abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    včera 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (11%)
     (10%)
    Celkem 299 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax

    11. 10. 2013 | David Ježek | Hardware | 4652×

    Vedle jednoho nového foťáku si dnes povíme o čtyřech nových Xeonech Phi, novinkách přichystaných Nvidií v rámci škádlení konkurenční AMD, která zrovna uvádí hromadu nových grafik, a podíváme se i na jeden vpravdě šílený napájecí zdroj…

    Obsah

    Čtyři nové Xeony Phi od Intelu

    link

    Procesorový gigant brzy uvede na trh čtyři nové výpočetní karty řady Xeon Phi, využívající CPU architekturu „many-core“ x86. Doplní tak nabídku o dva modely „low-endové“ řady 3100 a dva modely mainstreamové 5100, přičemž nové typy značně přidají na osazené paměti:

    • 2× Xeon Phi 31xx: 57 CPU jader, takt 1,10 GHz, 12 GB vlastní paměti, rychlosti 5 GT/s a TDP 300 W – oba modely se liší pouze chlazením (aktivní × pasivní)
    • Xeon Phi 51xx: : 60 CPU jader, takt 1,05 GHz, 16 GB vlastní paměti, rychlost 5 GT/s a TDP 225 W, pasivně chlazený
    • Xeon Phi 51xx: : 60 CPU jader, takt 1,05 GHz, 16 GB vlastní paměti, rychlost 5 GT/s a TDP 245 W, tzv. „ dense form factor“

    Je jasné, že kvalitnější čipy ze středů waferů jsou osazovány do modelů vyšších řad, kde umožní udržet příslušnou hodnotu TDP a použití pasivního chlazení. Naproti tomu podstatně energeticky hladovější řada 3100 je cenově přístupnější. Intel nadále vyrábí tyto mnohojádrové čipy zavedeným 22nm výrobním procesem, o případném přechodu na 14nm zatím není ani zmínka, ale s ohledem na to, že první, podstatně ménějádrové procesory s touto technologií půjdou na trh až na přelomu roku, je na takové úvahy příliš brzy. Tyto nově poodhalené Xeony Phi přijdou na trh příští rok.

    V reakci na nové Radeony, zlevňuje konkurenční Nvidia své grafiky

    link

    Nadpis vystihuje vše podstatné. Nvidia aktuálně nemá co nabídnout, aby kompenzovala informační smršť o nových Radeonech, které se tento měsíc derou na trh. AMD již uvedla většinu modelů, na třešničku na dortu v podobně Radeonů R9 290 a R9 290X (oba stavějí na novém GPU) si ale ještě počkáme. S ohledem na to, že zbytek nových produktu jsou u AMD buď jen přeznačené, nebo jen minimálně upravené karty generace HD 7000, nemá Nvidia ani důvod se někam honit (zejména když v její nabídce je GeForce GTX 780 a GTX Titan).

    V tuto chvíli tedy zelený konkurent jen zlevňuje stávající produkty. Každopádně třeba GeForce GTX 650 Ti Boost spadla pod 3 tisíce, GeForce GTX 660 pod 4 tisíce a GeForce GTX 660 Ti je kolem 6 tisíc. To vše jsou pozitivní zprávy pro každého, kdo uvažuje o nové grafice :-). Snad jen doplním, že v tuto chvíli není stále znám přesný termín příchodu Radeonu R9 290X, pokořitele GeForce GTX Titan, na trh. Lze ale očekávat, že jak budou přicházet výkonnější modely AMD na trh, Nvidia s výrobci grafik pravděpodobně přinese další zlevnění u vyšších modelů řad GTX 670 a GTX 680.

    Nvidi zatopí Radeonu R9 290X vylepšeným GPU se 2 880 CUDA procesory

    link

    Na internetech koluje zajímavý slajd, dle kterého přeci jen Nvidia něco peče, byť jak je u ní zvykem, nejdříve pro enterprise segment. Zatím to má označení Tesla K40 „Atlas“, GPU pak GK180. Je otázkou, zdali se Nvidii podařilo vyladit výrobu na GK110 tak, že může uvést na trh plně aktivovanou verzi čipu pod novým označením, nebo prostě půjde trochu nahoru hodnota TDP, ale to teď nerozluštíme (může jít o slajd staršího data, který byl nyní jen vhodně vypuštěn, aby narušoval informační kralování konkurenčního Radeonu).

