abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (9%)
    Celkem 324 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů

    24. 3. 2014 | Luboš Doležel | Jaderné noviny | 4328×

    Aktuální verze jádra: 3.14-rc5. Citáty týdne: Arnd Bergmann, Eric Biederman. Projekt dynamického patchování jádra od Red Hatu. Ředitel SUSE Labs o patchování jádra s kGraft. Broadcom vydal zdrojový kód grafických ovladačů. Hledání správného řešení pro zhroucení částí souborů.

    Obsah

    Aktuální verze jádra: 3.14-rc5

    link

    Aktuální vývojová verze jádra je 3.14-rc5 vydaná 2. března. Linus k ní řekl: Nic moc tam není. A tak to mám rád. Ozkoušejte, jestli vám funguje.

    Stabilní aktualizace: během minulého týdne žádné nevyšly. Aktualizace 3.13.6 a 3.10.33 se aktuálně revidují; jejich vydání můžeme očekávat 6. března nebo později.

    Citáty týdne: Arnd Bergmann, Eric Biederman

    link

    Řekl bych, že tohle je ten zlom mezi „jsi blázen, že ukazuješ zdrojový kód pro své GPU a riskuješ soudní spory“ a „jak se chceš udržet na trhu bez svobodného ovladače“.

    -- Arnd Bergmann

    Jelikož nikdo nemá o tento kód takový zájem, aby jej udržoval, tak si myslím, že bychom jej měli vyhodit namísto toho, abychom uživatelský prostor uváděli v omyl, že tento kód funguje a fungovat bude nadále.

    -- Eric Biederman

    Projekt dynamického patchování jádra od Red Hatu

    link

    Zdá se, že i Red Hat má projekt pracující na patchování běžících jader. kpatch vám umožňuje patchovat jádro bez restartu systému nebo jakýchkoliv procesů. To umožňuje administrátorům nasadit do jádra kritické bezpečnostní záplaty ihned, bez nutnosti čekat na doběhnutí dlouho běžících úloh, odhlášení uživatelů nebo naplánovaný čas pro restart. Máte lepší možnost udržet si systém v provozu bez nutnosti obětovat bezpečnost či stabilitu. Vypadá to, že má blíže ke ksplice než SUSE kGraft, jelikož patchuje kompletní funkce.

    Ředitel SUSE Labs o patchování jádra s kGraft

    link

    Libby Clark připravila rozhovor s Vojtěchem Pavlíkem, ředitelem SUSE Labs, a to na téma kGraft. V tomto rozhovoru se dozvíme více o projektu na patchování jádra za běhu kGraft od SUSE; jak se patche kGraft spojují s linuxovým jádrem; jak se odlišuje od jiných řešení pro patchování za běhu; jak budou moci vývojáři používat následující vydání; a jak projekt komunikuje s jadernou komunitou, aby byl přijat v upstreamu.

    Broadcom vydal zdrojový kód grafických ovladačů

    link

    Broadcom oznámil vydání zdrojového kódu a dokumentace pro svůj grafický subsystém VideoCore IV. Tento subsystém je mimo jiné k nalezení v procesoru Raspberry Pi. Za poslední desetiletí se trend v oblasti desktopové grafiky naklonil k větší otevřenosti a nejinak je tomu v oblasti mobilní. Broadcom – lídr v oblasti grafických procesorů – stojí v čele těchto změn a snaží se k nim přispět.

    Hledání správného řešení pro zhroucení částí souborů

    link

    Návrh systémových volání není nikdy snadný; často se najdou překvapivé krajní situace, na které vývojáři při přípravě rozhraní zapomněli. Obzvláště pak systémová volání pro práci se systémy souborů se zdají být k těmto problémům náchylná, jelikož složitost a rozmanitost implementací systémů souborů znamená, že se může objevit řada překvapení číhajících na vývojáře, který chce vytvořit novou operaci nad soubory. Některá tato překvapení se vynořila během diskuze o plánovaném rozšíření systémového volání fallocate().

    fallocate() se zabývá alokací prostoru v souboru; jeho počátečním cílem bylo umožnit aplikaci alokovat bloky v souboru před zápisem. Tento způsob předalokace zajistí, že bude k dispozici dostatek místa, ještě než se pokusíme zapsat data; implementacím systémů souborů to také může pomoci efektivněji rozložit alokované místo na disku. Později byla přidána operace FALLOC_FL_PUNCH_HOLE pro dealokaci bloků v souboru, která po sobě nechává díry.

