abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (8%)
    Celkem 343 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012

    17. 9. 2012 | Luboš Doležel | Jaderné noviny | 2726×

    Aktuální verze jádra: 3.6-rc3. Citáty týdne: Linus Torvalds, Bradley Kuhn, Steven Rostedt. Dlouhodová podpora jádra 3.2. Jaderný summit 2012: Budoucnost sledování regresí v jádře; Podpora staro(divných) architektur a zařízení.

    Obsah

    Aktuální verze jádra: 3.6-rc3

    link

    Aktuální vývojová verze jádra je nadále 3.6-rc3, od minulého týdne žádné další -rc verze nevyšly.

    Stabilní aktualizace: verze 3.0.42, 3.4.10 a 3.5.3 vyšly 26. srpna s obvyklou hromadou oprav. Ve verzích 3.0.42 a 3.4.10 se vyskytly potíže s grafikami Intel, takže pozor na ně.

    Citáty týdne: Linus Torvalds, Bradley Kuhn, Steven Rostedt

    link

    Někdo se snaží pozabíjet vývojáře jádra.

    Nejprve jsme tu měli dvě zemětřesení – Bůh asi tento týden nenávidí nejen republikány, ale i nás jaderné vývojáře. Jenže my se zastrašit nenecháme a kvůli zemětřesení o síle 5,5 jen trochu zafňukáme a na chvilku se schováme do skříně.

    Ale po chvíli krčení ve skříni zaklepali na dveře pořadatelé a začali rozdávat skateboardy s nevinným vysvětlením "Jsme přece v San Diegu."

    Pokud to není znamení, že se nás někdo snaží zabít, pak teda nevím.

    -- Linus Torvalds

    Co se Linuxu týče, tak Linus Torvalds evidentně nevynucuje svá vlastní autorská práva přes [Software Freedom] Conservancy, ale nedávno jsem se ho na jedné akci zeptal: „Nevadí ti, že vynucuji GPL u Linuxu?“ Linus odpověděl: „Ne. Pravdou je, že jedním z důvodů, proč u Linuxu nevyžaduji přiřazení autorských práv, je to, že jsem chtěl, aby o osudu svých práv rozhodovali vývojáři sami“. Mnoho držitelů práv u Linuxu v této věci s Conservancy spolupracuje v souladu s Linusovým postojem, že o svých právech mají rozhodovat sami.

    -- Bradley Kuhn

    Většina lidí soubor feature-removal-schedule.txt ignoruje, vyjma těch, co do něj něco přidávají. Je to spíš něco jako globální TODO pro vývojáře než cosi užitečného pro každého.

    Zařaďte pořadavek na odstranění souboru feature-removal-schedule.txt.

    -- Steven Rostedt

    Dlouhodová podpora jádra 3.2

    link

    Ben Hutchings oznamuje: Mám v plánu Linux 3.2.y udržovat alespoň tak dlouho, jako bude podporován Debian 7.0. End-of-life pro každé vydání Debianu je 1 rok po následujícím vydání, takže to bude asi tak do konce roku 2015.

    Jaderný summit 2012

    link

    Jaderný summit 2012 trval tři dny (od 27. do 29. srpna) a konal se v San Diegu. Podíváme se na vybraná témata.

    Budoucnost sledování regresí v jádře

    link

    Už několik let Rafael Wysocki sleduje regrese v jádře a vytváří seznamy a statistickou analýzu. Tato práce, která má za výsledek (nepřesné) údaje o zvyšování nebo snížování kvality následujících vydání jádra, byla něčím, co ostatní vývojáři jádra na Jaderném summitu vždy ocenili. Jeho přednáška v první den Jaderného sumitu ale byla letos poněkud odlišná. Zajímal se o to, jak by budoucnost sledování regresí měla vypadat.

    Postupem času se totiž Rafael postupně přesunul k jiným pracem v jádře a zbývalo mu tak méně času na sledování regresí. Tou dobou se pár dalších lidí naštěstí přihlásilo, že budou vytvářet a spravovat souhrnná hlášení z Bugzilly, která jsou používána ke sledování regresí. Bohužel to ale nešlo moc dobře. Rafael už dříve poznamenal, že jaderná Bugzilla není pro toto moc vhodná. Po odchodu Rafaela se navíc ukázalo, že ne všichni mají stejný názor na to, jak by k tomuto měla Bugzilla být používána. Tyto neshody nakonec byly jedním z důvodů, proč Rafaelovi následníci přestali na sledování regresí pracovat.

