abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (10%)
     (12%)
    Celkem 233 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 16/2007

    20. 4. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 5827×

    Jak vypadá Google Summer of Code 2007. Intel Mobile Internet Device. Plány na příští Ubuntu. DesktopBSD 1.6-RC2. CentOS 5. LiveCD OLPC. Guadalinex 4. Mandriva Linux 2007.1 Spring. Zenwalk Live 4.4.1. Distribuční rada: snadný přenos souborů s Woof.

    Obsah

    link

    Letem světem

    link

    Vyšlo Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu a Xubuntu 7.04 Feisty Fawn. Finnix 89.1 je nová verze distribuce založené na Debianu – vychází pro x86, x86-64 a PowerPC a slouží především pro systémové administrátory. Na základě hlášení chyb a odezvy uživatelů vzniklo Linux Mint 2.2 RC2 "KDE" – mezi novinkami je mj. změna výchozího stylu (Polyester na Domino). Topologilinux 6.1.0 je systém, který lze instalovat i spouštět z Windows, nyní i z Vista – obsahuje 10 GB softwaru, včetně několika desktopových prostředí, kancelářské výbavy, her apod. SabayonLinux 3.4 Loop 1 je další vývojová verze této distribuce s jádrem 2.6.21-rc5, GNOME 2.18, ovladači ATI 8.35.5, NdisWrapperem 1.41 a dalším softwarem. Dalšími aktuálními novinkami je Pioneer Rifleman Alpha 2, ClarkConnect Gateway/Server 4.1 nebo GParted LiveCD 0.3.4-6.

    Jak vypadá Google Summer of Code 2007

    link

    Třetí ročník programu Google Summer of Code je ve znamení vysokého zájmu studentů - vývojářů. Z počátku měl Google v plánu přijmout 600 studentů, před měsícem se počet zvýšil na 800. Nyní vyšlo najevo, že přijme přes 900 studentů z celkem 6200 zájemců. Leslie Hawthorn, koordinátor open source programů Google, řekla: „Prakticky od všech open source organizací, které se projektu účastní, jsme slyšeli, že obdržené přihlášky byly obzvláště kvalitní. Než abychom tyto vynikající studenty odehnali, tak jsme zvýšili množství přijatých studentů na více než 900.“

    Letošní počet účastníků je tedy o 50 % vyšší než v roce 2006 – to znamená, že Google tento rok do projektu investuje více než 4,5 milionu dolarů. Každý student, který úspěšně dokončí svůj projekt, obdrží odměnu ve výši 4500 dolarů, přičemž každá podporující open source organizace dostane za každého 500 dolarů.

    Intel Mobile Internet Device

    link

    Intel připravuje nový mini tablet s názvem Mobile Internet Device (MID). Bude se jednat o zařízení označované jako UMPC (ultra mobile PC). Zajímavé je to, že je poháněn Linuxem. Velikost obrazovky se bude pohybovat mezi 4,5 a 6 palci, přičemž uvnitř zařízení bude duální procesor „Stealey“ na frekvenci mezi 600 až 800 MHz. Cílovým zákazníkem je běžný uživatel spíše než profesionál – zařízení bude určeno pro zábavu, získávání informací a různých služeb. Se světem bude přístroj komunikovat přes WiFi nebo 3G mobilní přenosy HSDPA. MIDu bude vévodit prostředí GNOME s uživatelským rozhraním přizpůsobeným běhu na zařízení s malou obrazovkou. Už příští měsíc budou moci vývojáři spatřit použitou distribuci RedFlag MIDINUX, tedy upravenou verzi čínského RedFlag Linuxu.

    Plány na příští Ubuntu

    link

    Ještě než vyšla konečná verze Ubuntu 7.04, Mark Shuttleworth už oznamoval, jak to bude s jeho následovníkem, tedy s Ubuntu „Gutsy Gibbon“. Gibbon by měl spatřit světlo světa v říjnu 2007. Jeho instalace má být pro uživatele opět snazší, takže opravdu každý dokáže tuto distribuci nainstalovat a začít používat: Shuttleworth označil i instalaci service packu Windows za složitější. Další Ubuntu se posune i v oblasti nasazení na serveru – nebude se sice jednat o vydání s dlouhou podporou (Long Term Support, LTS), ale i tak by se mělo jednat o kvalitní serverové řešení. Shuttleworth v souvislosti se servery zmínil i partnerství se Sun Microsystems: Ubuntu 6.06 LTS je nasazováno na serverech Sun Fire T1000 a T2000 s procesory UltraSPARC T1.

