abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (75%)
     (6%)
     (10%)
     (9%)
    Celkem 306 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Cinnamon – nové klasické GNOME

    1. 2. 2012 | Jan Šmíd | Recenze | 12129×

    Cinnamon, fork chladně přijatého GNOME Shellu, nedávno vyšel ve své první stabilní verzi. Pro GNOME je šancí na znovunabytí ztracené popularity, která utrpěla právě příchodem GNOME Shellu a Unity. Cinnamon ale není dalším z pokusů o znovuvynalezení kola.

    Obsah

    Představuje to, o co mnoho uživatelů žadonilo už od prvního vydání GNOME 3. Evoluce namísto revoluce. Zkrátka moderní pokračování klasického GNOME. Prostředí, ve kterém uživatel rozhoduje o tom, kde a jak co bude a jak se to bude chovat.

    Jak vlastně Cinnamon vznikl

    link

    Za počátek Cinnamonu můžeme považovat „Mint Gnome Shell Extensions“, zkráceně MGSE, která jsou součástí koncem loňského listopadu vydaného Linuxu Mint 12 neboli Lisy. Do GNOME 3 přinesly klasický panel, oznamovací oblast (tray), nabídku aplikací a seznam a přepínač oken. Výsledkem je klasické GNOME naroubované do GNOME Shellu, což působí dost nesourodým dojmem.

    Cinnamon desktop GNOME Shell s MGSE GNOME Shell MATE

    O měsíc později (tedy o vánocích) už internetem kolovalo množství článků a reportů oznamujících fork GNOME Shellu. Některé z nich, například ten na H-Online, se odvolávaly na „vlákno“ Another DE option for Mint 12 – Cinnamon z uživatelského fóra Linuxu Mint, kde bylo nové prostředí představeno místní komunitě. Několik příspěvků tu zanechal i Clement Lefebvre (známý jako Clem), zakladatel Linuxu Mint, Cinnamonu a release manager projektu MATE. Zmínil například to, že vývoj prostředí MATE, které je přímým pokračovatelem GNOME 2.3x, není Cinnamonem nijak ohrožen.

    MATE je jiný a nabízí jiné funkce. Jednotlivá prostředí cílí na různé skupiny uživatelů a my budeme pravděpodobně podporovat obě.

    Později se rozepsal i o tom, proč vlastně „forknul“ GNOME Shell. Aniž by se přikláněl na jednu či druhou stranu, prohlásil, že GNOME Shell zkrátka není tím, co on a mnozí jiní hledají. GNOME Shell i Unity jsou podle něj nová prostředí přinášející úžasnou novou technologii. Avšak kromě toho přinášejí i novou filosofii ovládání, přičemž je zde nezanedbatelné množství uživatelů, kteří nesouhlasí s tím, že na té staré bylo něco špatně. Proto byly vytvořeny MGSE. A protože vývojáři GNOME nebyli ochotni zapracovat jeho změny do GNOME Shellu, rozhodl se forknout celé prostředí a vytvořit tradiční desktop založený na nových technologiích.

    Instalace

    link

    Od ohlášení forku do vydání první stabilní verze to trvalo další měsíc. Cinnamon 1.2 je dostupný …

    • v repozitářích Linuxu Mint 12:

      sudo apt-get install cinnamon	
    • na Launchpadu pro Ubuntu 11.10:

      sudo add-apt-repository ppa:merlwiz79/cinnamon-ppa
      	sudo apt-get update
      	sudo apt-get install cinnamon	
    • na Fedora People pro Fedoru 16:

      su
      	curl http://repos.fedorapeople.org/repos/leigh123linux/cinnamon/fedora-cinnamon.repo -o /etc/yum.repos.d/fedora-cinnamon.repo
      	yum install cinnamon	
    • One Click Install pro OpenSUSE 12.1.

    • v AURu Arch Linuxu.

    • v hlavním stromu Portage pro Gentoo:

      # emerge cinnamon

    Nový Shell

    link

    Cinnamon je alternativou ke GNOME Shellu, takže k jeho spuštění stačí klasická metoda „odhlášení-změna relace-přihlášení“. Po spuštění vás čeká desktop jakoby složený z MGSE, ale bez GNOME Shellu. Panel, nabídka aplikací, oznamovací oblast, …. Zkrátka klasický Mint, ale s GNOME 3 pod kapotou. Co všechno nám Cinnamon nabízí, se dozvíme v Cinnamon settings. Jeho spouštěč je už v základním nastavení umístěn v panelu rychlého spuštění, ale naleznete ho samozřejmě i v nabídce aplikací.