    V únoru navrhl Namjae Jeon novou operaci fallocate(); jeho návrh obsahoval implementace pro ext4 a xfs. Podobně jako operace vytváření děr odstraňuje data ze souboru, ale je tu jeden rozdíl: místo zanechání díry tato operace přesune všechna data za dotčenou oblastí na její začátek, čímž je celý soubor zkrácen. Prvním případem využití by mohlo být rychlé a efektivní odstranění části video souboru. Pokud je odstraňovaná oblast zarovnaná na bloky (což by alespoň na některých systémech souborů bylo vyžadováno), pak by odstranění mohlo vést jen ke změně mapy extentů souboru bez jakéhokoliv kopírování dat. Jelikož soubory s videem mohou být velké, není divu, že by efektivní operace pro „vyjmutí“ byla zajímavá.

    Nuže, jaké otázky vyplývají při takové operaci na povrch? Mohli bychom začít interakcí se systémovým voláním mmap(), které mapuje soubor do adresního prostoru procesu. Navržená implementace odstraňuje všechny stránky od dotčené oblasti až na konec souboru z cache stránek; špinavé stránky jsou nejprve zapsány na disk. Toto zabrání okamžité ztrátě dat, která mohla být zapsána přes mapování, a zbaví se jakýchkoliv stránek, které po dokončení operace budou za koncem souboru. Mohlo by to ale být překvapivé pro proces, který neočekává ve svém mapování posuny konce souboru; Dave Chinner ale říká, že aplikace používající operaci zhroucení souboru (collapse) obvykle ke svým souborům nepřistupují přes mmap(). Navíc by aplikace překvapené náhlým zkrácením souboru obvykle nebyly schopné řešit ani jiné úpravy, i kdyby tato operace nebyla k dispozici.

    Jak ale Hugh Dickins upozornil, je tu jeden související problém: na systému souborů tmpfs jsou v cache stránek všechny soubory a vypadají dosti jako mapování do paměti. Jelikož cache stránek je pro tmpfs úložištěm, tak odstranění stránek z cache stránek nepovede ke šťastnému konci. Dříve než tedy tmpfs začne tuto operaci podporovat, bude nutné věnovat více úsilí do správné podpory cache stránek. Hugh si nebyl jist, jestli bude někdy potřeba tuto operaci na tmpfs podporovat, ale podle jeho vlastních slov vyřešení problémů s cache stránek na tmpfs pravděpodobně povede k robustnější implementaci i na jiných systémech souborů.

    Hugh také dumal nad tím, zda bychom namísto jednosměrné operace „zhroucení“ neměli mít operaci obousměrnou:

    Z názvu ZHROUCENÍ [collapse] jsem trochu smutný, ale po sedmi měsících je trochu pozdě si stěžovat. Překvapuje mě, že odvádíte všechnu tuto práci pro zmenšení souboru, aniž by existovala odpovídající operace nafouknutí – dá se čekat, že všichni inzerenti, jejichž reklamu umazáváte, se brzy vrátí s tím, že chtějí nafukování, aby ji měli zase kam vrátit.

    Andrew Morton na to navázal návrhem, že byl bylo možná nejlepší všeobecné systémové volání přesuň tyto bloky odsud tam. Davevovi se to ovšem moc nezamlouvalo, má totiž obavy, že by to bylo složité a plné různých krajních situací:

    Jinými slovy, zhroucení rozsahu je jednoduchá operace, „přesuň libovolné bloky odsud tam“ je noční můra jak z hlediska specifikace, tak implementace.

    Andrew nesouhlasil; říká, že obecnější rozhraní by bylo lepší a že problémy je možné překonat, ale nikdo jej v tomto názoru nepodpořil. Proto je pravděpodobné, že operace zůstanou omezené na zhroucení částí souborů; dodatečná operace „vložení“ může být přidána v budoucnu, pokud by se pro ni našlo využití.

