abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 946 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 13/2007

    30. 3. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 5832×

    Ian Murdock: Jak přiblížit Solaris Linuxu? Nová správní rada Linux Foundation. Pokrok GNU GPL v3, časový plán a názor: Linus Torvalds. Jak Gentoo řeší své vnitřní problémy. Ubuntu Feisty Fawn 7.04 Beta. SimplyMEPIS 6.5 RC3. Yoper Linux 3.0 Beta 2. KNOPPIX 5.2.0. Distribuční rada: přenastavujeme pípání v konzoli. Rozhovor: Filip Molčan o openSUSE Subscription.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšla opravná verze DragonFLY BSD 1.8.1. Na světě je první betaverze Linux Mint 2.2 Light – cílem Light verze je poskytnout distribuci bez proprietárního nebo patentovaného softwaru. Můžete začít testovat Freespire 2.0 Alpha 2 – stále však obsahuje známé chyby z předchozí alphaverze. Terra Soft zhotovil Yellow Dog 5.0.1 pro počítače Apple G3, G4 a G5 – zatím se prodává za necelých 70 dolarů, za měsíc bude k dispozici bezplatně. StartCom jako první nabízí použitelný klon nedávno vydaného Red Hat Enterprise Linuxu 5: vyzkoušejte StartCom Enterprise Linux 5.0.0 RC1 se jménem Kishuf. Vývojářský tým živého CD Elive připravil novou nestabilní verzi 0.6.6. Práce pokročila také na distribuci VectorLinux 5.8, přichází release candidate 1. Z méně známých distribucí vyšel filipínský Bayanihan Linux 4 a Myah OS 3.0 Tech Demo 1. Navíc vyšlo T2 SDE 6.0.3, balík nástrojů pro tvorbu vlastní distribuce.

    Ian Murdock: Jak přiblížit Solaris Linuxu?

    link

    Minule jste se mohli dozvědět, že zakladatel Debianu Ian Murdock začal pracovat v Sunu. Nyní se vyjádřil na téma, jak upravit Solaris tak, aby se více přiblížil Linuxu. Nejprve zdůraznil, že Linux je jen jádro a všechny ty super programy se nepíší pro jádro, ale pro operační systém – otevřený operační systém je jejich cílem a chtějí zajistit, aby již existující investice do znalostí a školení byly využity. Dále mluvil o inovacích v Solarisu: „Skutečným argumentem je, že Solaris byl v posledních letech více inovativní než Linux – jde o věci jako DTrace a ZFS – ale tomu, aby to lidé ocenili, stojí v cestě použitelnost. Není důvod, proč bychom Solaris nemohli dělat tak, aby se více podobal Linuxu. Buď na něj můžeme přilepit tučňáka, nebo vezmeme linuxovou distribuci a dáme do ní jádro Solarisu.“ Dále řekl, že už existuje několik distribucích založených na Solarisu, které to udělaly. Podle něj však není možné jen tak vzít vnitřnosti z GNU/Linuxu a dát do nich Solaris. Tím zůstane nevyužito mnoho skvělých odlišností Solarisu. Ještě zabere nějaký čas zjistit, jak by se to vlastně mělo udělat.

    Nová správní rada Linux Foundation

    link

    Linux Foundation oznámila sestavení nové 15-členné správní rady. Výkonný ředitel Jim Zemlin to okomentoval slovy: „S vůdčími schopnostmi z komunit jádra, právníků, uživatelů, distribucí a prodejců sestavuje Linux Foundation nejvyšší priority svého rozmanitého oboru, aby mohla poskytnout služby, jež posunou Linux na současném konkurenčním trhu ještě dále. Ujistili jsme se, že v naší radě jsou zastupovány různé zájmy.“

    Podíváme se, kdo ve správní radě je:

