Portál AbcLinuxu, 28. dubna 2024 21:08

Výzva: vyberte projekty

22. 4. 2003 | Leoš Literák
Články - Výzva: vyberte projekty  

Nastal čas zvolit nejlepší projekt, který firma AbcLinuxu s.r.o. finančně podpoří. I váš hlas může rozhodnout.

Před třemi týdny jsme ohlásili projekt na podporu hnutí Open Source / Free Software. V AbcPalírně totiž z každého prodaného CD s linuxovou distribucí odvádíme 10 Kč na tento účel. V prvním kole jste psali náměty na chybějící programy, v druhém kole naopak programátoři nabízeli své schopnosti. Dnes si můžete z několika projektů vybrat, který podpoříte svým hlasem. Autor vítězného projektu (viz první článek) pak podepíše smlouvu s AbcLinuxu s.r.o. a po úspěšném dokončení projektu získá odměnu.

Iniciativy se chopil Vladimír Kotala a nabídl jako první několik projektů. Po něm následovalo několik dalších nabídek (Alois Vitásek, Lubor Kolár), návrh na vytvoření grafické nadstavby pro GPG jsem vyloučil pro ztrátu důvěry v autora, viz příspěvek v diskusi jeho bývalého šéfa.

Vladimír Kotala - Kniha jízd - 6000 kč
Dát hlas projektu

Cilem bude vytvorit knihovnu v C++, ktera bude umet pracovat s rozsahlymi grafy (v matematickem slova smyslu) se specialnim zamerenim na geograficka data. Graf bude tvoren uzly (krizovatky,obce) a hranami (useky silnice), kazdy uzel bude mit definovanu zemepisnou sirku, delku, nadmorskou vysku, oznaceni, hrana bude mit definovanu delku, "kvalitu", oznaceni. Soucasti knihovny budou funkce pro nacitani ze souboru, ukladani do souboru, nalezeni nejkratsi a nejrychlejsi(dle kvality) cesty mezi dvemi body (funkce pro vypocet vzdalenosti, casu a seznam pruchozich bodu).

Soucasti projektu bude i jednoduchy program pro X i MS Windows, kterym bude mozno zadavat nove casti site ci upravovat stavajici. Vyhledove pak muze vzniknout importni program z GPS systemu. Nektere moznosti takoveto knihovny: kniha jizd (obdoba SPZ2002), vyhledani cesty/roadmap (obdoba Route), sdilena databaze map pr GPS atp. Motivacni cena bude pouzita zejmena pro vytvoreni alespon zakladni silnicni site CR (dalnice, autostrady,silnice 1.tridy), jelikoz dokud nebude k dispozici alespon tohle, vyznam projektu bude zanedbatelny. Licence bude GPL (nikoliv LGPL - aby se zabranilo zneuziti [ne vyuziti] dat pro komercni ucely). Predpokladam i zrizeni www repository mapovych dat, do ktereho by mohli prispivat uzivatele.

Vladimír Kotala - FormFiller Light - 2000 kč
Dát hlas projektu

Bude vytvoren jdnoduchy skriptovaci system tak, aby se dal lehce nadefinovat formular (textovy XML-like dokument, ve kterem budou entity: Textove pole (rozmery, oramovani, font, zarovnani), Cara (rozmery), Text (pozice, font) a vyhledove Obrazek (PostScriptovy ci jiny). Vytvorit novy formular(napr. slozenku) bude tedy obnaset vytvoreni textoveho souboru s vyctem takovych entit.

Dalsim krokem bude vyplneni dat pro konkretni "instanci" formulare (napr.slozenka na 120,-Kc pro Prazskou plynarenskou) - k tomu bude slouzit jednoduchy konzolovy (pripadne X-kovy ci PHP=webovy) programek, ktery parsuje formular a na vyplnujici sekretarku ukazuje textova pole a uklada je do specialniho "datoveho" souboru.