    Faktem pouze zůstává, že s ohledem na dostupné leaky testů Radeonu R9 290X je pravděpodobné, že karta vybavená GK180 by Nvidii opět zajistila prvenství. Nepochybně ale nejde o nástupnickou architekturu „Maxwell“, kolem té by bylo humbuku daleko více nebo naopak daleko méně).

    Hardwarové novinky

    2kW zdroj oficiálně, čínský Great Wall zahájil prodej

    link

    Zdroj o celkovém výkonu 2 000 W, uvedl na trh v našich končinách neznámý čínský OEM výrobce Great Wall. Nese označení GW-EPS2000DA a do hloubky skříně si ukousne ústyhodných 20 centimerů (plus něco na ohyby kabelů v konektorech, jelikož jde o výrobce dementního a udělal kabeláž kompletně odpojitelnou, včetně napájení základní desky).

    Zdroj pracuje se vstupním napětím 90 až 265 V, disponuje certifikací 80Plus GOLD a o jeho chlazení se stará 140mm ventilátor. Mezi konektory je 24 + 4×8pin napájení desky (ano, celkem 4× přídavné napájení pro desku), 8× 6+2pin PCI Express, 9× Molex, 12× SATA a 1× FDD. Výrobce si za zdroj v Číně účtuje v přepočtu 12 500 Kč. Na jedné masivní 12V větvi dokáže poskytnout celý svůj výkon, tedy 166,6 A

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Pentax uvedl 24Mpix APS-C zrcadlovku K-3

    link

    Dlouhé čekání na cokoli lepšího 16Mpix APS-C u Pentaxu (ať již vysněný full-frame, nebo nadále APS-C), je u konce. Pentax, tedy vlastně Ricoh, uvedl na trh model K-3. Jeho srdcem je patrně to nejlepší na trhu APS-C snímačů: 24Mpix+ čip, úpdajně z dílen Toshiby (tj. týž, jaký je v Nikonu D5200). V podání Pentaxu to znamená snímky o rozlišení 6016×4000. K tomu výrobce přidává několik na něj skokově pokrokových prvků.

    Začnu novým AF systémem SAFOX XI, který povýšil na 25 AF bodů, z nichž 23 je křížových. Řídící procesor PRIME III přitom zvládá snímání rychlostí 8,3 fps pro až 23 RAWů, resp. až 60 JPEGů a podporováno je ISO 100 až 51200 (tedy shodně s dřívějšími firemními těly s 16Mpix snímačem). Další výbava je obligátní hi-end od Pentaxu: stabilizovaný snímač (stabilizace je použitelná i pro dorovnání horizontu, či ve spojení s GPS modulem pro vyrovnávání rotace Země při astrofotografii, ale také ještě pro jednu úžasnou věc, kterou za chvíli popíši samostatně. Dále je zde závěrka s nejkratším časem 1/8000, hledáček s pětibokým hranolem a 100% pokrytím a 0,95× zvětšením (aktuálně největší hledáček v segmentu APS-C vůbec!). Displej je 3,2palcový se 1037k body, video je podporováno do 1080/25p (škoda že ne 50p), konečně u Pentaxu nacházíme i dva SD sloty (podpora SDXC, UHS-I či Eye-Fi samozřejmostí), tělo je z hořčíkové slitiny, kompletně chráněné proti nepřízním počasí (totéž platí i pro objektivy rodiny WR). Toto vše měří 131×100×77 milimetrů a váží 800 gramů včetně Li-Ion akumulátoru, kterému s ohledem na výkonnější elektroniku klesla výdrž na 560 snímků.

