abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 23/2007

    8. 6. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 3941×

    Další přítel Microsoftu: Xandros. GNU GPLv3, poslední pracovní verze. Creative Commons ruší dvě licence. Musix GNU+Linux 1.0. Myah OS 3.0 Tech Demo 2. Zenwalk Linux 2.6. STUX GNU/Linux 1.0. Distribuční rada: historie příkazů v Bash.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšel SAM Linux 2007.1 Test 1 vyřazující OpenOffice.org - toto je vývojová verze distribuce založené na PCLinuxOS. Ubuntu Christian Edition 3.2 opravuje potenciálně závažnou chybu v instalátoru IEs4Linux. AUSTRUMI 1.5.0 - živé CD pro starší počítače - aktualizuje především svou nabídku softwaru. Přichází Bluewhite64 Linux 11.1 Test 1, 64bitová varianta Slackware current. Pioneer Stagecoach 2.1 je další upravená kopie Ubuntu Linuxu. Yoper Linux 3.0 RC2, nezávislá distribuce pro i686, je tu se svým živým CD. MEPIS AntiX 6.5 RC5 je neoficiální derivát MEPISu určený pro staré počítače - nabízí IceWM a Fluxbox. Càtix 1.3 je živé DVD založené na Debianu - zvláštností je podpora katalánštiny. Poslední trojicí nových distribucí jsou T2 SDE 7.0 RC, GeeXboX 1.1 RC3 a Parsix GNU/Linux 0.90 Test 3.

    Další přítel Microsoftu: Xandros

    link

    4. červen se stal dalším dnem, kdy Microsoft navázal spolupráci s firmou, jež stojí za některou z distribucí GNU/Linuxu. Tentokrát je to, v našich končinách ne příliš známý, Xandros. Dohoda do značné míry připomíná loňskou dohodu s Novellem - opět se jedná o právní a technickou spolupráci. Zákazníci Xandrosu budou nějakým způsobem chráněni před patentovými spory a technická spolupráce se projeví na lepší interoperabilitě především serverových produktů Microsoftu a Xandrosu - konkrétně jde o tyto body:

    • Interoperabilita správy systémů.
    • Interoperabilita serverů - Xandros získá licenci k mnoha komunikačním protokolům Microsoftu.
    • Kompatibilita formátů dokumentů - Xandros se připojí ke společnostem, které budou distribuovat nástroje pro konverzi mezi ODF a OpenXML.
    • Zajištění v oblasti intelektuálního vlastnictví.
    • Marketingová a obchodní podpora - Microsoft bude mj. doporučovat Xandros Server a Desktop.

    Nabízí se otázka, do jaké míry tato dohoda přežije licenci GNU GPLv3, která se nemilosrdně blíží ke konečnému vydání. Xandros se podle všeho snaží GPLv3 obejít (rozebírá Groklaw) nabízením patentových "dohod" a ne patentového "příměří".

    GNU GPLv3, poslední pracovní verze

    link

    Od vydání konečné verze GNU GPLv3 nás dělí už pouhé tři týdny - 29. červen byl zvolen jako datum, do kterého má komunita čas vyjádřit svůj názor na licenci, která řeší některé nedostatky GNU GPLv2 - ta už dosáhla úctyhodného věku šestnácti let a i dle slov Richarda M. Stallmana nedokáže řešit některé problémy dříve přehlédnuté či neznámé. GPLv3 se snaží být licencí skutečně platnou po celém světě a tomu je svým podáním upravována - to rozebíral i Eben Moglen (předseda Software Freedom Law Center) ve svém videu pro server Linux.com.

    Čím je však GPLv3 nejznámější, je způsob řešení patentových dohod a DRM. Jak se konec června blíží, společnosti si uvědomují rizika, která jim nová licence může přinést. Ozvalo se dosud potichu pozorující TiVo - TiVo brání uživatelům svého hardwaru zasahovat do linuxového systému ve výrobku. Společnost na problém upozornila své investory: „Pokud se nyní navržená verze GPLv3 rozšíří, nemusíme být schopni zahrnout budoucí vylepšení operačního systému GNU/Linux do našeho softwaru, což by mohlo nepříznivě ovlivnit náš obchod.“ RMS okomentoval TiVo těmito slovy: „Tivoizace je způsob, kterým vám odepírají svobodu; aby byla vaše svoboda ochráněna, GPLv3 tiovizaci zakazuje.“

    Poslední (čtvrtý) návrh GPLv3 zajistil kompatibilitu s licencí Apache 2.0, ujasňuje možnosti soukromých úprav svobodného softwaru a ruší odkaz na americké předpisy pro ochranu zákazníka. Pokud chcete o licenci vědět více, nebo vás zajímá, proč povýšit na další verzi, čtěte esej od RMS, který vám na otázky odpoví.

    Creative Commons ruší dvě licence

    link

    Creative Commons ruší dvě své licence - konkrétně licenci Developing Nations a jednu ze tří Sampling licencí. Tato změna neovlivňuje žádná díla, která licence používají - odkazy na licenci zůstanou platné. Důvody pro zrušení jsou praktické i principiální. Tím praktickým důvodem je malý zájem - v případě obou je podíl mezi ostatními licencemi z dílny Creative Commons pouhých 0,01 %. Principiální důvody jsou však odlišné.

