abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 869 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Výzva: vyberte projekty

    22. 4. 2003 | Leoš Literák | Různé | 6314×

    Nastal čas zvolit nejlepší projekt, který firma AbcLinuxu s.r.o. finančně podpoří. I váš hlas může rozhodnout.

    Před třemi týdny jsme ohlásili projekt na podporu hnutí Open Source / Free Software. V AbcPalírně totiž z každého prodaného CD s linuxovou distribucí odvádíme 10 Kč na tento účel. V prvním kole jste psali náměty na chybějící programy, v druhém kole naopak programátoři nabízeli své schopnosti. Dnes si můžete z několika projektů vybrat, který podpoříte svým hlasem. Autor vítězného projektu (viz první článek) pak podepíše smlouvu s AbcLinuxu s.r.o. a po úspěšném dokončení projektu získá odměnu.

    Iniciativy se chopil Vladimír Kotala a nabídl jako první několik projektů. Po něm následovalo několik dalších nabídek (Alois Vitásek, Lubor Kolár), návrh na vytvoření grafické nadstavby pro GPG jsem vyloučil pro ztrátu důvěry v autora, viz příspěvek v diskusi jeho bývalého šéfa.

    Vladimír Kotala - Kniha jízd - 6000 kč
    Dát hlas projektu

    Cilem bude vytvorit knihovnu v C++, ktera bude umet pracovat s rozsahlymi grafy (v matematickem slova smyslu) se specialnim zamerenim na geograficka data. Graf bude tvoren uzly (krizovatky,obce) a hranami (useky silnice), kazdy uzel bude mit definovanu zemepisnou sirku, delku, nadmorskou vysku, oznaceni, hrana bude mit definovanu delku, "kvalitu", oznaceni. Soucasti knihovny budou funkce pro nacitani ze souboru, ukladani do souboru, nalezeni nejkratsi a nejrychlejsi(dle kvality) cesty mezi dvemi body (funkce pro vypocet vzdalenosti, casu a seznam pruchozich bodu).

    Soucasti projektu bude i jednoduchy program pro X i MS Windows, kterym bude mozno zadavat nove casti site ci upravovat stavajici. Vyhledove pak muze vzniknout importni program z GPS systemu. Nektere moznosti takoveto knihovny: kniha jizd (obdoba SPZ2002), vyhledani cesty/roadmap (obdoba Route), sdilena databaze map pr GPS atp. Motivacni cena bude pouzita zejmena pro vytvoreni alespon zakladni silnicni site CR (dalnice, autostrady,silnice 1.tridy), jelikoz dokud nebude k dispozici alespon tohle, vyznam projektu bude zanedbatelny. Licence bude GPL (nikoliv LGPL - aby se zabranilo zneuziti [ne vyuziti] dat pro komercni ucely). Predpokladam i zrizeni www repository mapovych dat, do ktereho by mohli prispivat uzivatele.

    Vladimír Kotala - FormFiller Light - 2000 kč
    Dát hlas projektu

    Bude vytvoren jdnoduchy skriptovaci system tak, aby se dal lehce nadefinovat formular (textovy XML-like dokument, ve kterem budou entity: Textove pole (rozmery, oramovani, font, zarovnani), Cara (rozmery), Text (pozice, font) a vyhledove Obrazek (PostScriptovy ci jiny). Vytvorit novy formular(napr. slozenku) bude tedy obnaset vytvoreni textoveho souboru s vyctem takovych entit.

    Dalsim krokem bude vyplneni dat pro konkretni "instanci" formulare (napr.slozenka na 120,-Kc pro Prazskou plynarenskou) - k tomu bude slouzit jednoduchy konzolovy (pripadne X-kovy ci PHP=webovy) programek, ktery parsuje formular a na vyplnujici sekretarku ukazuje textova pole a uklada je do specialniho "datoveho" souboru.

    Nakonec programek pro vyplnovani instanci spusti skript, ktery oba dokumenty spoji a vytvori vysledny LaTeX -> PostScript (eventualne PDF) dokument. Predpokladam moznost otaceni celeho dokumentu v nasobcich 90 stupnu (tisk podel) a posunovani po strance. Predpokladam i zrizeni www repository formularovych dat, do ktereho by mohli prispivat uzivatele.

    Prerekvizity pro uzivatele: rozchozeny cslatex.