    Tím se dostáváme k současné situaci: už skoro půl roku nikdo regrese nesleduje. Navíc Rafael poznamenal, že vzhledem ke svým ostatním závazkům se nebude moci k této práci v budoucnu vrátit. To jej vedlo k jednoduché otázce: chceme regrese dále sledovat?

    Právě v tento moment se ozvalo mnoho vývjářů, kteří vyjádřili, jak důležitá jim Rafaelova práce přišla. H. Peter Anvin například řekl, že sice není fanouškem Bugzilly ale přehled regresí mi přišel užitečný. Přinutilo mě to pracovat na věcech, na kterých se mi dělat nechtělo. Linus Torvalds navíc rovněž řekl, že si cenil přehledu, který mu Rafaelova práce poskytovala.

    Diskuze se odklonila k jiným tématům. Rafael přemýšlel o tom, jestli je Bugzilla vůbec ke sledování a řešení chyb v jádře užitečná. Odpovědi vývojářů se lišily podle konkrétního subsystému, některé na ni dosti závisí, jinde se zase preferuje e-mail. James Bottomley upozornil, že Bugzila umožňuje lidem, kterým mailing list nic neříká, zadat bug do Bugzilly a ten se pak automaticky objeví v mailing listu. Bugzilla tak těmto uživatelům umožňuje komunikovat s vývjáři v souladu s jejich pracovními postupy. Později toto vedlo Rafaela k jinému problému: když některé subsystémy používají Bugzillu, zatímco jiné zase mailing listy nebo jiné mechanismy, co by lidem, co nahlašují chyby, měli vývojáři říci o správném způsobu? Tato otázka je pro lidi, co hlásí chyby poprvé, docela překážkou. Bohužel nebylo moc času se tímto zabývat hlouběji.

    Dále pak proběhly další diskuze o tom, jak by se Bugzilla měla ke sledování regresí používat a zda na to nejsou lepší nástroje, žádné konkrétní alternativy ale navrženy nebyly. Nakonec se přítomní shodli, že na nástroji až tak nesejde a volba nástroje by měla zůstat na tom, kdo se od sledování bude starat.

    Stále tu tedy je volné místo pro jednoho nebo více lidí, kteří se o sledování regresí postarají. Práce je to sice ceněná, nicméně neplacená.

    Podpora staro(divných) architektur a zařízení

    link

    H. Peter Anvin zahájil svou přednášku slovy, že Linux podporuje neuvěřitelné množství hardwaru. Zejména nabízí dlouhou podporu pro starší hardware a právě díky tomu je u některých uživatelů tak populární. Většinou je podpora starého a neobvyklého hardwaru a toolchainů záslužná. Petrova otázka nehledě na toto zněla: jaká omezení na úsilí věnované podpoře starých či neobvyklých hardwarových architektur, toolchainů a zařízení chce vývojářská komunita určit?

    Peterovi jde o to, že podporování starých a podivných systémů s sebou nese značné úsilí a obtíže. Když jde o podporu takových systémů, je nutné zvážit toto: na těchto systémech záleží jen malému množství uživatelů, jenže jejich podpora ztěžuje práci napříč celou komunitou.

    Peter uvedl několik příkladů. Jádro stále obsahuje kód pro podporu starých procesorů Intel 386 (předchůdce 486 z roku 1989). Spouští ještě někdo Linux na tak starém hardwaru? Peter prohlásil, že jako správce x86 nedavno přijal hlášení chyby od uživatele, který se na takovém systému pokoušel Linux spustit. Zrod tohoto hlášení je ale zajímavý. Pocházelo totiž od někodo, kdo se sám sebe ptal, jestli půjde moderní linuxové jádro vůbec ještě nastartovat na obdobně starém stroji. Peterova otázkou tedy je: má se komunita ještě snažit toto podporovat?

    S podporou starých systémů se pojí různé komplikace. Správce například může chtít udělat změny, které mohou mít vliv na staré systémy, ale může být nesnadné zhodnotit, jaký dopad mohou mít. Navíc je nepravděpodobné, že tento správce bude mít po ruce hardware, aby to otestoval. Legacy kód je tedy jen málokdy spouštěn a v takovém kódu se mohou ukrývat chyby a bezpečnostní díry. (Peter upozornil, že „háčky“ specifické pro architektury jsou „běžným“ řešením, jak podporovat podivné architektury. Tyto háčky jsou pak kódem ve stylu COMEFROM, o kterém je obtížné se pak rozumně bavit. Jediným řešením je důsledné dokumentování prekondicí, postkondicí a invariantů takového háčku. Asi nepřekvapí, že pravděpodobnost výskytu takové dokumentace je někde mezi výjimečně a nikdy.