    Na první „záložce“ se nachází nastavení panelu, která byla v předešlých verzích dostupná pouze přes dconf-editor. Jmenovitě je to text menu, skrývání panelu a jeho umístění (nahoře, dole, obojí). Druhá záložka je věnována formátu data, tedy způsobu zobrazení data a času v panelu a daném apletu. Na další záložce naleznete nastavení Overview neboli Činností (Activities). Jednoduše řečeno je to ta tolik nenáviděná alternativa seznamu oken. Overview lze v Cinnamonu úplně deaktivovat, nebo obohatit o malou ikonu.

    Volby panelu Parametry data a času Nastavení overview Overview

    Motivy vzhledu jsou obsahem čtvrté záložky. Stejně jako motivy pro GNOME Shell se i ty pro Cinnamon umísťují do adresáře ~/.themes nebo /usr/share/themes. Už z filosofie Cinnamonu (seznam oken, nabídka aplikací) je jasné, že motivy určené GNOME Shellu použít nelze. Motivy vzhledu upravené pro Cinnamon naleznete na domovské stránce projektu, stačí stáhnout archiv a rozbalit ho do jednoho z výše zmíněných adresářů. Ve výchozím nastavení vám pravděpodobně bude adresář ~/.themes chybět, takže je potřeba ho nejdříve vytvořit.

    Antartika Theme Motiv Elegance Frosty Mint theme Motiv vzhledu Shine

    V budoucnu na domovské stránce Cinnamonu naleznete kromě motivů vzhledu i aplety a rozšíření (extensions). Aplety Cinnamonu plní stejný účel jako aplety klasického GNOME nebo dnešního MATE. Tímto účelem je rozšiřování funkčnosti samotného panelu. Clem u nich vyzdvihuje jednotné Applet API. Vývojáři se tedy při tvorbě apletů, narozdíl od vývoje rozšíření GNOME Shellu, věnují pouze funkcím daného apletu a nemusí se zajímat o jeho interakci s prostředím/panelem. Další výhodou by měl být fakt, že nová verze prostředí nezpůsobí problémy s kompatibilitou apletu.

    Aplet zpřístupnění Aplet nedávných dokumentů Aplet výměnných zařízení Aplet koše

    Rozšíření Cinnamonu vznikají modifikací kódu rozšíření známých z GNOME Shellu. Sám Clem se jim v oznámení o vydání Cinnamonu 1.2 nevěnoval, ale pravděpodobně budou sloužit k obohacení desktopu tam, kam nedosáhnou applety. Tedy mimo panel. Jelikož je mnoho rozšíření GNOME Shellu určeno právě pro panel, je momentálně možné nalézt aplety i rozšíření plnící stejný účel. Nicméně přesná hranice mezi aplety a „extensiony“ se možná teprve vyjasní. Zatímco aplety pochází přímo od Clema, rozšířením se věnuje merlwiz79, správce neoficiálního PPA repozitáře Cinnamonu pro Ubuntu. Právě do tohoto repozitáře umisťuje všechna svá rozšíření. Většina z nich už se však objevila i v AURu Arch Linuxu nebo neoficiálním repozitáři OpenSUSE.

    Instalovaná rozšíření Rozšíření Drive menu, Extended Places menu a klasické Places menu Sysmonitor extension Rozšíření Dock a Weather

    Na záložce, kterou jsem přeskočil, se nachází nastavení správce oken (Window Manager). Stejně jako je Cinnamon forkem GNOME Shellu, je i jeho výchozí správce oken forkem jiného správce oken. Tím je, jak jinak, Mutter používaný GNOME Shellem. Fork window managera Mutter se jmenuje Muffin. A analogie nekončí. Cinnamon ani Muffin nejsou samostatné projekty. K chodu Cinnamona je potřeba mít nainstalovaný GNOME Shell (nebo Unity) a pro funkční Muffin je třeba zase Mutter.