    Vladimír Kotala - FormFiller GUI - 5000 kč
    Dát hlas projektu
    Tvorba formularu i jejich vyplnovani jako WYSIWYG program pro X (i M$) Windows pro interaktivni tvorbu formularu + jejich vyplnovani. Vse jako jeden stand-alone program, vcetne vystupu v PostScriptu, nebude vyzadovat TeX. Vhodne zejmena pro tvorbu jednotlivych formularu, ne pro strojovou tvorbu napr. 20 slozenek - na to by byla vyhodnejsi Light varianta.

    Vladimír Kotala - Slovník - 5000 kč
    Dát hlas projektu

    Pro GPL AC<->CZ slovnik vytvoreni standalone programu (engine+X (a MS) Windows rozhrani), ktery nebude vyzadovat k praci instalaci zadny server a ktery umozni pridavat a automaticky odesilat do www repository nove prispevky (v davkach, ne online), stejne jako jednoduchy ('klikaci') upload nove verze slovniku.

    Stavajici projekt (slovnik.zcu.cz) takoveto rozhrani dle meho nazoru potrebuje jako sul - ne kazdy ma pevnou linku - a pokud bude upload "uzivatelskeho slovniku" jednoduchy a bude mozno slovnik pouzivat offline, bude databaze rust rychleji nez dosud. (Jednou z moznosti jak toho dosahnout je napr. pravidelne do uzivatele stouchat - "V uzivatelskem slovniku mate jiz novych 50 slov - nechcete je odeslat do sdilene databaze?").

    V neposledni rade lze uvazovat o verzi na 8cm (mozna i 5cm) CDcku a nosit si tak svuj slovnik vzdy sebou :-),v tomto pripade by se uzivatelsky slovnik ukladal na disketu ci posilal rovnou na web.

    Alois Vitásek - Tex Form Filler - 400 kč
    Dát hlas projektu
    Nabízím (perlový) script co ze vstupního strukturovaného textu vyrobí vstup pro TeX jehož výstupem bude "dokument" s přesně umístěnými znaky vhodný pro vyplňování formulářů, složenek a pod. Šablony pro různé formuláře budou textové soubory, v nichž budou popsány jednotlové elementy formuláře (pozice, písmo a pod.).

    Lubor Kolar - Import z T602 do Open Office - 6000 Kč
    Dát hlas projektu

    Na zaklade zkusenosti, ktere jsem ziskal vyvojem konverzniho programu z Text602 do RTF, to mohu komplet prepsat (puvodne to bylo v Delphi/Pascalu) pod C++ jako GPL filtr pro OpenOffice.

    • mimo češtiny převede i veškerou ruštinu v dokumentu
    • zvládá všechna kódování podporovaná T602 (Latin2, Kamenický, KOI8ČS)
    • konverze stylů písma (tučné, kurzíva, indexy...)
    • nahrada tabulek znakovou grafikou:
      +--------+------+
      | Pocet | Cislo|
      +--------+------+

    • mnoho nastavitelných parametrů pro konverzi, jako například:
      • možnost zachovat záhlaví a zápatí, včetně automatického stránkování
      • možnost zachovat řádkování (ve velikostech 1,11/2, 2)
      • možnost zachovat tvrdé konce stránek
      • volitelně může zachovat tvrdé mezery nebo je nahradit mezerami obyčejnými

    Můžete hlasovat ode dneška do příští středy, každý maximálně jednou. Klidně dejte hlas i více projektům, rozhoduje celkový počet hlasů. Pokud vyjdou peníze, zvítězit může i více projektů (jeden autor může zvítězit maximálně s jedním projektem).

           