    Shuttleworth chce už tentokrát doopravdy vidět 3D desktop jako výchozí konfiguraci Ubuntu, neboť ve Feisty Fawn z toho sešlo z důvodů stability. 3D desktop považuje za něco, co může komunitu svobodného software posunout dále na desktopovém poli. A nakonec stojí za zmínku i speciální varianta Ubuntu, která zatím nemá jméno, ale je jisté, že bude ultra-ortodoxní ve smyslu výhradního použití svobodného softwaru a materiálů. Tato edice bude připravována s gNewSense, tedy ideově příbuznou distribucí.

    DesktopBSD 1.6-RC2

    link

    Druhý release candidate DesktopBSD 1.6 je už nyní šířen přes zrcadla a BitTorrent. Podporuje upgrade z DesktopBSD 1.0, má znatelně vylepšené uživatelské rozhraní správce balíčků a vyšší výkon. Základem systému je FreeBSD 6.2, což mimo jiné znamená lepší podporu hardwaru. Připraveno je též live CD s lepší detekcí grafických karet a přepracovaným instalátorem. Z oblasti přítomných programů je zdůrazněno prostředí KDE 3.5.6 a vypalovací software K3b 1.0.

    Konečná verze DesktopBSD 1.6 by měla vyjít na jaře nebo v létě tohoto roku – to závisí na zařazení X.Org 7.2 do portů FreeBSD. Mezi chystanými novinkami je Live DVD, automatická kontrola zranitelností nainstalovaného softwaru, podpora konfigurace DSL (PPPoE/PPTP), podpora GRUBu, včetně grafického konfiguračního nástroje, nebo nastavitelné upozorňování o průběhu vybíjení baterie.

    CentOS 5

    link

    Vyšel klon Red Hat Enterprise Linuxu 5 nazvaný CentOS 5, a to pro platformy i386 a x86_64 (brzy vyjde i pro PowerPC, IA64 a SPARC). Pro snadnější práci slučuje všechny repozitáře Red Hatu do jediného. Doporučovaným způsobem aktualizace systému je použití bootovacího CD a na něm obsaženého instalátoru, ale upgradu je provést i pomocí YUMu. V poznámkách k vydání naleznete různá upozornění, které je dobré si přečíst, abyste se vyhnuli pozdějším nemilým překvapením.

    LiveCD OLPC

    link

    Projekt OLPC uvolnil LiveCD se softwarem, který poběží na stodolarovém notebooku. Po spuštění se uživateli objeví přihlašovací dialog, kam lze zadat své jméno a barvu. Hned na to se ocitnete ve zvláštním prostředí OLPC, ve kterém je možno spustit i relaci GNOME. Při najetí do rohu obrazovky vyskočí postranní pruh, odkud se spouští a řídí aplikace.

    olpc olpc

    Systém je vybaven nejen aplikacemi pro čtení, psaní a počítání, ale i webovým prohlížečem a RSS čtečkou. Dále zde naleznete přespříliš jednoduchou kalkulačku a jakési malování.

    olpc olpc olpc

    Součástí je i několik her. Pod názvem Blocks hledejte Tetris, poté můžete vidět i pár dalších výtvorů, jejichž účel jsem příliš nepochopil a netuším, jak bych je nazval.

    olpc olpc olpc

    „Desktopové prostředí“ OLPC mi připadá příliš těžkopádné a neintuitivní, což je možná jen věc názoru. Káždopádně bych se pozastavil u hlavních programů: nabyl jsem dojmu, že výtvor je určen pro děti s nízkou inteligencí: úroveň programů a obzvláště her je žalostná. Hry by pochopila i cvičená opice, očekával bych něco inteligentnějšího: piškvorky, dámu nebo něco dalšího, při čem si malé děti trochu procvičí hlavu. Nevěřím, že by pro dítě byl takový problém pochopit o něco složitější věci. Na úroveň současného softwarového vybavení je tento přístroj až příliš nákladný.