    A teď ta bomba na závěr: stabilizace snímače je využitelná k aktivaci/deaktivaci low-pass filtru. Pentax s K-3 nekopíruje K-5 II/K-5 IIs, resp. Nikon D800/D800E, tedy uvedení dvou typů těl na trh: jednoho „s“ a druhého „bez“ low-pass filtru. K-3 prostě low-pass filtr nemá a pokud si jej uživatel přeje, simuluje jeho fundamentální vlastnost (mírné rozostření obrazu, aby se signál pro daný pixel mírně vlil i do okolních pixelů, což zamezuje vzniku moaré) mikroposuvem snímače během focení. Jelikož jde o pohyb v čase, je jeho účinnost omezena na nejkratší čas závěrky 1/1000, ale tak či onak je toto naprosto unikátní a úžasná vlastnost a spolu se vším ostatním činí z Pentaxu K-3 excelentní volbu v cenovém segmentu kolem 30 až 35 tisíc Kč. Jo a mimochodem: je to taky první APS-C zrcadlovka s USB 3.0 rozhraním.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.10.2013 08:44 none
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax
    LOL
    do hloubky skříně si ukousne ústyhodných 20 centimerů
    jelikož jde o výrobce dementního
    12.10.2013 12:39 tany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax
    No dementní to opravdu je, pokud na 12V poteče klidně 166A, tak další molex začíná být problém. U takového proudu by jsem osobně připájel dráty natvrdo, kdyby to bylo možné.

    Btw. nechtělo by se někomu spočítat kolikátkou elektrodou by se tím dalo svařovat ? .)
    12.10.2013 13:39 hlasovani | skóre: 1 | blog: zapamatovat
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax
    166 A je na 4mm elektrodu.
    12.10.2013 21:41 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax
    Taky mě to napadlo - já svařuji 2.4mm elektrodou na trapných 90A...
    12.10.2013 13:41 iik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax
    4
    13.10.2013 11:27 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax
    Mně hlavně uniká, k čemu to vlastně má být dobré... pokud někdo potřebuje 2kW v PC, tak IMHO dělá něco špatně :)
    13.10.2013 14:34 mhi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax
    Zrovna asi 2kW prikonu by se mohlo uplatnit v nejakem mega serveru (treba opravdu hodne disku ;-)). Ovsem kazdy kdo obchoduje s Cinany vi, ze leckdy i relativne velke firmy delaji totalni blbosti, jen aby meli "nove" a "jine" produkty. Tedy je napr. u kabelove firmy je mozne koupit redukce mezi vsechny nesmyslne kombinace ruznych kabelu, ktere se realne ani nemohou vyskytnout (dokonce je maji na sklade-asi hodne dlouho).

    Nedavno nam nekdo nabizel, ze predela plastove krabicky (pouzite na nejaky adapter) a prida do nich baterku (svitilnu s baterii + spinac+ LED), ze pry se tim odlisime od konkurence ;-). Nebo prisli s tim, ze misto hrubeho kabelu (urceneho do prumyslu) nam daji mnohem lepsi "paskovy" kablik a bude to vypadat "profesionalneji" (uz si neuvedomili, ze zivotnost jejich kabelu by byla tak asi jedno vytazeni, nepocitam prurez vodicu, ktery je urcite typicky cinsky).
    14.10.2013 00:33 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax
    Tak kdybych chtěl už takový megasever, tak to nebudu dělat jako skládačku a tudíž tam ani nebude zdroj z alzy :D Ale jo, vyrábí a dělá se hromada totálních blbostí :))
    Stanislav Brabec avatar 14.10.2013 14:58 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax
    Tak vezmete kabel, spojíte ho do zkratu, a poté připojíte ke zdroji. A máte jej přivařený…
    12.10.2013 14:22 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax
    V reakci na nové Radeony, zlevňuje konkurenční Nvidia své grafiky
    Krom toho zlevnovani se taky uchylila k trochu jinemu zpusobu konkurencniho boje
    GTX 780 a GTX Titan
    Az na to, ze ani jedna nebude konkurenci pro R9 290X. Prvni je pomalejsi, ta druha v jine cenove kategorii.
    12.10.2013 14:32 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax
    Xeon Phi 51xx: : 60 CPU jader, takt 1,05 GHz, 16 GB vlastní paměti, rychlost 5 GT/s a TDP 245 W, tzv. „ dense form factor“
    Tenhle by podle toho zdroje (CPU World) měl mít paměti na 5,5 GHz.
    14.10.2013 08:54 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: malý krůček pro člověka, obrovský skok pro Pentax
    "Slajd"? Já tam vidím obrázek...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.