    Mezitím se objevila další otázka ohledně chování volání; co se stane, pokud odstraňovaný obsah dosahuje konce souboru? Současná podoba patche v takovém případě vrací EINVAL s tím, že by místo toho měl být použit truncate(). Ted Ts'o se zeptal, zda by neměly tyto operace být převedeny přímo na volání truncate(), ale Dave je proti. Operace zhroucení, která zahrnuje konec souboru, je podle něj nepochybně chybou; v takové situaci je lepší chybu vrátit.

    Jsou tu ale i zajímavé bezpečnostní problémy, pokud by operace zhroucení směla obsahovat konec souboru. Systémy souborů mohou alokovat bloky za koncem souboru; o toto lze požádat pomocí fallocate(). Tyto bloky obvykle nejsou systémem souborů vynulovány; místo toho jsou aplikacím nepřístupné, takže stará data tam uložená nejsou nikdy čtena. Pokud by si programátoři nedali pozor, pak by implementace zhroucení, která umožňuje jít za konec souboru, mohla zpřístupnit tato stará data, hlavně kdyby operace byla přerušena (například pádem systému). Než abychom na vývojáře systémů souborů líčili takovou past, Dave by raději riskantní operace rovnou zakázal, hlavně když není znám žádný důvod, proč je podporovat.

    Výsledkem diskuze je tedy to, že operace FALLOC_FL_COLLAPSE_RANGE půjde do jádra v podstatě beze změny. Nebude mít všechny schopnosti, které by vývojáři rádi viděli, ale nabídne jednu užitečnou funkci, která by určitým aplikacím mohla pomoci na výkonu. Zda to bude stačit i do budoucna, se ještě ukáže; návrh API systémových volání je obtížný. Pokud by ale někdy byly potřeba dodatečné funkce, pak je můžeme zařadit pomocí nových povelů FALLOC_FL při současném zachování kompatibility.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.3.2014 11:02 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Linus k ní řekl: Nic moc. A tak to mám rád.

    "Nic moc" zní jako že to RC nestojí za moc. V tomhle kontextu Linus IMHO myslel spíš něco jako "není toho moc" (změn oproti předchozímu RC).

    Vypadá to, že více blíže ke ksplice než SUSE kGraft

    více → má?

    24.3.2014 11:30 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Asi tak :)
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    little.owl avatar 24.3.2014 13:50 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Ja uz budu na toto tema radsi ticho.
    A former Red Hat freeloader.
    pavlix avatar 24.3.2014 14:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Pročpak?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    little.owl avatar 24.3.2014 13:52 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Nejake shrnuti kGraft versus kpatch by bylo? Vyhody, nevyhody, sance se prosadit?
    A former Red Hat freeloader.
    24.3.2014 23:03 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    To mas jednoduchy ... proc udelat neco jednou a poradne, kdyz si kazdej muze hrat na svym pisecku. Ucel byl splnen, muzes si vybrat ... ci chyby si nasadis do systemu, pripadne s jakym hlasenim se ti system zhrouti ;D.

    Mezi nama, chtel bych videt silence, kterej by zcela jakkoli (a to mluvim samo i o aplikacich) patchoval produkcni system "za chodu". kdykoli cokoli patchuju ja, tak si to nejdriv vyzkousim na testovacim stroji ... a kdyz to projde, tak si pockam na nejaky volny dny ...

    Tohle je neco na zpusob voodoo ... neco se ti vymeni, ale nemas moc moznosti zjistit, ze je vse OK. To zjistis az se neco podela, pripadne az ti po vypadku elektriky system nenastartuje (coz casto potesi jeste vic, jet nekam par set km ...)
    Max avatar 25.3.2014 00:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Jet někam kvůli sw chybě? Buď se pohybuješ jen v home sféře, nebo si sakra zaspal dobu ;-).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.3.2014 15:36 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Ne kazdej je takovej blazen, aby poustel drac a podobny karty do netu, nemluve o tom, ze spousta zarizeni nic takovyho nema a nikdy mit nebude. Takze se trebas nejdriv musis dostat aspon do interni site, coz se trebas nedostanes, protoze prave ten srv kterej by ti to umoznil jaksi nenastartoval ...
    25.3.2014 19:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Takze se trebas nejdriv musis dostat aspon do interni site, coz se trebas nedostanes, protoze prave ten srv kterej by ti to umoznil jaksi nenastartoval ...