    • James Bottomley (SteelEye) – správce linuxových subsystémů. Spravuje subsystém SCSI, MCA, port Linux Voyager a ovladač 53c700
    • Wim Coekaerts (Oracle) – správce VM Linuxu. Jeho skupina pracuje na Cluster File System.
    • Masahiro Date (Fujitsu) – podílel se na vývoji a správě vývoje proprietárních systémů, Solarisu a Linuxu. Byl vedoucím v Open Source Development Labs a Free Standards Group.
    • Doug Fisher (Intel a Solutions Group - SSG) – vede organizaci zodpovědnou za vývoj velkého množství softwaru, včetně open source a linuxových iniciativ Intelu.
    • Dan Frye (Open Systems Development, IBM) – dohlíží na linuxovou technickou strategii IBM a podíl IBM v open source vývoji.
    • Tim Golden (Bank of America) – vedl několik iniciativ za správu architektury enterprise řešení, správy rizik a správy životního cyklu infrastruktur. Pracuje výhradně s Linuxem a open source softwarem.
    • Hisashi Hashimoto (Hitachi) – spolupracuje s Open Source Software Technology Center a je zodpovědný za spolupráci různých prodejců s OSS komunitou. Spolupracuje i s japonským Open Source Software Promotion Forum.
    • Christine Martino (Open Source & Linux Organization v Hewlett-Packard) – řídí inženýrství, marketing a spolupráci s open source komunitou. Je také zodpovědný za program ochrany intelektuálního vlastnictví OSS a Linuxu v HP.
    • Marc Miller (AMD) – softwarový expert v programu AMD Developer Outreach. Napomáhá spolupráci mezi vývojem předního software s nejnovějšími technologiemi mikroprocesorů.
    • Brian Pawlowski (NetApp) – spoluautor specifikace NFS v3, pracuje na přípravě otevřených protokolů pro ukládání dat.
    • Markus Rex (Novell) – vedoucí funkcionář ve skupině pro Linux a open source v Novellu.
    • Tsugikazu Shibata (NEC) – patří do Open Source Software Promotion Center v ve firmě NEC. Spolupracuje s výrobci a open source komunitou.
    • Mark Shuttleworth (Canonical Ltd., Ubuntu Foundation) – zakladatel Ubuntu, patron KDE.
    • Andrew Updegrove (Gesmer Updegrove LLP) – jeden z nejuznávanějších právních expertů na otevřené standardy a jejich souvislost s open source a intelektuálním vlastnictvím.
    • Christy Wyatt (Motorola) – je zodpovědný za vývoj softwaru okolo mobilních platforem Motoroly (Motorola vyrábí i zařízení s Linuxem).

    Na serveru Linux-Watch bylo vytvoření této rady označeno jako konec komunitního Linuxu v článku „RIP: Community Linux (1991-2007)“. V radě totiž není žádný zástupce výhradně komunitní distribuce. V článku se jako další důvody „smrti“ uvádí ústupky některých distribucí proprietárnímu softwaru a další, některými proklínaná, rozhodnutí firem a jednotlivců.

    Pokrok GNU GPL v3, časový plán a názor: Linus Torvalds

    link

    Na licenci GNU GPL v3 se stále pracuje – zatím vyšly tři pracovní verze této licence: první dvě v lednu a červenci 2006, třetí tento týden ve středu. Původně byla třetí verze plánována na listopad 2006, ale licence se musí přizpůsobovat komunitě, ve které vládne nesouhlas se smlouvou Novell - Microsoft. Právě ve světle této dohody docházelo k největším změnám GPL v3: bylo zapotřebí vymyslet něco, co by nepřipustilo dohody tohoto typu a bránilo uživatele před souvisejícími nebezpečími. Peter Brown, výkonný ředitel Free Software Foundation, původně řekl, že FSF nechce „zastřelit rukojmí“ a napsat něco, co by bylo viděno jako dokument namířený přímo proti Novellu, nebo jako něco, co by mělo Novellu zabránit v distribuci GNU/Linuxu. Jedinou „obětí“ licence by prý mohl být Microsoft. Poté, co tato smlouva zbrzdila připravy GPL v3, použil Brett Smith z FSF ostřejších slov: „Patentová dohoda mezi Microsoftem a Novellem, která vedla k diskriminaci některých uživatelů, podkopává základní záměry GNU GPL. Jsme znepokojeni zjevným nadšením Novellu stát za dohodou, jež zrazuje naši komunitu.“