    Hodnocení: 42 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.4.2003 10:16 Radek Ruchar
    Rozbalit Rozbalit vše zadny z nich
    vim, ze na tom nemohu nic zmenit, ale nebylo by na skodu, kdyby se nekdy priste mohlo hlasovat jeste pro jeden projekt - totiz zadny z uvedenych. Pak by se mohlo jit do druheho kola. Takhle to napodobuje ty normalni volby, kdy my normalni obcane nemame nic na vyber. :-(
    22.4.2003 10:35 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zadny z nich
    IMHO by se tim nic nevyresilo. Pokud nekdo svuj projekt nenabidl, tak proc by to melo byt v druhem kole lepsi?
    22.4.2003 13:48 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zadny z nich
    je to dulezite jako zpetna vazba pro ty, co neco nabizi. Odmitnuti znamena, ze ta nabidka neni dostatecna a je treba ji prepracovat, doplnit. Negativni hlasovani bych spojil s moznosti nazoru, proc neshledavam zadny s navrhu dobrym. Nektere nazory nize dokumentuji prece to volani po vetsim vyberu. Nerad bych ovsem vzbudil nazor vecneho rejpala, automaticky me jenom pri tom hlasovani napadlo, jak to vypada u tech "normalnich" voleb. Jsem take pro web kontaktu mezi progrmatory a firmami.
    22.4.2003 20:59 pavel 'goldenfish' kysilka
    Rozbalit Rozbalit vše zadny z nich
    tady vidim vcelku jako dulezity, ze se neco zkusilo a muze se to ozkouset v realnym provozu.
    a nejlepsi je asi vybrat z par projektu. volbu zadny z projektu bych zatim nedaval.jinak se tady nikdo nedohodne.
    22.4.2003 10:23 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Prubezne vysledky
    Prubezne vysledky zobrazovat nebudete?
    22.4.2003 11:44 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Prubezne vysledky
    zatim hlasovalo 125 lidi, nejcasteji pro slovnik, knihu jizd a import. presnejsi cisla by byla narocna na cas :-( ad predchozi thread: nema smysl hlasovat pro neexistujici projekt. casu bylo dost. dokonce o tyden vic, nez jsem ohlasoval. sice se v sobotu objevil jeste jeden projekt, ale ten jsem nezaradil (web na parovani programatoru a projektu). Jak jsem psal v diskusi, IMHO nema sanci na uspech a i kdyby fungoval, tykal by se prilis maleho poctu lidi.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    26.4.2003 15:03 clovek co neni az takovej blbec
    Rozbalit Rozbalit vše Prubezne vysledky
    narocna na cas ? oooh boooze, to tam snad u terminalu sedi clovek, co kdyz mu neco blikne, tak vyplni listek, a ty se potom sectou ci co ??? snad to sypete do databaze, a jestli je problem to z ni potom dostat ..... Ohooooo. pak tedy doporucuji se vrhnout na cokoli, hlavne neco, co nema s pocitaci nic spolecneho. myslim ze jako metar byste uplatneni najit mohl. nebo bezte delat manazera, ci systemoveho integratora, ti jsou vetsinou take pouze chodici nemyslici entity, ze kterych padaji podobna moudra. PS: pokud nemate smysl pro humor a nepochopil jste to, bylo to mysleno jako vtip s jednou vazne myslenou otazkou : PROC by sakra melo zjisteni stavu hlasovani byt narocne na cas ??? PPS: a IMHO (pokud nevite co to je, nekteri jedinci to totiz nekde videli, moc se jim to libilo,a tak to ted pouzivaji, znamena to: In My Humble Opinion, a doufam ze alespon online slovnik pro vas nebude moc zdlouhave reseni ;-))))) ), pokud uz vypisuji nejakou soutez, pak nerozhoduji za druhe, co se jim libit bude nebo nebude (podstatnejsi je ze to doslo po uzaverce, vubec nepodstatne je co si myslim o tom kolika lidi se to bude tykat. v pripade ze by se o tom doslechl jeden z konfery, kde se uz dlouho neco takoveho hleda, tak by to asi bezkonkurencne vyhralo;-))) ). PPPS: ad moznost ani jeden : nejde o hlasovani pro neexistujici projekt, jde o moznost vyjadrit nazor, ze ANI JEDEN Z NABIZENYCH PROJEKTU DLE MNE NESTOJI ZA NIC (pro me pouziti, v nejhorsim pripade vypadaji slusne ty grafy).
