abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1063 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 30/2007

    27. 7. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 5040×

    Konference Ubuntu Live. Markus Rex technologickým ředitelem Linux Foundation. Vznikla OpenBSD Foundation. Debian-Edu/Skolelinux 3.0. PC-BSD 1.4 Beta. DesktopBSD 1.6 RC3. Distribuční rada: q na Gentoo.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšlo Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon - Tribe 3 (Alpha 3). Z Austrálie opět přichází další Puppy Linux, tentokrát ve verzi 2.17. Práce pokročily i na siduxu (živé CD Debianu Sid), vyzkoušet můžete ukázkovou verzi sidux 2007-03 Preview 1. SME Server 7.2 je nová verze distribuce založené na CentOS 4.5. Pokrokový Sabayon Linux 3.4 nabízí Compiz Fusion a podporu souborového systému ext4. KDE edice distribuce Linux Mint 3.0 pokračuje ve vývoji třináctou betaverzí. SLAX 6.0.0 RC5 je nyní založený na Slackwaru 12.0 a opravuje různé chyby. Parted Magic, živé CD speciálně určené pro úpravu diskových oddílů, je tu ve verzi 1.8.

    Konference Ubuntu Live

    link

    Od 22. do 24. července 2007 proběhla v Portlandu konference Ubuntu Live. Byla plná přednášek a prezentací, současně probíhaly až čtyři. Události se účastnily osobnosti jako Mark Shuttleworth, Eben Moglen nebo Tim O'Reilly. Bylo zde oznámeno několik novinek, na které se mohou uživatelé Ubuntu těšit. Ubuntu Live zahájil Mark Shuttleworth ohlášením Ubuntu LTS 8.04, které je kvůli své prodloužené podpoře zajímavé především pro firemní zákazníky. Mark dále řekl, že pravidelné vývojové cykly jsou něčím, co může svět open source otevřít širší veřejnosti. Nakonec dal najevo, že Canonical pracuje na dalších dohodách ve stylu té s Dellem, ale odmítl poskytnout další podrobnosti. Že by to byl Hewlett-Packard?

    První novou službou Canonicalu, která byla na Ubuntu Live oznámena, je Landscape. Je to webová služba pro vzdálenou správu serverů a desktopů s Ubuntu, která bude dostupná předplatitelům technické podpory od Canonicalu. Landscape by se mělo stát klíčovou službou pro firmy, které chtějí využít jednoduchosti Ubuntu. Přesunutí systému s Ubuntu pod správu Landscape je velmi snadné - od prohlížení instalovaných balíčků, přidávání dalších nebo odebírání existujících vás dělí jen pár jednoduchých úkonů. Stejně si usnadníte i správu uživatelů - obzvláště když počítače začnete sjednocovat do skupin. Mezi dalšími možnostmi softwaru je vedení hardwarových inventářů, sledování výkonu a vedení záznamů pro případný audit. A pokud nejsou spravované počítače trvale připojeny k Internetu, nevadí: Landscape nechá provést všechny operace, až se k síti připojí.

    Launchpad Personal Package Archive (PPA) je další připravovanou novinkou, která je zatím ve stavu betaverze. PPA nabízí vývojářům svobodného softwaru jeden gigabajt diskového prostoru pro vlastní balíčky. PPA usnadní lidem tvorbu speciálních balíčků a jejich rychlé šíření mezi uživatele, aniž by bylo nutné se stát součástí týmu vývojářů Ubuntu. Namísto toho se vývojáři mohou okolo PPA sjednocovat do vlastních týmů. PPA však není jen diskovým úložištěm, ale i službou, která zajistí sestavení balíčků pro architektury, na kterých Ubuntu v současnosti běží - takto sestavené balíčky budou pochopitelně určeny pro aktuální verzi distribuce. Tímto tato novinka připomíná openSUSE Build Service, která však podporuje celou řadu různých verzí různých distribucí. Personal Package Archive bude k dispozici veřejně od 22. srpna.

    Dell, kromě toho, že byl jedním z hlavních sponzorů, ukázal své linuxové záměry do budoucna. Je to několik oblastí, ve kterých bude Dell zjišťovat, jak by se dala jejich současná situace změnit ve prospěch Linuxu. Dell se zajímá o podporu bezdrátových karet Broadcom Wireless a Intel Wireless 802.11n. Dalšími oblastmi jsou podpora TV tunerů a dálkových ovládání a dobrá spolupráce s LCD televizemi a projektory. Dell do svých počítačů s Linuxem v současnosti volí grafické procesory značek Intel a nVidia. Rád by však nabízel i grafické karty ATI, ovladače však zatím nejsou dostatečně kvalitní. Podle Dellu totiž nepostačují pro spolehlivé nasazení Berylu nebo Compizu.

