abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (75%)
     (5%)
     (11%)
     (10%)
    Celkem 303 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – prosinec 2012

    8. 1. 2013 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 4367×

    Poslední vydání linuxových herních novinek patřících do roku 2012 a tedy souhrn dění za měsíc prosinec. Proběhlo Humble Indie Bundle 7, Steam pro Linux beta se otevřel všem, herní distribuční platforma IndieCity plánuje klienta pro Linux, vyšly nové verze Wine, 0 A.D., Seven Kingdoms: Ancient Adversaries, Battle for Wesnoth, Freeciv, FreeCol, SuperTuxKart, Minecraft, Urban Terror a OpenMW a představíme si novou „kostičkovou“ hru: Build & Defend.

    Obsah

    Humble Indie Bundle 7

    link

    Humble THQ Bundle, který vyšel koncem listopadu, vzbudil plno vášní mezi příznivci této formy distribuce her. Jednalo se totiž o první verzi, kdy hry obsahovali DRM, byly vydány pouze pro Windows a pocházely od velkých vydavatelů. Ale idea Humble Indie Bundle žije dál a těsně před Vánocemi, konkrétně 19. prosince, byl vydán další „skromný balík“, tentokráte s pořadovým číslem 7.

    Mezi zařazenými hrami najdete Snapshot, Closure, The Binding of Isaac (včetně Wrath of the Lamb DLC), Shank 2 a film Indie Game: The Movie. Pokud jste přispěli více než byl průměr (v době psaní článku vtipných $6.66), získali jste přístup i ke hrám Dungeon Defenters (včetně DLC), Legend of Grimrock, The Basement Collection, Offspring Fling a Cave Story. Peníze bylo opět možno rozdělit mezi vývojáře, dobročinné organizace (EFF a Child's Play Charity) a samotné provozovatele Humble Bundle. Prodáno bylo přes 375 000 „bundlů“, vybráno více než 2 500 000 dolarů, a přestože linuxáci zabírali v koláčovém grafu ani ne osminu kupujících, opět byli nejštědřejší: v průměru darovali $10.50.

    Steam pro Linux beta otevřen všem zájemcům

    link

    Minulý díl linuxových herních novinek byl mimo jiné věnován i Steamu, vydání jeho bety a vpouštění dalších testerů. A tento trend otevírání se dalším zájemcům pokračoval i v prosinci, kdy 20. prosince Valve oznámilo otevření betatestingu široké veřejnosti. Nyní je tedy Steam beta pro Linux dostupný absolutně všem zájemcům o testování. Zda-li se vyplatí se připojit, můžete zjistit například po prohlédnutí si katalogu her pro Linux. Na GitHubu byl také vytvořen repozitář pro hlášení chyb.

    IndieCity pro Linux

    link

    A aby toho nebylo málo, další z distribučních platforem pro hry, IndieCity, plánuje představit svého klienta pro Linux. Informace na blogu vývojářů jsou strohé, nicméně ze zápisků je možné vyčíst, že se testuje na různých distribucích a sestavách. Pokud byste měli zájem se přidat, stačí napsat na Enquiries@IndieCity.com. Mimochodem, věděli jste, že IndieCity stojí za Pi Store, on-line distribuční platformou pro Raspberry Pi? Lze z toho něco dalšího vyvozovat?

    Wine 1.5.19 a 1.5.20

    link

    Opět, jak už to bývá, vyšla během minulého měsíce i dvojice vývojových verzí Wine. Verze 1.5.19 a 1.5.20 se nesly v duchu všemožných úprav a oprav, ovšem pro hráče se nic zásadního nezměnilo. Zda-li funguje vaše oblíbená hra na nejnovější verzi Wine tedy musíte zjistit v databázi aplikací.

    0 A.D. alpha 12

    link

    Zatímco příznivci Age of Empires 2 se na platformě Windows mohou radovat z vydání dalšího neoficiálního datadisku Forgotten Empires, jejich linuxoví parťáci slaví vydání 0 A.D. aplha 12. A co že má 0 A.D. společného s Age of Empires 2? Inu, tato hra kdysi začala jako pokus Wildfire Games o vytvoření datadisku Age of Empires 2, jenže vývoj se jaksi „vymknul kontrole“ a dnes je z něj nezávislá hra, která svůj původní vzor v lecčem strčí do kapsy.

    S novou verzí přichází konečně možnost nastavení diplomacie (i když zatím pouze mezi lidskými hráči, zato je tento systém daleko propracovanější než v AoE2, neboť vyhlášení nepřátelství se automaticky provede i u protistrany), skládací dobývací stroje, možností vytvořit sadu po sobě jdoucích úkolů pro poddané, navrátily se i postavy hrdinů, „řeznický útok“, kdy jsou všechna domácí zvířata zabita normálními zbraněmi, což urychluje získávání potravin, nové „horké klávesy“ pro tvorbu jednotek, přibylo i nastavení hry, kdy si na začátku můžete zvolit maximální populaci a kolika surovinami budete na začátku hry disponovat a pět nových map.