    Guadalinex 4

    link

    Vyšla velká verze španělské distribuce Guadalinex 4 – její vývoj je podporován regionální andaluzskou vládou. Stojí na jádře 2.6.17, nad grafickým serverem X.Org 7.1 běží GNOME 2.16, OpenOffice.org 2.0.4, Mozilla Firefox 2.0 a další software. Podle způsobu, jakým je představován v oznámení, je určen především pro běžné uživatele. Guadalinux popisován jako jednoduchý systém bez virů, trojanů, trial verzí, demo verzí a jiných omezení pro zábavu, práci a učení se. Dodává se v živé (live CD) i běžné variantě.

    guadalinex guadalinex guadalinex guadalinex

    Mandriva Linux 2007.1 Spring

    link

    Nový Mandriva Linux 2007.1 Spring přináší uživatelům čtvero možností virtualizace: VirtualBox, VMware, Xen a QEMU s KVM v jádře. Pro účely konfigurace těchto nástrojů byl připraven nástroj Drakvirt. Tentokrát si však mohou přijít na své i uživatelé notebooků – pro ně jsou připraveny nové nástroje pro uspávání systému, lepší stupňování výkonu, grafické aplety KPowersave a GNOME Power Manager plus podpora bootsplashe při hibernaci. Zajímavostí v oblasti podporovaného hardwaru je ovladač Wii remote, který může být používán v linuxových hrách jako joystick. Další specialitou je akcelerovaný desktop „Metisse“, o kterém jste se mohli dozvědět už v předchozích dílech Distribučních novinek. Samozřejmostí je také Beryl a Compiz.

    Nová Mandriva má v repozitáři i software od Google: Google Picasa a Google Earth. Počítejte i s dalším aktuálním softwarem, jmenovitě s X.Org 8.2, KDE 3.5.6, GNOME 2.18, OpenOffice.org 2.1 a z dílny Mozilly i s Firefoxem a Thunderbirdem (obojí ve verzi 2.0). Mandriva vyšla v pěti edicích: Free, One (živé CD), Discovery (pro začátečníky), Powerpack (pro pokročilé uživatele) a Powerpack+ (pro malé firmy).

    Zenwalk Live 4.4.1

    link

    Další novinkou uplynulého týdne je živé CD Zenwalk Live 4.4.1; původním názvem ZenLive, ale od toho vývojáři ustoupili. Zenwalk Live kopíruje Zenwalk Standard, ale přidává i další funkce navíc. Počítejte s GParted pro práci s diskovými oddíly a novou utilitou pro obnovu zavaděče LILO přes ZenPanel. Autoři zmiňují i skupinu zahrnutých her: Mega Mario, Ceferino Hazaña, Frozen Bubble 2, LBreakout 2 a Wormux.

    Na tomto živém CD naleznete prostředí Xfce 4.4.0, Mozillu Firefox 2.0.0.1, Mozillu Thunderbird 1.5.0.9, MPlayer 1.0rc1, hudební přehrávač Audacious 1.2.2, editor Bluefish 1.0.7 a další programy. Obraz systému si můžete stáhnout ze tří oficiálních zrcadel, nebo lze objednat hotové CD.

    zenwalk zenwalk

    Distribuční rada: snadný přenos souborů s Woof

    link

    Občas se můžete dostat do situace, kdy potřebujete přenést mezi počítači nějaká data, ale nemáte zrovna čas na konfigurování serverové služby pro takový účel. V takových situacích se vám může hodit pythonový nástroj Woof (Web Offer One File). Je to velmi snadno použitelný dočasný webový server. Ukážeme si nasdílení jediného souboru:

    woof -p 8080 /tmp/soubor.bin

    Nyní může druhá strana začít stahovat soubor http://VAŠE_IP:8080/soubor.bin, Woof se poté automaticky ukončí. Můžeme nasdílet celý adresář a rovnou nastavit, že před automatickým ukončením umožníme tři stažení souboru:

    woof -p 8080 -c 3 adresar

    Woof adresář zkomprimuje do balíčku s názvem adresar.tar.gz – komprese může být u velkých adresářů na obtíž, dá se vypnout volbou -u. Aby nebyl náš dočasný server vystaven na více rozhraních, můžeme nastavit IP adresu naslouchání volbou -i (např.: -i 10.0.0.1). Poslední zajímavou funkcí je možnost sdílení sebe sama: pokud místo názvu souboru zadáme -s, Woof bude sdílet svůj vlastní kód.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Jarní výprodej s až 91% slevou: originální a permanentně aktivovaný OS Windows 10 jen za €14, Office za €24!
    Událo se v týdnu 17/2024
    Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

    Distribuční novinky - 1 (první díl)
    <—« Distribuční novinky - 15/2007
    »—> Distribuční novinky - 17/2007
    Distribuční novinky 10-15/2024 (poslední díl)

    Související články

    Distribuční novinky - 15/2007
    Distribuční novinky - 14/2007
    Distribuční novinky - 13/2007
    Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Zenwalk Linux 3.0
    CentOS 4.2

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.4.2007 00:20 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    Wow, ten Woof je super! Diky :-)
    emorjino avatar 20.4.2007 09:13 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    jj, také mě to docela zaujalo a předpokládám, že to budu pravidelně využívat
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    Jiří Poláček avatar 20.4.2007 11:02 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    Yeah!
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    26.4.2007 09:08 aubi | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    On se netcat přejmenoval? Vždyť tohle používám už několik let, akorát pod názvem netcat (příkaz nc).

    BTW ty hry spíš vypadají, že je testovaly na amerických dětech a ještě jim připadaly složitý :-D Zkuste si zachovat kousek inteligence, když musíte koukat na teletubbies...
    26.4.2007 09:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    Jestli jsem to dobře pochopil, woof není totéž co nnetcat, protože nepotřebujete na druhé straně netcat, ale stačí vám jakýkoli HTTP klient. Ano, existují i systémy, kde je sice v základní výbavě (grafický) webový prohlížeč (byť nevalné úrovně), ale není v ní něco jako netcat; a existují i lidé, kteří takové systémy upřednostňují.
    Prcek avatar 20.4.2007 00:25 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    X.Org 8.2 - mela by tam byt spis sedmicka :-).
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    20.4.2007 01:00 J.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007

    Po spuštění se uživateli objeví přihlašovací dialog, kam lze zadat své jméno a barvu.

    Tak nevím, co si o tom mám myslet. :) Vypadá to jako že jde o zadání své barvy, ale tím se myslí asi oblíbená barva, že? :)
    David Ježek avatar 20.4.2007 06:43 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    nemohu souhlasit s tvými závěry ohledně OLPC OS. předpokládám, že ty ses v africe nenarodil a neprožil si tam prvních 8 let svého života "lezením po stromech" nezasažen jakýmikoli výdobytky technické civilizace. Věř tomu, že prvky tohoto OS byly navrženy a prošly přes mnoho pedagogických pracovníků patrně s potřebnými specializacemi a zkušenostmi.

    Základ je ten, že malé dítě NENÍ hloupé, jen nemá potřebné dovednosti jakými disponuje třeba osmiletý američan. Navíc ty k věci přistupuješ z postoje geeka, který získává své dovednosti v zemi s v podstatě neomezenými možnostmi.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 20.4.2007 06:55 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    Jenže tento projekt není jen pro Afričany. To UI se ovládá strašně a pokud jde o ty hry, tak to je čistě logické uvažování a nic technického v tom není.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 20.4.2007 07:05 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    Další věc: je tam RSS čtečka a browser. To jsou značně technologicky pokročilé věci, kde věřím, že by mohl mít Afričan problém.

    Ale takové piškvkorky, dámu nebo jiné hry si můžete hrát i bez PC a potřebné technické dovednosti jsou nulové. Je potřeba jen inteligence.
    20.4.2007 10:43 Marek`` | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    Súhlasím s tebou,

    Africké deti su oveľa viac motivované ako americké. Čo z toho, že americké majú neobmedzené možnosti, keď ich nevyužívajú. Vlastne majú aj neobmedzené možnosti rozptýlenia, čo ich skôr zdržuje vo vývoji.