    Markus Rex technologickým ředitelem Linux Foundation

    link

    Markus Rex se stal novým technologickým ředitelem (CTO) Linux Foundation. Stal se tak nástupcem Iana Murdocka, který v březnu nastoupil na post ředitele vývoje operačních systémů v Sun Microsystems. Ian zůstal ředitelem až doposud, ale pochopitelně byl příliš zaneprázdněn prací v Sunu. Jim Zemlin, který nadaci vede, k tomu řekl: „Potřebuji tu technologického ředitele na plný úvazek. Murdock má plno práce v Sunu. Naším záměrem vždy bylo jej na pozici CTO nahradit.“ Markus Rex v roce 1999 nastoupil do tehdejší firmy Suse a zůstal v ní i po odkoupení Novellem. Vystřídal několik pozic a poslední půlrok se věnoval oblasti SUSE Linux Enterprise Serveru. Do Novellu by se měl z Linux Foundation vrátit na konci roku 2008. Markus bude v LF řídit technické iniciativy zahrnující dohled nad Linux Standard Base, skupinou Open Printing; také bude zajišťovat spolupráci nadace s vývojáři či pomáhat při programu, který umožňuje vývojářům podepisovat NDA při vývoji ovladačů pro dosud nevydaný hardware.

    Vznikla OpenBSD Foundation

    link

    Bob Beck oznámil založení kanadské neziskové společnosti OpenBSD Foundation. Nadaci předsedá on, Kjell Wooding a Ken Westerback. Bude sloužit k podpoře projektu OpenBSD a dalších souvisejících projektů, mezi které patří OpenSSH, OpenBGPD, OpenCVS a OpenNTPD. Bude sloužit jako jednotná entita pro spolupráci s těmi, kteří mají zájem projekty nějak podpořit. Podle tiskové zprávy se bude nadace zpočátku zaměřovat na získávání většího množství darů v podobě vybavení, financí a jiných prostředků. Malé dary bude možno podávat dosavadními způsoby.

    Debian-Edu/Skolelinux 3.0

    link

    Skolelinux 3.0 je výsledkem práce komunity s pomocí oblastních a národních projektů ze Španělska, Francie, Německa, Řecka a Norska. Plus několik dalších externích projektů pomáhalo doladit Skolelinux speciálně po potřeby některých zemí. Skolelinux 3.0 je také označován jako Debian-Edu Etch - stal se totiž součástí projektu Debian. Je kompatibilní s LSB 3.1, používá jádro 2.6.18 a prostředí KDE.

    Co vše Skolelinux 3.0 nabízí? Je připraven pro síťové prostředí - přináší plnou podporu tenkých klientů, bezdiskových stanic, běžných pracovních stanic a notebooků. Jeho předností je nabídka více než 80 programů určených pro výuku s překladem do více než 50 jazyků. Aby se člověk nemusel zatěžovat hardwarovou architekturou počítače, instalační DVD podporuje i386, amd64 i PowerPC. Skolelinux není žádným nováčkem: s úspěchem je provozován v mnoha školách v Norsku, Německu, Francii a v jiných zemích. Dalším milníkem ve vývoji distribuce bude sloučení s distribucí LinEx, jinou distribucí založenou na Debianu. LinEx je v současnosti používán více než 250 000 studenty ve španělské oblasti Extremadura.

    debianedu debianedu debianedu

    PC-BSD 1.4 Beta

    link

    Po několika měsících práce vyšlo PC-BSD 1.4 Beta. Toto vydání má několik hlavních novinek: podporu 3D desktopu za použití Berylu, KDE 3.5.7 a X.Org 7.2. Dále přibyly nové grafické nástroje a utility a byl rozšířen seznam volitelných komponent. Vyzkoušet můžete nového správce nastavení sítě s podporou pro WiFi, jednoduchou konfiguraci firewallu, nástroj pro nastavování X.Org nebo ukazatel stavu baterií. Tato verze je založená na FreeBSD 6.2 a zahrnuje proprietární ovladače NVIDIA. Stahovat můžete běžným způsobem nebo přes BitTorrent. Druhé instalační CD obsahuje jazykové a jiné dodatečné balíčky, které se nacházejí i na pbiDIR.com. Drobná poznámka autora: Při instalaci systému se nedalo nevšimnout jedné věci - příšerného českého překladu. Nechce se mi věřit, že by texty překládal člověk české národnosti, spíše bych to odhadoval na robota - ale kdo ví...

    pcbsd pcbsd

    DesktopBSD 1.6 RC3

    link

    V čem se liší PC-BSD a DesktopBSD? Jedním z rozdílů mezi PC-BSD a DesktopBSD je skutečnost, že DesktopBSD se více spoléhá na existující nástroje z FreeBSD. To je vidět na správci balíčků DesktopBSD, který používá systém portů z FreeBSD. PC-BSD má vyvinutý vlastní systém balíčků dostupných v souborech s příponou pbi. Projekt DesktopBSD je na světě o rok déle.

