abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 291 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    HW novinky: blíže k AMD Polaris 10 a Nvidia GeForce GTX 1070

    24. 5. 2016 | David Ježek | Hardware | 2942×

    Již jen otázkou několika málo týdnů je uvedení a reálná dostupnost prvních grafických karet FinFET éry. Po představení GeForce GTX 1080 v minulém dílu seriálu si dnes přiblížíme oba zástupce o stupínek nižší třídy, tedy jak GeForce GTX 1070, tak AMD „Polaris 10“. A dojde samozřejmě i na další témata.

    AMD si věří: Zen bude konkurencí pro Intel ve všech směrech

    John Taylor z AMD se nechal slyšet, že Zen bude skvělý. To by asi překvapit nemělo, bylo by hodně divné, kdyby tvrdil něco jiného :-). Ale jak jsou očekávání od nových CPU AMD, která nebudou zastarale 28nanometrová, ale moderně 14nanometrová a navíc FinFETová, velká, mohou mít Johnova slova reálný podklad.

    Připomeňme, že na architektuře Zen bude postavena platforma AMD AM4, která přinese příslušné procesory v až 8jádrové konfiguraci. Dle Taylora bude Zen plně konkurenceschopný s Intelovými procesory co do výkonu, spotřeby i celkových specifikací a také ceny. Vzhledem k tomu, že Zen bude uveden někdy na přelomu roku, lze předpokládat, že slova se jistě vztahují ke 14nm architektuře Intel Skylake, případně alespoň do určité míry vůči jejímu refreshi, architektuře Intel Kabylake.

    GeForce GTX 1070 je osekanější více, než se po vzorku GeForce GTX 970 očekávalo

    Připomeňme, že GeForce GTX 1070 byla ohlášena spolu s GeForce GTX 1080, ale bez uvedení bližších parametrů a s pozdějším termínem dostupnosti. Nyní Nvidia vypustila další informace. To podstatné je, že víme, že z 2560 CUDA jader v GeForce GTX 1080 je jich 640 deaktivovaných, takže GeForce GTX 1070 jich nese „jen“ 1920. Model GTX 1080 je tak o rovnou třetinu výpočetně bohatší než nižší model. Otázkou je, jak to udělá Nvidia s ROP jednotkami, tuto informaci zatím nezveřejnila.

    Jak spekuluje no-X, nabízí se možnosti buď zachovat plný počet 64 ROP jednotek, nebo jej nějak adekvátně snížit, aby proporčně odpovídal výpočetním CUDA jádrům. To by pak ale Nvidia musela sáhnout po nepěkném řešení s paměťovou sběrnicí à la GeForce GTX 1070, tedy konfigurovat paměťový subsystém grafiky například jako 7GB s šířkou sběrnice 224 bitů a k tomu poslední 8. GB paměti na 32bitové sběrnici. Toto řešení, jak víme, vedlo v případě překročení většího základního segmentu ke značnému zhoršení efektivity karty.

    HWN

    A že GeForce GTX 1070 ponese 8 GB paměti, víme oficiálně. Půjde o paměť typu GDDR5 na efektivním taktu 8 GHz. Takt GPU bude v základu 1506 MHz, turbo takt bude do 1683 MHz, ale lze očekávat, že se časem u výrobců objeví OC edice. Podobně jako v případě GeForce GTX 1080 je možné, že také GTX 1070 nabídne v rámci turbo taktů i 2GHz+ modely. Napájecí obvody na to nejspíš mají už v referenčním provedení, když tuto grafiku s TDP 150 W Nvidia živí přídavným 8pin PCIe konektorem, ač by papírově stačil 6pin.

    Z výstupů zde bude pochopitelně shodná konfigurace s vyšším modelem, tedy včetně DisplayPortu, který je certifikován jako verze 1.2 s tím, že na 1.3/1.4 bude povýšen někdy později, plus je tu HDMI 2.0b. I v případě tohoto modelu se nejprve objeví Founders Edition 10. června, a to s cenovkou 449 dolarů, přičemž s prozatím blíže neupřesněným časovým odstupem půjdou na trh nereferenční karty od výrobců, které budou začínat na 379 dolarech.