    22.4.2003 12:38 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Prubezne vysledky
    Průbežné výsledky ovlivňují hlasování. Většinou negativně, protože lidi pak nehlasují pro, ale proti. V každém případě je třeba průběžné výsledky zveřejňovat buď vůbec, nebo od začátku, a nezačínat s tím někdy uprostřed.
    22.4.2003 12:18 vac
    Rozbalit Rozbalit vše názor odjinud
    Posílám, domnívám se že podnětný, názor svého stydlivého kolegy: Řekl bych, že se to vyvinulo celkově špatným směrem. Měla se podpořit internacionalizace, rozšíření, dokončení nebo oprava chyb nějakýho *existujícího* projektu... Yeti
    22.4.2003 12:29 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše názor odjinud
    Díky za nevyžádané zvěřejnění mého názoru ;-) Problém je, že se to prostě tímhle směrem vyvinulo a nikdo nic jiného nenabídl. Těžko pak kritizovat (4Vac: proto jsem to taky nepsal sem). Nic to nemění na tom, že jsem nehlasoval pro žádný.
    22.4.2003 12:36 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše názor odjinud
    No jo, poradatele za to nemuzou, kdyz nikdo nic hezkeho nezavrhl, tak to tam nemuzou dat... Ale proc taky, kdyz anglictina dorazila uz i do himalaji.:-)
    22.4.2003 12:40 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše názor odjinud
    No tys nám tady ještě chyběl :-) Příště nebudu Václavovi raději na nic odpovídat ;-)
    22.4.2003 12:20 Honza Němec
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    Neuvažujete i o zřízení webu, kde by se mohli domlouvat programátoři se sponzory/zákazníky? V tom smyslu, že by někdo vložil inzerát "Když mi někdo zaplatí XY Kč, napíšu program AB, licence GPL" a scházeli se mu tam sponzoři? A taky by to šlo opačně - vložit: "Chci GPL program AB a dám za něj XY" a přicházeli by nabídky programátorů a případně "spolusponzorů". Pak by se (už mimo web) dohodli, podepsali smlouvu atd. Možná by se to ujalo.
    22.4.2003 13:00 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    ahoj, uz jsme to tu parkrat resili a jak jsem psal vyse, neverim tomu, ze by to bylo uspesne. ale kdo-vi treba me case presvedcite a dodelame to na abc (jak kdysi goldenfish planoval).
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    22.4.2003 13:29 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    Nevim, zda je ceska komunita na neco takoveho dost velka. Viz nedavny neuspesny pokus prosadit linuxackou slunecnici. Ale kdyby se to opravdu rozjelo, byla by to slusna propagace opensource u nas :-)
    22.4.2003 13:49 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    co je to linuxacka slunecnice?
    22.4.2003 14:11 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    slunecnice je slabej odvar freshmeat.net
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    22.4.2003 14:24 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    viz http://www.root.cz/clanek/1532
    22.4.2003 21:13 pavel 'goldenfish' kysilka
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    neni asi nejlepsi delat neco, co uz je.zatim nejlepsi je asi freshmeat.pripadne je tady na abicku sekce 'software' a do ni se muze vesele pridavat.
    delat mirror software, aby se to rychleji stahovalo, se mi zda zbytecny.
    pokud nekde chybi recenze , tak neni problem se zminit treba na autori@abclinuxu.cz
    3.6.2003 15:14 Petr H.
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    Rekl bych, ze tohle nema co delat s velikosti komunity. Takovy web by se jiste uchytil, ale chce to, aby se tomu nekdo intenzivne venoval. Bez toho by i Linux zustal jen Bohem zapomenutym softwarem. Nesmel by ho vsak spravovat clovek, ktery by vse, co dela ci nedela, delal podle sveho subjektivniho nazoru (bylo by to casove narocne; nemyslim, ze by se to uchytilo...) a neumel ani napsat velke pismeno na zacatku vety...
