abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.5. 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (8%)
     (14%)
     (15%)
    Celkem 129 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Jaderné noviny 220

    3. 7. 2003 | Richard Bukovanský | Jaderné noviny | 3876×

    Archívy konferencí a dalších diskuzí o kernelu. Uvolněno jádro 2.4.21. GNU "Free Documentation License" zamítnuta ve zdrojových kódech jádra. Status ACPI ve verzi 2.5.

    Do konference přišlo celkem 1463 emailů, nejvíce jich poslali "David S. Miller", Andrew Morton, Jorn Engel.

    Podpora pro LM78 hardwarové monitorovací čipy ve verzi 2.5, 4 e-maily

    Mark M. Hoffman napsal:

    Tento patch oproti verzi 2.5.70 přidá podporu pro senzorové čipy LM78, LM78-J a LM79 založenou na CVS projektu lm_sensors. Funguje to na jedné z mých základních desek.

    Chtěl bych upozornit na jednu věc, kterou jsem v tomto ovladači změnil v porovnání s it87.c ve verzi 2.5.70:

    > #define IT87_INIT_TEMP_HIGH_1 600
    > #define IT87_INIT_TEMP_LOW_1 200

    Hardware použivá stupně Celsia a sysfs stupně Celsia * 1000. Ale tyto #defines jsou očividně ve stupních Celsia * 10. Tohle svévolně rozdílné vyjádření mě štve. A přitom je vzhledem k novému 2.5 sysfs standardu zbytečné.

    V tomto patchi pro lm78 jsem přepsal konverzní rutiny podle sysfs jednotek, čímž jsem se zbavil těch nadbytečných nesmyslů. Jestli nejsou námitky, začnu dodávat patche s těmito opravami pro další ovladače snímačových čipů do verze 2.5. Bylo by také skvělé pro to získat nějakou pomoc... zvláště proto, že nemám po ruce všechen hardware, abych mohl otestovat výsledky.

    Greg KH se zeptal, jestli to chce Mark zařadit do hlavního stromu a Mark odpověděl:

    Doufal jsem v odezvu týkající se těchto konverzních rutin... ale tipuji si, že mlčení znamená souhlas. Pošli to prosím dál v dalším kole.

    Takže o pár dní později to Greg aplikoval a diskuze skončila.

    Archívy konferencí a dalších diskuzí o kernelu, 8 e-mailů

    Jonathan Corbet se zeptal:

    Nemá někdo (a chtěl by se podělit) tarball obsahující archív této konference jdoucí zpět až do 90. let? Řekněme, že hledám aktivity jistých společností (ač bych měl pracovat na knize o ovladačích) a cokoliv prohledatelného by moc pomohlo.

    Andries Brouwer odpověděl:

    Takové věci sbírám, ale o dřívější materiál jsem přišel kvůli selhání disku. Mám tu:

    - materiály z ftp://ftp.uwsg.iu.edu/linux/mail.archive/kernel/
    1 Mar 1996 - do teď.

    [předpokládám, že si to z FTP můžes stáhnout sám]

    - materiály z linuxwww.db.erau.edu
    6. '96 - 9. '99.

    - archív konference linux-activists
    Velmi částečné, říjen 1991 - říjen 1993.
    Taktéž říjen 1993 - červenec 1995.
    A taktéž leden 1992 - prosinec 1993.

    - linux-kernel
    červenec 1995 - duben 1996.

    [mnoho smetí v různých formátech a z různých zdrojů; velmi časově náročné to protřídit; různé archívy jsou velmi podobné, ale nemají přesně shodné příspěvky; pokud budeš chtít, můžu zpřístupnit ten nezpracovaný materiál - ale to radši nechtěj]

    Rob Landley také poznamenal, že

    nejstarší archív konference linuxu, o kterém vím, jen ten, co mají lidi z Kansas City. http://www.kclug.org/old_archives/linux-activists/

    Jinde, pod předmětem: archív linux-activist, Hal Duston napsal:

    Jsem správce kclug.org a jestli budeš chtít, mohu sbalit materiál, který jsem vytvořil. Získal jsem před pár lety archívy z jiných volně dostupných míst. Předpokládám, že bys radši měl originály než to, co jsem z nich "zhackoval" (pozn. překl. ;-) ). Pořád je mám, ačkoliv místa, odkud jsem je získal, už nejsou dostupná.