    Je tu několik otázek, které by měl člověk zvážit, když jde o to pokračovat v podpoře starého systému. Kupříkladu jestli nějací uživatelé tohoto systému vůbec ještě jsou, kolik jich je a hlavně, jestli má smysl je podporovat v nových jádrech? Průšvih je, že u obskurních systémů je těžké odpovědi na tyto otázky získat. Peter hlavně zpochybnil domněnku, že bug reporty znamenají, že tu jsou aktivní uživatelé.

    Staré nástroje pro sestavování představují obdobný problém. Peter řekl, že Lidé si stěžují, když uděláme něco, co vyvolá chybu v 7 let starém toolchainu. Jednoho dne prostě musíme říct: pokud chcete používat nové jádro, musíte být připraveni nainstalovat si náležitý toolchain..

    Peter rozšířil debatu o starých systémech na rozhraní pro uživatelský prostor. Jako příklad posloužil kód pro kompatibilitu, který už dlouho není používán. Jde například o podporu a.out na x86-64, což bylo zdrojem několika závažných bezpečnostních chyb; jenže formát a.out byl v době příchodu architektury x86-64 zastaralý a pravděpodobně se mu nedostalo ani žádného použití. Má nějaký smysl takto stará rozhraní podporovat a existuje vhodný způsob, jak je označit za zastaralá a odstranit je?

    V tento moment se o slovo přihlásil Linus: Nikdy jsem netvrdil, že nemáme měnit ABI. Už jsme to kvůli opravě chyb udělali. Hlavně jen neporouchejte uživatelský prostor. Pokud můžeme změnit ABI a nikdo si na to nestěžuje, tak směle do toho. Jako mezikrok v procesu odstraňování Rusty Russel navrhl přidání volby CONFIG_MODERN, která by byla standardně zapnutá a mohla by být vypnuta, pokud někdo potřebuje zastaralé funkce. Len Brown odpověděl, že by se tomu asi dostalo podobného osudu jako CONFIG_EXPERIMENTAL, které je vždy zapnuté (CONFIG_MODERN by tedy ve výsledku asi bylo distributory vždy vypnuto). Thomas Gleixner místo toho navrhl, aby staré funkce byly skryty pod volbami označenými jako „bool n“, což by bránilo jejich vybrání, a pak by po rozumné prodlevě mohlo dojít k odstranění, když si nikdo nebude stěžovat.

    Debata skončila bez jasných závěrů, ale pár lidí se vyslovilo pro odstranění podpory zastaralých systémů, aniž by proti tomu někdo zásadně protestoval. Proto se tedy může stát, že brzy budeme svědky aktivit s cílem vyčistit jaderný kód od systémů, které už nemají žádné využití.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.9.2012 02:28 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    H. Peter Anvin
    [joke] Osobně bych odstranil všechen x86 kód :-D [/joke]

    Kdyby existovala udržovaná větev pro tyto systémy, tak bych řekl skoro bez zaváhání Ano, ale i386 systémy pořád mohou existovat. Například jako opencore projekty a tam není jistota, že někdo implementuje pentium like core. Jinak 386 se od 486 liší minimálně (jen podpora writeback cache a CPUID u některých modelů a asi dvou až tří užitečných instrukcí), takže vyhození i386 by se mohlo dotknout i 486 strojů, což bych nerad, protože 486 je z x86 můj nejoblíbenější model (relativně. Absolutně je to fušeřina :-D). Hlavně tu taky pár 486 strojů mám a nejsou zrovna zakonzervovaný ve vitrínce.
    17.9.2012 06:35 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    podpora … a asi dvou až tří užitečných instrukcí

    Jednou z nich je ale cmpxchg, která je zrovna dost důležitá.

    17.9.2012 20:59 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Proto "dvou až tří užitečných instrukcí". Ale přiznávám, neměl jsem zavrhnout původní rozvedení včetně cmpxchg.

    Atomické operace jdou i bez ní (narozdíl od non x86).

