abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 33/2007

    17. 8. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4099×

    Novell vlastní práva na UNIX a UnixWare. BBC čelí protestům kvůli službě iPlayer. Xandros a Microsoft rozšiřují spolupráci. Citrix kupuje XenSource. MEPIS KDE 4 Beta 1 Live DVD. AliXe 0.11 RC1. Linux Mint 3.0 "KDE Community". Momonga Linux 4 RC1. Distribuční rada: čistíme Debian s deborphan.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšel sidux 2007-03 - živé CD používající software z Debian unstable. V táboře vývojářů Damn Small Linuxu pokračují práce na verzi 4.0 - je tu Damn Small Linux 4.0 RC1. Firma Technalign dokončila distribuci Pioneer Explorer 1.0 - v repozitářích nabízí i KDE 4.0 Beta 1. Minulý týden ještě stihnulo vyjít openSUSE 10.3 Beta 1.

    Novell vlastní práva na UNIX a UnixWare

    link

    SCO se konečně dostalo na konec své slepé uličky. Po rozšiřování obvinění, že Linux porušuje autorská práva UNIXu 326 řádky kódu (a to především v hlavičkových souborech), zasadil soud této společnosti velkou ránu. Vyšlo najevo, že vlastníkem práv na UNIX a UnixWare je právě firma Novell a je tedy nesmyslné, aby SCO někoho žalovalo za porušování práv UNIXu - dá se očekávat, že toto rozhodnutí ovlivní i probíhající spor s IBM. Soudce rovněž rozhodl, že SCO dluží Novellu podíl z výnosů za licence pro Sun a Microsoft.

    Hned se však rozšířila myšlenka, jestli se z Novellu nestane další SCO, když má práva na UNIX jistá. Na to mluvčí Novellu zareagoval slovy: „Nemáme zájem soudit se s lidmi kvůli Unixu. Už ani nejsme v unixovém byznysu. Nevěříme, že je v Linuxu Unix. Bojovali jsme za to celou tu dobu. Docela by si to odporovalo, kdyby Novell řekl ‚No hele, teď, když to máme potvrzené, najednou změníme postoj‘ a začal soudit jiné společnosti za porušování autorských práv.“ Poté dodal, že se nad Linuxem konečně zdvihla oblaka.

    To by však nebylo SCO, aby se s něčím smířilo. Ačkoliv vyjadřuje zklamání nad soudním rozhodnutím, stále připomíná, že soud nezměnil nic na tom, že SCO patří technologie vyvinuté po roce 1995 a vlastní celosvětovou exkluzivní licenci na UnixWare. Dále pokračuje tím, že je stále o co se soudit a firma bude přemýšlet nad svým dalším postupem. Každopádně však jen za první den po verdiktu soudu klesly akcie SCO o 71 % - uvidíme, zda i nyní označí své akcie za podceněné a prohlásí, že účelem nepřítele je firmu finančně zruinovat.

    BBC čelí protestům kvůli službě iPlayer

    link

    iPlayer je nová služba BBC, která je ve vývoji už od roku 2003, a za tu dobu si vyžádala investici v hodnotě 130 milionů liber. Služba poskytuje data chráněná pomocí DRM firmy Microsoft a omezuje tak výběr platformy, kterou může divák BBC na svém počítači používat. Tím značně poškozuje své dosavadní hodnoty, mezi nimiž byl volný přístup k informacím a nestrannost, když jde o komerční firmy. Lidé z iniciativy Free Software Foundation nazvané DefectiveByDesign.org se proto rozhodli jednat a 14. srpna uskutečnili demonstraci před televizním střediskem BBC v Londýně a centrálou BBC v Manchesteru, při které používali bannery s nápisem „BBC - British Bill's Broadcasting Corrupted“.