    Zde je jeden z mých zdrojů:
    ftp://tsx-11.mit.edu/pub/linux/mail-archive/

    Vypadá to, že sem byly přesunuty i mé ostatní zdroje .

    Jonathan odpověděl:

    Díky. Myslím, že linux-activists předchází období, které nyní prozkoumávám. Jednou bych to chtěl všechno shromáždit a dát dohromady celkový archív, ale to přijde na řadu později.

    Zatím se mi podařilo sehnat archív linux-kernel přibližně za posledních 8 let. Díky za ohlasy na moji původní zprávu - díky. Byl jsem teď trochu vyrušen tím, že si SCO vybralo RCU jako oblast, na kterou se zaměřují... Myslím, že toho bylo dost nalezeno, takže o moc dál se s *tímto* argumentem nedostanou. Čas začít s všeobecným otravováním...

    Uvolněno jádro 2.4.21, 36 e-mailů

    Marcelo Tosatti uvolnil verzi 2.4.21, která je beze změn oproti verzi 2.4.21-rc8. Mnoho lidí bylo zklamáno, že nebylo aktualizováno ACPI, aby obsahovalo poslední patche. Někdo také navrhnul přidání XFS a Christoph Hellwig odpověděl:

    Začnu teď Marcelovi posílat pár zbývajících změn, samotný souborový systém je jen další ovladač, který může být připojen kdykoliv :).

    Další lidé navrhli preemptivní patche, ale Robert Love napsal, že pro stabilní řadu jsou příliš agresívní - přestože v 2.5 budou.

    GNU "Free Documentation License" zamítnuta ve zdrojových kódech jádra, 10 e-mailů

    Christoph Hellwig oznámil:

    2.5.71 přináší dva GFDL-licencované soubory do stromu jádra, s čímž je však problém, protože:

    1. soubor COPYING v hlavním adresáři říká, že strom jádra je GPLv2; GFDL je s GPL nekompatibilní.
    2. Documentation/DocBook/gadget.tmpl, jeden z těch souborů, obsahuje výtažky ze zdrojových souborů licencovaných pod GPL, což porušuje GPL licenci.
    3. Documentation/kobject.txt, ten druhý soubor, prohlašuje, že je pod licencí GFDL, ale ve skutečnosti neobsahuje text licence, jak je požadováno v GFDL.

    A samozřejmě jsou zde stále všechny ty nepříjemné záležitosti s GFDL jako nezaměnitelné části a texty "na obalu" [cover texts], díky kterým alespoň na konferenci debian-devel věří, že je to nesvobodná licence...

    Lidi, mohli bychom ve stromu jádra používat jen GPL kompatibilní licence?

    Linus Torvalds odpověděl:

    Souhlasím. GFDL je stejně hrůza. Nemůžeš opravit chyby v dokumentaci, aniž bys změnil název apod. Jsou zde daleko lepší licence.

    Musíme tyto soubory odstranit.

    Brána BitKeeper-to-Subversion, 4 e-maily

    Ben Collins oznámil:

    Díky Larrymu je nyní v provozu bkSVN repozitář. Je to ve skutečnosti bkcvs2svn, protože používám metadata z bkcvs. Nicméně subversion je schopna lépe používat metadata než CVS. Dostanete lepší výstup logu a taktéž můžete jednodušeji zjistit rozsah změn, protože subversion používá sady změn [changesets].

    Jestli Subversion neznáte, navštivte prosím odkaz v mém podpisu. Moc se mě na to prosím vás neptejte. Za prvé je velmi dobře zdokumentovaná a za druhé, nepovažuji se za žádného experta na SVN.

    A prosím, NEPIŠTE do konference linux-kernel e-maily s poznámkami, návrhy a otázkami týkajícími se Subversion. Je to naprosto off topic. Subversion != BitKeeper a není zamýšlen jako náhrada. Takže to není konkurence. Jinak by se Larrymu hostování repozitáře moc nelíbilo :)

    Pro ty, kteří znají SVN: potřebujete poslední verzi (např. připravovanou 0.24 nebo z aktuálního stromu) klienta SVN. Já používám revizi r6227. Jestli potřebujete klienta jen pro testování, můžete získat statickou binárku ra_svn z http://www.phunnypharm.org/pub/svn/clients/linux/. Jsou zde verze pro i386, sparc a ia64. Jestli bude třeba, můžu vytvořit další (myslím, že mám přístup ke všemu). Pro statické klienty budete potřebovat glibc 2.3, protože také využívá NSS moduly. No a s 2.2/2.1/atd. to prostě nepoběží. Pokud budete chtít zkompilovat vlastní, pamatujte, že pro přístup do toho repozitáře nepotřebujete Berkeley DB nebo Neon.

