abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (77%)
     (5%)
     (10%)
     (8%)
    Celkem 355 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)

    4. 3. 2008 | Michal Vyskočil | Různé | 4251×

    Nový program v KDE SVN: jednoduchý správce osobních výdajů Krone. Setkání vývojářů KDE PIM - integrace systémů Akonadi a NEPOMUK (tagování, agenty a virtuální složky v KMail).

    Tento týden

    Vlastní legendy a počátek Merkatorova zobrazení (a přichází zmínky o dalších zajímavých věcech) v Marble. Podpora pro vícenásobné online slovníky a počátek seznamu slovíček v Plasma apletu v Parley. Skriptovací engine Kross (podporující různé skriptovací jazyky) v Plasmě a tolik očekávaný návrat možnosti změnit velikost panelu. Podpora více poskytovatelů Obrázku dne (Picture of the Day) v plasmoidu "Picture Frame". Velké přepracování (jak kódu, tak uživatelského rozhraní) KWorldClock. Práce na podpoře témat napříč KDE games. Gwenview teď zobrazuje informace o obrázcích ve fullscreen režimu. Pokračování údržby kódu v Kooka - programu pro práci se scannery. Podpora pro HTML signatury v KMail. Pokračující vývoj na IRC pluginu pro Kopete. Práce na vodících čarách a [threaded tile backend] v KOffice. A migrační plugin pro Sybase ASE v Kexi. Několik zlepšení efektivity v KLinkStatus, KGet a několika hrách. KDE 4.0.1 (opravy chyb) je označena pro vydání.

    Nejnovější přírůstek do KDE SVN je aplikace jménem Krone. Chtěl jsem se dozvědět něco málo o těchto novinkách (zvláště pokud není účel očividný z jejich jména!), takže jsem požádal vývojáře, Erlenda Hamberga, aby Krone představil:

    Krone je jednoduchý správce osobních výdajů. Píši jej pro zákazníka, který chce, aby to byla KDE aplikace licencovaná GPL - a to je skvělé!

    Krone je zamýšlen jako velmi jednoduchý program výhradně pro správu výdajů a tisk týdenních/měsíčních/výročních zpráv. Jeho účelem je nahradit program Burn z Maca, který dotyčný používal předtím.

    Pro svoje osobní projekty jsem několik let používal Qt a rovněž jsem napsal několik malých patchů pro KDE programy, ale toto je poprvé, co pracuji na KDE aplikaci úplně od začátku, a to potvrdilo to, co jsem si myslel: knihovny KDE jsou absolutně fantastické!

    Jako pracující student nemám ve skutečnosti na programování mnoho času, ale běžně trávím hodinku psaním kódu nebo čtením dokumentace. Doufám, že Krone bude použitelný během měsíce, ale není snadné to odhadnout.

    Přiložený screenshot ukazuje současný stav Krone: pořád potřebuje mnoho hodin práce, aby jej šlo používat, ale získáte z něj představu.

    KDE Commit Digest 096 krone

    Pokud jste nový (anebo stávající) vývojář pracující na projektu souvisejícím s KDE a rádi byste představili svoji práci nebo plány v Digestu, dejte vědět! Sice stavím na uhánění lidí, ale bylo by hezké čas od času dostat nějaký e-mail.

    Sebastian Trueg napsal krátkou zprávu shrnující každoroční setkání KDE-PIM o budoucím směrování integrace NEPOMUKu do datové služby KDE-PIM, Akonadi:

    Minulý víkend jsem byl pozván na setkání KDE-PIM v Osnabrücku jako reprezentant NEPOMUKu. Nejprve bych chtěl říct: chlapi, velice děkuji za vaše pozvání. Setkání bylo opravdu zábavné (přestože zůstat vzhůru bylo v průběhu toho třídenního kurzu stále těžší, vy šílení pracovní maniaci!) a bylo skvělé vidět známé tváře a potkat zajímavé lidi. Stejně tak poděkování patří společnosti Invention, která tato setkání v posledních letech pořádá.