    Derek Wall z britské strany Zelených se v Londýně přidal k demonstrantům a řekl: „Po celé roky mohl kdokoliv s televizí a videem nahrávat programy BBC a ponechat si je, jak dlouho chtěl. Nyní, s touto novou službou, musíte mít počítačový systém konkrétního výrobce - Microsoftu. Jak tohle školám a domácím uživatelům pomůže dostat se z monopolu Microsoftu? Nijak. Dává jim to další důvod, aby stále kupovali předražený a nebezpečný operační systém Windows.“ Výkonný ředitel Free Software Foundation se akce také zúčastnil a řekl, že činitelé BBC mají příliš blízko k Microsoftu. „Přišli jsme sem dnes, abychom pomohli řediteli BBC Marku Thompsonovi vyčistit tento nepořádek [zvaný] DRM a abychom povzbudili BBC Trust, aby obrátil směr a odstranil DRM z BBC iPlayeru.“

    Xandros a Microsoft rozšiřují spolupráci

    link

    Firmy Xandros a Microsoft oznámily rozšíření dohody o spolupráci, která nyní pokrývá licenci na Messaging API (komunikace mezi Exchange a Outlookem) a protokol Exchange ActiveSync. Licencování těchto protokolů umožní Xandrosu rozšířit poštovní server Scalix tak, aby mohl synchronizovat data se servery MS Exchange a e-mailovými klienty, které používají tyto a další protokoly Microsoftu.

    Viceprezident intelektuálního vlastnictví a licencování v Microsoftu k tomu řekl: „Rozšíření naší dohody s Xandrosem je velkým příkladem toho, jak spolupráce prostřednictvím licencování intelektuálního vlastnictví může podpořit inovaci prospívající celému IT ekosystému.“ Generální ředitel Xandrosu zase opěvoval samotné technologické výhody: „S všudypřítomností chytrých telefonů používajících Windows Mobile nám tato dohoda u Scalixu umožní poskytovat stejnou sadu možností připojení uživatelům desktopů, notebooků a přenosných zařízení, kterou si nyní užívají s Microsoft Exchange.“ Xandros tímto krokem rozšiřuje svou komplexní sadu linuxových nástrojů, mezi něž patří desktopový a serverový software, multiplatformní řešení pro správu systémů a další důležité aplikace.

    Citrix kupuje XenSource

    link

    Co byly zprvu jen nepotvrzené informace, se nakonec ukázalo být pravda. Citrix koupil společnost XenSource za přibližně 500 milionů dolarů, což také poukazuje na velký odhadovaný potenciál rozvoje trhu s virtualizací. XenSource je známý především svou virtualizační technologií Xen, která pochází z univerzity v Cambridge a je vyvíjena ve spolupráci s firmami Intel, Hewlett-Packard, IBM a AMD a za přispění open source komunity. Díky tomu, že za Xenem nyní bude stát velká společnost, se naplno rozhoří válka s konkurencí, především firmou VMware. Xen začal VMware šlapat na paty nedávným uvedením XenEnterprise 4, jenž značně usnadňuje práci s virtualizací. Celá akvizice XenSource bude dokončena ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku, přičemž se jedná o největší akvizici v historii této firmy.

    MEPIS KDE 4 Beta 1 Live DVD

    link

    Warren Woodford z MEPISu sestavil živé DVD s KDE 4 Beta 1, aby ověřil kompatibilitu KDE 4 se SimplyMEPIS 7.x. Testovat můžete 32 i 64bitovou variantu. Waren toto vydání okomentoval slovy: „Rozhodl jsem se sdílet mé KDE 4 Beta 1 ISO obrazy, aby se ostatní mohli poprvé podívat na KDE 4, a abych ukázal, že jsem věrný myšlence, že MEPIS 7.x bude možno přírůstkově upgradovat.“ Podle oznámení obsahují tyto ISO obrazy pouze funkční software, bohužel jsem při testování narážel i na nefunkční kousky. Je vhodné připomenout, že tato verze je svou stabilitou a výkonem vhodná pro recenzenty, testovače a vývojáře, a ne pro širokou veřejnost. Balíčky pochází ze zdrojů v Debianu a Ubuntu.