    Změny v GPL v3 je třeba důkladně rozebrat a zhodnotit. Proto byl zahájen 60denní proces, ve kterém má komunita čas vyjádřit svůj názor před vydáním posledního konceptu. Konečná verze GNU GPL v3 vyjde 30 dnů po posledním konceptu. Zdrojem těchto informací je Linux.com.

    Linus Torvalds, který je známým kritikem této licence, řekl, že je změnami v poslední pracovní verzi potěšen. „Jsem vlastně docela potěšen. Ne proto, že bych si myslel, že je to dokonalé, ale protože si myslím, že je to rozhodně lepší než to, co jsem očekával po předchozích konceptech. Jsem stále skeptický, mám-li porovnávat s GPLv2, ale aspoň je to teď ‚Jsem skeptický‘ namísto ‚Kruci, to ne‘“, a pokračoval: „S mnoha částmi jsem teď mnohem spokojenější. Myslím si, že se velká část textu lépe čte a některé nejhorší hrůzy byly odstraněny úplně.“ Rozporuplnou částí GPLv3 je i pasáž omezující DRM – i k té se Linus vyjádřil: „Ty části na téma ‚My vládneme nejen softwaru, ale i hardwaru, na kterém to běží‘ mě stále štvou, protože je považuji za chybné ve své podstatě. Ale nový návrh to alespoň omezuje do mnohem rozumnější míry, a také je v tom mnohem jasnější.“ Svůj komentář zakončil slovy: „Na rozdíl od předchozích návrhů už tento alespoň nešpiní dobré jméno GPL.“ Prohlášení byla převzata z článku serveru News.com.

    Jak Gentoo řeší své vnitřní problémy

    link

    O tom, že krizi v Gentoo je potřeba řešit co nejdříve, nikdo nepochybuje. Proto byla zřízena pravidla chování (Code of Conduct) a byli určeni lidé, kteří budou na dodržování pravidel a trestání jejich porušení dohlížet. V pravidlech je popsáno přijatelné chování (tedy co by lidé měli dělat) a chování nepřijatelné. Jak by se tedy člen komunity měl chovat? Měl by

    • být zdvořilý; i když si člověk musí respekt získat, někde se s ním musí začít. Každý by měl respektovat právo na cizí názor a měl by uznávat, že si ostatní zaslouží slušnost z jeho strany.
    • dávat přesné informace, aby tak ostatním pomáhal.
    • nesouhlasit nebo vyzývat ostatní vždy s respektem.
    • používat správné místo pro svůj příspěvek. Hlášení o chybách nepatří do mailing listu a sáhodlouhé diskuze zase nepatří do Bugzilly.
    • uznávat to, že nikdo není dokonalý, a respektovat cizí pohled na věc. Nikdo není dokonalý, nebojte se uznat své chyby.
    • přijímat zodpovědnost za své činy.

    Co by naopak neměl dělat? Neměl by

    • vyvolávat flame a provokovat,
    • účastnit se diskuze, jen aby podnítil další hádky,
    • být nečestný, urážlivý nebo mít předsudky,
    • neustále šířit dezinformace.

    Porušení těchto pravidel bude trestáno nejprve varováním, nakonec odebráním práv vývojáře. Linux.com přinesl další informace: podle Robina Johnsona má nyní vývojářský tým 319 členů s tím, že brzy budou vyloučeni flákači, takže toto číslo poklesne. Ciaran McCreesh říká, že pohyb vývojářů je stejný, jako vždycky byl, a že se získáváním nových není problém. Nicméně uznává, že ze poslední dva roky se v Gentoo neobjevila žádná super hustá novinka nebo užitečná věc. Portage má problém s velkým množstvím balíčkům – z hlediska správy i výkonu. Někteří vývojáři jsou zatím poněkud skeptičtí, myslí si, že pravidla chování ve výsledku ničemu nepomohou. Jak to ovšem celé dopadne, ukáže jedině čas.

