abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (8%)
    Celkem 343 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Jak měnit elektrickou vodivost grafenu

    23. 12. 2023 | Redakce | Různé | 2318×

    Trojhvězdy namísto dvojhvězd? Určili ledové exoplanety, které mohou mít podpovrchové oceány. Pokroky v oblasti 3D tisku polymerů i kovů. Stravovací návyky superhmotných černých děr.

    Určili ledové exoplanety, které mohou mít podpovrchové oceány

    Nová studie NASA naznačuje, že 17 exoplanet by podobně jako některé měsíce velkých planet ve Sluneční soustavě mohlo mít pod ledovým krunýřem oceány kapalné vody. A tato voda by mohla občas i vyvěrat skrz ledovou krustu v podobě gejzírů. Vědecký tým také odhadl intenzitu aktivity gejzírů na příslušných exoplanetách. Autoři studie identifikovali dvě exoplanety, které jsou dostatečně blízko, aby na nich bylo možné pozorovat známky těchto erupcí pomocí současných dalekohledů.

    Společnost HP představila pokroky v oblasti 3D tisku polymerů i kovů

    Spolupráce s partnery na vývoji udržitelnějších materiálů s vysokou mírou opětovného použití. Společně se společností Arkema vyvíjí HP materiály na biologické bázi vyrobené z obnovitelného ricinového oleje, využívající biometan k dalšímu snížení uhlíkové stopy. Se společností Evonik HP vyvíjí 3D materiál PA12 s vysokou opakovanou použitelností. Tento materiál, vyrobený s využitím obnovitelné energie, může pomoci snížit uhlíkovou stopu běžně používaného materiálu PA12 o 49 %, aniž by se změnily jeho vlastnosti.

    I magický grafen lze dále ladit; protonová vodivost; jak řídit tření

    Střípky ze světa grafenu a 2D materiálů. Výzkumníci objevili nový způsob, jak využít světlo k urychlení přenosu protonů grafenem. Mohlo by to znamenat revoluci ve způsobu výroby vodíku. Vědcům se podařilo změřit, jak lze měnit a upravovat elektrickou vodivost grafenové vrstvy v závislosti na elektrickém náboji přiváděném na zařízení. Také se zdařilo přeměnit grafen na ferromagnet…

    Krátce

    Minimální buňky jsou schopné evoluce. A to prý dokonce zhruba stejně rychle buňky normální. Proč je to překvapivé?

    Trojhvězdy namísto dvojhvězd? Hvězdy Be bývají obklopeny charakteristickým diskem z plynu ve tvaru Saturnových prstenců. Jsou známy již asi 150 let, až dosud se ale neví, jak vznikají.

    Nová studie odhaluje dosud neznámé stravovací návyky superhmotných černých děr. Astrofyzikové dosud předpokládali, že obří černé díry nacházející se v centrech galaxií rostou spíše pomalu. Nové simulace ale naznačují, že to může být jinak.

    Whisky: kolik kapek je už moc? Výzkumníci chemicky analyzovali, jak těkavé látky v souboru 25 různých druhů whisky reagují na přidání vody, zahrnuty byly bourbony, rye (žitné whisky), irské whiskey a jednosladové i míchané skotské.

    Genetická úprava umožňuje, aby kmenové buňky účinněji léčily poranění míchy. I když bylo v poslední době dosaženo pokroku v podpoře regenerace míchy transplantací buněk hNSC odvozených z lidských indukovaných pluripotentních kmenových buněk, míra zotavení byla skromná.

    Jak přinutit oxid uhličitý reagovat s vodíkem. Předpokládáme-li, že život vznikl v prostředí podmořských kuřáků, měli bychom současně vysvětlit, jak se zde syntetizovaly organické látky – tedy jak první protoorganismy dokázaly růst, aniž ovládaly fotosyntézu.

    Neandrtálci mohli být ranní ptáčata. Protože geny nenadrtálců či denisovanů nese většina současného lidstva, naskýtá se otázka, zda by se to nemohlo týkat i genů pro to, zda jsme (mj.) spíše skřivani, nebo sovy.

    Proč chytří hlavonožci žijí tak krátce? Sépie vějířovité, tito velcí a složití živočichové, žijí jen jeden či dva roky. Totéž platí o chobotnicích – jeden či dva roky je běžná délka života. Ta největší, chobotnice velká, to dokáže dotáhnout až na čtyři roky. (úryvek z knihy Godfery-Smith Peter: Jiné mysli. Chobotnice, moře a hluboké kořeny vědomí)

    Proti infekcím bojují i krvetvorné kmenové buňky. Vědci si však nedávno položili otázku, zda ochranu organismu zprostředkovávají výhradně zralé imunitní buňky, nebo zda se na ní mohou podílet i jiné typy buněk.

    Odstranění časného nádoru žaludku bez nutnosti operace. Patologický útvar je při této metodě endoskopicky odstraněn spolu se stěnou orgánu v celé své šíři a současně je ještě před tímto odstraněním toto místo zajištěno speciálním klipem (svorkou).

    Výdaje na výzkum ze státního rozpočtu stagnují. Ze státního rozpočtu bylo v roce 2022 na výzkum a vývoj vynaloženo 38,5 miliardy korun, což představovalo 0,57 % hrubého domácího produktu. Jedná se o nejnižší podíl od roku 2010.

    Nová metoda pomůže rychleji identifikovat například rakovinné tkáně. Lze získat například i tak podstatnou informaci, že určitá část mozku obsahuje odlišný typ lipidu než jiná část tohoto orgánu.

    Mikroplasty zjištěny v hloubce 700 metrů pod zemským povrchem. Výzkum vědců z VŠB-TUO odhalil první důkaz o přítomnosti mikroplastů i v důlních vodách.

    Jako když se peče chleba: vědci nabídli nový pohled na chování bahna na Marsu Bahno na povrchu Země a Marsu se chová naprosto odlišně. Důvodem je nízký atmosférický tlak, který panuje na rudé planetě a způsobuje nestabilitu vody. Některé bahenní výlevy proto mohou připomínat kváskový chléb během pečení.

    Vědci se snaží urychlit šlechtění luštěnin. Navzdory nesporným výhodám, které pěstování luštěnin přináší zemědělcům i konečným spotřebitelům, tyto zemědělské plodiny aktuálně zabírají pouze dvě až tři procenta osevních ploch v Evropě.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.