    Licence Developing Nations je v rozporu s hnutím "Open Access Publishing" (publikování s otevřeným přístupem). Licence totiž uvolňuje práci jen v rozvojových státech, jinde ne. To nesplňuje nároky Open Access Publishing a samostatná verze této licence bude zavržena, ale ještě tento měsíc začne jednání o přidání podmínek licence mezi ostatní CC licence, takže autoři je budou moci pro svá díla použít. Zatím to není stoprocentně jistě, vše záleží na odezvě veřejnosti.

    Licence Sampling nabízela tři různé verze - SamplingPlus, Noncommercial SamplingPlus a Sampling. Třetí licence Sampling povolovala pouze upravování licencovaného díla, ne však jeho další šíření. Na Creative Commons byl vyvíjen tlak, že by hlavní licence měly přinejmenším umožňovat další nekomerční šíření díla. CC se zavazuje, že už nepřijme žádné licence, které nezajistí alespoň tuto základní svobodu - alespoň ne bez veřejné diskuze.

    Musix GNU+Linux 1.0

    link

    Musix GNU+Linux pochází z Argentiny, je založený na KNOPPIXu a Debianu a hodně si zakládá na svobodě softwaru - hned úvodní stránka představuje čtyři základní poskytované svobody. Další vlastností je vícejazyčnost: kromě rozšířených jazyků nabízí i jazyky minoritní, tedy galicijštinu, katalánštinu či baskičtinu. Distribuce se zaměřuje na produkci hudby, tvorbu grafiky a úpravu zvuku a videa. Instalace je volitelná, běh je možný i přímo z CD.

    Musix GNU+Linux 1.0 obsahuje jádro 2.6.21, zaktualizovanou dokumentaci a nové verze některých důležitých programů. Mezi nimi je Ardour 2.0.0.2, Rosegarden 1.5.1 a ovládací panel Musixu. Kromě toho byly přidány programy nové (MScore, Nekobee a další) a bylo opraveno mnoho chyb. Byl upraven i vzhled - aplikace založené na Qt a GTK+ nyní vypadají téměř stejně.

    musix musix musix

    Myah OS 3.0 Tech Demo 2

    link

    Myah OS 3.0 Tech Demo 2 je živé CD pro i686 zaměřené na desktop. Ačkoliv se jedná o Tech Demo, tato verze distribuce, ve které figuruje především Xfce 4.4.1, by měla být celkem stabilní. Zatím schází možnost instalace na disk, ale to by mělo být napraveno ve verzi konečné. Za další je nutno dokončit práci na správci balíčků. Navíc jsou známy dvě nepříjemné chyby: Beryl na kartě ATI zasekne systém při vypínání a mplayerplug-in způsobuje při použití pád Mozilla Firefoxu. V Myah OS jsou programy z mnoha oblastí. Z archivačních nástrojů jmenujme Squeeze 0.2.0, z grafických editorů Dia 0.96.1, Inkscape 0.45.1, GIMP 2.2.13 a Tux Paint 0.9.16 a pro kancelářskou činnost se nabízí Gnumeric 1.6.3, Sunbird 0.3.1 a Abiword 2.4.6. Dlouze by se dalo pokračovat multimediálními přehrávači, editory zvuku a videa, prohlížeči webu nebo síťovými nástroji. Třešničkou na dortu je hra Neverball 1.4.0.

    myah myah myah

    Zenwalk Linux 2.6

    link

    Zenwalk Linux 2.6 nabízí uživateli jádro 2.6.21.3 s podporou KVM, nové init skripty a zlepšení výkonu. V prostředí Xfce 4.4.1 fungují oznámení o nově připojených zařízeních a správce souborů Thunar nyní zvládá náhledy video-souborů. Hlavní změny v nové verzi distribuce probíhaly uvnitř - nový toolchain a GCC 4.1 jsou nyní plně implementovány. Ke zjednodušování došlo v instalátoru distribuce, přičemž autoři se dušují, že se jedná o jeden z nejsnazších současných instalátorů GNU/Linuxu. Změn se dočkalo i Zenwalk System control center - konkrétně moduly Xkernelconf (konfigurace modulů jádra) a Xnetconf (kompletně nový nástroj pro nastavení sítě s jednoduchým firewallem).

    Smutný je fakt, že při testování se mi nepodařilo distribuci nainstalovat. Instalátor nedetekoval SCSI řadič a při druhém pokusu (tentokrát na IDE řadič) se instalátor zasekl během instalace sady kompilátorů GCC.

    STUX GNU/Linux 1.0

    link

    STUX GNU/Linux je jednou z mnoha obyčejných živých distribucí. Umožňuje načítání/ukládání konfiguračních dat a souborů uživatele na zapisovatelný diskový oddíl. Je založená na Slackware Linuxu a pochází z Itálie.