    23.4.2003 09:44 Peto_MiG
    Rozbalit Rozbalit vše "zoznamka" pre programatorov a projekty
    Myslim, ze by to bolo velmi prospesne. Myslim tu "zoznamku" pre programatorov a objednavatelov. A chcelo by to spropagovat aj na velkych portaloch a dat tam linky. Myslim, ze programatori ktori by radi trochu zarobili, tu su -napriklad sikovni studenti. A takisto sa najdu firmy alebo jednotlivci, ktori by potrebovali nieco naprogramovat ale sami programovat nevedia a nechcu za to vyvalit uplne neludske peniaze, a dokonca by to chceli uvolnit aj pre GNU komunitu. Aj ja som momentalne clenom timu, ktory (zatial cisto teoreticky) zvazuje vytvorenie jedneho projektu, ktory by mohol byt dobre pouzitelny, a zaciatok vyvoja by sme zafinancovali, dali by sme to pod GNU/GPL a dalsi vyvoj prenechali komunite. Takze stranka "zacinam projekt, potrebujem programatorov" a "som programator, hladam projekt" by bola VELMI uzitocna.
    22.4.2003 20:54 pavel 'goldenfish' kysilka
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    zdravim,
    1)o zrizeni takoveho webu jsem uvazoval. jenomze behem posledniho roku mi par lidi zpusobilo vcelku tezky financni ztraty, takze misto vyvijeni neceho uzitecnyho, musim delat komerni zakazky.bohuzel.
    2)je otazkou jak by to zilo? necekam ted zadny zisky.zatim se v IT neujal prilis nazor, ze je mozne vzit opensourcovy projekt, trochu na nem zapracovat a da se pouzit.anebo se pouzije a zdrojaky jsou nekde zavreny a nejaky licence nekoho nepali.
    a pokud linux neposkytne podobny komfort jako wokna, tak se mezi uzivatele prilis nerozsiri.
    3) delat portal ci vetsi web neni zadna sranda.z vlastni zkusenosti.a pokud bych neco psal, tak muzu pocitat s 14-30 dny volna, ktere mi mikdo nezaplati. ted myslim pokryti nakladu na zivobyti ( ne vydelek ).a pohybuju, ze se najde sponzor, ktery rekne 'tady je 10-15.000 a napiste to'.anebo najde, ale za neprijatelnych podminek.
    takze, jak to vidim? pokud me nikdo nenatahne o dalsi penize, tak se do toho muzu pustit mozna tento rok.bez zaruky.
    23.4.2003 08:25 Honza Němec
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    Děkuji všem za reakce na můj příspěvek. Tak jsem zase jednou zjistil, že jsem něco nevymyslel první... Podle mě by nebylo až tak těžké web vytvořit, mnohem horší by bylo ho spravovat, např. mazat různé inzeráty-žertíky, vychytávat hloupé nápady, upozorňovat na duplicitní projekty atd. Na druhou stranu by si asi na sebe mohl při schopném správci aspoň částečně vydělat (pokud by se prosadil), třeba komerčním zveřejňováním běžných pracovních inzerátů. Myslím, že by podobný web opravdu pomohl financování open source. Šlo by třeba udělat žebříček sponzorů a to by možná některé plátce nalákalo. Připadá mi totiž skoro smutné, když se zde (na celkem známém webu) soutěží jen o 6000 Kč. Je to hezké, ale je to málo. Myslím, že by šlo najít vydatnější zdroje. Další výhodou by bylo (pokud by se projekt prosadil), že by pak byl lepší přehled o tom, co se vyvíjí, a co lidé nejvíce chtějí. Psal jste o 10-15.000, pokud něco podobného začnete psát, možná pomůžu (spíš ale ne). A jsem ochoten i přispět řekněme 500, takže hledejte jen 9500-14500 :-) jnem6403@seznam.cz