    Vyšlo DesktopBSD 1.6-RC3 založené na FreeBSD 6-STABLE. Nabízí X.Org 7.2 a dodatečné proprietární ovladače NVIDIA, dále podporu pro SMP stroje, kupu aktuálních balíčků, různé opravy a optimalizace. Aktualizace z DesktopBSD 1.0 a předchozích release candidates by měla fungovat bez problémů. Zatím nevyšlo dodatečné instalační CD (s podporou dalších jazyků) a 64bitové DVD - brzy by se to však mělo změnit.

    desktopbsd desktopbsd

    Distribuční rada: q na Gentoo

    link

    Podíváme se na několik nástrojů z balíčku app-portage/portage-utils. Po jeho instalaci máme v systému několik „apletů“, jejich seznam a funkce si můžete zobrazit příkazem

    q

    Osobně často používám qfile - s ním rychle najdeme, do kterého balíčku patří některý existující soubor v systému. Je to obdoba příkazu equery b:

    $ qfile mc
    app-misc/mc (/usr/bin/mc)
    app-misc/mc (/usr/lib64/mc)
    app-misc/mc (/usr/share/mc)
    kde-base/kdebase-data (/usr/kde/3.5/share/locale/l10n/mc)
    

    Dalším nástrojem je qdepends pro zobrazení závislostí určitého balíčku:

    $ qdepends ncurses
    sys-libs/ncurses-5.6-r2: sys-libs/gpm

    Pokud si potřebujete připravit binární balíček z balíčku, který už je v systému nainstalován, použijte qpkg (je obdobou quickpkg):

    # qpkg bash
     - app-shells/bash-3.2_p17: 647 kB
     * Packages can be found in /var/tmp/binpkgs

    Dnešní distribuční radu zakončíme nástrojem qcheck, který vyhledá soubory z balíčku, které mají změněný čas, jiný obsah, než jaký byl po instalaci, nebo dokonce chybí (AFK):

    $ qcheck mc
    Checking x11-libs/libXdmcp-1.0.2 ...
      * 16 out of 16 files are good
    Checking app-misc/mc-4.6.1-r4 ...
      * 135 out of 135 files are good
    Checking dev-libs/libmcs-0.4.1 ...
      * 25 out of 25 files are good
    Checking dev-libs/libmcrypt-2.5.8 ...
     AFK: /usr/lib64/libmcrypt
      * 33 out of 34 files are good

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024
      všechny statistiky »

    Seriál Distribuční novinky (dílů: 245)

    Distribuční novinky - 1 (první díl)
    <—« Distribuční novinky - 29/2007
    »—> Distribuční novinky - 31/2007
    Distribuční novinky 16-17/2024 (poslední díl)

    Související články

    Distribuční novinky - 29/2007
    Distribuční novinky - 28/2007
    Distribuční novinky - 27/2007
    PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
    PC-BSD - výzva Linuxu? (konfigurace, používání)
    NetBSD 2.1 - 1 (instalace)
    NetBSD 2.1 - 2 (konfigurace)
    FreeBSD v malej firme - 1 (Ľahko a bez námahy)
    FreeBSD v malej firme - 2 (Inštalácia)
    FreeBSD v malej firme - 3 (RAID a Xserver)
    FreeBSD v malej firme - 4 (KDE, lokalizácia)
    FreeBSD v malej firme - 5 (tlačové služby)
    FreeBSD v malej firme - 6 (terminálové služby)
    FreeBSD v malej firme - 7 (software - správa, aktualizácie)

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
    Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
    Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Michal Fecko avatar 27.7.2007 09:48 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 30/2007
    DesktopBSD 1.6 RC3 - ...kupu aktuálních balíčků... - kopu alebo kúpu :-D
    27.7.2007 10:36 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 30/2007
    DesktopBSD 1.6 RC3 - ...kupu aktuálních balíčků... - kopu alebo kúpu :-D
    "kopu"? ono je jich pouze šedesát?
    27.7.2007 11:33 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 30/2007
    Napiste 5 tuctu, at tomu kazdy rozumi... ;-)
    27.7.2007 12:01 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 30/2007
    radši 4 mandele, to se líp počítá ;-)
    27.7.2007 12:52 maník | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 30/2007
    Než čtyři mandele, dal bych tři pr...
    freshmouse avatar 27.7.2007 15:43 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 30/2007
    :-)
    28.7.2007 16:00 kkokkooot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 30/2007
    Autor pise KUPU, a to je oproti "KOPU" trochu rozdil...
    AltOS avatar 27.7.2007 19:10 AltOS | Jizak
    Rozbalit Rozbalit vše PC-BSD balicky a prekald
    No, PC-BSD taky pouziva FreeBSD porty. PBI je jen tresen na dortu pro ty, co jsou zvykli na MSI zbusob instalace.

    A ty preklady mozna delali kolegove ze Slovenska, pac cesi se v tom zrejme moc neangazuji...
    Milan Vít avatar 27.7.2007 19:45 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD balicky a prekald
    Ani instalace DesktopBSD nebyla (do nedávna?) přeložena zrovna nejlépe :-D
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“
    AltOS avatar 27.7.2007 20:56 AltOS | Jizak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD balicky a prekald
    :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.