    Tolik na úvod. Ponořme se teď do všech těch skvělých věcí. Hlavním tématem setkání byly plány pro KDE 4.1 a integraci Akonadi. Avšak pro mě nejvíce zajímavá část se týkala integrace NEPOMUKu. A v tom jsem byl velmi příjemně překvapen. Nemusel jsem téměř vůbec přesvědčovat nebo argumentovat. Je zřejmé, že NEPOMUK bude řešení pro hledání v Akonadi. A nejen to. Jejich pochopení konceptu bylo dokonalé.

    Takže, jaké jsou plány pro integraci Akonadi a NEPOMUKu?

    • Tagování v KDE-PIM: Nejvíce pochopitelnou částí integrace je v současnosti bezpochyby nahrazení kategorií z KDE-PIM tagy z NEPOMUKu. To sváže zdroje KDE s tagovanými soubory (a pochopitelně jakýmikoli typy zdrojů v budoucnu).

    • Akonadi agenty budou předávat data do NEPOMUKu: Akonadi obsahuje koncept agentů. Agenty jsou pluginy, které (přestože běží ve vlastním procesu) pracují s modifikovanými daty ve skladu Akonadi. V tomto případě budou agenty shromažďovat změněná data a posílat je do úložiště NEPOMUKu, takže budou snadno prohledatelná a indexovatelná. Tobias König začal pracovat na prvním agentu, který zpracovává kontakty. Myšleno tím je to, že konvertuje údaje z Akonadi do zdrojů NCO, které jsou uloženy v NEPOMUKu.

    • Virtuální složky v KMailu: KMail zkombinuje současné statické rozložení složek s virtuálními, založenými na výsledcích hledání. Virtuální složky budou obsahovat množinu e-mailů z výsledku NEPOMUK dotazu. Tato schopnost může být velmi šikovná, protože člověk může definovat dotazy, které dělají jednoduché věci jako "vyber všechny e-maily, které obsahují obrázkovou přílohu" nebo mnohem komplexnější dotazy typu "vyber všechny e-maily, které byly poslány někým s tagem 'KDE-PIM'" nebo ještě více neurčitý (fuzzy) dotaz "vyber všechny e-maily mající vztah k určitému tématu". Aby to mohlo fungovat, tak jsme spolu s Tobiasem začali pracovat na vysokoúrovňovém rozhraní pro dotazy. Ačkoliv je momentálně možné tyto dotazy dělat, je nutné použít dotazovací rozhraní Soprano SPARQL, které může být pro většinu aplikací příliš složité.

    I když to určitě není kompletní seznam, ukazuje to směr, kterým se bude ubírat integrace NEPOMUKu do KDE-PIM. Skutečně z toho mám velkou radost!

    KDE Commit Digest 096 kdepim2008

    Statistiky

    Commity: 3231 od 243 vývojářů, 8283 změněných řádek, 1629 nových souborů.
    Otevřené chyby: 15821
    Otevřené požadavky: 13570
    Otevřených chyb: 294 za posledních 7 dní.
    Zavřených chyb: 246 za posledních 7 dní.

    Shrnutí commitů

    Modul Commitů
    /trunk/KDE
    781
    /trunk/l10n-kde4
    759
    /branches/stable
    429
    /branches/KDE
    269
    /trunk/playground
    195
    /trunk/kdesupport
    175
    /trunk/extragear
    147
    /trunk/www
    108
    /trunk/koffice
    83
    /branches/extragear
    69
    Řádek Vývojář Commitů
    115
    Till Adam
    93
    232
    Laurent Montel
    92
    229
    Volker Krause
    76
    189
    David Faure
    75
    183
    Gilles Caulier
    75
    67
    Serdar Soytetir
    66
    1284
    Pradeepto Bhattacharya
    65
    74
    Ralf Habacker
    61
    66
    Patrick Spendrin
    58
    47
    Chusslove Illich
    47

    Stav překladů (i18n)

    Jazyk Hotovo procent
    řečtina
    97%
    portugalština
    97%
    švédština
    97%
    japonština
    93%
    estonština
    88%
    němčina
    88%
    polština
    87%
    francouzština
    86%
    španělština
    86%
    nizozemština
    85%

