abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (9%)
    Celkem 327 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Nanomagnety s grafenem

    24. 9. 2016 | Redakce | Různé | 1575×

    Hyperuniformní materiály a jejich hrátky se světlem. Moorův zákon a trocha souvisejících matematických hříček. Může se vesmír rozpínat nadsvětelnou rychlostí? Poslední společný předek pozemského života. Superpočítač Salomon a superpočítání ve Fyzikálním ústavu AV.

    Kdy začít počítat

    Trochu matematických perliček kolem doslovně chápaného Moorova zákona. Představte si, že jakmile spustíte nějakou úlohu, už ji musíte dokončit na stávajícím systému a ten nelze upgradovat. Nemohlo by se pak vyplatit počkat a spustit výpočet na budoucím rychlejším systému? (Nemyslí se čas potřebný k výpočtu, ten bude v budoucnu samozřejmě kratší, ale i „absolutní“ datum, do kdy bude úloha dokončena.) Jaké úlohy se tedy vyplatí odložit?

    Mají tyto matematické hříčky i nějaký obecnější smysl?

    Rok superpočítače Salomon

    Své první narozeniny oslavil Salomon, nejvýkonnější superpočítač v ČR. Jaké typy úloh se na něm zatím řešily? Jak vypadají parametry superpočítače a kolikátý je v současnosti podle žebříčku top500?

    Nejmenší nanomagnety, s grafenem

    Tým, v němž byli čeští vědci, vyvinul nejmenší kovové nanomagnety na světě. Kovové (železo, nikl, kobalt) nanočástice se v tomto případě uvězní mezi vrstvami grafenu, které zabrání jejich oxidaci. Tím by vznikly dosud používané oxidy kovů, které jsou sice stabilnější, ale méně magnetické. Jakmile se podaří chemicky grafen a kov propojit, stabilní bude i samotný kov. Pomocí nanočástic lze pak s grafenem i snadno manipulovat. A kde se tyto magnety mohou uplatnit?

    Inflace a rychlost rozpínání vesmíru

    V rámci inflačních modelů vývoje vesmíru předpokládáme existenci inflantonového pole. Co to vlastně je? Může se prostor rozpínat nadsvětelnou rychlostí, choval se tak v minulosti a bude se tak chovat v budoucnosti? Úryvek z další česky vydané knihy o kosmologii, tentokrát populární.

    Hyperuniformní materiály

    Zajímavou kategorií látek jsou tzv. hyperuniformní materiály. Jsou husté, ale současně průhledné, namísto lomu světlo „koncentrují“. Trochu tím připomínají dnes populární metamateriály (látky se záporným indexem lomu) využívané k dosažení neviditelnosti.

    EXMAG: Výkon pro Fyzikální ústav AV

    Projekt EXMAG na Fyzikálním ústavu AV ČR zkoumá např. tunelový efekt pro průchod elektronů mezi dvěma místy v měděném vodiči, který se nachází v supravodivém stavu. Jedná se o typ úloh s exponenciálně rostoucí výpočetní složitostí, takže řešení vyžaduje vysoký výpočetní výkon. K jakému řešení se na FZÚ rozhodli? Jaká je použitá platforma z hlediska hardwaru a jakou roli zde hraje MetaCentrum CESNETu?

    Jak vypadal poslední společný předek pozemského života

    Termínem LUCA označujeme posledního společného předka všech dnes žijících organismů. Téměř všichni se asi shodnou, že to byl organismus jednoduchý, nedýchal kyslík a neprováděl fotosyntézu. Můžeme o něm ale říci i něco pozitivního, třeba čím se živil?

    Krátce

    Uber v Pittsburghu zahájil testování aut bez řidiče.

    Nové geopolymery pro sochaře i 3D tisk.

    ESA představila dosud nejpřesnější 3D mapu Mléčné dráhy.

    Příbuzný Saturnu? Objevili horké prstence kolem hnědého trpaslíka.

    Obří sbírka mozků psychiatrických pacientů.

    Před 25 lety našli v Alpách mumii Ötziho.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.