    Z grafických změn stojí určitě za změnu nový systém renderování vody, vylepšený post-procesing manager, který umožňuje vlastnosti, jako je zamlžení vzdálených objektů, a konečně každá z budov má po zničení i svoji ruinu. Daleko lepší než slovní popis však oficiální video, ve kterém se všemi změnami můžete pokochat. A aby toho nebylo málo, přibyla i nová píseň, jež nás bude doprovázet hraním.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Seven Kingdoms: Ancient Adversaries 2.14.4

    link

    Další real-timovou strategií, která povýšila v číslování, je Seven Kingdoms: Ancient Adversaries, u které číslo verze poposkočilo na 2.14.4. Přestože příznivci této hry, původně vydané již roku 1997 herním studiem Enlight Software, čekali na změnu poslední číslice u verze téměř rok, mnoho se nezměnilo. Pracuje se na multiplayeru, který bývá u takto starých her vždy problematický, ovšem dle vývojářů stále nepracuje na 100% a stále lze očekávat problémy.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Battle for Wesnoth 1.11.1

    link

    A u strategických her ještě zůstaneme, i když se přesuneme k těm tahovým. Vyšla další z vývojových verzí hry Battle for Wesnoth s moc hezkým označením 1.11.1. Z changelogu vyplývá, že se pracovalo snad na všem. Přibyla nová umělá inteligence, vylepšeny byly spousty kampaní, z překladů by pro některé návštěvníky našeho serveru mohla být aktualizace slovenštiny, v multiplayeru je nyní u modifikací a scénářů vytvořen strom závislostí, při tvorbě map můžete nově stavět i deštné pralesy, savany, hustý palmový porost a hlavně je možno nechat některá z políček neprostupná.

    Je-li ve hře vaše jednotka otrávena a následně vyléčena, již to nemusíte hádat ze zpětné změny její barvy z nezdravě zelené, ale zobrazí vám to animace. Změna barev se dočkala i nová vychytávka – kliknete-li na libovolný hexagon, zvýrazní se všechny jednotky, které jsou v jeho dosahu. Nového nastavení se dočkaly i "horké klávesy", stejně tak jako okno se statistikou, které zobrazuje výsledky za jednotlivé scénáře.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Freeciv 2.3.3

    link

    Předposlední z dnešních strategií, Freeciv, dostalo bugfixovou verzi 2.3.3. Novinky nečekejte, ty přijdou v připravované verzi 2.4, která je již ve stádiu beta, nicméně oprav se v této svobodné implementaci Civilizace II objevilo opravdu spoustu: od chyb v počítání skóre přes možnost vítězství spojenců až po vykreslování hranic.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    FreeCol 0.10.6

    link

    A pro dnešek již poslední strategie, opět předělávka starší hry, tentokráte Colonization, vychází ve verzi 0.10.6. Vaše kolonie od této verze sice budou mít historicky daleko přesnější jména, budou je však pustošit přírodní katastrofy a cizí jednotky do nich mohou provést intervenci. Také domorodci již nejsou láska sama, od této verze pochopili že mají svá práva a mohou se na vás začít hněvat. Na druhou stranu, je možné s nimi uzavřít mír či s nimi začít obchodovat, stejně jako opět můžete obchodovat s domácí Evropou. Vylepšení se dočkal i hledač cest, který byl kompletně přepsán a nyní by měl najít skutečně tu nejrychlejší trasu.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    SuperTuxKart 0.8

    link

    Po více než roce vychází nová verze závodní hry nejen pro děti – SuperTuxKart s pořadovým číslem 0.8 (recenze hry na AbcLinuxu). Od této verze poprvé nemusíte jen jezdit závod za závodem a vyhrávat, ale můžete se projít novou příběhovou linií, inteligence protihráčů byla též vylepšena, více realitě se hra blíží díky vylepšené fyzice při nárazech a prokluzování, přibyl mód kdy si můžete vyzkoušt „zpátečku“, objevily se též dvě nové trati spolu s novou hudbou a spousta drobných věcí byla vylepšena.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Minecraft 1.4.6

    link

    Novinky přibývaly i v kostičkovém světě Minecraftu. Ty se nesly v duchu blížících se svátků, konce roku či možná konce světa. Ve verzi 1.4.6 najdete nově ohňostroje, kouzelné knihy, spoustu vylepšení již zavedených kouzelných věcí a spoustu oprav. Pro majitele zařízení s dotykovými obrazovkami čekalo milé překvapení v podobě možnosti nastavení dotykového vstupu a pro úplně všechny vánoční překvapení.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Urban Terror 4.2.009

    link

    I ve světě FPS se vydávaly nové verze, Urban Terror se pyšní verzí 4.2.009. Přestože se jedná hlavně o bugfix, objevily se tu dvě zajímavé novinky. Tou první je možnost nastavit barevné cesty ve skákacích mapách, o kterých se psalo minule. Ta druhá je menší, potěší však všechny: Glock. Pokud netušíte, že si pod tímto jménem máte představit novou zbraň, asi jste často nehráli Counter Strike za teroristy.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    OpenMW 0.20.0

    link

    Další z her, o kterých se psalo i minule. Tým okolo OpenMW, RPG z fantasy světa, vydal verzi 0.20.0. Implementovány byly zbývající dialogy, kupecký skill, první pokusy o implementaci umělé inteligence a pár animací. A k tomu celému, jak jinak, velký kopec opravených chyb.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Build & Defend

    link

    A dnešní borec na konec je MINECRAFT! Gratulujeme!!! Nebo... ne?