    $100 notebook je dobrá vec, a podľa mňa by bolo dobré tam dať plnohodnotné prostredie (KDE, GNOME, FLUXBOX a iné), s ktorým sa môžu strentnúť aj inde v praxi...
    20.4.2007 09:46 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    OLPC - pekna pakarna. Misto takove saskarny by radsi meli dat lidem know-how na zavlazovani a vystrilet vsechnu tu vojenskou juntu, co zije z bidy chudych Africanu.
    20.4.2007 11:28 Peter S.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    prípadne miesto know-how na zavlažovanie by sme mohli otvoriť naše trhy potravinám z rozvojových krajin, to by bola najefektívnejšia pomoc týmto krajinám..
    emorjino avatar 20.4.2007 16:45 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    A přestat dotovat místní zemědělce.. souhlas
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    22.4.2007 19:50 pooseek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    děláte ze sebe hlupáka. Akorát je vidět, že o zemědělství u nás nic nevíte...
    emorjino avatar 23.4.2007 10:35 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    Z čeho tak usuzuješ (tykám ti, klidně mi taky tykej)? Neberou snad dotace? Berou.. Myslím si, že o zemědělství něco vím (ale agronom zase taky nejsem) a tohle by byla dlouhá debata.. Navíc místními zemědělci jsem myslel zemědělce v celé EU a to už má zase o něco jiný akcent.
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    23.4.2007 10:38 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    Pánové, jděte s touhle debatou do... blogu. A nebo si ten flame přečtěte, už tu jednou proběhl :-)
    23.4.2007 00:51 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    A jak jim to know-how dáme? Spousta afričanů ani neví, co to "know-how" znamená. A pak, jak chcete po inženýrech, kteří umí myslet (samozřejmě nejen v nich, ale co se týče jejich práce) jen v technických pojmech a vyjadřovat se pomocí výkresů a výpočtů, aby vysvětlovali něco lidem bez základního vzdělání v oblastech, kde třeba ani neexistují cesty.

    Samozřejmě v Africe jsou vzdělaní lidé, chytří lidé, ale myslím, že z těch "nejzasaženějších oblastí" už - pokud mohli- odešli do vyspělejších zemí. Nebo je jich málo. Předtím, než jim tam začneme stavět "Tři soutěsky" a dávat jim know-how, které možná ani nechtějí, bychom měli pomoci k vyřešení základního problému mnohých oblastí v Africe, od kterých se všechny ostatní problémy odvíjí (a které se zdají být zásadnější). A tím je vzdělání. Pokud řešíme jiné problémy, tak pouze oddalujeme nevyhnutelné.

    Co se týče toho "vystřílení té vojenské ...". OSN a Američani se o to už pokoušeli v Somálsku a dodnes je na tom Somálsko v podstatě stejně, možná hůře. Vždyť tam ani neexistuje jakékoliv státní zřízení.

    Nechci tu vyvolávat dojem, že Afrika je kontinent plný negramotů. Jsou tam vyspělé státy, ale i ty se potýkají s problémem nevzdělanosti. A v situaci, kdy nemáte ani vodu se "nějaký počítač" může zdát k ničemu (maximálně tak na prodej). Ale tím, že jim budeme neustále odpouštět dluhy a dodávat humanitární pomoc ve formě léčiv a potravin jen oddalujeme problém.
    emorjino avatar 23.4.2007 10:40 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    V africe je "docela dost" vzdělaných lidí.. Problém je, že spousta z nich nemůže své vzdělání uplatnit, pokud chtějí zůstat doma. (je to tak rok, co jsem četl rozhovor s jaderným fyzikem z Konga, který studoval v čssr)
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    23.4.2007 13:07 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    Přesně o tom jsem psal. Že chytří lidé v Africe jsou, ale raději odejdou.
    emorjino avatar 27.4.2007 16:37 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 16/2007
    Zrovna tenhle tam chtěl zůstat :)
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.