    no myslim ze prvy ste nebol.. staci si pozriet uz uzavretu cast http://www.abclinuxu.cz/clanky/ViewRelation?relationId=21884 a na konci je moj prispevok, ktory sem radsej pastnem : Datum: 19. 4. 2003 16:45 Od: Michal Rus Titulek: bazar 8. vytvoření bazaru programátorů, model sponzoringu mozem vytvorit tento system na baze php/mysql/gpl dostupny na webe.. potrebujem vsak upresnit co si pod tymto systemom zadavatel predstavuje.. moja predstava : - vytvorenie db programatorov (+adminov?) - vytvorenie db zadavatelov projektov - registracne a autentifikacne mechanizmy - samostatna cast pre vyvojarov a zadavatelov (ine rozhranie) - cize v praxi by to vyzeralo asi tak, ze zaujemca o pracu (vyvojar) by si prezeral ponuky (kazda by mala svoju cenu/sponzorsku cast) a v pripade zaujmu (ak by bol uz registrovany) by sa prihlasil zavatelovi. ak by mal zadavatel viacero zaujemcov o jeho project, mal by sirsi vyber a mohol by jednat s jednotlivymi zdrojmi podla vlastneho uvazenia. nakoniec by si vybral jedneho (alebo si moze dohodnut aj spolupracu niekolkych z nich pokial sa na tom oni samy dohodnu tiez) a za stanovenu cenu by sa project predal. - komunikacne rozhranie medzi zadavatelom a vyvojarom, pripadne by komunikovali uz normalne cez maily/icq atd. ked mi tento napad pan Leos Literak zamietol s tym ze "uz bola uzavierka" resp. ze som nestihol termin podania navrhu a este aj tym ze si mysli ze "neverim, ze by mel smysl a lide jej pouzivali", tak som si povedal ze ok, asi to stat za to nebude.. ale ako sa zahy ukazalo tak sa tu rozprudila debata prave o tomto projekte co ma doviedlo prave k opacnemu nazoru, ze takyto projekt by bol potrebny a mal by asi aj podporu z viacerych zucastnenych stran.. z mojho pohladu to znamena ze tento projekt ma zmysel a budem nesmierne rad ak programatorskej komunite nejak pomoze.. myslim ze kazdy z programatorov/sponzorov by bol prinajmensom zvedavy ako by prave jeho navrh ci ponuka dopadla, ci by mala ohlas atd. myslim ze je len prirodzene ak si ludia chcu popri praci privyrobit pripadne tymto sposobom dokonca podnikat.. pre mna osobne to vidim ako vyzvu, ktora by mohla tento nas maly trh zase niekam posunut dalej, mohli by sa vytvorit nove moznosti, treba mat len volu a schopnosti sa do toho pustit a ja ju mam. samozrejme je potrebne projekt do detailov vymysliet, pripadne mi na mail alebo priamo sem poslat pripomienky, namety co by bolo dobre aby tam bolo a ako by si to zadavatel predstavoval.. takisto je potrebne urobit dostatocnu reklamu (aj v radoch freewebov kde je vela mladych nadejnych developerov/designerov) aby sa ludia o tom dozvedeli a prisli sa pozriet hlavne.. proste je treba urobit milion veci ale myslim ze to je normalne.. snad ako kazdy projekt este predtym nez sa zacne fyzicky realizovat.. co sa tyka financii tak ja si nic nepytam, tym sa distancujem od celeho abclinuxu, urobim to nezavisle na tom kto si co mysli.. otazne je kedy to bude pretoze mam rozrobenych vela projektov.. o spolupracu takisto nikoho neziadam, mam vlastne zdroje, ale ziadam len o podporu od vas ako snad buducich navrhovatelov projektu.. pripomienky napr. od pana Nemca si znacim a je dobre ak sa to dalej rozvinie.. s pozdravom ybz@deltaplus.sk
    28.4.2003 21:34 sinuhet
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    brej,
    po tom co tu to nekdo nedavno nadhodil, me tahle myslenka zaujala a trochu jsem se o to zajimal. dival jsem se hlavne na anglickej web stejneho zamereni (www.rentacoder.com) a narazil jsem na nekolik potizi. myslim, ze hlavni problem netkvi v napsani kodu (btw, pokud by byl zajem, jsem schopen a ochoten vlozit do takovehoto projektu cas a usili formou naprogramovani, ci jine pomoci) ale ve vecech okolo, ktere by mely zajistovat, ze system bude opravdu zivotaschopny a nebude masivne zneuzivan. napriklad v jiz zminovanem rentacoder jdou vsechny platby pres spolecnost ridici web, maji take jakesi arbitraze, ktere rozhoduji v pripade sporu, atd. To vyzaduje znacne vyssi naroky, nez jen naprogramovat, vystavit na web a pak pripadne vychytavat off-topic textiky v nabidkach. docela by me zajimalo, jak jste se vyporadal s temito vecmi.