    S příchodem Minecraftu nastal návrat staré dobré kostičkové grafiky. Na této vlně jede i dnešní novinka, Build & Defend. Herní princip je jednoduchý: ve dne sbíráte suroviny a stavíte, v noci přežíváte nájezdy mozkožíznivých zombie. Způsob získávání surovin i stavění jako by z oka vypadnul právě Minecraftu – sekání do všeho možného a skládáním kostek na sebe. Čím se však od Minecraftu odlišuje je ta noc, kdy se z různých koutů mapy vynoří zombie a snaží se vaši postavu změnit na náhrobní kámen s nápisem R.I.P. Bránit se jim můžete buďto střelbou, útěkem, nebo vybudováním obrané linie. Během hry musíte stejně jako v reálném životě jíst, takže se musíte starat i o získávání potravin.
    Hru je možno si zakoupit za solidních 4,90 USD, případně si napřed můžete zkusit zahrát volnou verzi, a to ať už v prohlížeči (neboť hra samotná je napsaná v Javě), nebo si stáhnout hru k sobě do počítače. Nuže, nenechte se sežrat!

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Závěr

    link

    Loni byli zřejmě nejhodnější hráči strategických her, neboť jim Ježíšek/Santa Claus/Děda Mráz pod stromeček nadělil nejvíc, uvidíme, zda-li to tomu zbytku bude vynahrazeno v roce 2013. A do něj nezbývá než popřát nespočet propařených dnů a nocí.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.1.2013 08:58 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2012
    Bohužel spousta hráčů/serverů ještě na UT 4.2 nepřešla, takže občas jsou v seznamu třeba jen 2 servery, na 4.1.1 je jich až 1000...
    Ravensun avatar 9.1.2013 14:44 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2012
    Jaký mód hrajete?

    Já Bomb , Team deathmatch, Support Survivor a ač se najdou dva, tak pro české hráče mají ping docela slušný a tak se to dá hrát v pohodě.

    Občas pravda nejsou hráči, ale stačí pár minut vyčkat a oni se objeví (zajímavé) :).

    Glock 17 je docela dobrá švanda, hlavně v přepnutém módu BURST (asi tři rány naráz). To je pak dost slušná obranná síla když dojdou náboje v hlavní i sekundární zbrani.
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    D.A.Tiger avatar 8.1.2013 11:12 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2012
    Loni byli zřejmě nejhodnější hráči strategických her, neboť jim Ježíšek/Santa Claus/Děda Mráz pod stromeček nadělil nejvíc
    Bééé a RPGčkaři (sigle-player) zase nic... :-D
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    8.1.2013 14:26 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2012
    No, ono i s těma strategiema je to takové... Hraju hlavně tahovky, takže se to profiltruje už tím a pak Wesnoth mě moc nebere, na můj vkus má příliš málo vývoje - potřebuju nějaké pořádné vývojové stromy, postupy v érách (miluju když se mi povede na soupeře na koních poslat tanky ^_^ ). Nakonec tedy zůstává freeciv, s rozhraním, které mi přijde silně neintuitivní a otravné. A pokaždé, když freeciv zkusím, tak mě to odradí.

    Vlastně jsem tak trochu přemýšlel, že bych se pustil do pokusu o vlastního klienta, který by byl v modernějším hávu, přívětivější pro občasné hráče, ale vázne to na mých mizivých zkušenostech s grafikou a velkými projekty, kdy pouštět se do něčeho takového hned na začátku vidím jako cestu k opakovanému zahození veškeré práce pro mizerné návrhy (myšleno z hlediska vnitřností). :(
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    D.A.Tiger avatar 8.1.2013 14:32 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2012
    Taky jsem přemýšlel o tom vytvořit si vlastní RPG. Což o to, nápadů by bylo dost, ale nemám na vývoj takové hry naprosto prostředky. Chtěl jsem zkusit oživit starý francouzký Ark-RPG engine a celý jej přepsat (včetně klienta), ale nakonec jsem to uložil s poznámkou maňána... :-( RPGčka, a obvzvlášť ty s velkými a rozsáhlými světy jsou hodně těžké hry a možná i nad mé síly :'-(
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    9.1.2013 14:43 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2012
    Jo. A tuplem, když by hráč měl umět víc, než jen chodit a sbírat předměty... :D Už aby tu byla nějaká pořádná umělá inteligence s kreativními schopnosti, která by ty nudné části naprogramovala za nás. :D
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    9.1.2013 22:40 lempl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – prosinec 2012
    ze by skusit game maker ? :)

    chce to zacat niecim jednoduchym rozpracovat to a rozsirovat pomaly a postupne, hlavne spravit ten prvy krok a nevzdavat to

    drzim palce

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.