    Otázka jak moc je cmpxchg užitečná v porovnání s pentiáckou cmpxchg8, jejíž existence je tuším jeden z důvodů, proč Win XP nejede na 486.
    17.9.2012 21:13 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    P.S. Taktéž bychom mohli zavrhnout všechny <i686, protože cmov je tak sexy :-D.
    18.9.2012 11:11 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    CMOV nemaju ani niektore 686 CPU, napr. starsie VIA C3...
    18.9.2012 22:04 bohyn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Pak se ale nabizi otazka jestli je to i686 CPU ;-)
    22.9.2012 20:52 Ales Hakl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    No rozumna odpoved je, ze neni, ale. Opravdu stare C3 vraci z CPUID family = 5, tedy i586, ty ktere cmov uz umi vraci 6 jako i686. Ovsem mam takove podezreni, ze existuji procesory z nejake mezidoby, ktere sice vraci 6, ale cmov neumi. (spravne se stejne podpora CMOV ma poznat podle cpuid level 1 a patnacteho bitu v EDX, ale to je vec druha)
    17.9.2012 21:36 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Zvláštní, to bych spíš čekal, že bude někdo vyžadovat xchgadd.
    17.9.2012 22:33 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    To je k těm XP? Jestli jo tak tohle.
    18.9.2012 10:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Do vnitřností XP nevidím, takže jsem to komentoval jen na základě toho, k čemu se jednotlivé instrukce mohou hodit.
    18.9.2012 09:14 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    XP nejedou na 486? V tom případě Vortex86DX je asi o něco víc než 486, protože na Vortexu (DX, 600 MHz - 1 GHz) XPčka v zásadě chodí :-) Nojo fakt:

    flags : fpu tsc cx8
    [:wq]
    19.9.2012 00:08 Bůh Entony
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Otázkou zůstává, jak by se zachovala instalace Windows XP ve VMware nebo jiném virtualizačním nástroji, kdyby bežela na 386/486ce v Linuxu :-)

    Myslíte, že by dovolil vmware Xpečkům ošahat si procesor nebo dokáže tyto rozšíření nějakým způsobem emulovat a instalace by pokračovala dál jako by se nechumelilo? :) Já myslím, že by též zkiksovala :)
    19.9.2012 00:15 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Vmware nevím, ale qemu dokáže spustit win95 na armu, takže asi výrazně emulovat bude.
    stativ avatar 20.9.2012 17:13 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Až na to, že VMware je virtualizace, kdežto qemu je emulátor (který shodou okolností dostal i podporu virtualizace).
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    20.9.2012 22:06 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Jenom virtualizace? Tak to pak asi nepojede, například kámošovi nešel virtualizovat ve VirtualBoxu win8, kvůli VT-x.
    stativ avatar 21.9.2012 12:32 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    U VMware je to trochu složitější. Staré verze uměly virtualizovat na HW bez podpory HW virtualizace, což bylo pomalejší než HW virtualizace ale běželo to docela slušně (sám jsem to tak pár let používal na Pentiu 4). Samozřejmě guest musel používat stejnou architekturu CPU jako host. Relativně nedávno (asi tak rok, dva) tuhle možnost odstranili a teď VMware vyžaduje, aby CPU měl podporu HW virtualizace.

    Qemu kromě podpory virtualizace přes KVM/Xen má navíc podporu emulace, kdy se prakticky všechno provádí hezky softwarově, a je to tedy líné jako šnek.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Jendа avatar 17.9.2012 12:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Například jako opencore projekty a tam není jistota, že někdo implementuje pentium like core.
    Proč by open-source procesor implementoval zrovna x86?
    17.9.2012 14:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    IMO opencore procesor znamená procesor napsaný (třeba) ve VHDL, který potom nahraješ do nějakého FPGA. Tzn. zrovna x86, protože potřebuješ zrovna x86.
    Quando omni flunkus moritati
    17.9.2012 21:12 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Mě se ptej :-D. (+ spousta 8080 implementací)

    Nicméně (viz zet86) je otázka zda se někdo odhodlá k plnému 386 (32b, stránkování, chráněný mód). Protipříklad, takovej Vortex prej dělal i586 kompatibilní procesory, ale bez FPU, což je stav stejný jako u 386 nebo u hodně prvních 486.

    18.9.2012 07:30 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Ty 486 (na 300 MHz!) bez FPU od Vortexu používáme. Ale ten SoC je strašná tragedie, hlavně IDE řadič...
    18.9.2012 09:40 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Tohle mě zajímá - nějaké konkrétnější poznámky k tomu IDE řadiči by nebyly?