    Ubuntu Feisty Fawn 7.04 Beta

    link

    Sice s jednodenním zpožděním, ale přesto vyšla betaverze Ubuntu/Kubuntu Feisty Fawn. Co je nového? Windows migration tool, který dokáže načíst záložky z Internet Exploreru nebo Mozilly Firefox, pozadí plochy plus kontakty AOL/Yahoo a zapsat je do Ubuntu. Další zajímavostí jsou průvodci pro snadnou instalaci kodeků a systém Avahi pro jednoduché bezdrátové síťování (mimo jiné). V oblasti virtualizace očekávejte podporu KVM a VMI v jádře. Novinky hledejte i v oblasti tenkých klientů: nová tisková architektura Jetpipe, snazší správa připojení tenkých klientů, zvukový server PulseAudio a navíc Edubuntu Classroom Server – dvě CD, první s obrazem serveru, druhé s přídavky v podobně překladů a vzdělávacího softwaru navíc. V instalátoru je nový nástroj pro rozdělování oddílů, je tedy doporučeno svá data před jeho použitím zálohovat.

    V Kubuntu je nyní standardně instalován KNetworkManager a Kexi. Mimo to byl vylepšen správce balíčků Adept a digiKam je instalován ve verzi 0.9.1 a má nativní podporu JPEG2000. Používaná verze prostředí KDE nese čísla 3.5.6, v případě Ubuntu se těšte na GNOME 2.18. V oblasti softwaru stojí také za zmínku OpenOffice.org 2.2.0rc3, X.Org 7.2, GCC 4.1.2 a Python 2.5. Pro nasazení na server je zahrnut Apache 2.2, PostgreSQL 8.2, PHP 5.2.1 a LTSP 5.0. Celý systém pohání Linux 2.6.20.

    ubuntu ubuntu kubuntu kubuntu

    SimplyMEPIS 6.5 RC3

    link

    Další release candidate SimplyMEPISu má mezi novinkami Amarok 1.4.4 (pozdější verze nejsou s MEPIS 6.x kompatibilní) a Beryl 0.2.0 Final. Uživatelé byli v předchozích verzích zmateni rozporuplnými instrukcemi na webu a nevěděli tak, jestli dát u bezdrátových čipů Broadcom 43xx přednost ovladači bcm43xx nebo použít NdisWrapper. Související dokumentace byla tedy vylepšena a zdokonalený MEPIS Network Assistant by měl výsledné funkčnosti také přispět. Projekt navíc zahájil iniciativu za nové překlady: překladatelský tým zatím vytvořil německý, španělský, francouzský, nizozemský a portugalský překlad instalátoru systému. Více se dozvíte v oznámení o vydání.

    simplymepis simplymepis simplymepis simplymepis

    Yoper Linux 3.0 Beta 2

    link

    BLACKSAND Mk II“ je kódové označení další vývojové verze distribuce Yoper Linux. Yoper má představovat výběr toho nejlepšího ze všech distribucí, má mít snadnou a rychlou instalaci a rychlý KDE desktop – systém je optimalizován pro procesory i686. Jako správce balíčků se používá SMART. Tato verze distribuce je dostupná v několika edicích: první je pro mini CD (160 MB), druhá je pro klasická CD (662 MB) a poslední, která by měla obsahovat vše, co uživatel potřebuje, je na DVD (3,7 GB). Připravuje se i živé CD.