    S pozdravem Sinuhet
    sinuhet(zavinac)atlas(tecka)cz
    29.4.2003 11:25 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    Ano, tohle je spravne uhozeny hrebicek (na hlavicku). Problem cislo jedna: jak zajistit, ze programator opravdu penize dostane -> musi se nejprve vlozit do nejakeho depozitu, aby zadavatel nerekl chachaaa, ja uz jsem si to napsal sam... Problem cislo dva: bude spise pravidlem nez vyjimkou, ze zadavatel spatne nadefinuje co vlastne chce. Pak bud se bude citit osizen a priste neprijde, nebo bude vymyslet a vyzadovat dalsi veci, ktere ve specifikaci nebyly a nutit do nich resitele za stejne prachy. Proto je treba arbitraz a hlavne take pomoc se zadavanim projektu. Pokud vyresite uz jenom tyhle veci, zjistite, ze naklady na podobne "trziste" prace budou znacne (vytahnout ze zakaznika co vlastne chce nedokaze kazdy, i kdyz si to kazdy mysli :-) ), navrh systemu, implementace a treba i reklama jsou jenom mizive polozky. Proto (a jiste i kvuli dalsim vecem) sefove abclinuxu projekt vyradili (a proto jsem ho nenabizel ani ja). Mimochodem: vzhledem k nizkemu poctu jak pozadavku na programy, tak nabidek do tehle souteze, ktera muze slouzit jako prubirsky kamen je zrejme, ze server tohoto razeni se v CR neuzivi. Ostatne i celosvetovych je pomalu...
    29.4.2003 11:50 Michal Rus
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    no asi mate pravdu, ja som zatial nemal moznost vidiet weby podobneho zamerania.. ale podla toho co pisete to nevyzera zrovna dvakrat ruzovo.. tiez som si myslim ze keby mal podobny web perspektivu tak by uz davno v ceskych luhoch a hajoch existoval.. ale aspon za teoretizovanie to stalo si myslim.. napad nie je nikdy na skodu.. co sa tyka oboch otazok, tak ja by som to riesil zatial (pokial by ma nenapadlo nieco lepsie) tak ze web by fungoval iab ako prostriedok k dohodnutiu zakazky, ale nie ako all-in-one t.j. aby sa staral o vsetko.. myslim ze aj vzhladom na zameranie tejto sluzby a vas popis problemov uz existujucich webov vo svete nie je pravdepodobne fyzicky mozne dohliadnut na vsetky aspekty tohto businessu tak aby sa nikto nesudil, neboli arbitraze a ja neviem ake spory este.. proste ja som si to predstavoval tak, ze na tomto webe by sa clovek dohodol na zakladnej skice projektu a ostatne vratane napr. podpisania zmluvy o dielo kde by sa stanovila presna ciastka by sa staral uz sam.. ja by som sa samozrejme velmi nerad namocil do problemov, ktore so mnou alebo s webom nejako suvisia.. myslim ze to by sa uz malo individualizovat, nie riesit cez web.. ale myslim, ze technicky to nie je problem napisat aplikaciu ktora by sa starala o vsetko.. t.j. od zadania projektu az po vyplatenie penazi.. ide skor o to ze ako ste naznacil clovek je tvor vymyslavy takze je velmi pravdepodobne ze by sa snzil system zneuzit vo svoj prospech napr. tym ze by developera nezaplatil a hajil sa hlaskami typu "ja nic ja muzikant".. ale myslim ze ak by sme dali hlavy dokopy, tak by sa dalo nieco vymysliet aby sa zamedzilo tomuto problemu..
    29.4.2003 12:27 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    Vytvorit takovy server rozhodne neni problem. Ale udelat jej funkcnim a zivym, o to zde bezi. Provozovat portal neni zadna hracka a i ja jsem mel jen dve volby: vykaslat se na abclinuxu nebo delat jej na fulltime. Nicmene zasadnim problemem je velikost trhu. Chce se vam stravit desitky/stovky hodin volneho casu na necem, co zprostredkuje dve tri zakazky rocne? A proc by melo abclinuxu z penez stovek zakazniku podporit jednoho programatora, co tento server vytvori a pak par dalsich hypotetickych uzivatelu? Ja bych to shrnul takhle: pokud programatori budou chtit sehnat placene Open Source projekty, AbcPalirna jim tu moznost nekolikrat do roka da. Pokud nekdo naopak neco potrebuje a je ochoten prispet penezi, at se na nas obrati a my jeho vyzvu radi zverejnime. Kvuli tomu neni treba delat dalsi internetovy server.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    7.5.2003 13:26 Honza Němec
    Rozbalit Rozbalit vše financování open source
    > neni treba delat dalsi internetovy server
    On by to samozřejmě nemusel být samostatný server. Spíš součást jiného linuxoidního serveru (jako třeba ABCLinuxu nebo jiného). 100% souhlasím s tím, že ta údržba by byla horší než napsání, ovšem mám pocit, že s touhle soutěží máte taky hodně práce - možná stejně, jako by měl správce s tím neexistujícím webem, o kterém se bavíme. Jak je těžké udržet web živý je mi jasné, vidím to třeba u www.ll.cz, kte jsem se ujal správy /software/hry/sachy a mrtvost celého projektu (běžně 3 roky staré a neplatné odkazy) mě dost deprimuje. Jinak v oblasti financování serverů nechci dělat chytrého, mám s kamarády sachy.bonusweb.cz a dá se říct, že jsme po finanční stránce neúspěšní.