    Podle mých zkušeností asi žádný rychlík, ale kompatibilita s disky pokud vím OK (lepší než třeba Geode). Svého času RDC R1010 v rámci Vortex86DX vyžadoval pro XP F6 floppy, nová revize hardwaru zvaná RDC R1011 už je natolik generické IDE, že F6 floppy nepotřebuje. Pod Linuxem to tuším chodilo skrz ide_generic odjakživa, a taky se na to chytal ovladač it821x (pro R1011 snad dodnes neobsahuje PCI ID, ale když IDčko do zdrojáku rukama přidáte, tak normálně funguje). Všiml jsem si ve zdrojáku it821x.c nějakého workaroundu pro Vortex/RDC R1010, jako že cosi nefunguje jak má... Funguje UDMA - co do průchodnosti je brzdou spíš jádro CPU než zrovna IDE řadič (zejm. u Vortex86SX). Na to že celý motherboard žere 5W mi to jako tragédie nepřipadá.
    [:wq]
    23.9.2012 08:16 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Jo ty hardwarové revize... s těmi jsme si taky užili. Ty novější desky jsou skutečně lepší, ale s tehdejším opatchovaným kernelem 2.6.18 (podle dokumentace od Číňanů) ten starý V1 hardware byl dost citlivý na nastavení DMA a vůbec konkrétní model CF karty (nejlepší bylo, když výrobce, třeba Kingston, pod stejným produktovým kódem začal prodávat úplně jiné karty), bylo třeba různé harakiri s boot parametry, hdparm.

    Ještě jsem zkoušel nějaký tehdy aktuální stabilní kernel z Debianu 5.0 (nebo to bylo něco z bpo?), ale pořád jsem měl s IDE problémy.

    Tu DX variantu jsem v rukou neměl, ale práce s RB-262SXV2 (ale hlavně ještě tedy s V1) mi přišla dost otravná.

    Jestli máte nějaké čerstvé zkušenosti, jak na tom pohodlně rozběhat třeba trochu aktuálnější distro (v podstatě jediný požadavek je, aby tam běželo nějaké Oracle/OpenJDK JRE a monit, z hardware akorát IDE (CF) a Ethernet), třeba Debian nebo Tiny Core Linux nebo něco podobného, rád se na to zkusím ještě podívat.

    Bezpochyby je to rukama (žádný kernel developer nejsem, i když přidat ID do driveru bych ještě zvládnul :)), ale i se strýčkem Googlem to tehdy bylo asi nad moje síly dotáhnout do 100% uspokojivého konce.
    26.9.2012 10:18 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Hmm... asi jsem opravdu potkal Vortex v tu pravou chvíli, kdy se víceméně zbavil nejhorších dětských nemocí.

    Vortex86SX zajisté potřebuje kernel s emulací mat.koprocesoru, což v dnešních distrech tuším už není běžné (ani v Debianu). Takže instalace Linuxu potenciálně znamená, nastartovat instalátor s custom kernelem. Což se dá, dokonce několika způsoby. Já osobně si už pár let skládám svoje vlastní pidi-distro ze součástek staré Fedory (i386), takže na procesorech kategorie "x86 kozí dech" s tímhle vcelku nemám problém...

    Pokud se týče IDE, tak R1010/R1011 lze zprovoznit i bez it821x.ko, pouze na bázi ovladače ide_generic - je vhodné použít kernel cmdline argument ide_generic.probe_mask=0x03 (apod.) aby se ide_generic chytil. Pokud se použije it821x.ko, tak to podle mého funguje i bez cmdline argumentů. Tušímže jsem Vortex zkoušel tak od 2.6.33 výš - možná už jeho it821x obsahuje nějaké workaroundy pro R1010, takže jsem žádné problémy v oblasti IDE nepocítil. A možná že aktuální R1011 už ani workaroundy nepotřebuje.

    Vortex86SX@300 je procesorově dost slabý, takže se na něj nezlobím, že z "moderních" IDE disků nevytáhne až tolik, co dospělé počítače. Vortex86DX@800 má na IDE sekvenční průchodnost v podstatě stejnou, jako velké kompy s intelským čipsetem.

    Problémy s UDMA jsem nezaznamenal. Přinejmenším ne u značky ICOP, která prodává "průmyslové provedení" Vortexu. Je fakt, že mi procházejí rukama ATA Flashky a CF karty převážně od firmy InnoDisk (opět věci do průmyslu) a občas Transcend nebo Sandisk - taky se nám v servisu válí nějaké starší kousky od zapomenutých (ne)značek (Jmau, Afaya).

