne osobne sa paci tento smer ktorym desktopovy linux ide. Nerad riesim na pracovnom PC funkcnost samotneho PC, ladenie driverov a kompilacia modulov. Na to proste nemam cas ani chut sa tym zaoberat. Chcem aby fungovalo vsetko samo okamzite a ja sa mohol venovat tomu comu chcem, a nie tomu k comu ma system prinuti. Pred rokmi ked este ubuntu bolo len v mysliach navrharov sa k tomu najviac priblizovalo OpenSUSE. Je podla mna super aky velky skok dokazal linux na desktope spravit za poslednych 8 rokov
    Kaacz avatar 20.3.2013 13:29 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Ano. A casto linuxu provadi i medvedi sluzbu. Znam spoustu lidi, co zkusili medialni masazi propagovane ubuntu a zahodili to s vyrazem na tvari "WTF?!" Tak jsem je presvedcil, ze existuji i jina distra, kde si bude moci vse nastavit jak potrebuji .. a vsichni (krome jednoho) uz u toho jineho distra zustali. :)

    Cela ta vec s podporou HW u Canonicalu .. no :) Asi by bylo pekne nekde ziskat udaje, jakou merou se podileli na tvorbe ovladacu.

    Hlavni rozdil je v tom, ze Canonical kasle na licencni cistotu a narve do sveho distra vse, takze vse funguje ihned.

    Na rozdil od ostatnich dister, kde si koncovy uzivatel musi sam pridat nektere veci - vetsinou firmware. Protoze dle licence u mnohych firmware - nemaji pravo ho mit ve svych repozitarich a end-user je musi ziskat u vyrobce.

    Ano, nemuzu jim uprit urcitou starostlivot o prednastaveni aby to behalo na notebookach ..

    Ale to je vse. Krome Unity nevymysleli nic, do te doby parazitovali na ostatnich a hrali User-friendly divadlo jmenem Ubuntu. Ale jen v ramci user Desktopu. Nebyli dodnes schopni vyrobit poradne klikaci centrum nastaveni OS veci pro domaci self-adminy - neco jako je napr. YAST na oSuSE. Sorry guys ..

    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    regine2 avatar 26.5.2013 07:32 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Nebyli dodnes schopni vyrobit poradne klikaci centrum nastaveni OS veci pro domaci self-adminy - ...

    Jak jsem pochopil z mnoha prohlášení UBUNTU, kdo chce lozit do systému, ať tam jde přes terminál. Grafická nadstavba bude generována pro usery. ... a zatím s tím v rámci dister-Linuxu mají úspěch.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    Kaacz avatar 17.7.2013 02:34 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Ano, když něco neumím udělat, prohlásím to za nepotřebné. Tohle dělá MS už 20 roků .. Canonical se měl kde přiučit jak se dělá byznys .. :p
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    MaT avatar 19.7.2013 06:25 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Ano a v Debianu to asi také neumí, protože tam také nevím o žádném takovém jednom velkém klikacím nastavovátku všeho...
    Open source software for open minded people. :-)
    1.3.2013 22:08 mm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Mark Shuttleworth neni CEO Canonicalu. Tou je Jane Silber. Mark to cele len financuje :)
    2.3.2013 20:56 dejfson
    Rozbalit Rozbalit vše uz aby to bylo
    rad si soupnu ubuntu na muj galaxy note10.1. konecne se z toho stane zarizeni na produkci, a ne na oslnovani kolemjdoucich. na androidu emacs sice 'nejak' jede, ale do jeho plne funkcionality to ma hodne daleko.
    Conscript89 avatar 3.3.2013 09:29 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz aby to bylo
    Emacs sice pouzivam, ale na matlaku bez klavesnice si to nejak nedokazu predstavit. Zlaty HTC Desire Z a connectbot.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    3.3.2013 17:22 dejfson
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uz aby to bylo
    no, na to samozrejme clovek musi pouzivat externi klavesnici. Ja pouzivam bluetooth klavesnici od kensingtonu. Pak se z emacsu stane 'temer' idealni nastroj na produkci ruznych textu. Problem je, ze aktualni verze nepodporuje tramp, a tudiz si vzdalene soubory proste neotevrete. A pak take, ze nektere klapky na te klavesnici s mym tabletem nefunguji at delam co delam. Napr. klavesy f1-f4 jsou proste mrtve. Dalsim duvodem je, ze z nejakeho neznameho duvodu nektere kombinace klaves - napr Alt-enter - nefunguji pod android emacsem. Takze pokud si neco zapisujete v org-modu, je to pekny opruz.Nakonec ve vetsine 'vetsich' textu to konci connectbotem a emacsem na mem lokalnim serveru, ktery samozrejme podporuje vsechno mozne vcetner python-shell...

    jak jsem rekl, android je dobry na cteni zprav a divani na se nahate holky, ale co se tyce produktivity se jeho pouziti blizi nule. Pritom takovy samsung galaxy/note ma tolik vykonu, ze na nem bez problemu bezi linux.

    Tedy kombinace ubuntu + tablet se mi jevi optimalni nastroj na cesty :)
    3.3.2013 19:54 Bill Gates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Hele a co tak ubuntu pro automaticke pracky? Moje pracka bezi na necem tezce uzavrenem. Pro telefony, pro tablety, pro notebooky.. to dela dneska kde kdo .. ale pro pracky, mycky, lednicky, sekacky, motorove pily ... to by byla teprve frajerina :D
    Kaacz avatar 7.5.2013 01:19 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    Urcite bych nechtel mit Ubuntu ve sve motorove pile .. hehe .. :p
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    7.5.2013 07:36 enonymaus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Canonical představil Ubuntu on tablets
    :DD

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.