    22.4.2003 14:57 David Kredba
    Rozbalit Rozbalit vše Zadny z nich
    Priklanim se k nazoru jednoho z diskutujicich. Volba "zadny z nich" zde rozhodne chybi. Osobne se mi ani jeden projekt nezda dostatecne uzitecny pro linuxovou komunitu. Casem muze CZLUG a prispevatele shromazdit vice penez a vypsat vyberove rizeni, kde bude vice zajemcu / projektu. Inspirujme se casto pouzivanym zhodnocenim souteze : "Prvni a druha cena nebyla udelena .. " David
    22.4.2003 17:26 Petr Tomasek
    Rozbalit Rozbalit vše T602 importer - nebylo by lepsi spojit sily?
    Dobry den! Jsem autorem importeru T602 do Abiwordu. Napadlo me, jestli by nebylo nejlepsi spojit sily, pripadne vytvorit knihovnu, ktera by resila nektere zapeklitosti importu. Kazdopadne pokud by byl zajem o jakoukoliv spolupraci, jsem ji otevreny. Muj e-mail: tomasek snek etf tecka cuni tecka cz.
    22.4.2003 17:26 Petr Tomasek
    Rozbalit Rozbalit vše T602 importer - nebylo by lepsi spojit sily?
    Dobry den! Jsem autorem importeru T602 do Abiwordu. Napadlo me, jestli by nebylo nejlepsi spojit sily, pripadne vytvorit knihovnu, ktera by resila nektere zapeklitosti importu. Kazdopadne pokud by byl zajem o jakoukoliv spolupraci, jsem ji otevreny. Muj e-mail: tomasek snek etf tecka cuni tecka cz.
    22.4.2003 18:20 Lama
    Rozbalit Rozbalit vše Budiž
    Uvital bych projekt, ktery by misto "Budiz", nahradil v Gnome2.x zase to stare dobre "Ok"
    22.4.2003 18:24 Frank
    Rozbalit Rozbalit vše Budiž
    Jo to Budiž mě taky dost irituje :-(
    22.4.2003 20:01 kaaja | skóre: 22 | Plzen!
    Rozbalit Rozbalit vše Budiž
    Co mate proti Budiz? To sem videl zatim jen na Applech a libi se mi to.
    Me zase irituje OK, mam to podvedome spojene s windoze. To si tam muzete dodelat rovnou i "storno", a iluze bude dokonala:-)
    22.4.2003 20:25 T-MAN
    Rozbalit Rozbalit vše Budiž
    To mě irituje to snažit se za každou cenu nepoužít nic co by mohlo byť je vzdáleně připomínat wokna, např. v tomto případě popis buttonu. To je jenom hloupá póza. Když ale tedy ne "Ok", tak už bych místo "Budiž" viděl raději "Přijmout" nebo "Ano".
    22.4.2003 23:52 Bender
    Rozbalit Rozbalit vše Budiž
    Jestli chcete, tak já to za motivační cenu 6000 v /usr/share/locale/cs/LC_MESSAGES/gtk20.mo změnim na Jasánek!
    23.4.2003 15:09 Jan Navratil | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Budiž
    taky si rikam ze 'neni co resit'...
    26.4.2003 16:06 fifnatka
    Rozbalit Rozbalit vše Budiž
    "Jasánek!" - to je dost dobrej nápad! :-)
    Co se všem nelíbí na budiž. Buďte rádi že máte aspoň Budiž. Na Macu jsme mneli ve firme dost divnou lokalizaci Photoshopu 6 a všude to nabýzelo místo Budiž slovo Budil.
    23.4.2003 11:11 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Budiž
    Naštěstí mám LC_MESSAGES na angličtinu, ale když náhodou dělám v češtině, tak z něj taky teču.
    22.4.2003 22:05 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše budiz
    Nahodou, me se Budiz libi, ale mozna by bylo jeste lepsi "Staniž se !". Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    23.4.2003 08:23 marek
    Rozbalit Rozbalit vše budiz
    A po odkliknuti problikne okenko "a stalo se tak" :)
    28.4.2003 12:01 Bob
    Rozbalit Rozbalit vše budiz
    Okenko ne. OSD hlaska by byla lepsi ;)
    23.4.2003 11:54 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše budiz
    Nechcete tam dát rovnou něco jako ,,Děj se vůle má!``?
    23.4.2003 16:16 Lama
    Rozbalit Rozbalit vše Kdo vlasne preklada Gnoma?
    Prominte za to co jsem tu vyvolal s tim "Budiz", ale docela by me zajimalo ci to byl napad, resp. kdo preklada Gnoma 2.x. Mozna by stalo za to jak uz tu nekdo poznamenal, ohodonotit financne jiz existujici projekty. Nebo jinak motivovat lidi aby napriklad prekladali stavajici soft do cestiny. V KDE se to deje, tam jak tak koukam je cestina slusna. Co treba cesky AA fonty do Openeoficu aj.? Vono je toho hodne, co se da na tucnakovi vylepsovat.
    23.4.2003 18:07 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Boost.org graph library
    Cau, chtel bych upozornit na C++ graph knihovnu z boost.org. Je sirena pod licenci typu BSD: Ma jiz implementovane spoustu algoritmu. A pak by stacilo jiz udelat ukladani a GUI :-) http://www.boost.org/libs/graph/doc/table_of_contents.html
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    24.4.2003 10:26 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše PostGIS
    A pro ukladani lze pouzit napr. projekt PostGIS. Rozsireni Postgresu o GIS. http://postgis.refractions.net/
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.