    Svého času byl trvalý problém s kompatibilitou CF karet vůči čipsetům Geode. A nebyl to problém s UDMA - prostě ta flashka nereagovala rozumně ani na Inquiry. Nebo ji třeba BIOS našel, ale ona dřív nebo později "na IDE kanále uhnila". Jako kdyby nějaký problém na velice elementární elektrické úrovni - časování na sběrnici nebo tak něco. Přitom tatáž média proti Intelu chodila jako víno. Bylo to v dobách řádově 256MB flashek - a pozoroval jsem to u značky Pretec a pár dalších "rádoby průmyslových nonamů". Jak jinde píšete, užili jsme si legraci, když Pretec pod jediným partnumberem dodával paměti z různých výrobních linek / sérií, s jiným interním target-mode ATA Flash řadičem, dokonce s různou geometrií. Navenek se to projevovalo tak, že některé CF karty proti Geodovi chodily, jiné ani za boha. Zkusil jsem pár těch problémových karet lousknout a uvnitř jsem objevil společného jmenovatele: ATA flash řadiče od firmy SSS (též 3S) - modely 8873 nebo 8883.

    Tohle jsem u Vortexu nikdy nepozoroval. Cokoli jsem připojil na jeho IDE, to chodilo.

    Pokud se týče DMA, jeden čas nám procházely rukama průmyslové motherboardy (nebyl to ještě Vortex), kde výrobce tvrdošíjně používal onboard CF sloty bez podpory UDMA, přestože čipset (Intel) UDMA dávno uměl a na trhu se začly hromadně objevovat CF karty, které UDMA podporovaly. To byl průser. V Linuxu se to muselo opět řešit kernel cmdline argumentama v bootloaderu (několik variant - viz odkaz výše).

    Vybavuju si, že jsem onehdá potkal taky jakéhosi "Vortexího OEM levobočka" - SoC nápadně podobný Vortex86SX, ale na 150 MHz a výrazně slabší než Vortex86SX@300. Nebudu jmenovat. Asi starší generace SoCu od RDC. A tenhle šváb (v konkrétnim počítači) se choval tak, že s UDMA proti CF kartám pod Linuxem fungoval fajnově, ale jenom řádově asi dva dny (náhodná doba) - pak se celý komp *kousnul* (nereagoval ani na magic SysRq). Pokud jsem zakázal UDMA, nebo snad i pokud jsem vyměnil CF za točivý disk v UDMA režimu, tak ten komp jel navždycky bez problému. Čtyři kusy se chovaly do puntíku stejně. Přitom modernější Vortex SX/DX se stejným datem výroby motherboardu ten problém rozhodně nevykazoval.
    [:wq]
    26.9.2012 11:34 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Jo a ta Java to je někde trochu jinde... předpokládám, že bináry plnotučné Javy SE od Sunu (nyní Oracle) jsou zkompilované pro i686, takže na Vortexu asi smůla. OpenJDK jsem nikdy v ruce nedržel.

    Obecně mi přijde trochu zvláštní, vzít naprostý kozí dech x86 a ještě mu naložit Javu :-) My jsme tehdy napoprvé od toho chtěli základní běh a laditelnost Cčkových programů, bez potřeby složitého portování(na ARM)/cross-kompilace/cross-ladění, plus podporou WiFi v MiniPCI slotu (nové jádro bylo hlavně kvůli tomu).

    Taky už jsem zkoušel provozovat na Vortexu nějaký softwarek v Perlu, nepříliš složitý - a jenom start Perlu 5 na Vortexu z CF karty je docela tragédie. Trvalo mi asi 20 vteřin, než se program rozběhl (= load z disku + překlad zdrojáku do interního syntaktického stromu). Možná to souvisí spíš s IOPS té CF karty, než s výkonem procesoru při kompilaci zdrojáku. On ten softwarek používal docela velké knihovny jako Expect, Switch a POSIX(termios) - spoustu malých souborků v /usr/lib/perl5/*

    Pokud se týče práce v kernelu, považuju se taky za učedníka/začátečníka - a přesně proto se ARMu vyhýbám obloukem. Už jsem potkal pár lidí, kteří se o Linux na ARMu pokusili, byli o ligu výš než já, a většinou dost naříkali.

    [:wq]
    26.9.2012 14:38 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Ta služba (přehazování průmyslového protokolu na nějaký ASCII protokol + webové rozhraní k tomu) jsou docela jednoduché a (nějaké "starší" ještě suní) 1.6 JRE na tom SX běží - novější Oracle JRE už ale myslím ne. Volných systémových prostředků je vcelku dost a že to celé nabootuje a naběhne do použitelného stavu za minutu nás nějak zvlášť netrápí. Pak už to z karty nic moc nečte.