    Lovci chyb

    Lovec chyb Počet zavřených chyb
    Stephan Kulow
    26
    Maks Orlovich
    19
    Richard J. Moore
    18
    Scott Wheeler
    17
    Sebastian Sauer
    14
    Tommi Tervo
    13
    George Goldberg
    12
    Pino Toscano
    9
    Mark Kretschmann
    9
    Urs Wolfer
    8
    Program Cvrkot
    Amarok
    12010
    KMail
    4605
    K3B
    4195
    Kopete
    3641
    Solid
    3425
    KDevelop
    2864
    Kate
    2644
    Phonon
    2616
    Plasma
    2574
    Kontact
    1974


    Osoba Cvrkot
    Tobias Hunger
    3900
    Aaron Seigo
    2754
    David Faure
    2450
    Stephan Kulow
    1764
    Torsten Rahn
    1283
    Adriaan de Groot
    1121
    Jonathan Riddell
    1102
    Laurent Montel
    1087
    Stephan Binner
    801
    Thiago Macieira
    688

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Událo se v týdnu 17/2024
    Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
    Distribuční novinky 10-15/2024

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál Co se děje v KDE (dílů: 13)

    Co se děje v KDE - 94 (20. 1. 2008) (první díl)
    <—« Co se děje v KDE - 95 (27. 1. 2008)
    »—> Co se děje v KDE - 98 (17. 2. 2008)
    Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008) (poslední díl)

    Související články

    Co se děje v KDE - 94 (20. 1. 2008)
    Co se děje v KDE - 95 (27. 1. 2008)
    Jaké je KDE 4.0.0
    Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Co přináší KDE 4 - (technologie)
    Novinky v KDE 4
    KDE 4.0: Plasma

    Odkazy a zdroje

    KDE Commit-Digest: Vydání 96, 3. února 2008

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.3.2008 05:45 koffr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    Jak mám chápat ten "Cvrkot" ?
    4.3.2008 07:44 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    Buzz. Neboli dění, oblíbenost, vývojářská aktivita. Prostě cvrkot.
    4.3.2008 07:46 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    4.3.2008 07:51 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    Aha, teď mě došlo, že se to někomu může zobrazit anglicky. On je commit-digest lokalizovaný podivně, takže nevím, zda jde v URL říct zobraz přesně tento jazyk (pro digesty stačí použít parametr translation=). Každopádně po nastavení češtiny na hlavní stránce commit digestu bude i tento text český.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    4.3.2008 07:57 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    Je jasně vidět, že KDE vlaste slouží jen jako podklad pod amarok :-)

    Jen tak dále, jen se trochu bojím jak to bude s náročností...

    Zdeněk
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    corwin78 avatar 4.3.2008 11:53 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    Zatím musím říct, že výkon KDE4 (bez akcelerovaného Kwin) je vynikající, mnohem rychlejší než KDE3 a i to si vede velmi dobře. Akcelerovaný desktop trochu brzdí, ale ještě není optimalizovaný, takže i zde půjde výkon určitě nahoru.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    mirec avatar 4.3.2008 12:23 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    Nedovolil by som si tvrdiť, že ide omnoho rýchlejšie. Na PC má veľké problémy s výkonom. Ani okná sa nedajú poriadne resizovať. Ale napr. na notebooku kde mám horšiu grafiku ide lepšie qt4 než qt3.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    6.3.2008 13:03 cortex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    u nas je vsetko vporiadku, chyba musi byt u vas :D
    4.3.2008 09:46 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    V zahlavi se o Krone pise jako o spravci osobnich udaju, ale podle textu to ma byt spise spravce osobnich vydaju.
    4.3.2008 09:51 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    Jasně, díky za upozornění.
    4.3.2008 10:16 mlz | skóre: 12 | blog: Obcas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    Dobrý den, o NEPOMUKu v KDE slyším poprvé

    Kde mohu najít další informace o NEPOMUKu (preferuji češtinu)?
    4.3.2008 10:30 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    Co zkusit abclinuxu? ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    4.3.2008 20:17 Laoc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 96 (3. 2. 2008)
    Kde mohu najít další informace o NEPOMUKu (preferuji češtinu)?
    Je tam pěkně...
    „Proč musíme všichni do nekonečna trpět, copak nesmíme znát pravdu?“ „Jakou pravdu?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.