Portál AbcLinuxu, 18. května 2024 08:46

Jaderné noviny 215

12. 5. 2003 | Leoš Literák
Články - Jaderné noviny 215  

Předávání parametrů systémových volání. Stav scheduleru s podporou hyperthreadingu. Správcovství IDE a změna licencování. Urychlení rebootu. Open POSIX Test 1.0.0.

Do konference přišlo celkem 3335 emailů, nejvíce jich poslali Greg KH, Alan Cox, Chuck Ebbert.

Předávání parametrů systémových volání, 6 e-mailů

Richard B. Johnson se zeptal:

Jak kernel dostane více než pět parametrů?

V současnosti:

  1. EAX = kód   funkce [function code]
  2. EBX = první parametr
  3. ECX = druhý parametr
  4. EDX = třetí parametr
  5. ESI = čtvrtý parametr
  6. EDI = pátý parametr

Některé funkce jako mají mmap šest parametrů! Nevíte někdo, jak jsou tyto parametry předány? Pracuji na ultralehké C knihovně a mám hotovo vše po mmap (v syscall.h) (89 funkcí). Myslel jsem, že by to mohl být registr EBP, ale nevypadá to tak. Možná je zde ukazatel na seznam parametrů??? Je to divné...

Bruce Harada zaslal odkaz na dokumentaci a citoval, že některá systémová volání v jádře 2.4 předávají šestý parametr v EBP. Systémová volání s šesti a více parametry kompatibilní se staršími jádry předávají ukazatel na blok s parametry v EBX. Richard poděkoval, že přesně tohle hledal.

Stav scheduleru s podporou hyperthreadingu, 12 e-mailů

Ingo Molnar zaslal patch s implementací HyperThreading plánovače "bez kompromisů". Scheduler je teď stabilní a chová se řádně na dvouprocesorovém stroji s HyperThredingem [2-CPU-2-sibling HT]. Patch je k dosipozici na adrese http://redhat.com/~mingo/O(1)-scheduler/.

Martin J. Bligh si jej prohlédl a shledal, že je zde jasné zlepšení při velké zátěži, nicméně při nízké zátěži měl pocit degradace výkonu. Ingo odpověděl, že se nejspíše jedná o chybu.

Správcovství IDE a změna licencování, 2 e-maily

Andre Hedrick napsal:

Tento patch dosazuje Bartlomieje na dobře placenou pozici globálního správce IDE, neboť já jsem ustoupil, abych se soustředil na řešení problémů se SATA a různými čipsety. Byl jsem zde, abych vyčistil transport pro zjednodušení protokolu.

Dále patch adresuje některé texty, které mohou být chápány jako restrikce GPL. Formálně oznamuji, že všechny mé příspěvky do kernelu za posledních pět let jsou duálně licencovány pod OSL/GPL. Silně doporučuji všem osobám zainteresovaným v kernelu, aby si prohlédly OSL a zauvažovaly nad ní.

Urychlení rebootu, 3 e-maily

Andy Pfiffer ohlásil dokument popisující zrychlení rebootu za pomocí funkce kexec, která umožňuje nahrát a spustit jiný kernel z Linuxu bez použití BIOSu a bootloaderu. Vynecháním BIOSu je možné snížit dobu nefunkčnosti [downtime] podnikových [enterprise] systémů či čekání jaderných vývojářů. Dokument ukazuje naměřené hodnoty snížení bootovacího času použitím kexec. Najdete jej na adrese http://www.osdl.org/docs/reducing_system_reboot_time_with_kexec.pdf.

Open POSIX Test 1.0.0, 1 e-mail

Rolla N. Selbak oznámil verzi 1.0.0 projektu Open POSIX Test Suite, jehož cílem je vytvořit sadu testů shody se standardem IEEE Std 1003.1-2001 popisujícím systémová rozhraní. Výhledově budou přidány funkční a zátěžové testy. Tato verze obsahuje kompletní POSIX testy pro signály, fronty zpráv, semafory, časovače [timers] a plánovače procesů [process scheduler]. Testy vláken jsou z 95% hotovy. Více najdete na adrese http://posixtest.sourceforge.net.

Související články

Jaderné noviny 214
Jaderné noviny 213
Jaderné noviny 212

Odkazy a zdroje

Kernel Traffic

Další články z této rubriky

Jaderné noviny – přehled za duben 2024
Jaderné noviny – přehled za březen 2024
Jaderné noviny – přehled za únor 2024
Jaderné noviny – přehled za leden 2024
Jaderné noviny – přehled za prosinec 2023

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.