    Já dostal právě za úkol rozběhat to na tom laciném krámu RB262 + nějakých pokud možno co nejlacinějších CF kartách, tak možná proto jsem se s tím taky tak trápil. :)

    Ale díky za rady, asi se na to brzy budu muset zase podívat.
    26.9.2012 14:42 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Jinak kernel jsem si kvůli té emulaci matematického koprocesoru překompilovával z distribučních zdrojáků, to jo. No nakonec jsem zůstal právě u toho čínského opatchovaného 2.6.18.
    18.9.2012 18:27 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Nepřemýšleli jste nad přechodem na ARM?
    23.9.2012 08:04 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Tehdy ani moc ne, nechtěli jsme se pouštět zrovna do embedded vývoje.

    Potíž taky je, že kolega tu věc, co na tom pouštíme, napsal v Javě. Ne že by nebylo JRE pro ARM, ale přijde mi to takové divočejší.

    Ten Vortex měla být cesta nejmenšího odporu (dobrá dostupnost "v krámu za rohem", "známá" platforma).

    Možná teď s RPi nad tím trochu pouvažujeme.
    18.9.2012 17:15 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Taky mi prijde, ze pokud uz nekdo nakoduje cely virtualni rezim u 386, tak uz tam tech par instrukci, co ma navic 486, muze snadno dodelat...

    Mimochodem, 486 se vyrabely v SMP konfiguraci, ze je ta cmpxchg() tak dulezita?
    18.9.2012 18:49 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Taky mi prijde, ze pokud uz nekdo nakoduje cely virtualni rezim u 386, tak uz tam tech par instrukci, co ma navic 486, muze snadno dodelat...
    Pokud by podpora 486 zůstala, tak by se mě to asi nedotklo. Ale bál bych se, že by po krátkém čase chtěli zaříznout třeba i 486 a toby už byl problém.
    Mimochodem, 486 se vyrabely v SMP konfiguraci, ze je ta cmpxchg() tak dulezita?
    Jj přesně tohle mě napadlo taky :-). Samotná 486 to nepodporuje, myslím, že by byl nutnej hodně speciální čipset. Jediný o čem vím je NCR Voyager, kde je prý stále podpora v kernelu pro cca 3 lidi na světě :-D. Doufám, že jim to podporu neukončí, pokud by se v kernelu dohodli na odstranění podpory.

    Jinak je otázka do jaké míry se cmpxchg používá i pro atomické operace na jednom CPU, třeba chtějí v linuxu všude použít cmpxchg. Jako cmpxchg se totiž přímo jmenujou linuxové lowlevel funkce pro atomickou operaci na sběrnici třeba i u MIPSu :-D.

    Atomicita operace na sběrnici je u x86 dost jednoduchá, pokud se použije prefix LOCK (i386 má prý u XCHG LOCK implicitní), tak má sběrnici jen jeden procesor a to na celou dobu CISC operace (načtení a uložení).
    22.9.2012 21:07 Ales Hakl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Ono tady nejde o to, ze 486 SMP nepodporuje, ale ze od i686 vyse je Intelem doporucovany konkretni zpusob jak SMP delat, ktery vicemene nevyzaduje zadny moc specialni hardware na desce. 386 a nize je dostatecne jednoduchy procesor na to, aby mu bylo uplne fuk, jestli je pouzity v nejake SMP konfiguraci (nema zadny zajimavy interni stav, zejmena L1/L2 cache, ktery by vadil v tom postavit kolem toho SMP system vylozene tupe), kdezto 486 na urovni sbernici jakousi podporu pro SMP ma, ale takovou, ze poskytuje chipsetu rozhrani jak SMP system drzet s velkou snahou pohromade, ne i686-style propojim draty paralelne, sem dam odpor proti plusu a sem kousek diskretni logiky.
    23.9.2012 00:37 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Jj. Ono v době 486 se tomu ani nedalo pořádně říkat SMP, ale víc procesorů na sběrnici šlo už na 8086 a nedivil bych se kdyby i na 8080 :-D. Jinak u 486 je L2 cache mimo procesor, takže tam snad není problém (nebo jí CPU před pasivní čipset ovládá? :-O).
    23.9.2012 16:14 Ales Hakl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    486 ma navic oproti 386 na chipu 8-16KB L1 cache se kterou je potreba pocitat. Na to ma 486 FSB dva draty AHOLD a #EADS. Princip je, ze pri AHOLD = 1 procesor uvolni adresovou sbernici a chipset tam muze vystavit adresu, jakmile to udela, tak stahne #EADS, cimz procesor zahodi z L1 cache pripadny radek, do ktereho ta adresa spada.
    19.9.2012 02:50 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    „Taky mi prijde, ze pokud uz nekdo nakoduje cely virtualni rezim u 386, tak uz tam tech par instrukci, co ma navic 486, muze snadno dodelat...“

    Kódit atomické instrukce je práce pro vrahy.