    AMD Polaris 10 ponese 2304 stream procesorů

    Konkurenční produktová řada počítá do budoucna s hi-end GPU / kartami „Vega“, níže posazené jsou „Polarisy“. Z nich nižší model „Polaris 10“ ponese GPU s aktivními 2304 stream procesory ve 36 výpočetních blocích. GPU má běžet na 1,27 GHz (v základu) a být doprovázeno 8 GB 256bit DDR3 paměti na efektivním taktu 7,6 GHz. Jistě vám už teď něco „neštimuje“, a to typ pamětí. Jde o údaje z databáze SiSoftu, který obvykle u chystaných produktů nějakou takovou chybu obsahuje, „Polaris 10“ ponese samozřejmě GDDR5.

    Tento nižší model druhého největšího GPU bude podle všeho konkurovat přímo nižšímu modelu druhého nejvyššího GPU konkurence, tedy právě výše probírané GeForce GTX 1070. Vše ale zatím trochu plave na vodě, protože obě karty nebyly zatím všeobecně protestovány nezávislými redakcemi. Co však víme, že s výstupy je na tom „Polaris“ podobně jako „Pascal“, DisplayPort u něj bude nejméně verze 1.3, spíše bude umět jednoho dne i certifikovanou podporu DisplayPortu 1.4 a rozhodně u „Polarisu“ můžeme počítat s podporou FreeSyncu až do 4k / 120 Hz.

    HWN

    Jestli případná budoucí recertifikace na DisplayPort 1.4 přinese další růst možností FreeSyncu u této generace radeonů, to je v tuto chvíli předčasné hodnotit. Jedna-čtyřka totiž podporuje ztrátovou, ale vizuálně prý neodlišitelnou kompresi video streamu, a to až v poměru 1,3. Nasazení něčeho takového je možné, ale je otázkou, jestli se k tomu AMD uchýlí, resp. jestli to povolí. Ostatně bez komprese video streamu by DisplayPort 1.4 nemohl nabídnout 8k kvalitu, tedy přesněji 7680×4320 / 60 Hz s 10bitovými barvami a podporou HDR.

    ARM s TSMC hlásí první funkční 10nm SoC

    Přípravy na budoucí 10nm výrobu ARM SoC se u TSMC posouvají o další krok dál. Firma ve spolupráci s ARMem vyrobila plně funkční testovací čip, který nese čtyři CPU jádra 64bitové architektury ARMv8-A a k tomu jednoduché GPU „Mali“ s 1 shader jednotkou. Obě firmy tak svorně oznamují, že na 10nm FinFET výrobu ARMů bude vše u TSMC připraveno včas, a to včetně potřebných návrhářských nástrojů a podpůrných produktů. TSMC je v posledních měsících (možná už letech) pod rostoucím tlakem Samsungu, kterému se i díky potřebě vlastních ARMů (SoC řady Exynos) pro vlastní smartphony daří přicházet s novějšími výrobními procesy rychleji a možná i levněji než TSMC. Řada zákazníků se po fiasku s přehřívajícími se čipy z 20nm planární výroby a později nastoupivší 16nm FinFET výroby přesunula od TSMC k 14nm FinFET výrobě u Samsungu, kterou nabízí kompletně přenositelnou ve svých továrnách i GlobalFoundries. Jiní zase diverzifikovali riziko rozložením výroby mezi oba výrobce, třeba Apple.

    Není pochyb o tom, že i u Samsungu běží vývoj 10nm výroby na plné obrátky, to víme už od loňského března. Již v tuto chvíli (nejspíš) zkušebně vyrábí čipy typu DRAM a NAND flash a zkouší také různé typy ARM CPU a GPU, případně vlastní upravená jádra. Rozhodující pro budoucnost samozřejmě není to, aby jeden výrobce druhému „nakopal wafery“, ale pokud možno aby nadále oba drželi zhruba stejný pokrok ve výrobních technologiích, který vede ke konkurenčnímu boji. Ten my jako zákazníci máme moc rádi.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.5.2016 08:21 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: blíže k AMD Polaris 10 a Nvidia GeForce GTX 1070
    neštimuje vs neštymuje
    Fluttershy, yay! avatar 25.5.2016 11:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: blíže k AMD Polaris 10 a Nvidia GeForce GTX 1070
    Spisovné není ani jedno a v originále (tj. němčině) to vypadá jak?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.5.2016 13:13 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: blíže k AMD Polaris 10 a Nvidia GeForce GTX 1070
    Nejspíš "das stimmt nicht".
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.