    Závěr

    link

    Cinnamon je pěkné, jednoduché a moderní prostředí a pro mnohé ze zarytých odpůrců GNOME Shellu bude doslova náplastí na duši. Vzhledem k rychlosti, s jakou se tento fork dopracoval k první stabilní verzi (zhruba dva měsíce), od něj určitě můžeme očekávat velké věci. Clement Lefebvre a jeho tým odvádějí skvělou práci, kterou ocení nejenom uživatelé Linuxu Mint. Kdo ví, jestli jednou Cinnamon nepřeválcuje samotný GNOME Shell.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.2.2012 00:30 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Panel nahoře, panel dole - hezké, ale umí to i vertikální panel po straně? Nebo je tahle funkce alespoň v plánu? Na současných monitorových nudlích mi panely umístěné po delší straně přijdou jako zbytečné plýtvání místem...

    Jinak díky za článek... :-)
    1.2.2012 00:48 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    umí to i vertikální panel po straně? Nebo je tahle funkce alespoň v plánu?
    snad ano, pokud me pamet neklame, ale uplne jisty si tim ted nejsem (nekde v komentarich): zdroj

    Cinnamon ale není dalším z pokusů o znovuvynalezení kola.
    a nemuzu se ubranit dojmu, ze cely Cinnamon je zas jen Win95 v blede modrem (nebo spis brcalove zelenem, sluselo by se rici)
    Josef Kufner avatar 1.2.2012 00:59 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    A co je na UI Win95 špatného?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    1.2.2012 10:24 remcal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Špatně se to ovládá klávesnicí.
    1.2.2012 11:58 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    GNOME's Hell sa klavesnicou ovlada lepsie?
    vain avatar 1.2.2012 12:06 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Popravdě ten se ne klávesnici ovládá bezkonkurenčně. Což se nedá říct o myši, to si člověk připadá jako bezruký horolezec.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    1.2.2012 01:01 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Hmm, v té diskusi to nějak nevidím, ale možná jen blbě koukám.

    Jinak mně UI Win95 v bledě modrém (resp. v mém případě spíše zeleném) celkem vyhovuje... :-)
    2.2.2012 03:18 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Někteří na něj nedají dopustit (třeba já) :-).
    Baník pyčo!
    1.2.2012 11:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    +1 na veritkální panel jsem se přesně taky chtěl zeptat. Asi to vyzkoušim a dám vědět...
    1.2.2012 13:21 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Zkusil jsem na nainstalovat do Mintu, ale umístit panel napravo se mi nepodařilo. Buď to nejde, nebo dělám něco blbě. :-(

    No nic, zatím zůstávám u dvojkového Gnome, třeba časem...
    1.2.2012 13:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Jo, taky jsem zkusil, zdá se, že vertikální panel to vůbec nepodporuje...

    Jinak některé věci řešeny pěkně, ale zatim to je dost nekompletní...
    1.2.2012 13:37 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Jinak některé věci řešeny pěkně, ale zatim to je dost nekompletní...
    Tak nějak - připadal jsem si tam, jak kdybych vůbec neměl pravé myšítko... :-)
    1.2.2012 22:53 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    A proč si kupujete nudle, když je to kromě filmů k ničemu?
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    2.2.2012 00:22 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Protože je špína zažraná...
    2.2.2012 00:24 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    No dobrá, kromě debilní odpovědi na debilní otázku odpovím i vážně: ukažte mi notebook s parametry podobnými mému ThinkPadu X220, který by neměl nudloidní display.
    xvasek avatar 2.2.2012 08:31 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Na to je jednodušší odpověď - protože "nudle" stojí úplně stejně, jako "čtverec" se stejnou výškou, tzn. prostor navíc "vlevo" nebo "vpravo" na nudli máš vlastně "zadarmo". Chápu, že u notebooku to ovlivní i vnější rozměr, ale to neubírá nic na pravdivosti výše uvedeného.
    vain avatar 2.2.2012 10:18 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    No jo, ale na co mi je prostor zadarmo, který je vlastně na hovno, když všichni všechno rvou nahoru/dolů.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    xvasek avatar 2.2.2012 10:58 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    U nás se říká "blbý kdo dává, blbější kdo nebere". Navíc to není pravda, spousta GUI je i "vertikálních" - napadá mě třeba Eclipse, Jasper Reports, do jisté míry i Gimp apod. Že si v MS dávají všude nepřesunutelný ribbon je jejich problém.
    vain avatar 2.2.2012 11:55 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Souhlas, ale vem si třeba zrovna ty panely, že jsou ve výchozím nahoře/dole... budiž, ale aby nebyla například možnost je dát vertikálně, to už je asi něco špatně. Pokud je o Ribbon tak +100, myšlenka hezká, dokonce to i krásně funguje, ale proboha, proč to je nahoře a nejde to změnit.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    xvasek avatar 1.2.2012 06:22 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Luxus. Teď aby další Debian Stable vyšel i tady s tímto a máme to černé období Gnome 3 úspěšně za sebou. :-)
    1.2.2012 08:50 antaresin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Mluvíte mi z duše !
    1.2.2012 09:06 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    A este s Trinity.
    vain avatar 1.2.2012 09:11 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    No pokud Trinity nepřeportují na Qt4, tak tomu moc dlouhou budoucnost nedávám.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    1.2.2012 11:25 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    +1... trinity na Qt4 by pro mě bylo asi úplně nejlepší. Takhle jsem rád aspoň za cinnamon, konečně něco, co jede i na starším HW plynule (KDE4 bez šance) a přitom se dá rozumně ovládat (gnome shell i unity jsou možná fajn na dotykové displeje, ale vzdal jsem snahu zvyknout si na ně s klávesnicí a myší).
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    vain avatar 1.2.2012 11:28 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    vzdal jsem snahu zvyknout si na ně s klávesnicí a myší
    Tak zvyknout si na něj na klávesnici je pohoda (to musím uznat je fakt vymakané), ale práce na myši je úmorná.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    skunkOS avatar 1.2.2012 13:28 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    CO razor qt?