    Systém běží na jádře 2.6.20 s -ck patchsetem a grafickém serveru X.Org 7.2 s KDE 3.5.6. Připravuje se GNOME 2.18 a Xfce 4.4. V systému pak mimo jiné najdete Mozillu Firefox 2.0.0.3, KOffice a hromadu dalších aktuálních balíčků.

    yoper yoper yoper yoper

    KNOPPIX 5.2.0

    link

    KNOPPIX 5.2.0 je speciální (německá) verze populárního živého DVD, která byla distribuována v omezeném rozsahu – alespoň do doby, než pronikla do sítě BitTorrent [zprávička]. Běží na jádře 2.6.19 s prostředím KDE 3.5.5 (s Berylem při bootovací volbě knoppix 3d) nebo GNOME 2.14. Obsahuje ntfs-3g 1.0, cloop 2.06 s dekompresí v reálném čase, aufs-cvs 2007026 (namísto dříve používaného unionfs) a další aktualizace z Debian Etch/testing. Speciální novinkou je široká podpora virtualizace: QEMU včetně jaderného modulu kqemu, KVM pro hardwarově akcelerovanou virtualizaci, Xen 3.0.4, VServer a OpenVZ 2.6.18-028test018.1. Na DVD naleznete i Knoppix WLAN configurator s podporu WEP a WPA-PSK, který funguje jako jednodušší alternativa k KWifiManager nebo KWLan.

    Poslední velkou novinkou je první verze rychlého instalátoru 0wn (Zero Work Needed) – ten nahradí původní instalátor Knoppixu. Nový instalátor sice podporuje automatické rozdělení diskových oddílů, ale tento postup zatím není doporučován. Je bezpečnější si disk nejprve rozdělit ručně nebo Knoppixu vyhradit disk celý.

    Příští (veřejná) verze KNOPPIX 5.2.1 přijde pravděpodobně v dubnu na CD i DVD.

    knoppix knoppix knoppix

    Distribuční rada: přenastavujeme pípání v konzoli

    link

    Pokud vám nevyhovuje pípání reproduktoru počítače při automatickém doplňování TABem v Bashi (nebo jiných příležitostech), můžete si s jeho nastavením pohrát. Pokud chcete ze systému úplně odstranit podporu tohoto reproduktoru, stačí v jádře odškrtnout příslušnou volbu v Device Drivers -> Input device support -> Generic input layer -> Miscellaneous devices nebo zakázat načítání modulu při startu systému:

    echo "blacklist pcspkr" >> /etc/modprobe.d/blacklist

    Další variantou je zakázat zvukové upozornění v Bashi. Upravte /etc/inputrc tak, aby obsahoval následující nezakomentovaný řádek:

    set bell-style none

    Poslední možnost je zařídit, aby byl našemu uchu trochu příjemnější. Pokud chceme změnit délku pípnutí na 150 ms a jeho frekvenci na 300 Hz, provedeme tento příkaz:

    echo "setterm -bfreq 300 -blength 150" >> ~/.bash_login

    Takto udělaná změna se projeví až při příštím přihlášení – samotným spuštěním příkazu setterm s parametry můžeme ovlivnit nastavení aktuální konzole.

    Rozhovor: Filip Molčan o openSUSE Subscription

    link

    Firma blue.point solutions nedávno představila službu pojmenovanou openSUSE Subscription. Podstatou je poskytování (placené) podpory a dalších služeb uživatelům distribuce openSUSE.

    1) Jaké jste zaznamenali reakce, kolik lidí vás kvůli nové nabídce kontaktovalo? Vyvíjí se to podle vašich představ?

    Již dlouho před uvedením openSUSE Subscription jsme ze strany uživatelů zaznamenali zájem o takový produkt, takže reakce jsou zatím pouze pozitivní a uživatele jsou rádi, že je něco takového v ČR k dostání. Zatím můžeme projekt hodnotit jako úspěšný, zájem je poměrně velký a uživatelé openSUSE Subscription stále přibývají...

    2) Jaká oblast působí uživatelům openSUSE největší problémy? Čeho se nejčastěji týkají dotazy na podporu, a co byste rádi, aby bylo v dalších verzích vylepšeno?

    Velké množství dotazů se vztahuje k podpoře 3D akcelerace grafických karet ATI a nVidia, XGL, připojení k internetu a práce s multimédii. Na další verzi se uživatelé těší hlavně kvůli KDE4, ale také urychlení startu systému, zrychlení balíčkovacího systému v prostředí YaST, či vylepšenému uspávání do RAM.