    A teď konečně adresa SVN:

    svn://kernel.bkbits.net/linux-2.4

    svn://kernel.bkbits.net/linux-2.5

    MOMENT. Jestli o uspořádání SVN repozitáře nic nevíte, zapamatujte si tohle:

    REPO_BASE/trunk Hlavní vývojová větev
    REPO_BASE/tags/* Označené revize
    REPO_BASE/branches/* Jiné vývojové větve (nepoužito v bkSVN)

    Takže pro získaní hlavní větve třeba 2.5:

    # svn co svn://kernel.bkbits.net/linux-2.5/trunk linux-2.5-bkbits

    Provede checkout hlavního 2.5 stromu do adresáře pojmenovaného linux-2.5-bkbits. Po té se můžete přepnout do tohoto adresáře a udělat "svn up" stejně jako CVS :). Výstup ze "svn log" je mnohem lepší než z CVS, protože můžete dělat věci jako "svn log drivers/usb" a dostat jeden seznam revizí čehokoliv, co se změnilo v drivers/usb, ne jako v CVS, kde dostanete historii všech souborů separátně. "svn help" je samozřejmě také velmi užitečné.

    Když chcete provést checkout konkrétní verze:

    # svn co svn://kernel.bkbits.net/linux-2.5/tags/v2.5.60 linux-2.5.60

    nebo provést rozdíl [diff] mezi verzemi přes URL bez použití pracovní kopie:

    # svn diff svn://kernel.bkbits.net/linux-2.4/tags/v2.4.19 svn://kernel.bkbits.net/linux-2.4/tags/v2.4.20 > patch-2.4.20.diff

    Geert Uytterhoeven, který vyzkoušel starší verzi a dostával chybu "svn: Malformed network data", se zeptal:

    Můžeš potvrdit, že verze 0.23.0 (r5962) (z Debian unstable) je moc stará nebo to je problém specifický pro PPC?
    Příliš stará. Verze 0.24 bude uvolněna s některými nekompatibilními vylepšeními ra_svn protokolu, ale velmi zrychluje checkout proces během vysoké zátěže.

    Status ACPI ve verzi 2.5, 5 e-mailů

    Felix von Leitnerovi se nepodařilo rozběhat ACPI z jádra 2.5.70 na kterémkoliv z pěti strojů, na kterých to zkoušel. Napsal:

    Projevuje se to tak, že eth0 nevidí ostatní. /proc/interrupts obsahuje správné přerušení, takže mi chvili trvalo, než jsem začal podezřívat ACPI. Agpgart se taktéž hroutí a Firewire s USB nenaleznou žádné zařízení.

    Proč jen to ACPI funguje tak strasně špatně?

    A ještě k tomu: když _je_ na tom tak špatně, proč je součástí kernelu? Nevzpomínám si, že bych se někdy od ACPI dočkal něčeho dobrého; jen pády, ztráty dat a všeobecná nefunkčnost. Je to možná technologie, která sedí Microsoftu a intelovským PC, ale proč jí dodávat ještě více váhy podporou v Linuxu? Já bych tu zvrhlost vyhodil z jádra a bude to.

    Někdo vysvětlil, proč je těžké zprovoznit ACPI: "je to trochu špatná specifikace, kterou tvůj dodavatel implementoval, aby se vypořádal s ohavným redmondským překladatelem [interpreter]. (A aby bylo hůř, tým okolo linux-acpi trvá na implementaci té specifikace, ne skutečnosti. "Odmítáme být s druhou hlavní implementací kompatibilní v každé chybě." Tudíž linux-acpi je "správné", ale redmond-acpi je otestováno a skutečně funguje.)"

    Několik dalších lidí se Felixe zeptalo na více informací o jeho hardwaru a Andrew Grover se na něj obořil, že si stěžuje, místo aby pracoval na opravě problému.

           

    Hodnocení: 29 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.7.2003 14:01 mARTin
    Rozbalit Rozbalit vše Neviem, ci som mal tie iste problemy....
    ... ale dost mi pomohlo dat ako parameter jadru pri starte pci=noacpi. Tiez mi nesla sietovka a tak...
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.