    http://razor-qt.org/
    http://martinrotter.github.io
    1.2.2012 22:54 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Prozatím nedodělek.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    1.2.2012 20:08 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    o Trinity jsem uvazoval delsi dobu. Cinnamon jsem vyzkousel, stejne jako razor-qt, nicmene jsem zakotvil u Enlightenment. Kazdopadne bych si pral nejake rozumne prostredi na qt4.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    1.2.2012 22:56 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    E má vlastnost, která je současně výhodou i nevýhodou: Má vlastní knihovny. Proto je soužití Ečka s jinými DM/WM poněkud tristní...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    1.2.2012 23:52 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME

    Co máte tím 'soužitím' na mysli?

    Enlightenment se podle me snad nikdy neorientoval na desktopove prostredi. Vzdyt v nem ma prsty Samsung s Tizenem.

    Tomáš Bžatek avatar 2.2.2012 22:10 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Eh... a tech predchozich 15 let vyvoje jakoby neexistovalo?
    Koupim litajiciho tucnaka
    3.2.2012 14:35 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Vývoj Ečka jsem nesledoval 15 let a před Tizenem tu byl Freerunner, kde se Ečko myslím používalo (nebo to alespoň šlo). E17 na mě tak ale působí. Podívejte se třeba na GUI konfiguračního nástroje: na desktopové obrazovce se to používá docela nepohodlně, ale na mobilu to má smysl. Už při prvním startu se ptá, jestli je na mobilním zařízení, což se mi líbí. O nějakých EFL aplikacích moc není řeč, protože jich není, ale ty nové už jsou přímo zaměřené na mobilní zařízení (podle obrázků na enlightenment wiki).
    1.2.2012 09:04 Ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    No... to asi taky nebude běhat na neakcelerované grafice, že?
    Tomáš Bžatek avatar 2.2.2012 22:11 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Bude, s novym SW renderingem v Mese. Jiz brzy.
    Koupim litajiciho tucnaka
    1.2.2012 09:09 XjCook
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Vyzerá to úžasne :-) Konečne normálny moderný desktop.
    1.2.2012 09:12 Cyril
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Týjo, začínám slintat! Žeby konečně něco použitelného? To to trvalo:D
    1.2.2012 09:51 jdsulin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    nvm jeslti to je cinnamonem nebo jenom grafickou upravou ale takhle nejak jsem si predstavoval to odporne gnome2 v hezkem vydani, s peknymi panely, tlacitky, okny, atd... nechapu proc se gnome nevydalo timhle smerem, trochu zkrasnit ty odporne okna a tlacitka, misto prekopani kompletniho rozhrani
    vain avatar 1.2.2012 10:56 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    To byl strašný problém si v GNOME2 upravit odporné okna a tlačítka podle svého do "hezkého" vydání.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    1.2.2012 16:11 jdsulin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    to hezke vydani tak mozna umoznovalo zmenu barev :) ... ale tohle je proste takove nejake uhlazenejsi, schvalne si stahnete nejakou starsi verzi nejake distribuce a budete se hodne divit, jak to tehdy vypadalo
    vain avatar 1.2.2012 16:57 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Píšu z GNOME2 tento komentář, dost dobře si pamatuji, jak to "tehdy" vypadalo.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    1.2.2012 09:56 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    A něco jako Smooth Tasks, nebo-li náhledy oken v panelu to umí?
    1.2.2012 20:05 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Na to přece existují různé docky. Např. Docky, Dockbarx, Avant Window Navigator, Plank,.. na náhledy bude nejspíš nutný compiz.
    1.2.2012 10:13 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    zajimave, vypada to i pouzitelne, ale bude zalezet jak se to uchyti, vetsina lidi co utikala pred Unity a Gnome3 objevila Xfce ktere stare gnome plne nahradilo, ja osobne odesel k Awesome