    simplymepis simplymepis simplymepis simplymepis

    AliXe 0.11 RC1

    link

    AliXe je distribuce z Kanady určená pro francouzsky mluvicí veřejnost (podporuje však i angličtinu). Distribuce si klade za cíl zvýšit popularitu Linuxu mezi obyčejnými lidmi. AliXe je založený na Slackware Linuxu a SLAXu, v případě poslední verze na SLAXu 6.0.0-rc6. Nabízí prostředí Xfce 4.4.1 s GTK+ aplikacemi včetně sady GNOME Office, GIMP 2.2, Inkscape, Pidgin 2.1.0 a dalších programů.

    alixe alixe alixe

    Linux Mint 3.0 "KDE Community"

    link

    Vývojáři dokončili edici KDE Community distribuce Linux Mint 3.0 (Cassandra), přičemž je zachována kompatibilita s repozitáři Ubuntu Feisty. Oproti předchozí řadě Linux Mintu s označením Bianca byly odstraněny sady aplikací KOffice a Kontact. Nahrazují je OpenOffice.org, Mozilla Thunderbird a Mozilla Sunbird. Distribuce ve výchozí instalaci uživateli poskytne Dolphin 0.8.1, Amarok 1.4.6, K3b 1.0, KMyMoney 0.8.5, Sun Java 6, digiKam a další programy. Stahovat je vhodné přes BitTorrent, neboť zrcadla jsou pomalá.

    Momonga Linux 4 RC1

    link

    Momonga Linux je japonská komunitní distribuce volně založená na Fedoře. Je pojmenovaná podle létající veverky, která se vyskytuje v Evropě a Asii. Momonga je pojmenován i instalátor této distribuce, který je údajně hbitý právě jako zmiňovaná veverka. Poslední release candidate opravuje Anaconda instalátor a bezpečnostní chyby v softwaru od Mozilly a aktualizuje různé balíčkym včetně souvisejících konfiguračních souborů. Tato řada Momonga Linuxu je postavená na jádře 2.6.21, X.Org 7.2, GNOME 2.18, KDE 3.5.7, OpenOffice.org 2.2.1 a dalším softwaru. Oznámení o vydání je bohužel pouze v japonštině, samotná distribuce však podporuje i jiné jazyky.

    Distribuční rada: čistíme Debian s deborphan

    link

    Po delší době používání Debian Linuxu se může stát, že nám v systému zůstanou všelijaké balíčky s knihovnami, které už nejsou dále zapotřebí. K rychlému řešení situace nám pomůže deborphan, který se takové balíčky pokusí vyhledat. Začneme jeho instalací:

    apt-get install deborphan

    Nyní si můžeme vystačit se samotným příkazem deborphan, nebo mu můžeme předat nějaké další argumenty. Pomocí --guess-dev můžeme omezit vyhledávání na devel balíčky, pomocí --guess-data zase na datové balíčky. Více takových možností najdete v manuálové stránce. Pokud si chceme čištění trochu ulehčit, nabízí se i TUI frontend orphaner:

    orphaner --purge

    Pečlivě projdeme seznam balíčků pro mazání, abychom odstranili případné zjevné chyby, a operaci potvrdíme.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Milhouse avatar 17.8.2007 07:32 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 33/2007
    V Synapticu se dá nastavit filtr, který pak zobrazí výstup z Deborphanu.

    Nastavení - filtry - nový filtr(pojmenujtesi ho třeba Debordelizér) - zaškrtnout pouze křížové závislosti

    Vytvořený filter najdete v "Uživatelské filtry".
    "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
    frEon avatar 17.8.2007 15:42 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 33/2007
    docela ne(vtipny), na screenshote z mepisu je crash kontactu (doufam, ze to bude zrovna kontact co prestane padat...)
    Talking about music is like dancing to architecture.
    Jendа avatar 17.8.2007 19:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 33/2007
    Něco jako toto?http://www.abclinuxu.cz/clanky/ruzne/distribucni-novinky-29-2007#2
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.