    Verze 1.0 používá obsah Slackware current k prvnímu červnu a data z Knoppix Live CD 5.1.1. Je plně kompatibilní s VMware a QEMU a obsahuje aktuální proprietární ovladače NVIDIA (1.0-9755 a Legacy 1.0-9631). Oproti předchozí verzi nemá problém s instalací na SATA disky, dokáže se plně integrovat s ostatními OS do bootovací nabídky a nově podporuje instalaci komprimovaného obrazu na oddíly ReiserFS.

    stux stux

    Distribuční rada: historie příkazů v Bash

    link

    Bash si ukládá historii vašich příkazů do souboru ~/.bash_history. Pokud chceme nastavit, aby se nám ukládalo právě 500 posledních příkazů, upravíme soubor ~/.bashrc vložením těchto řádek:

    export HISTSIZE=500
    export HISTFILESIZE=500

    Pokud naopak nechceme ukládání historie, jedním z možných řešení je změna hodnoty HISTFILE:

    export HISTFILE=/dev/null

    Je docela pravděpodobné, že nepotřebujeme, aby byly v historii všechny příkazy, protože by to bylo zbytečné. Takto můžeme vyfiltrovat cd a ls:

    export HISTIGNORE="cd*:ls*"

    Poslední zajímavou věcí je možnost okamžitého ukládání historie - pokud nám běží několik instancí Bashe najedou, hrozí, že si historii vzájemně přepíší. Do ~/.bashrc přidáme následující dva řádky:

    shopt -s histappend
    PROMPT_COMMAND='history -a'

    První příkaz zajistí, že se historie bude připisovat ke konci - ne přepisovat. Druhý příkaz určuje, že se historie uloží po každém příkazu.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
    Událo se v týdnu 20/2024
    Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
    Týden na ScienceMag.cz: Postoupili ve snaze najít kvantovou povahu gravitace
      všechny statistiky »

    Seriál Distribuční novinky (dílů: 245)

    Distribuční novinky - 1 (první díl)
    <—« Distribuční novinky - 22/2007
    »—> Distribuční novinky - 24/2007
    Distribuční novinky 16-17/2024 (poslední díl)

    Související články

    Distribuční novinky - 22/2007
    Distribuční novinky - 21/2007
    Distribuční novinky - 20/2007
    Distribuční novinky - 19/2007
    Strategie Microsoftu proti GNU/Linuxu: FUD
    Steve Ballmer: open source a intelektuální vlastnictví
    Novell uzavřel smlouvu s Microsoftem
    Interview: Matthew Szulik, Red Hat
    Rozhovor: Richard Stallman
    GNU GPL v3
    Zenwalk Linux 3.0

    Další články z této rubriky

    Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence opět porazila lidi v kreativitě
    Týden na ITBiz: Vývojáři musí řešit problémy aplikací, místo aby vytvářeli nové
    Týden na ScienceMag.cz: Postoupili ve snaze najít kvantovou povahu gravitace
    Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
    Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.6.2007 00:04 borgcube | blog: nexus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    neni nahodou Zenwalk vo verzii 4.6?
    Jardík avatar 8.6.2007 00:09 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    Taky bych řekl
    Věřím v jednoho Boha.
    8.6.2007 07:11 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    No nic. Pridame Xandros na "black-list", kde si bude s Microsoft-Novell-Suse-Winux velmi rozumet.... :-D
    Pinhead avatar 8.6.2007 08:46 Pinhead | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    1. 2. 3.

    Ještě si to zapoměl napsat do Mateřídoušky a Sedmičky pionýrů.
    8.6.2007 09:45 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    Dalsi "borec" co objevil strycka google :-D ... Zamachrovals, zazarils, tvoje hvazdna hodinka uz pominula...
    8.6.2007 11:07 Jiří Jakeš | skóre: 22 | blog: Linuxovna_JJ | Taipei
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    OT: Asi mi neco uniklo – od kdy jdou blokovat neregistrovani uzivatele? To je parada!
    8.6.2007 11:18 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    Jsem zvědav, kdy se objeví požadavek na zavedení funkce "generovat náhodný nick"… :-)
    8.6.2007 15:43 _____ | skóre: 5 | blog: Poznámky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    Hej, vážně. Díky za upozornění. :-)
    Ondroid avatar 8.6.2007 08:05 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    Neví někdo jestli je možné historii v Bashi vyladit tak aby si dva a víc naprosto shodných příkazů jdoucích těsně po sobě pamatovala jako jen jeden ?
    8.6.2007 08:50 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007

    Nastavte proměnnou HISTCONTROL:

    • ignorespace - neukládat řádky začínající mezerou
    • ignoredups - neukládat řádek, je-li stejný jako minulý
    • ignoreboth - oboje
    Ondroid avatar 8.6.2007 09:39 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    Díky :), já myslel že to ani nejde tak jsem po tom nikdy moc nepátral.
    8.6.2007 09:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    Asi bych to také nevěděl, kdyby v SuSE nebylo defaultně HISTCONTROL=ignoreboth… :-)
    freshmouse avatar 10.6.2007 11:08 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    Díky, píšu si.
    8.6.2007 09:43 jj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 23/2007
    ide to...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.