    1.2.2012 10:25 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Ja bych to na netbook klidne vratil.
    1.2.2012 11:26 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Já utekl i před xfce k cinnamon :-)
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    Tomáš Bžatek avatar 1.2.2012 10:55 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    No, vypada to pekne. Urcite to vyzkousim, az nam z Fedory odstrani gnome-panel. Jinak to vidim asi na xfce.
    Koupim litajiciho tucnaka
    1.2.2012 11:49 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Takhle nějak si to představuji... Teď mě už jenom zajímá, jaký to má potenciál udržitelnosti. Hodně (fakt hodně) nerad měním desktop, takže bych nerad, aby za rok řekli, že na to nemají lidi, atd. a tudíž se vývoj zastavuje.
    Valerius avatar 1.2.2012 17:46 Valerius | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    +1
    [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf /
    1.2.2012 13:49 PF
    Rozbalit Rozbalit vše práce s plochami
    Zkusil jsem to a byl jsem poměrně nadšen až do okamžiku, kdy jsem chtěl trochu více použít různé virtuální pracovní plochy. Rozmístit aplikace po více plochách je trochu problematické, protože na panelu se zobrazují jenom aplikace ze současné plochy (a nenašel jsem způsob, jak to změnit) a nějaký přehled ploch tam není (něco jako přehled ploch v KDE, nebo v compizu, podobné jako přehled aplikací, které se pěkně v náhledech naskládají vedle sebe, když se najede do levého horního rohu - mimochodem opět jen ze stávající plochy). V gnome shell je alespoň náhledový přehled ploch, v Cinnamonu zatím není nic. Ale podle nějakých zmínek na jejich webu na tom prý pracují. Až to tam bude, tak to bude luxus.
    1.2.2012 21:38 jurasn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Jakožto člověk, co používá KDE už od verze 2.0 musím po chvíli testování uznat, že toto prostředí se opravdu povedlo. Je sice vidět, že k dokonalosti tomu ještě pár detailů chybí, ale je to poprvé, co zvažuji, že dám desktopům z rodiny GNOME šanci.
    1.2.2012 21:51 Ales
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    vcera jsem dal cinnamonu sanci. cca po 2 hodinach sem se vratil ke gnome shellu, pro me zatim nejergonomictejsi gui, hned po macosx.;]
    GeoRW avatar 2.2.2012 07:24 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    +1, skusal som aj povodny Mint este s MGSE a je to ako skrabat sa lavou rukou za pravych uchom. Inak som si uz zvykol nato, ze nemam spodny panel a namiesto toho o nieco vacsi priestor na pracu. Uz by som naspat do spodneho panelu nesiel. Spodny panel je fakt, ze zbytocnost - neviem ako som mohol doteraz robit so spodnym panelom, aby mi to nevadilo :-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    1.2.2012 22:58 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Budiž vám přáno. A pak že Homo sapiens sapiens je fyziologicky bezvariantní...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    1.2.2012 23:00 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Omluva, byla to reakce na Alese.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    3.2.2012 23:26 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Zkus odpovídat použitím odkazu "odpovědět", ne "založit nové vlákno".

    (pokud tak činíš, tak bugzilla.abclinuxu.cz je tvým přítelem.)
    3.2.2012 12:34 marian.v
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    nevypadá to špatně. škoda, že blbne minimalizace aplikací, minimize to tray u FF i Thunderbirdu..ale to se počitam vychytá
    Rezza avatar 4.2.2012 15:01 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon – nové klasické GNOME
    Dalsi zajimavy projekt stejneho jmena, o kterem jsem se dnes dozvedel - http://labs.qt.nokia.com/2012/02/02/qt-graphical-effects-in-qt-labs/

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.