    Ne každej je takovej blázen, aby takový server měl jenom jeden.
    Quando omni flunkus moritati
    Max avatar 26.3.2014 08:45 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Pokud k nim nechováš důvěru, tak si vždy můžeš na firewallu povolit jen přístup z nějaké tvé IP, kde se pohybuješ a jsi s bezpečností úplně někde jinde.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.3.2014 08:52 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Každý paranoik časem přijde na to, že požadavky zabepečení ve smyslu "aby se tam nikdy nemohl dostat nikdo, kdo nemá" a zabezpečení ve smyslu "abych se tam dostal, kdykoli bude potřeba řešit problém" jsou v mnoha případech protichůdné, takže je potřeba stanovit si priority.
    25.3.2014 06:04 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Mezi nama, chtel bych videt silence, kterej by zcela jakkoli (a to mluvim samo i o aplikacich) patchoval produkcni system "za chodu".

    Ve skutečnosti kGraft vznikl jako reakce na zcela reálnou a hmatatelnou poptávku ze strany významných enterprise zákazníků - a pochybuji, že v případě kpatch to bylo jinak.

    Samozřejmě si to ale nelze představovat tak, že se bude za běhu patchovat všechno. Tohle je mechanismus primárně cílený na dočasné opravy nejkritičtějších chyb na systémech, u kterých by případný downtime byl velmi náročný a/nebo nákladný.

    To zjistis az se neco podela, pripadne az ti po vypadku elektriky system nenastartuje (coz casto potesi jeste vic, jet nekam par set km ...)

    U systémů, o kterých se bavíme, je samozřejmostí zálohované napájení a obvyklá je i remote console. Nemluvě o tom, že jakmile už by z jakéhokoli důvodu došlo k rebootu, je to příležitost nahradit live opatchované jádro řádným updatem.

    25.3.2014 15:45 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Ve skutecnosti se casove kriticky zelezo zabezpecuje zcela jinak nez bezpecnosti vlastniho SW. A co sem mel tu cest ... dobre 50% nejnakladnejsich aplikaci (vyrobni linky ....) jede v ... DOSu. SW se pak vymenuje vyhradne pokud dochazi k nejaky zasadni prestavbe => stejne to musi byt cely odstaveny. Jinak na to nikdo nesaha. Prave proto, ze jakakoli odstavka = miliony skod.

    Vymenovat kernel za chodu si muzu dovolit trebas u webu ... tam kdyz se to zhrouti, tak holt napisu nakej blabol na tema "admin nalil kafe do klavesnice".
    25.3.2014 15:56 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    OK, zřejmě tomu rozumíte lépe než naši zákazníci. Teď jen doufám, že si to tu nepřečtou a nezjistí, že by vlastně měli místo SLESu používat DOS, jinak budu bez práce…
    25.3.2014 10:53 nikdo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    kdykoli cokoli patchuju ja, tak si to nejdriv vyzkousim na testovacim stroji
    A na téhle technice se s použitím jaderných patchů něco mění?
    25.3.2014 15:38 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    To ze ti neco projde na testu, jeste vubec neznamena, ze to stejne projde i naostro. Je to sice jednim z predpokladu, nikoli ale postacujicim.
    25.3.2014 14:42 BrainLess
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Sakra a co ti brani jet ve stejnem modu. Proste budes mit stroj ( test ) na kterym to patchnes za chodu a udelas si par testu a pak to bez "vypadku sluzby, SLA" udelas na produkci.
    25.3.2014 15:40 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Jop, a pak zjistis, ze se ti to na produkcnim stroji zhroutilo, trebas proto, ze je sitovka namapovana o mega vedle, a patch zpusobi, ze se uz na stroj nepripojis ...

    26.3.2014 08:05 Filip Jirsák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 6. 3. 2014: Zhroucení souborů
    Když budete stroj restartovat kvůli aktualizaci jádra, dojde k výpadku určitě. Takže to patchování za běhu můžete brát tak, že když se povede, máte to bez výpadku, a když se nepovede, jste na tom stejně, jako bez patchování. Navíc riziko toho, že se patchování za běhu nepovede, je větší jen zpočátku, než se ta technologie odladí. Až to bude vyzkoušené, bude stejné riziko, ať už patch budete aplikovat online nebo offline.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.