abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (6%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 305 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Síťové technologie Cisco

    21. 7. 2003 | Stanislav Musil | Recenze | 6627×

    Recenze "Velkého průvodce", který je jednou z mála knih v češtině věnujících se technologiím firmy Cisco.

    Případný čtenář nemusí mít strach, že je to jen katalog produktů Cisco. Kniha pojednává vždy nejprve o obecných základech a teprve po vysvětlení je aplikuje na konkrétní řešení od firmy Cisco. A o čem že jsou "síťové technologie"?

    V každé ze tří částí, na které je kniha rozdělena, je několik podrobnějších kapitol. Začíná se klasicky úvodem o firmě Cisco a internetu. Nezapomíná se ani na začátečníky. Jsou zde vysvětleny veškeré důležité pojmy z oblasti počítačových sítí jako bit a bajt, ethernet, FDDI, LAN a nezapomíná se ani na protokol TCP/IP. Třetí kapitola se věnuje certifikacím firmy Cisco. Ne, že by vás kniha na certifikaci přímo připravila, ale získáte přehled mezi označeními certifikátů (CCNA,CCIE atd.) a také se dozvíte, co je potřeba vědět, abyste takový certifikát mohli mít. Pro zájemce o certifikáty CCNA patří tato kniha určitě mezi doporučenou literaturu.

    V druhé části vás kniha vtáhne mezi směrovače, rozbočovače a přepínače. Věnuje se také podrobně jejich konfiguraci. Rozebrány jsou i produkty pro přístup k internetu jako jsou PIX firewally a VPN (virtuální privátní sítě). Na řadu přijdou i komerční řešení VoIP (voice over IP - hlasové přenosy) a s tím související QoS (quality of services - zaručená kvalita služeb).

    Ve třetí části se autoři věnují bezdrátovým řešením firmy Cisco. Probráno je i tolik opomíjené zabezpečení bezdrátových sítí. Následuje přehled nejen Cisco směrovacích protokolů IGRP, RIP2, OSPF, BGP a MPLS. V kapitole "Správa sítí" najdete přehled činností spojených se správou sítí. Vyzdvižen je zejména protokol SNMP (simple network management protokol) a softwarový balík CiscoWorks 2000. Poslední kapitoly jsou už výhradně zaměřeny na produkty Cisco. A to zejména na jejich zabezpečení. Kniha pokračuje základy návrhu sítě s technologiemi Cisco podle konkrétních potřeb. Řešení problémů uzavírá poslední kapitolu knihy. Kniha je bohatě ilustrována nákresy jednotlivých sítí, na kterých je daná problematika popisována.

    A jako bonus kniha obsahuje 16 stran síťových taháků. Jedná se o shrnutí toho nejdůležitějšího z částí (propustnost, WAN, páteře LAN, Wi-Fi, QoS, SOHO, externí podniková připojení, páteř internetu, adresování IP, VPN s firewally a směrovači). Většinou je na tahácích více obrázků než textu, což jen přispívá k přehlednosti a názornosti.

    Stručný obsah

    Část I
    Přehled technologií firmy Cisco
    Kapitola 1Cisco a Internet
    Kapitola 2Abeceda počítačových sítí
    Kapitola 3Certifikace firmy Cisco

     

    Část II
    Internetové nástroje Cisco
    Kapitola 4Úvod do směrovačů
    Kapitola 5Konfigurace směrovačů
    Kapitola 6Přepínače a rozbočovače
    Kapitola 7Produkty pro přístup k internetu
    Kapitola 8Komerční řešení od firmy Cisco
    Kapitola 9Kvalita služeb

     

    Část III
    Návrh sítí s produkty Cisco
    Kapitola 10Bezdrátová řešení od firmy Cisco
    Kapitola 11Směrovací protokoly
    Kapitola 12Správa sítí
    Kapitola 13Bezpečnost technologií Cisco
    Kapitola 14Výstavba sítí s technologiemi Cisco
    Kapitola 15Řešení problémů v sítích Cisco
    Síťové taháky
    Rejstřík

    Závěr

    Knihu lze doporučit jak začínajícím, tak pokročilým správcům různých Cisco zařízení. Lze doporučit i zájemcům o proniknutí do tajů velkých sítí s Cisco zařízeními. Ale pokud jste již alespoň CCNA specialista, tak to bude pro vás spíš opakování než možnost dozvědět se něco nového.

    Autoři:Toby J. Velte, Anthony T. Velte
    Název:Síťové technologie Cisco
    Nakladatelství:Computer Press
    Počet stran:759 stran
    Cena:790,- Kč / 1185 Sk
    Rok vydání:2003

     

           

    Hodnocení: 30 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.7.2003 10:38 ha
    Rozbalit Rozbalit vše exploit
    Novy BUG a exploit na neho tam zrejme rozoberany nieje : )
    22.7.2003 05:16 uh
    Rozbalit Rozbalit vše :)
    Ale pokud jste již alespoň CCNA specialista,...
    nice... :)
    23.7.2003 09:11 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše !!! POZOR VAROVANI !!!
    Chtel bych varovat vsechny zajemce o hlubsi pohled do problematiky CISCO zarizeni, aby se nenechali napalit tak jako ja. Knihu jsem si s nadsenim objednal (rikal jsem si, ze si rozsirim znalosti a budu mit dulezite informace pekne na jednom miste - koneckoncu s vecmi od Cisco casto delam). Dnes kniha prisla s DPD. JSEM ZDESEN A CITIM SE PODVEDEN !!! V knize nenajdete, krome obecnych kecu vpodstate vubec nic. Kapitoly, ktere me tak navnadily jsou vetsinou odbyty na par strankach, pricemz minimalne polovinu z toho vzdy zabiraji obecne kecy. Nemam sanci se v te knize dozvedet cokoliv noveho o IOS, PIX atd... :-(( Domnival jsem se, ze kniha pujde opravdu do hloubky - misto toho je to obecny blabol. Ackoliv uznavam, ze autor clanku na ABC za to nemuze, nezbyva mne nez mu podekovat za to, ze me popostrcil ke zbytecnemu vyhozeni temer 800Kc :) :-O :-] :-[ :-(
    23.7.2003 21:29 desaty z deviti
    Rozbalit Rozbalit vše skoda kupit
    Suhlasim tu s kolegom, ktory to nedoporucil. Ja som si ju nastastie najprv pozrel v knihkupectve. Ak Ste CCNA, nic Vam neda, ak nie Ste pri konfiguracii prilis nepomoze.
    28.7.2003 13:44 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše skoda kupit
    Pokud si nekdo touzi prohloubit detailne znalosti z oblasti technologii Cisco, tak stejne musi cist anglicke originaly z Cisco Pressu apod., popripade musi zabrouzdat na www.cisco.com.

    Drtiva vetsina problemu je objasnena na webu Cisca. Pokud je nekdo zacatecnik, tak doporucuji se zamerit na tzv. white paper.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.