    Ona to není sranda.

    Ve skutečnosti 386 nemá žádnou komplexní atomickou instrukci. Zatímco 486 jich má několik – XADD a CMPXCHG.

    Přičemž jejich činnost není úplně jednoduchá.

    Doporučuji jako cvičení napsat si v C dva programy – jeden, který sčítá 100 bajtové číslo bez synchronizace. A druhý, který zaručuje synchronizaci při tom, když sto threadů se pokouší o sčítání na stejném místě paměti. A sychronizace musí minimálně blokovat a nesmí používat synchronizační primitiva daná operačním systémem (ty totiž procesor nemá k dispozici). Pochopíte velmi snadno mylnost tvrzení „může snadno dodělat“.

    ---

    „Mimochodem, 486 se vyrabely v SMP konfiguraci, ze je ta cmpxchg() tak dulezita?“

    Milý JS, atomické instrukce jako je xmpxchg zaručují ATOMIČNOST. Tedy pokud nějaké hw zařízení nebo přerušení nebo cokoli jiného zapíše asynchronně do paměti (třeba pomocí DMA nebo pomocí vámi sestrojeného zařízení po sběrnici) nebo převezme násilím řízení – vždy je zarušena atomičnost celé instrukce xchg nebo – to nejčastěji – dojde k přepnutí procesu v rámci multitaskingu.

    Jinak řečeno se nikdy nestane, že by instrukce cmpxchg porovnal akumulátor s operandem instrukce xchg, pak přepnul operační systém proces, který změní hodnotu cílového operandu, pak operační systém přepne proces zpět a zbytek instrukce by konal chybně.

    Atomické operace jsou užitečné nejenom pro SMP.

    Miloslav Ponkrác
    22.9.2012 21:23 Ales Hakl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    Implementace atomickych instrukci na i386 a i486 spociva v tom, ze procesor po dobu vykonavani instrukce stahne na FSB drat #LOCK do nuly, atomicnost jako takova je problem chipsetu (coz se trivialne overi napriklad tim, ze si clovek veme manual k i80386 kde je prefix LOCK presne takle definovan, o atomicnosti se tam rika jenom to, ze to je motivace tohohle mechanizmu a problem chipsetu s takovou poznamkou, ze se nepredpoklada, ze to bude atomicke vuci jinym akterum na sbernici nez jinym CPU, takze DMA ci memory-mapped periferie se toho fakticky netykaji). i686 a vyse to implementuje kdovijak (pravdepodobne tak, ze si LOCK interne prelozi na moralni ekvivalent LL/SC znameho z ne-x86 CPU), ale to neni pro tuhle diskuzi relevantni.

    Implementacne to skutecne jednoduche je (v te i386/i486 variante), jedine o co jde je po dobu vykonavani nasledujici instrukce ten drat podrzet dole. Jinak na x86 (a vicemene vsech normalnich CPU) jsou vsechny instrukce atomicke vuci interruptum, jestli se ma vyvolat HW preruseni se kontroluje na rozhrani mezi dvemi instrukcemi (ono to vlastne ani jinak nejde, jak by jako procesor reprezentoval na zasobniku, ze byl prerusen v pulce vykonavani instrukce?), prefix REP z tohohle pohledu neni jedna instrukce, ale cyklus o delce jedne instrukce. Ze na to aby OS preemptoval proces musi prijit (pokud tomu chceme rikat preempce, tak HW) preruseni je doufam naprosto zrejme.
    17.9.2012 09:17 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2012: Jaderný summit 2012
    I když by se to mohlo zdát OT, rád bych upozornil ty co používají OCFS2, že aktuální stable verze v řadě 3.5.x obsahují drobnou chybu, která způsobuje to, že modul zhavaruje. Jde o chybu ve funkci ocfs2_fast_symlink_readpage. Patch, který to opravuje, je již k dispozici, pouze není zařazen do stable větve.
    Petr Tomášek avatar 17.9.2012 15:25 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše „(nepřesné) údaje o zvyšování nebo snížování“
    Nebylo by přiléhavější napsat „přibližné“, než „nepřesné“?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.