    3) Spolupracujete se SUSE ČR nebo firmou Novell? Existuje propojení, které by umožnilo řešení chyb a problémů, které se objeví v rámci poskytování technické podpory?

    Ano, spolupracujeme blízce s Novellem i s vývojáři ze SUSE ČR, se kterými diskutujeme řadu problémů či hlásíme chyby. Navíc komunikujeme i s ostatními členy projektu openSUSE.org z celého světa.

    4) Jak se firma blue.point podílí na přípravě další verze openSUSE? Kdyby měla vyjít zítra, co bys považoval za hlavní "tahák"?

    Přímo vývoji openSUSE se naše společnost nevěnuje, snažíme se spíš nabízet zajímavé služby pro uživatele v ČR a na Slovensku. Proto provozujeme SUSEPortal.cz, diskuzní fóra a poskytujeme českou technickoku podporu. Uvidíme, co v budoucnu ;-). Jedná se o změny, které se dotknou především českých uživatelů systému SUSE Linux Enterprise Server a Desktop. V současné době se věnujeme spíš vývoji OpenOffice.org a všechny nové funkce či opravy dáváme k dispozici zpět komunitě.

    5) Setkáváte se ve vaší pozici s komentáři týkajícími se smlouvy Novellu s Microsoftem? Kde stojíte? Považuješ takovou smlouvu za pragmatickou nutnost, nebo iniciativní krok vpřed?

    Smlouva Microsoftu a Novellu je stále žhavým tématem a i uživatelská základna distribuce openSUSE je se svými názory rozdělena. Já tuto dohodu cítím jako úspěch pro uživatele. Již po několika měsících tu máme první pozitivní výsledky - podporu OpenXML, zlepšení komunikace mezi systémy SLES/SLED a Windows... Osobně se domnívám, že pokud bude spolupráce pokračovat v podobném duchu, vydělají hlavně uživatelé.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024
    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024
      všechny statistiky »

    Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

    Distribuční novinky - 1 (první díl)
    <—« Distribuční novinky - 12/2007
    »—> Distribuční novinky - 14/2007
    Distribuční novinky 10-15/2024 (poslední díl)

    Související články

    Distribuční novinky - 12/2007
    Distribuční novinky - 11/2007
    Distribuční novinky - 10/2007
    Distribuční novinky - 9/2007
    OpenSUSE 10.2
    ProMEPIS 2005
    Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
    Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Slasti a strasti první konfigurace desktopu
    Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
    Ubuntu
    GNU GPL v3
    Novinky v KDE 4

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
    Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
    Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.3.2007 15:41 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2007
    Minulý týden taky vyšla nová verze Frugalware - 0.6 Terminus.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 30.3.2007 16:07 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2007
    Ten byl v minulých DN.
    30.3.2007 16:24 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2007
    Aha, promiň, nevšiml jsem si toho. :/
    30.3.2007 21:00 Huncut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2007
    Minule již byl, ale jen tak bokem :)

    Používáte taky někdo již Frugalware? :)
    31.3.2007 00:02 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2007
    Trochu více pozornosti se dostalo prvnímu RC v DN 7/2007.

    Já ho používám u rodičů na počítači a taky jsem ho instaloval jednomu kamarádovi, pro kterého je myslím vhodnější (kvůli udržované stabilní větvi) než můj oblíbený Arch. :-)
    31.3.2007 14:00 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2007
    Debian GNU/Solaris by nemusel být od věci.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    31.3.2007 16:24 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2007
    +1
    31.3.2007 14:07 Adam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2007
    Zkousel jsem ten setterm (setterm -bfreq 300 -blength 150) v xtermu, ale nefunguje to, pipani je porad stejne, i kdyz jsem menil parametry. Nevi nekdo co s tim?
    31.3.2007 15:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2007
    Pro xterm zkuste použít raději xset.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.