Nakonec programek pro vyplnovani instanci spusti skript, ktery oba dokumenty spoji a vytvori vysledny LaTeX -> PostScript (eventualne PDF) dokument. Predpokladam moznost otaceni celeho dokumentu v nasobcich 90 stupnu (tisk podel) a posunovani po strance. Predpokladam i zrizeni www repository formularovych dat, do ktereho by mohli prispivat uzivatele.

Prerekvizity pro uzivatele: rozchozeny cslatex.

Vladimír Kotala - FormFiller GUI - 5000 kč
Dát hlas projektu
Tvorba formularu i jejich vyplnovani jako WYSIWYG program pro X (i M$) Windows pro interaktivni tvorbu formularu + jejich vyplnovani. Vse jako jeden stand-alone program, vcetne vystupu v PostScriptu, nebude vyzadovat TeX. Vhodne zejmena pro tvorbu jednotlivych formularu, ne pro strojovou tvorbu napr. 20 slozenek - na to by byla vyhodnejsi Light varianta.

Vladimír Kotala - Slovník - 5000 kč
Dát hlas projektu

Pro GPL AC<->CZ slovnik vytvoreni standalone programu (engine+X (a MS) Windows rozhrani), ktery nebude vyzadovat k praci instalaci zadny server a ktery umozni pridavat a automaticky odesilat do www repository nove prispevky (v davkach, ne online), stejne jako jednoduchy ('klikaci') upload nove verze slovniku.

Stavajici projekt (slovnik.zcu.cz) takoveto rozhrani dle meho nazoru potrebuje jako sul - ne kazdy ma pevnou linku - a pokud bude upload "uzivatelskeho slovniku" jednoduchy a bude mozno slovnik pouzivat offline, bude databaze rust rychleji nez dosud. (Jednou z moznosti jak toho dosahnout je napr. pravidelne do uzivatele stouchat - "V uzivatelskem slovniku mate jiz novych 50 slov - nechcete je odeslat do sdilene databaze?").

V neposledni rade lze uvazovat o verzi na 8cm (mozna i 5cm) CDcku a nosit si tak svuj slovnik vzdy sebou :-),v tomto pripade by se uzivatelsky slovnik ukladal na disketu ci posilal rovnou na web.

Alois Vitásek - Tex Form Filler - 400 kč
Dát hlas projektu
Nabízím (perlový) script co ze vstupního strukturovaného textu vyrobí vstup pro TeX jehož výstupem bude "dokument" s přesně umístěnými znaky vhodný pro vyplňování formulářů, složenek a pod. Šablony pro různé formuláře budou textové soubory, v nichž budou popsány jednotlové elementy formuláře (pozice, písmo a pod.).

Lubor Kolar - Import z T602 do Open Office - 6000 Kč
Dát hlas projektu

Na zaklade zkusenosti, ktere jsem ziskal vyvojem konverzniho programu z Text602 do RTF, to mohu komplet prepsat (puvodne to bylo v Delphi/Pascalu) pod C++ jako GPL filtr pro OpenOffice.

  • mimo češtiny převede i veškerou ruštinu v dokumentu
  • zvládá všechna kódování podporovaná T602 (Latin2, Kamenický, KOI8ČS)
  • konverze stylů písma (tučné, kurzíva, indexy...)
  • nahrada tabulek znakovou grafikou:
    +--------+------+
    | Pocet | Cislo|
    +--------+------+

  • mnoho nastavitelných parametrů pro konverzi, jako například:
    • možnost zachovat záhlaví a zápatí, včetně automatického stránkování
    • možnost zachovat řádkování (ve velikostech 1,11/2, 2)
    • možnost zachovat tvrdé konce stránek
    • volitelně může zachovat tvrdé mezery nebo je nahradit mezerami obyčejnými

Můžete hlasovat ode dneška do příští středy, každý maximálně jednou. Klidně dejte hlas i více projektům, rozhoduje celkový počet hlasů. Pokud vyjdou peníze, zvítězit může i více projektů (jeden autor může zvítězit maximálně s jedním projektem).

Související články

Výzva: nabídněte projekty
Výzva: jaký projekt máme podpořit?
AbcPalírna

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.